saddle'ların çeşidi ve tona etkisi

arkadaşlar köprüde bulanan saddle ların tona herhangi bir etkisi varmıdır ? yoksa sadece tel kopması noktasında mı etkilidirler :)
bunların çeşitleri nelerdir ? bu konuda bilgilerinizi buradan paylaşırsanız sevinirim...

saygılar
 
Kütlesi fazla olan parçalar sustaini arttırır diye düşünüyorum ton konusunu bilemiycem.Yabancı sitelerde titanyum parçalar ya da köprüler satılıyor, bunların da tona etkisini merak ediyorum.
 
ibanezlerin yeni edge-pro tremololarındaki saddle'larda grafit karışımı olduğu, bunun da sustain'e etkisi olduğunu duymuştum, ama hangi sayfada okudum, resmi bir bilgi midir , geyik midir bilmiyorum, sadece okumuştum o kadar... :)
 
Köprünün kendisi kadar olmasada tona çok küçük bir etkisi var. Bir stratın tremolo bloğunun yapıldığı madde(dökme demir veya iyi kalite çelik) daha önemli aslında. Saddle lar daha çok akort için etkili. Maddenin sertliği ve kayganlığı tel ömrünü direk etkiliyor. Çelik, grafit, fildişi ya da kemikten yapılabiliyorlar. Bence üst eşiğin ve saddle ların kemikten olması en sağlıklısı...
 
saddle= eğer, oturak

kelime anlamından da anlaşıldığı üzere, tellerin oturduğu ve gövdeye ses dalgalarını (titreşimi) ileten yegane parça; dolayısıyla eşik=iyi bir ton demek hiç de yanlış olmaz.
bu konuda o kadar kulaktan dolma veya gerçek bilgi varki, tümünü bir araya getirsek uzun bir bilimsel taban bile oluşur.sonuçta "akustik" bir olgu bu.
çok uzatmadan ve detaylara girmeden kısa ve öz ipuçlrıyla ve elimden geldiğince sizlere doğru ve kesin bilgiler vermek istiyorum.
teller gövdeye sesi iletirken, üzerine oturduğu madde ne ise ses rengi de onunla karışır.buna iyi veya kötü denmez, sadece zevk denir.ama; kesin bir gerçek de var ki o da iyi ileten ve kötü ileten malzemeler vardır.zaten tecrübeyle sabit olarak yıllar süren deneyimler sonucu "en" olmasa da şu an için son noktalar denilebilecek metallmalzemeler kullanılmaktadır.bu da büyük bir çoğunlukla bizim "sarı yada pirinç" dediğimiz (brass) metalidir.elbette daha bir çok malzeme kullanılmakta.
ama özellikle ben bilgimin ve tecrübemin en çok olduğu "strat" ve "tele" tarzı eşikler için konuşmak isitiyorum.
Bridge-Hardtail-Gold.jpg

resimde de görüldüğü gibi gövdeye oturan tabana, teller oturakların(saddle) içinden geçen yükseklik ayar vidaları sayesinde sesi iletmektedirler.
1- saddle
Saddle-Set--Rectangular.jpg

*dikkat; eğer iki vida tabana tam olarak basmıyorsa tonu etkiler ki bunun için kaliteli olanlarının uçları yuvarlaklaştırılmıştır ve (saddle) oturaklar tuşenin eğrilik çapına (radius) uyum sağlasın diye eğimli dursalar bile temas yüzeyi her zaman aynı kalabilmektedir.
bir deney yapın;gece sessizliğinde gitarınızı kucağınıza alın ve boş bir teli tınlatın, aynı teli bir de kendi oturağını parmağınızla eşiğe doğru bastırarak tınlatın.ses çok değişiyorsa ayarsız demektir.tek vidanın mı yoksa ikisinin de mi temas ediyor oladuğunu mutlaka gözlemleyin ve ayarlayın.küçük bir alyan anahtarı yeterli.yoksa temin edin.
Saddle-Titanium.jpg

örneğin bu oturak titanyumdan imal edilmiş.firma en iyi ses ileten metal olduğunu iddia ediyor.kristal yapısındanmış diyor.

"The low internal damping factor of titanium is one of the most important features of good sounding metal. In another words, most of the wave motion created by the strings vibration can be transferred to the guitar body withoutbeing absorbed by the metal material. This happens because of unique hexagonal close-packed crystallization structure of titanium. Also, the characteristics of titanium help stablise the strings vibration. . In simpler wording, light metal, that is hard to bend, is a better material for audio parts. Titanium fills the bill perfectally."
orjinal metin bu, dileyen okuyabilir.ama 6 adet oturak 95$.
Saddle-Graph-Tech-String-Saver.jpg

bunlarda bu başlıkta adı geçen "grafit" oturaklara bir örnek.firma tellerin artık eşikten kopmayacağını iddia ediyor.başka bir yerden neden kopmuyorsa???anlamadım.ama mutlaka biraz da olsa gerçek payı vardır.o fiyata olsun artık.

arkadaşlar son olarak eşik ayarının ses ve ses rengine son derece etkili olduğunu ve mutlaka çok iyi yapılması gerektiğini eklemek istiyorum.elinizden geliyorsa ki gelsin, deneyin, bozulmaz merak etmeyin.ama alyan anahtarını yuvaya tam oturtmadan çevirmeye kalkarsanız vida başlarındaki oyuklar erir ve bir daha ayarlayamazsınız.yok elimden böyle şeyler gelmez diyorsanız, bir uzmana ya da bilene rica edin yapsın.
2- eşilteki oturakların mutlaka tuşe eğrilik çapına (radius) uyumlu olduğundan emin olun.
3- gitarınızın üst eşiği (nut) de çok önemlidir hem ilk perdlerdeki koma (ses kayması) hem de açık tel sesindeki doğruluk açısından.ne yüksek olmalı ne de alçak.zaten rahatsız edici bir ses olur ve fark edersiniz.ya da ses olmaz cızlar ve biter.bilin ki üst eşik tel oyukları bozulmuştur.

arkadaşlar iyi ayarlanmış ve sürekli çalınan her gitar güzeldir.zevk verir ve gelişmenize yararlı olur.bir gün değiştirme zamanı geldiğinde zaten paranız da varsa en iyisini alırsınız.umarım herkesin en iyisi olur.
unutmayın kalite "pahalı" olur.
iyi şanslar ve bol gitarlı günler.
yardımcı olabilmişimdir umarım.
 
eroxdoza, gösterdiğin son tip saddle lar gerçekten ilk olanlara göre daha iyi ve gerçekten köprüden tel kopması mininmum düzeyde oluyor. American series ve üstü fenderlerde bu varken, daha alt serilerde ilk gösterdiğin vintage tipi sadddlelar var. Bendeki highway1 da da bu saddle lar var. Gerçekten telin saddle a temas ettiği noktalar telde ciddi yıpranma yaratıyor. (tel 2 noktadan bükülüyor) fakat yeni tip saddlelarda tel bükülerek değil, kıvrılarak temas ediyor saddle a ve bu da önemli derecede telin yıpranmasını önlüyor. Ben yakın zamanda bu tip bir saddle la modifikasyon yapmayı düşünüyorum.
 
Şimdi, vintage olmayanlar daha iyi diyorsunuz yani.Peki Grafi ve Kemik olanları karşılaştırırsak hangisini seçmek gerekir?

Ve şu tel yüksekliğini ayarlamak için olan küçük vidalardan bulunabilir mi, ayrı satılıyor mu?Kaliteli olanları diye de yazılmış, nerden bulur? (saçma mı oldu yoksa soru)
 
Geri
Üst