Makale/Tutorial Manyetik Degistirirken...

Merhaba arkadaslar ,
Bir cok arkadasin bu konudan haberinin olmadigini düsünerek yazma geregi duydugum polarity kavramini sizlere aciklamak istedim.
Öncelikle poarity ya da polarite kavrami cok basit olarak miknatis yönüdür ve hepinizin bildigi üzere kuzey ve güney seklinde 2 farkli yön bulunmaktadir.
Bir manyetigin icindeki miknatis cubuklarin yukari bakan yönleri , o manyetigin yönünü belirler , north top veya south top diye ifade edilir ve bu isin malesef bir standardi yoktur .

Ikinci önemli husus ise manyetigin sarim yönüdür ; bazi manyetiklerin bobin telleri saat yönünde sarilmasina karsin bazilari ise tersine dogru sarilirlar. bu isin de yine net bir standardi yoktur.
Simdi bu hadiseler benim ne isime yarayacak konusuna gecersek.
Örnek olarak bir stratocaster` i düsünelim , 3 manyetige sahip ve 5 yollu bir switch var üzerinde , manyetiklerin tek tek calistigi 1, 3 ve 5. pozisyonlarda manyetiginizin polaritesi ne olursa olsun bizim icin bir sorun cikarmayacak , fakat 2. ve 4. pozisyonlar icin durum öyle degil.
iki manyetigin birbirleri ile baglandiklari noktada 2 tane kavram karsimiza cikiyor ,
ingilizceleri ile
-In Phase, out of phase ve
-Hum canceling

In phase durumu , sarim yönü ile alakali bir durumdur , bir manyetigin eksi ucu ile , diger bir maneytigin arti ucu birbirine baglandiginda bu hadise gerceklesir , ve canli , güclü tonlar veren , standart uygulamada ideal olan baglanti sekli budur .
Out of phase durumu da bunun tam tersidir , arti uc artiya baglandiginda , yani ayni yönde sarilmis iki manyetik iki canli ucundan birbirine baglandiginda , basit anlatimiyla manyetik güclerinin birbirini sönümlemesi ve haliyle cansiz cok kisik sesli ve ince tonlar vermesine sebep olacaktir , bu sekilde bir baglanti genel olarak tercih edilmezken , kullananlar az da olsa mevcuttur.

Hum canceling hadisesi ise , isminden de anlasilacagi gibi , single manyetiklerin tek baslarina yapilari geregi gürültülü calisirken , bir diger single manyetik ile ortak calismalarinda , yani stratin 2. ve 4. pozisyonlarinda gürültüyü komple kesmeleridir. Bu hadise de ilk basta bahsettigim miknatis yönlerinin ters olmasi ile mümkündür , yani standart bir stratta 2. ve 4. pozisyonlarin gürültüyü kesmesinin sebebi , fender in sap ve köprüde south top miknatisli manyetikler kullanirken , ortada north top manyetik kullanmasidir. böylelikle her iki ara pozisyonda da güney ve kuzey manyetikler secileceginden , hum canceling hadisesi gerceklesmis olur.
Yine stratocaster in ara pozisyonlarinin In phase olma sebebi de orta manyetigin ters sarima sahip olmasidir , yani Reverse Wounded ya da kisa hali ile RW olmasidir polarite icin ise Reverse Polarity manasina gelen RP kullanilir , genel olarak RW/RP diye gördügünüz bir manyetik , o üreticinin standartlarinin tam tersi bir polariteye ve sarim yönüne sahiptir.

Isinize yarayacak pratik bir resimle durumu özetlemek gerekirse.
image003-1024x857.png


bu hadise hss gitarlarda kullanilirken ,humbucker in sap tarafinda kalan yarisi referans alinmalidir , ki bu dimarzio ve seymour duncan da north top oldugundan , fenderin stok orta ve sap manyetiklerinin yerleri degistirilmeli ve kablolar da ona göre ters baglanmalidir , yoksa orta ile köprünün bir arada bulundugu pozisyon hum canceling olmayacaktir , ve hatta out of phase olacaktir. bir cok gitarda yapilan hata hep aynidir . yani farkli markalarin birbiriyle kullaniminda bu hususlar dikkate alinmazsa , sonuc basarisiz olacaktir. ama vintage tonlar arayanlar , mesela yine fenderin vintage serileri , 50s ,60s gibi , su anki isimleri tam nedir bilmiyorum , malum zirt pirt degistiriyorlar , pure vintage vs diye , bu manyetik setlerinin 3 manyetigi de ayni yönde oldugundan , manyetikler in phase fakat hum canceling olmayacaktir. yani vintage bir set alirken bu hususu dikkate almak önemli , malum cogu strat kullanicisi icin ara pozisyonlar cok büyük önem tasimakta , mesela bana göre , hum canceling olmayan ara pozisyon olmaz olsun.
yine duncan siparis verirken, ki büyük firma oldugundan her manyetigin rw ve rp modellerinin mevcut olduguna dikkat etmek gerekir ama stock hallerinin standart olarak north polarity olugu düsünüldügünde fender stock manyetikleri ile bir duncan sap manyetiginin kombinasyonu problem yaratacaktir.

Umarim bu bilgiler yararli olur.
Saygilar
Koray
 
Birkaç kez manyetik değişiminde "sönümlenme" olayını yaşamıştım (kendim bu işten anlamam,anladığını düşündüğüm birine vermiştim).
Okunduğu taktirde çok işlevsel bir başlık olur bence.Helal olsun
 
Böyle şeyler okudukça müziğe ve gitara olan aşkım daha da artıyor, manyetik sonuçta basit prensipli mıknatıslar diyordum ama böyle detaylı olduklarını sizin sayenizde öğrendim, eksik olmayın, yazılarınızın devamını bekleriz. Bir kişi bile faydalanmış olsa iyidir ki bir çok kişi okuyup bilgi edinecektir. Teşekkür ederiz vakit ayırıp yazdığınız bu güzel bilgiler için.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Böyle şeyler okudukça müziğe ve gitara olan aşkım daha da artıyor, manyetik sonuçta basit prensipli mıknatıslar diyordum ama böyle detaylı olduklarını sizin sayenizde öğrendim, eksik olmayın, yazılarınızın devamını bekleriz. Bir kişi bile faydalanmış olsa iyidir ki bir çok kişi okuyup bilgi edinecektir. Teşekkür ederiz vakit ayırıp yazdığınız bu güzel bilgiler için.
Rica ederim ne demek , bu konulara cok mesai harcadigimdan , arkadaslar vakitlerini böyle islerin arastirmalariyla harcamasinlar , ellerinin altinda türkce kaynak olsun diye yazayim dedim. yardimci olabilirsem ne mutlu bana.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Bu arada arkadaslar , benim manyetigin yönü acaba ne diye soranlar icin ek olarak magnet expert ya da yeni adiyla virtual pole tester diye bir app var , sensörü olan tüm telefonlarda süper calisiyor , direk su an bir yanlis yapilmismi diye kontrol edebilirsiniz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
sagli sollu degil , ustlu altli bakmak lazim , yani manyetigin sagi solu hep ayni , sadece sapa yakin tarafi ve kopruye yakin tarafina bakmak lazim , . yani enine ikiye böl kafanda , oyle kontrol et.
 
Geri
Üst