Üflemeli Çalgılarla Ilgilenenler?

  • Konuyu açan Hussein_Nuclear
  • Başlangıç tarihi
H

Hussein_Nuclear

Arkadaşlar nefesli çalanınız var mı? Ya da bu konuda bana bilgi verebilecek olan? Evde çok eskiden kalma bir tane melodika vardı. Tozlu dolapların içinden çıkardım, büyük bir heves çalmaya çalıştım. Ancak çok zor ses çıkıyordu, ses çıkarmak için çok zorladım kendimi. Yaklaşık 10 dakika sonra başım dönmeye başladı, bıraktım tabi haliyle. Acaba içi kirden dolayı filan tıkandı mı? Mereti nasıl temizleyeceğimi de bilmiyorum. Bir de markası Hohner, üstünde HOHNER melodica soprano yazıyor. Hohner'i bir zamanlar iyi gitarlar filan üreten bir marka diye duymuştum. Eğer iyi bir markaysa ben de hava atarım artık Hohner'im var diye. :D Yahu hakikaten ben bunun içini nasıl temizleyebilirim? Bir de buna üflemenin bir şekli şemali mi var? Mesela Neyden ses çıkarmak bile çok zormuş, bunun da öyle bir durumu yoktur herhalde. Zurnacının zurnaya üflediği gibi 8O yanakları balon yapıp üfleyeceğiz değil mi?
 
Re: Üflemeli çalanınız var mı?

bir ara ney çalmaya çalışmıştım ama iki ay uğraştım o kadar kitap okudum nasıl çalındğı ile ilgili ama bir türlü ses çıkarmayı başaramadım yani kısaca ney çalmak gerçekten zor ama mühhiş bir sesi var
 
Bir ara onlardan bende de vardi, ilkokuldayken falan. Nostalji yaptim simdi :D

Melodika calmak o kadar zor degildir, ses cikarmak icin ugrasmaman lazim. Eger ufledigin halde ses cikmiyorsa tuslarin iceride bagli oldugu valflerin uzerlerindeki keceler eskimistir ve hava kaciriyordur. Bu alet en az 20 yasinda oldugu icin cok normal. Degistirmekle ugrasma derim.
 
Re: Üflemeli çalanınız var mı?

ulyanov demiş ki:
bir ara ney çalmaya çalışmıştım ama iki ay uğraştım o kadar kitap okudum nasıl çalındğı ile ilgili ama bir türlü ses çıkarmayı başaramadım yani kısaca ney çalmak gerçekten zor ama mühhiş bir sesi var
http://www.neyzen.com/ ney çalmak isteyenler için güzel bi site, ben burdaki ney metoduyla bir iki günde ses çıkardım, şimdi bi kaç bilindik melodi çalabiliyorum. Ses çıkarması harbi zor; ama şimdiye kadar en çok keyif aldığım şeylerden birisi kesinlikle herkese tavsiye ediyorum ;)
 
benim ney üfleyen çok arkadaşım var hatta ben onlara alt yapı hazırlıyorum sonra onlar üzerine üflüyorlar (güzel bir söz oldu :) )Ama henüz kayıt yapacak kadar değller.Ancak üflemek için bende heveslendim denedim gerçekten zor ama arkadaşlarım sayesinde İzmirde bir ok usta neyzenle tanışma fırsatım oldu.Gerçekten iyi bilen birinden ney dinlemek gerçekten müthiş bir şey.

hepinize kolay gelsin...
 
melodika....ah be ilkokula müzik dersidne çalardim.çocuk sarkilarini.hoca flüt istemisti ama abamlarin eski melodikasi varid babam flüt almamisti sinifta marjinal olmustum.neyse soruna gelince sanirim o aletin arkaisnda bi tikac vardi ordan temizleyebilirisniçini büyük ihtimal toz olmustur sende çalinca tükürükle birlesip koyu bi hal almistir onun için ses çikarmiyodur.yoksa melodikadan çok rahat ses çikar..ama domokunun dedigi gibi dügmelerde ve arkasindada sorun olaiblir ...ama ilk önce bi cubugun üstüne pamuk takip içini temizlemekte yarar var.
 
Bir neyzeni kayıda almak istiyen arkadaşlar, aman ney "çal " diye bir cümle sarfetmeyin gıcıkları var, onların fiil'i üflemek :)

Ney çok güzel alet, atmosferik bir sesi var . Ama yaşıyan bir alet ve salya sümük tükürük içinde yeni bir yaşam formu oluşuyor bende bundan kıllandığımdan nefesli aletlere genel bir uzaklığım var. Ama brass familyasından birşeyler çalmak isterdim.

Ama üzülmüyorum breath controller denilen birşey var :) ( gerçi bende yok :( )
 
MusicMan demiş ki:
ben izmir konservatuarın da trombon çalıyorum...
ayrıca trompet ve flüt (orkestrada kullanılan yan flütte denilen alet) üfleyebiliyorum...
..

Abi nasil ufluyosun trompeti..ben 4 sene euphonium(K.bas) ve trombon caldim ama 4 sene boyunca trompetcilerden, trompetlerini alip ses cikarmaya calistim yok! tukurup durdum anca :D olmuyo dudaklar kalin geliodu...sen kons. ta trombon okuyosan dudaklar kallavidir hani...zor olmuyomu :)
 
arkadaşlar ben bugün başladım ney dersi almaya.bana yardım edebilecek olan var mıı :D sanırım çok acele ediyorum bunu öğrenmek için ancak çalabilenlerden özel olarak şunu yaparsan daha kolay ses çıkarabilirsin diyen biri çıkarmııı:??
http://www.neyzen.com/ buradaki yazılanları uygulamaya çalışıyoruım ama yararı olacakmı bilemiyorum...
çok sabırlı olmak lazımmmmm.....
 
ney i ilk aldığımda elime ses çıkarttım
hemde baya bi..Abim 1 ay kursuna gittikten sora çıkarmıştı "Oha lan noluo?" falan dedi açıkçası eğitim almak istiyorum..
 
Doomed demiş ki:
ney i ilk aldığımda elime ses çıkarttım
hemde baya bi..Abim 1 ay kursuna gittikten sora çıkarmıştı "Oha lan noluo?" falan dedi açıkçası eğitim almak istiyorum..

nasıl çıkardınız üfleyiş şekliniz nasıldı anlatabilir misiniz??? :D
arkadaşımda ilk aldığında ses çıkarabilmiş.ben 1. günün sonunda biraz çıkarır gibi oldum.

kişiden kişiye değişiyormuş ses çıkarma süresi neden acaba neye göre bu durum oluyorki.
 
bende ney çalmaya merak saranlardanım ve kursa yazıldım ilk günden ses çıkardım şimdide dem sesleriyle ugraşıyorum
 
abi bide neyin ne neyi olmasına bağlı değişiyo mesela re neyi veya do neyi daha var sanıyorum.. Yanlışsam düzeltin cahiLLiğimin kusuruna bakmayın..
 
slm arkadaşlar bende 2 ay önce yan flüt çalmaya başladım hocam şu anda tatilde olduğundan kendi kendime çalışabileceğim güzel bi metod arıyorum ama bulamıyorum :? eğer bildiğiniz bi metod varsa haber verirseniz çok sevninirim
 
yan flut ortaokul yıllarımda hayalimdi..üniversitede gercekleşti:) ama şu var ki ses çıkarmada birazugrastım,bikac ay...ama deger..arkadasların dediği gibi en önemlisi diyafram!!!valla karın kaslarm gelişmedi degil:)
kurs konusuna gelince izmirde almıştm bikac ay ders ama şu an farklı bir yerde olacagm umarım bulurum hoca..flut metodu ben de bulamadm istediğim gbisini valla izmrde bile.ooooff yan flut müthiş bi alet ama bu konuşar bile zorluo adamı.3. oktavda kaldım yardım edin bana!!!!!!!!!!
 
üflemeli çalgılarla ilgilenenler

arkadaşlar ben yeni yan flüt aldım ama ses çıkartamıyorum bundan ses çıkartmanın herhangi bi yöntemi var mı nasıl üflemeliyim cvplarınızı bekliyorum
 
yan flüt aldın da evde kendi basına örenmeyi düşünmüyorsun herhalde darkfallenangel dimi?

ders almalısın, istersen yardımcı olabilirim bu konuda. pm atabilirsin ilgilenirsen.
 
Geri
Üst