Elektro Gitar Tel Cızlaması

L

lvntcnylmz

Merhabalar arkadaşlar. Elimde şu an kullanmakta olduğum Epiphone SG model bir elektro gitarım var. Tellerini yeni değiştirdim ve klavyenin ortasının çökük olduğunu görüp sap ayarını yaptım. Ancak sap ayarı yapmam rağmen en üsten 3. telde (re teli) sürekli bir cızlama/bızlama var. Tel yüksekliğini ayarladım. Diğer bütün tellerde temiz sesler alırken, o telden alamıyorum.Düşünce ve görüşlerinizi bekliyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim...
 
Klavyenin ortası 1-2 mm kadar içbükey olmalı zaten aksi takdirde ilk perdelerde tel perdelere çarpar.
Kesinlikle. Bu 1-2 mm de ilk ve son perdeye basıldığında görülebiliyor olması lazım ki tele vurduğunuzda perdelere çarpmadan tel salınım yapabilsin. İlk çare o teli alt eşikten biraz yükseltmektir ama çok yükseltmek gerekiyorsa da sorun üst eşiktedir (eşik boşuğunda fazla oyuk var demektir). Uygun şekilde doldurup yeniden boşluk açmak veya eşiği komple değiştirmek gerekebilir.
 
Yeni konu açmak istemediğim için buradan sorayım dedim. Yeni elime geçen elektro gitarım üzerinde .09 kalınlıktaki tellerle geldi. Ben geçtiğimiz günlerde telleri .11 set ile değiştirdim, ancak beklediğimin aksine fret buzz (cızlama? bızlama?) daha da arttı. Ben de bunun üzerine onlarca yazı ve bir o kadar video izleyerek ayarları yapmaya çalışıyorum. Sap ayarında bir yanlışlık görünmüyor, yukarıda belirtiliği gibi klavyenin ortası hafiften içbükey, ama fazla değil ve çoğunlukla düz bir görüntü var. Köprüdeki ayarları da tam olması gerektiği gibi yaptığımı düşünüyorum ama hala fret buzz devam ediyor, özellikle kalın E ve A tellerinin ilk perdeli en fazla fret buzz yapan yerler. Acaba diyorum ki üst eşikteki tel yuvalarının mı biraz genişletilmesi lazım? Çünkü bu gitar fabrikadan .09 ile çıkıyor ve tahmin ediyorum ki üst eşik de ona göre kesilmiş. Ben .10'u da es geçip .11'e geçtim. Ama tam da emin olamıyorum bu durum nasıl tespit edilir :) Yani sanki kalın E teli cidden tam sığmıyor gibi yuvasına. Ne dersiniz? Başka neyi gözden kaçırıyor olabilirim? Herhangi bir yüksek perde de yok gibi geldi klavyede.

Edit: Paragrafsız da göz acıtıyor mesaj ama kusura bakmayın :)
 
Geri
Üst