Müziğe Özendiren Idolünüz Ve Ilk Enstrümanınız ?

Forumda şöyle bir arattım ama böyle bir konu bulamadım.biraz nostalji olsun istedim. Bir yada iki isimle sizi gitar yada diğer enstrümanlara başlamanıza sebep olan idol sanatçınız kimdi? Ve ilk aldığınız ekipmanınızı hatırlıyor musunuz?

Ben ilk kez Kerem Tüzün'e hayran kalmıştım.kırmızı bir Cort spbj almıştım.
Şurayada şöyle buzdolabıyla çekilmiş bir foto bırakayım :D
SP_A0479.JPG
 
Son düzenleme:
Lise, ilk sınıfta arkadaşlarım grup kurmuş Jimi Hendrix çalıyorlar ,beni de vokal istemişlerdi ,tabi ben habersizim dünyadan daha ,Hendrix'in namı bizim mahalleye uğramamış.Tabi ilk duyduğum gibi hayran oldum ve gitar çalmaya başladım.İçindeki çocuğu bozulmadan korumuş tüm Joe'lara selam olsun :)
 
mahallede bi ara klasik gitar furyası vardı. arkadaş 4-5 aydır çalıyordu 3 4 akorla bi sürü parça öğrenmişti millet toplanıyordu çalarken. yeni gitar alınca eski kötü klasik gitarını başka bi arkadaşa vereyim diye bana emanet etmişti. tabi vermedim. daha sonra okula götürdüm gitarı hava atayım diye ama daha bişey çalamıyorum. teoman barış manço felan çalmaya çalışıyordum. neyse metalci tipli bi abi geldi aldı elimden. acaip bi ritim attı. bu ne dedim iced earth dan transilvanya dedi. maltepe pazarında ziya abi miydi adını unuttum metal cd ler satan bi yer var ordan git al dedi. bende gittim adama bana güzel gitarlı bi cd ver dedim. sene 2001 felan. adam malmstten - rising force albümünü getirdi. dinledikten sonra oha bende böyle çalmalıyım demiştim. 15 sene geçti ve hala onun gibi çalmak için uğraşıyorum. az kaldı :D
 
Son düzenleme:
Mark Knofpler, Dexter Holland.
Ben 7-8 yaşındayken reno broadwayımız vardı, babamda doldururdu kasete yabancı 80'ler parçalarını.Zaten her gruptan o yaşta etkilenmiştim, lakin bu abi farklı idi hem sağlam bi edebiyatçı olması hemde çalışı beni derinden etkilemeye yetti tabiki.Diğer abiyide biraz büyüyüp kendi tarzımı farkettiğimde buldum, sonuna kadar punk resmen adamın dibidir.
Bu olaylar böyle ceryan ederken gitara nihayet başlamam lisede oldu haliyle denediğim ilk gitarımı almıştım kıvılcımda kırmızı bir squier affinity strat, şimdide fender c player 60's var, çok değişmedi sanırım benim olayım.
 
Mor ve ötesi gitaristi Kerem özyeğen. Tesadüfen cambazı dinleyip solo ve introyu çok sevdim. Sıra sıra bütün mor ve ötesi şarkılarını dinledim. Kerem özyeğenin müthiş bi gitarist olduğınu düşünüyorum.
Çalmaya çalıştığım ilk parça da cambaz. Klasik gitarda çalmıştım
İlk enstrüman ise manuel raymond klasik gitar, sonra da Ashton ag131 isimli bi elektro gitar
 
lise yıllarımda youtube da gezerken sağ taraftaki videolarda maskeli bir adam gördüm çok hoşuma gitti maskesi. Videoya tıkladım Slipknot - Duality imiş. Tabi benim haberim yok. Orda Mick Thomsonn ı gördüm çok hoşuma gitti zaten vucüt ölçülerimizde aynı :D Başladım birer ikişer izlemeye çok hoşuma gitti. Daha sonra tabi benim de çalasım geldi ama gitarın g sinden anlamam. Şansıma lisedeki fizik öğretmenim oğluna aldığı manuel raymond elektro gitarını satıyor ben gitarı 1000 lira felan zannettim ilk gördüğümde. Ne kadar dedim 300e veririm dedi bana çok ucuz geldi hemen almak istedim ama para yok tabi.
Para biriktirmeye başladım 1 ay sonra alacaksan 100 liraya verecem dedi benimde cebimde yalan olmasın 115 lira para vardı. Hocam dedim 75 i vereyim 25 i de sonra veririm. aldım gitarı 20 liraya da tellerini değiştirdim mis gibi oldu ama bana kötü haberi telleri değiştiren abi verdi bu dedi tek başına ses çıkarmaz biliyorsun dimi diye :D İçimden diyorum bir de amfiye mi para verecez şimdi ama amfinin de ne demek olduğunu bilmiyorum bodoslama daldım anlayacağınız olayın içine :D Param olmadığı için netten bulduğum 1 wattlık bir amfi yapmaya karar verdim ve yaptım. Meslek liseliyiz :D ben zannediyordum ki gitarı amfiye takınca direk baba bir distortion alacam meğersem onun içinde ayrıca bir pedal almak lazımmış felan filan derken o gün bu gün araştıra araştıra bir çok gitar bir çok amfi bir çok pedal aldım sattım suan elimde schecter ın özel seri c1 lerinden var Slipknotın ve bir çok grubun 75e yakın şarkısının tamamını çalabiliyorum.
Biraz uzun yazdım ama gözümün önüne geldi eskiler.. Zordu ama güzeldi ders alacak param da olmadığı için hep tab okuya okuya çaldım zamanında az küsmedim gitara çalamıyorum diye ama eninde sonunda elime yine aldım gitarımı. Gitar bana her zaman sihir yapıyormuşum hissi verir çünkü bir yerlere dokunuyorsun ve inanılmaz güzel bir ses duyuyorsun ve bunu sen yapıyorsun.. :))
 

Bunu izledim ve ardından ben elektro gitar çalacağım dedim..
İlk gitarım Ametist glp 240 idi. Bir akşam başucumda otururken kendisi devrildi ve switch'i kırılmıştı.
500 liraya aldığım gitarımı 100 liraya, elektroya başlayacak bir arkadaşıma vermiştim.
 
7 yaşındayken günlük 1 lira harçlık aldığım dönemler 1-2 hafta para biriktirip blok flüt almıştım kendime. Bak postacı geliyor falan çalıyordum acayip zevkli gelmişti. 8 yaşına gelince babama beni gitar kursuna yolla dedim kendisi acayip bağlama hastasıdır kendi öğrenememiş ben öğreneyim diye bağlama kursuna yolladı. Tabi ben istemedikten sonra ne fayda. 2 yıl boşu boşuna kursa gittim diyordum kendi kendime, ama yıllar sonra anladım boşa değilmiş. Müziksiz geçen 6 yılın ardından kendime bir cort x2 aldım. Beni gaza getiren 2 şeyden biri buckethead, diğeri de twitch'te her gün canlı yayında gitar çalan wr4thtv oldu. Başladım öğrenmeye. Meğerse bağlama kursunda öğrendiklerim boşu boşuna değilmiş, bana harika bir müzik altyapısı hazırlamış farkında değilmişim. Şimdi sonunda istediğim, başından beri hayalini kurduğum enstrümana sahibim ve elimden geldiğince gayret ediyorum. Müzik güzel şey.
 
benim kardeşim klasik gitar çalıyodu. Bilgievine falan gidiyodu ordan öğrendi.Sonra bizim okulda bi müzik öğretmenimiz vardı Koray hoca.O gitar kursu vereceğini açıkladı. Para da istemiyodu.İlk temellerim orda atıldı.Daha sonra Tony Iommi riffleri, iron maiden sahne showları ve slash sololorundan dolayı rock,metal hoşuma gitmeye başladı.sonra bütçeme göre en iyi parçaları aldığıma inanıyorum. İbanez grg 121ex ve marshall mg15 cfx
 
Müzik ile ilgili geçmişim sanırım lise hazırlık dönemime denk geliyor. Rahmetli müzik hocamızın beni koroya ve bando takımına dahil etmesi ve koroda şarkıları nota üzerinden söyletmesi ve beni cesaretlendirici sözleri 14-15 yaşlarımda müzik kapısını bana açmış oldu. Ardından yine o yıllarda, o zamanlar TRT korosunda görev yapan bir akrabamız ile bir bayram ziyaretinde karşılaştığımızda bana " Parmakların çok uzun. Neden gitar çalmıyor musun?" demesi ve bizimkilere gitar aldırma sürecim var. Babamla Unkapanına gidip bir limon kasa klasik gitar satın almıştık. Hiç unutamam. Eve geldim hiç bir şey çalamıyorum tabiki. 1-2 hafta sonra babam metod kitabı almış, getirdi eve. Yine anlamadığım bir sürü terim vs şeyler. Meğersem kulağımı hep tersten tuttuğum hareketlermiş.

Daha sonra üniversite hayatım ve akustik gitar maceralarım. Yine 2 akor bilmeden geçen birkaç ay. İzmirde Kızlarağası Handa akorlu şarkılar diye bir kitap görüyorum. Tüm klasik Türkçe pop şarkıların akorlu ve akorlarının gitar üzerinde yerlerinin gösterildiği şekilleri içeren bir kitap. Yurttaki tüm kızları kendine hasta eden o natink els medırs metalikacısını madara etmeliydim artık. O kitapla başlıyor akorlu muhabbetler, internetten şarkının akorlarını indirip çalmalar, bir nevi akdeniz akşamları ateşi etrafında içilen biralar, şaraplar...

Bitmiyor tabiki. Bir elektro gitar hevesi başlıyor. Üniversite hazırlık süreci bitince. Cort X5 alıyorum. Uzay grisi bir gövde. He birde Zoom 3030 prosesörüm var. İlk grubum o zaman oluyor. Atilla abinin stüdyosuna gidiyorum İzmirde hayatımda ilk defa. İlk şarkım Johny B Good, ikincisi Hey Joe. Zaten bir blues merakı en başından beri var. 3 ay kursa gidiyorum İzmirde. Kursun sonlarına doğru hoca Dream Theater'dan bi tab koyuyor önüme. 6-7 sayfa toplamda. İlk 2 sayfayı çalıyorum. Sen bundan sonra önüne koysak çalarsın diyor. Bırakıyorum ben de kursu. Hayatımda gitar ile ilgili aldığım eğitim süresi bu 3 ay oluyor.

Cort X5'i satıyorum. Hatta Türkrock üzerinden. Sanırım forum o zamanlar mavi. Sanki öyle hatırlıyorum. Zoom 3030'u da satıyorum. Aynı şekilde adını, nickini hatırlamadığım bir üyeye buradan. Sonra Fender Stratocaster almam lazım diyorum. Dinlediğim tüm bluescular, hayran olduğum grupardaki elemanlar bu gitarı çalıyor. Çok estetik geliyor ayrıca. Arkadaşım mp3lerin pick yaptığı dönemde beni Yavuz Çetin diye bir adamla tanıştırmış. Al bunu dinle kesin seversin demiş. Sevmek ne kelime tapmışım sanki. Bazen o olmuşum dinlerken. Sonraki gruplarımda ondan en az bir şarkı çalmışım her provada, orada burada. Bir köle, bir herşey biter çalınmış yine biralı, şaraplı akşamlarda.

Tesadüflere inanmam pek. Benim için herşey bir neden sonuç ilişkisi içinde var olur. O' nun ölüm yıl döneminde Boğaziçinin Ortaköy ayağından mp3 çalarımda Yaşamak İstemem dinleyerek karşıya Nafi abiye geçtim. Hala neredeyse 10 yıldır sahibi olduğum yeşil bir strocasteri alabilmek için. Fiyatı şimdiki SX, Squier arası bir fiyat. Öğrenci kredilerimle biriktirmişim tüm parasını sanırım 6-7 ay boyunca. Duruyor hala bende o gitar. Bir kere satılığa koydum. Bu maneviyattan dolayı geri çektim. Çok süper bir gitar mı? Tonu Amerikanları tokatlar mı? Hayır. Ama işte sanki bir parçam oldu benim.
 
yaşlarında bir ergen olarak beni de duman(Batuhan Mutlugil) ve Nejat yavaşoğulları çok etkilerdi sololarını dinlerdim drive tonlarına da hastayım onların ama kursa yollayan şey ise babam ile beraber yanlışla dinlediğim yaşamak istemem kaydıdır yavuz çetinden haberim dahi yoktu hatta açarken :)
ilk gitarım squier bullet strat :)
 
İlk gitarım - Beyaz Epiphone Les Paul Studio
Gitar çalmaya başlamamın üzerinde annemin çok büyük etkisi var. Kendisi evde sürekli Gn'r, metallica, skidrow, nirvana gibi grupların eski parçalarını falan dinlerdi. Sıkı bir rock müzik dinleyeniymiş o da gençken :) Onunla birlikte dinleye dinleye bende de rock müzik aşkı doğdu ve sanıyorum 2009 senesinde 11-12 yaşındayken ilk gitarımı alıp kursa başlamıştım. O gün bu gündür ara vermeden gitar çalmaya (çalmaya çalışmaya :) ) devam ediyorum. aslında ilk önce bateri çalmak istiyordum ancak evde yeterli yer olmadığı için ailem izin vermiyordu. ben de sonradan gitara sarmıştım :)
Zakk Wylde, Slash ve Buckethead ise idollerim diyebilirim...
 
Ben de yazmak istedim, şöyle bir durum geldi başıma;
Arkadaşlarla bir kafeye fifa oynamaya gittik sıra vardı beklerken de guitar hero oynayalım dediler. Şarkıları seçerken Nothing Else Matters vardı birisi bu şarkı güzel bunu çalalım dedi. Bende de o zamanlar Metallica metalciler ıyy gibi salakça bir kafa vardı. Aradan bir hafta geçti şarkıya denk geldim dinledim ve hoşuma gitti bir kaç kere daha dinledim. Sonrasında annemin eve 35 liraya aldığı bir klasik süs gitarı vardı. O klasik girişi öğrendim ve gitar çalıyorum triplerine girmiştim. Akor falan filan hiç bir bilgim yok öyle saf saf takılıyordum. Bir süre sonra elektro gitar gerektiğini anladım, Bakırköy'de meydandan aşağıya inerken bir müzik mağazası var bir baktım elektro gitar seti 100 lira. Oha almalıyım hemen dedim. Rockson marka gitar, Mega marka amfi falan aldım ama nasıl mutluyum. Onunla falan takıldım 3-4 ay biraz biraz öğrenmeye başlayınca ders aldım ve orada çok mantıklı bir karar verdiğimi anladım. Genel hatlarıyla çoğu şeye hakim olmaya başlamıştım. İlk böyle özenerek aldığım gitar da Ibanex GAX 30 modeli idi. Üzerinde kuru kafa işlemesi vardı macundan yapılma Türkiye'de tek bende var mantığı cazip gelmişti o zaman. Gel zaman git zaman hala gülümseyerek hatırlarım o zamanları. Anneme de teşekkür ederim o aldığı gitar sayesinde bir şeyler başardım. (Kendisi bu durumdan hiç memnun değil evde yaptığım "gürültü" sebebiyle)
 
Geri
Üst