guzel distortion gitar kaydi

selamlar cok merak ettigim ama cevabini bi turlu bulamadigim bi sorum var eger cevaplarsaniz cok sevinirim. Yurt disinda kaydedilen distortion gitar tonlarini biz Turkiye de neden elde edemiyoruz? Bu tonlari elde etmek icin ne yapmamiz lazim? bahsettigim ton inflames, c.o.bodom ya da Pain gibi gruplarin albumlerinde olan tonlar. Turkiye de cikan kayitlardan bu bahsettigim tonlara en cok yaklasan Kurban'in Insanlar albumu var. Benim dinledigim kadariyla Pentagramin kayitlarindaki tonlar bile bu bahsettigim tonlara yaklasamamis. Ben bikac senedir ev kaydiyla ugrasiyorum ama yaptigim high gain kayitlarin hep sorunu oluyo. mesela marshall avt 50 nin drive ini kullanmama ragmen kayitta ton cok cig geliyor. oysa yabanci islerde cikan gitar tonu cayir cayir yaniyor. Uzun suredir baya bi kayit dinliyorum bizim turkiye de kacirdigimiz bi nokta var galiba bu bahsettigim nokta bir iki sene oncesine kadar Turkiye de cikan pop kayitlarinda da vardi. Mtv yi actiktan sonra Kral tv yi acinca bariz farkedilen bi fark. Ama son bir iki senedir kim bulduysa ustune ugrasilan pop albumlerinde bu farki kapatmislar. duydugum kadariyla kenan dogulunun kayitlarini ozan dogulu yapiyormus. galiba o duzeltti popta bu durumu(yanlis biliyor olabilirim o tarz muzikle pek ilgilenmem). ama ne kadar begenirsem begeneyim herhangi bir yurtdisi kaydiyla karsilastirinca bizim metal gitar kayitlari cok ezik, cig ve dijital geliyor. bizim yaptigimiz perkusyon bass gitar ve yayli kayitlarinda durum boyle degil, gayet iyi. ama iste metal distortion i olmuyo bi turlu. simdi soruma geri doneyim: yabanci ulkelerden cikan albumlerdeki(almanya, isvec, amerika vs.) dist gitar tonlarini nasil yakalayabiliriz? aradaki fark neden kaynaklaniyor olabilir? Kurban in kayitlarini galiba vokalisti yapiyomus. taniyan biri varsa sorup buraya yazarsa super olur... saygilar, sevgiler...
 
O kadar derin bi konudan bahsetmissin ki... Bunun tonlarca nedeni var. Bir de kullanilan ekipmanla da bitmiyor iş, bunun mixlemesi,masteringi var 1001 turlu suzgecten geciyor o kayitlar isi ozetlemek gerekirse ve bi noktadan sonra kaydi yapanin bireysel yetenegine kaliyor is...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
evet dogru senin dediklerin ancak peter tagtgren diye bi adam var bu isin okuluna falan gitmemis birisi. ama ulkemizde ses muhendisligi diplomasi olan bicok kisiden cok daha guzel kayit yapabiliyor. abyss diye bi studyosu vardi kullandigi ekipmanlara bakmistim burdaki studyolarda olan seyler hep. ama burdaki studyolarda calisan muhendisler o adamin yaptigi kayda yaklasamiyolar. bu sorunun cok basit bi aciklamasi vardir muhtemelen. ben sahsen assagi yukari her turlu eq, compressor, reverb, enhancer vb ayarlarini denedim ama olmadi. su an evde yaptigim kayitlarda davul vokal ve midi tonlari profesyonel isleri tutuyor assagi yukari. ama en buyuk sorunum bass ve gitarda. bu sorunu nasil cozebiliriz?
 
Gitarı kaç kanal kaydediyorsun ? Mesela Cenk Eroğlu gitarları 60 kanal falan kaydediyordu sanırım. Atıyorum ilk 10 kanal %30 sağa vs. şeklinde.

Tabi tam bilmiyorum, 4-5 taneden fazlasını hiç denemedim. :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
ritm gitarlari 2 kanal kaydediyorum birini saga digerini sola yatiriyorum. tabi ritmde cok ses yoksa. yani mesela akorarin bir de yedililerini de kaydediceksem onlari da 2 ser kanal aliyorum. melodiler sololar da ayni sekilde oluyo. aslinda bi vidyoda gormustum adam iki farkli mikrofon kullaniyodu biri on axis digeri de off axis duruyodu. mikrofonlardan biri sure sm 57ydi digerini hatirlamiyorum. http://daveweiner.com/rotw.html bu sitede baya guzel seyler var ilgilenenler icin. bahsettigim seyi de bu sitede gordum biraz kurcalayip bulursunuz verdigim linkten. ama su an inanilmaz yogunum vakit bulup da deneyemedim bu sitede gorduklerimi denersem nasil sonuc alacagimi. belki bu yaziyi okuyan biri deneyip elde ettigi kayitlarin bi linkini falan verebilir. ozellikle sarki icinde nasil gelecegini cok merak ediyorum. bu yazdiklarimdan sakin ukalalik yapiyormusum gibi bir anlam cikartmayin. sadece bu is icin cok buyuk bir merakim ve istegim var : )
 
iyi ki de yaziyorsun, tabiki yazacaz paylasacagiz.Ama mesela deneme yanilmayla birlikte bir kac bilinmesi gereken teknikler de var. Mesela gitari saga ve sola panladiktan sonra, reverblerini de ters yonlere yatirabilirsin. Ya da gitari bir dinamik bir de condenser mikrofonla kaydedebilirsin. Inan cok sey farkettiriyor bunlar. Bunun disinda mixleme ve mastering zaten apayri bir olay, bireysel yetenege kaliyor is derken biri gidip ses muhendisligi almali demek istemedim, o kisinin tecrubelerine ve yetenegine bagli dedim ;) Bas gitar kaydina gelince, bas gitari mikrofonluyorsan eger, mikrofonlamadan bir dibox ile line in girip kaydetmeyi deneyebilirsin. Tabi ki sonra da mix asamasinda guzel bir compress cekersin mesela. Ama inan bass kaydinda benim de sorunlarim var:)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
evet dediklerin bence de dogru. deneme yanilma ve bireysel yetenek cok onemli gercekten. bass kaydi konusundaki onerilerin icin de ayrica cok mutesekkirim. ama ancak bir iki ay sonra deneyebilirim. aslinda bu konuyu acarken burda kafamdan bu isi profesyonelce yapanlarin asla nasil yaptiklarini aciklamayacaklarini gecirmedim degil. sonucta kayit isi de bir ticaret. sirlarin soylenmemesi cok normal. ama bu isle kafayi yiyip de amacina sonunda bi sekilde ulasmis ve bi sekilde maddi kazanc beklemeyecek insanlara su an muhtacim :) cunku ben de delircem yakinda galiba :) http://www.youtube.com/watch?v=uToq2dFfHz4 burada yukarda linkini verdigim adamin nasil kayit yaptigini duyacaksiniz kendi agzindan(ingilizce bilenler icin) bence bu adamin videolari arasindan part 44,45,46,47 yi bu isle ilgilenenler izlemeli kesinlikle. ve de tekrar yaziyorum kurbanin vokalistiyle arkadas olan biri varsa nasil kayit yaptigini ogrenip buraya tum detaylariyla yazarsa onu cennete sokacak kadar dua ederim :)
 
Geri
Üst