solo atarken sol el başparmağının klavyedeki yeri

örneğin A minör gamında en alt telden hammer on , pull off yaparak en üst tele çıkıyorum.ama sol el başparmağımı nerde klavyenin üstüne asılı tutacağımı ve nerde klavyenin arkasına alacağımı tam kestiremiyorum.genellikle e B ve G tellerinde klavyenin üstüne asılı ve D teline geçerken klavyenin arkasına alıyorum.ve A ve E tellerindede klavyenin arkasında.

bu doğru bi olaymı.ve alternate picking yaparken aynı şeyimi uygulayım
yada bu sorunu çokmu kafaya takıyorum...
 
bu konuda kafana takman gereken tek şey avuç içinin sapa sürekli paralel kalması. baş parmağın nerde rahatsa oraya gidecektir zaten..
 
Benim baş parmağım saz tutar gibi baya bi yukarda kalıyor, elimin büyük olmasından kaynaklanıyor sanırım, sapın arkasına koyunca rahat edemiyorum.
 
TROY STETINA AMCAMIZ demiş ki:
Parmagin sapin arkasinda oldugu pozisyon( :!: :LOL: ) yuksek tellere daha rahat cikmanizi ve parmaklarinizi daha rahat kontrol edebilmenizi saglar. Obur pozisyon daha fazla guc kullanmamiza ve bend yaparken daha kontrollu olmamiza yardimci olur.

tandirhed demiş ki:
Kontrolsuz guc guc degildir

Pirelli demiş ki:

Yani solo atarken (calarken) parmak sapin arkasinda olurmus...
 
her zaman baş parmak klavyenin arkasından orta parmağı izlemelidir...yani başparmak dik ve düz durmalıdır.normalde başlarda pozisyon rahat gelmez, kolunu kasar.ancak alışılması gerekli dediğim gibi doğrusu o...sapın üstüne çıkartma hikayesini genelde amerikan blues gitarcılarında görüyorum onun dışında çok rastlamadım ama onu araştırmadım ne kadar doğrudur bilmiyorum
 
Temiz çalmayı baz alarak bunun cevabını kendin de bulabilirsin aslında. Hangi pozisyonda sesler daha temiz çıkıyorsa, o pozisyon doğrudur diye düşünüyorum.
 
Arkadaşlar kitaplarda yazanlar genelleme şeylerdir , Troy Stetina ' nın kitabı evet çok iyi fakat şu var herkes fiziksel olarak aynı ellere ve parmaklara sahip değil , mesela benim ellerim çok ufak parmaklarım ise çok kısa ve serçe parmağımın küçüklüğüne ben bile inanmiyorum :) şimdi ben bi Paul Gilbert gibi gitarı tutabilirmiyim ? veya Steve Vai gibi faraş gibi el var adamlarda :D Bu yüzden belli başlı kurallara uyarak nasıl rahat ediyorsanız öyle tutmanız en iyi olandır.Yeterince performans sağlayabiliyorsanız , mute yapabiliyorsanız , rahatınızda ortalama veya üstünde ise işte bence o doğru tutuştur :)
 
Bend / Vibrato kullanmayacaksanız parmağınızın sapın arkasında durması gerekiyor, doğrusu da bu sanırım.. Tabi rahatlık meselesi ama kontrolü daha fazla sağladığı kesin.. Gerek bend yapılmayan hızlı sololarda gerek de riff lerde..
Ama parmağı yukarı çıkarmadan nasıl bend / vibrato yapılır bilmiyorum.. Nasıl yapacaksın ki BurakFender kavramadan.. Parmak hesabı vibrato - bend olmaz ki :p Bilekten asılmak lazım :) ..

Ben bu olaya çok alıştım, bend / vibrato yapmayacağım kısımlarda gayet arkada tutuyorum, bendlere geçerken zank çıkarıp, ihtiyacım olduğunda yine indiriyorum :p
 
Vai gayet de asılır sapa, başparmağı hiç aşağı inmiyor ki adamın..
@PhoibosApollon haklısın, onu unutmuşum.. Ama onu sadece riff aralarındaki vibratolarda kullanabiliyorum.. Geniş vibratoları öyle yapmak kasınç geliyo' insana.. Veya ayakta çalarken yüksek bendler yapıp da orda sabit tutmak falan..
 
yaa arkadaşlar o değilde mesela klasik gitarda özellikle bareli akorlarda parmaklarım çok acıyor bunun çözümü nedir yardımcı olursanız sevinirim
 
yeni başlayanlar için başparmağın klavyenin ortasında olması tavsiye ediliyor. doğrusuda budur bildiğim kadarıyla daha fazla açıcak olursak parmaklaırnızın ucuna küçük bir top yerleştirin.elin aldığı pozisyonu klavye üzerine taşıyın önerilen şekil budur (bir çok kayde değer gitar eğitimi için yazılmş kitaplarda görebilirsiniz) .
uzun süredir gitar çalıyosanız kendi stilinz oturmuş olucaktır ki tavsiye edilen sisteme donmek için sıfırdan başlamak gerekiyebilir(kendim den biliyorum :D)

temiz çalmak için en iyi yöntem bu olarak biliniyor.yalnız bu yontemi oturturken başka şeylere de dikkat etmek gerekiyo.
oturarak çalarken ki gitarın pozisyonu çok önemli bunu doğru bir şekilde yapılmadığı taktirde ayakta çalarken ciddi sorunlar yaşanabiliyor.başparmak durması gereken yerden fırtıyo :D ve çalımı zorlaştırıyo
 
evet çok haklısın.bende daha önce oturarak çalışırdım.ama bi baktımki oturarak çaldığım şeyleri ayakta çalamıyorum.o günden sonra ayakta çalışmaya başladım.başlarda baya yorucu oluyodu ama alıştım artık.
 
Geri
Üst