Metallica

20 senelik Metalikacı tenekeci olarak her albümünü ayrı ayrı sevdiğim bir grup. Bu albüm 8 sene sonra ki DM albümü de fena değildi açıkcası ondan daha iyi olmuş o da prodüksiyon sanırım. Yoksa Riff show devam yani o kafada bir değişiklik yok.
 
Ben şimdilik atlas rise şarkısına ısınabildim ilk dinlemede. Diğerlerini çok ta beğenemedim belki biraz daha dinlemek lazım. Şarkıyı biraz hızlandırınca daha güzel oluyor ayrıca, babalar tempoyu yavaş tutmuş :)
 
Tempo biraz yavaş, evet. Ama özellikle dün youtubedaki canli konserde birşey farkettim. James, zırt pırt şakayla karışık "are you okey?" diyor, sonra seyirci yeeeey tarzi bagirinca "size değil, lars'a sordum" diyip gülüyorlar. Var bir durum ki ozellikle BİS icin geri geldiklerinde Lars çok fenaydı. Adam resmen nefes nefese kalıyordu. Konser boyu böyleydi Lars. Bu sebepten ötürü bir yavaşlama da olabilir. "Artik göbek bağladık" modunda sanki Lars :D
 
Güzel bir inceleme olmuş, kendine has. Ekstradan bir şey diyeyim, imkan varsa İngilizce altyazı ekleyin. Ülkemizde bu tip incelemelere çok fazla önem verilmiyor, ancak yurtdışında albüm incelemeleri gerçekten önemli görülüyor. İnsanlar farklı yorumlar dinlemeyi seviyor. Ancak ülkemizde pek izlendiğini söyleyemem. En azından kendi müzik çevremde, ki Ankara'nın bir çok büyük mekanı ile irtibatta biri olarak, gördüğüm bu.

Albümde ise en çok hoşuma giden, şarkıların kliplerinin olması. Albümün nedense eksiklerini görmezden gelen bir kafa yapısındayım. Bu Metallica, Judas gibi gruplar için böyle nedense. O yüzden müzikalitesi adına yorum yapmayayım :D
 
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, videoda da defalarca belirttiğim gibi ben bir dinleyici olarak yorumluyorum otorite gözüyle değil. ingilizce altyazı ekleme işi üzerinde çalışıyorum biraz güzel önerniz için çok teşekkür ederim. videoda bahsetmeyi unuttuğum sizin de değindiğiniz klipler albümün sindirilmesine çok yardımcı oldu ve metallica aynı zamanda pazarlama olarak da çok orijinal bir iş yaptı. ben bu albüm için çok özendiklerini bu hamlelerinden çok net anlayabiliyorum.
 
Eyvallah çok teşekkür ederim, genelde diğer albüm incelemelerinde şarkı şarkı anlatmıyorum at yarışı anlatırmış gibi hissediyorum, bu sefer mevzu Metallica olunca video ister istemez biraz uzadı. Çok geveledim diye üzülmüştüm ama sen böyle söyleyince mutlu oldum gerçekten :)
Ben videoları en fazla iki üç dakika izlerim ama bunda bi bakmışım on ikinci dakikaya gelmişim :D
 
Moth Into Flame ve Spit Out the Bone suan keyifle dinledigim sarkilar oldu fakat bir nokta gozume cok carpti. Bir kac tane olan Moth Into Flame canli versiyonlari bana inanilmaz kotu geldi. Albümde bazi yerlerde yanlis anlamadiysam 4 gitar kaydi da bulunmakta belki bunun gibi farkliliklardan olabilir. Bana neden bunun battigini soracak olursaniz ben genellikle sarkilarinin canli versiyonlarini daha cok begeniyorum. Fakat belirttigim gibi bu sarkida bana canli performanslari cok kotu geldi.
 
Halo on fire albümün en sevdiğim şarkısı. Ayrıca albümündeki en iyi girişe sahip şarkıdır. İlk gitar riffi üzerine çekiç gibi inen davul ve bas partisyonunun ardından gelen ikili gitar melodisi ve yavaşlayarak clean'e geçiş harika.
James'in clean gitar üzerine yaptığı vokali dinlemesi zevkli. Temiz söz kısmından agresif nakarattaki vokal/ gitar riffine geçiş ve nakarattaki vokal/riff uyumu tek kelimeyle harika. Zaten albümün vokal kayıtlarında James Hetfield resmen şov yapmış.
İlk nakaratın ardından gelen kısa ve wahsız kirk hammett solosunun biraz daha vibratolu ve melodik olmasını beklerdim. biraz fazla düz geldi bana ancak kesinlikle kötü değil, tercih meselesi. şarkıdaki solo tonları gayet güzel, diğer enstrümanlarla uyumlu.
Söz ve nakaratın ikinci tekrarından sonra şarkı daha progresif bir yapıya bürünüyor. Değişen vokal melodileri yine çok güzel. Değişen riffler ve ikili gitar partisyonları da vokalle uyumlu. Kirk Hammett ikinci soloya güzel başlamasına rağmen yine daha melodik ve uzun bir solo beklerdim.
Şarkı ikinci solonun ardından kısa bir yavaşlamanın ile son hızlı bölüme giriyor. Bu bölümü efsanevi fade to black şarkısına çok benzetiyorum yapı olarak. Kirk Hammett'dan üst üste üç tane wahsız solo duymak mutlu ediyor insanı. şarkının üçüncü solosu daha melodik ve uzun. Bu solo şarkıya oturmuş bence. şarkının bitişi de konserlerde çalınmaya uygun şekilde hazırlamış sanki, bence bu şarkıyı bol bol çalacaklar konserlerde.
İlk albümlerinin üzerinden 33 yıl geçmiş olsa bile, halen severek dinleyebileceğim şarkılar yaptıkları için teşekkürler Metallica'ya!
 
James hala daş gibi müzik yapabiliyor belli ki, arada sesinde çatallanma ya da kontrolsüz çıkış olabiliyor ama o kadarı da olur. Hala tam bir frontmen. <3

Lars'ın davulu çoğu yerde, Kirk'ün soloları pek çok yerde rahatsız ediyor ama bence genele bakınca daş gibi albüm olmuş, kızamıyorum. Bu albümden sonra keşke Load/Reload tarzı işlere girişseler. İlk 4 albümleri hala efsanedir hepimiz için, eskimiyorlar zaten fakat o dönem orada kaldı, bence en güzel yapacakları iş o dönemi takip etmek olur.

Metallica'nın albüm yapması bünyelerde yıllar sonra yeni episode gelen Star Wars etkisi yaratıyor. <3
 
Arkadaşlar sizin düşüncelerinizi bilmiyorum ama bana göre 2000 yılından itibaren yaptığı en iyi şey When a Blind Men Cries ve Ronnie Rising Medley coverları. Zaten muhteşem cover yapan bir grup ama o vokaller ve müzik Metallica'ya çok çok yakıştı. Yeni albümler gelecekse ki umarım gelir, bu tarz şarkılar görmek isterim. Kasıntı riffler, kalitesiz sololar işgal etmiş albümü. Sekiz senenin ardından şu Hardwired albümü ile mutlu olan varsa cidden yaşam sevincinizden bir tutam istiyorum.
 
Arkadaşlar sizin düşüncelerinizi bilmiyorum ama bana göre 2000 yılından itibaren yaptığı en iyi şey When a Blind Men Cries ve Ronnie Rising Medley coverları. Zaten muhteşem cover yapan bir grup ama o vokaller ve müzik Metallica'ya çok çok yakıştı. Yeni albümler gelecekse ki umarım gelir, bu tarz şarkılar görmek isterim. Kasıntı riffler, kalitesiz sololar işgal etmiş albümü. Sekiz senenin ardından şu Hardwired albümü ile mutlu olan varsa cidden yaşam sevincinizden bir tutam istiyorum.

8 Sene ya da 10 sene ardından hiç albüm de gelmeyebilirdi. Çıkan şeyleri dinleyip dinlememek ya da sevip sevmemeniz ayrı tabi ki o konuda bir şey diyemem.

Ama şehsen albümü beğendim, bazı yerlerde keşke böyle yapmasalarmış dediğim yerler yok mu; var. Fakat dinleyiciye yaptıkları kadar kendilerine de yapıyorlar şarkıları. Kendi zevkleri tecrübeleri asıl etken. Yeni ne çıkartırlarsa bizim için kardır gözüyle bakıyorum ben olaya, zevkleriniz örtüşmezse dinlemezsiniz ( St. Anger albümüne yaptığımız gibi )

Albümü beğenmediğiniz için; "nasıl beğenirsiniz, ben hiç beğenemedim" triplerine inanın ki hiç gerek yok. Yoksa işin sonu Metallica - Megadeth ten Tavuk mu - Yumurta mı ya kadar gider :)
 
Geri
Üst