Çalıntı Ekipman Başlığı

Bence iki farklı türde hukuki süreç başlayacaktır. Çünkü ortada 2 farklı mağdur var. Benim bir gitarım çalındı varsayalım. Çalındığı vakit gitarı diğerlerinden ayıracak seri no veya harici detaylarla, görsellerle şikayette bulundum ve bu kayıt altına alındı. Bir yerden sonra bir yerde çıktı o gitar. Gitarın bana ait olduğunu evvelden bildirdiğim detaylarla kanıtlayabilirsem gitarın bana dönmesini sağlayacak bir süreç başlar bence. Diğer yandan da eğer bu gitarı alan kişi parasını verip aldığını ispatlarsa hırsızlık kimin üstüne kalacaksa, oraya kadar geriye dönük tazminat süreci başlar.

Yani benim problemim hırsızlık. Devlete bildirmişim. Malım bulunmuş, kimin cebinden ne kadar para çıktığı beni çok bağlamaz, bağlamamalı.

Diğer taraftan "legit" ürün olarak parasını vermiş adam da, mağduriyet yaşadığı için malı kendisine satandan tazminat almalı veya zincirleme şekilde yasal şekilde aldığını ispatlayamayan adamın üstüne suç kalıp, gitar elinden alınana tazminat o şahıs tarafından yapılmalı.

Ama ben hırsızlık anında yalnızca foruma "gitarım çalındı" yazdıysam başımız sağolsun. Devlet nezdinde bir bağlayıcılığı olduğunu hiç düşünmüyorum.

O nedenle yukarıda belirtildiği gibi olabildiğince banka üzerinden, yazışmaları kenarda tutarak alışveriş en temizi.
 
Geri
Üst