Black Hawk Down / KaraŞahin Düştü (2001)

izmir'de izlemiştim ilk. o yüzden değeri farklıdır. mogadişu somali'ye gönderilen amerikan askerleri bir grup operasyon planlamaktadır. operasyon başlar ama askerler somali'de iyice kapana kısılmıştır ve oradan çıkamaz. çıkmalarını sağlayacak sadece bir kaç saat vardır ve bu süre içerisinde beklemeleri gerekmektedir. geride kimseyi bırakmamak için...

yönetmen ridley scott. 2001 yılının en tartışmalı savaş filmlerinden bir tanesi. oyuncular arasında ise josh hartnett, ewan mcgregor,eric bana ve ünlü tiyatro yazarı sam shepard var. aslında kadro oldukça geniş ama ridley scott filmde bu oyuncuların hiçbirisine öncelik tanımamış. karakterler iyi seçilemiyor. bunun sebebi de savaşı olduğu gibi aktarmak.

scott askerlerin psikolojisini, kapana kıslma duygusunu çok iyi vermiş bulunmakla birlikte aynı titizliği konu ve senaryo üzerine pek gösterememiş. film amerikan propagandası yapıyor eleştirilerine maruz kaldıktan sonra aradan yıllar geçiyor ve bu filmin değeri daha yeni anlaşılıyor.

scott'ın tarzı biraz değişiktir. senaryo'ya çok özen göstermez gibi bir hisse kapılınabilir ama aynı durumu teknik açıdan söyleyemeyiz. çünkü bana göre teknik açıdan en başarılı savaş filmi budur. helikopterlerin gerçek düşüşleri, gerçek düşüş sesleri, kurşunların gerçek sesleri, kieslowski'nin görüntü yönetmeni slawomir idziak'ın kullandığı sarı filtreyle olağanüstü görüntüler elde etmesi başka savaş filmlerinde bulamayacağınız unsurlardır.

bu filmi daha önce ridley'in kardeşi tony scott yönetecekti fakat sıradan bu hikayeyi yönetmek istemedi ve kozlar ridley'e geçti. bundan yıllar önce er ryan'ı kurtarmak filmiyle karşılaştırılıyordu. hoş; teknik açıdan kara şahin düştü daha iyidir ama konu açısından er ryan diyebilirim.

bu arada filmin hans zimmer imzalı müziklerine de dikkati çekmeliyiz. iki de oscar'ı vardır.

black_hawk_down.jpg
 
Çok sağlam bir modern savaş filmi. Görsel olarak tam bir şölen derler ya, o hesap. Ayrıca aksiyon hiç durmuyor. Oyuncular da çok sağlam. Eric Bana, Josh Hartnett, Evan McGroger, gene Trainspotting'ten tanıdığımız Ewen Bremner, ben hiç sevmesem de Orlando Bloom gibi dikkat çeken isimler var. Epey oldu izleyeli, bir ara gene bakmak lazım. Savaş filmleri içerisinde en hareketli olanlarından biri olsa gerek.
Yönetmenden bahsetmiş başlığı açan arkadaş, bence Ridley Scott'ın yönetmesi daha iyi olmuş. Tamam, belki Tony Scott'ın aksiyon filmleri konusunda önemli bir tecrübesi var ama Ridley Scott'ın bu tarz epey büyük prodüksiyon film için filmografisi gayet yeterli bir referans bence.
Son olarak da ilk mesajdaki karakter değerlendirmesine katılıyorum. Hiçbir karakter çok öne çıkmıyor. Daha çok savaş olayına eğilmiş film.
Hakkındaki bütün tartışmalara rağmen, kesinlikle izlenmesi gereken bir film. Çok fazla kaliteli modern savaş filmi yok zaten piyasada.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Pepper_Keenan demiş ki:
Yönetmenden bahsetmiş başlığı açan arkadaş, bence Ridley Scott'ın yönetmesi daha iyi olmuş. Tamam, belki Tony Scott'ın aksiyon filmleri konusunda önemli bir tecrübesi var ama Ridley Scott'ın bu tarz epey büyük prodüksiyon film için filmografisi gayet yeterli bir referans bence.

tony scott eline geçtiğinde senaryo darmadağınmış ve bu filmi çekmek istememiş. ridley scott'ın büyüsü burada başlamış işte. saat saat kurgu var filmde ve bu etkiyi daha da artırmış. askerlerin somali'de sıkışıp kalması ve sürenin yavaş yavaş kısalması çok heyecan vericiydi.
 
Filmin senaryo ve savaş sahnelerinin yanı sıra, diyalogları hoşuma gitmişti... Düşen helikopter pilotunun, çok sakin bir ses tonuyla; "super 6 - 4 going down" şeklinde olayı duyurması gibi... Başarılı ve izlenmesi gereken bir savaş filmi.
 
bu filmi hep baska filmlerin baslarında fragman olarak görürüm gaza gelir alıcam derim bi türlü fırsatım olmaz :p...2001 yapımı bide ayıp bana :p...bu sefer alayım bari..;)
 
filmin müzikleri de en az film kadar etkileyicidir. Gortoz A Ran-J'Attends - Danez Prigent & Lisa Gerrard mutlaka dinlenmelidir.
1. Hunger
2. Barra Barra - Rachid Taha
3. Vale Of Plenty
4. Chant
5. Still
6. Mogadishu Blues
7. Synchrotone
8. Bakara
9. Of The Earth
10. Ashes To Ashes
11. Gortoz A Ran-J'Attends - Danez Prigent & Lisa Gerrard
12. Tribal War
13. Leave No Man Behind
14. Minstrel Boy (film version) - Joe Strummer & The Mescaleros
15. Still Reprise
 
Setheist demiş ki:
filmin müzikleri de en az film kadar etkileyicidir. Gortoz A Ran-J'Attends - Danez Prigent & Lisa Gerrard mutlaka dinlenmelidir.

lisa gerrard'ın sesini gladiator'de de kullanmıştı hans zimmer. o filmin müzikleriyle bu filmin müziklerini benzetirim ben. en azından tarzını... :)
 
Geri
Üst