Batman: The Dark Knight (2008)

Batman'in ilk iki filminde yer alan gerçekdışılıklar,karakterlerin biraz abartılmış olması hep hoşuma gitmiştir.Filmlerde yer alan atmosferde hoştur.Hele Joker karakteri için konuşmaya gerek bile yok.Bence bütün çizgi roman uyarlamaları böyle olmalıdır.Filmi izlerken bazen gülebilmek gerek.

Batman Begins'i hiç beğenmemiştim.Gereğinden fazla efekt vardı ve Bale bence hiç Batman'e yakışmıyor (Michael Keaton bile daha fazla yakışıyordı bence).Hele sesi korkunçtu.Gereğinden fazla ciddi gelmiştir bu film bana.Bilmiyorum çevremdekiler çok beğenmiş ama ne buldular filmde anlamıyorum.
 
Şöyle ki, Batman Begins'de de aksayan yönler vardı. Gotham'ın eski, yoğun, karanlık havasını şehri bir nev-i Metropolis yaparak bayağı bir baltalamışlardı. Bruce Wayne'in geçmişi, her süreklilikte olduğu gibi yine üzerinde uygulamalar yapılmış bir halde sunulmuştu (TAS, misal, Zatanna'nın babasından ve Shaolin rahiplerinden kaptığını gösteriyor öğrendiği numaraların). R'as Al Ghul ölümsüzlük peşinde koşan aristokratik bir kung fu üstadı değil de sosyopat bir anti-toplumcu devrimci tablosu çizmekteydi. Kostümü giydiğindeki sesi gerçekten de feciydi, o derece bir değişim göstermesi kötüydü. Hani, Kevin Conroy'dan bir şeyler kapılabilirdi misal - ses aynıdır, iki karakter halinde de, sadece Batman'de biraz daha ciddi, daha derinden gelir - daha brutal değildir onun yerine.

Ve şu yarasa çağıran alet çok saçmaydı. Hani, sahneyi ''epikleştirmek'' ve o anki durumdan bir çıkış yolu vermek için yaratılmış bir 'deus ex machina' idi, ama, yine de, subsonik ses yayıp yarasaları peşine toplayabilecek bir aletin varlığını geçtim, o kadar kolaysa o yarasaların gelmesi, o zaman malikane nasıl gün içerisinde tertemiz duruyor anlayamadım.
 
Şu ana kadar izlediğim en iyi süper kahraman filmiydi. Sadece esas kahramana odaklanmamaları çok hoşuma gitti öncelikle. Yani film, klasik süper kahraman filmi gibi değil de, daha çok Suç/Dram/Aksiyon çizgisinde gidiyordu ve bunu çok iyi başarıyordu. Yönetmenlik işine falan diyecek bir şey yok zaten; Christopher Nolan çoktan kanıtladı kendini. Senaryo şahane. Modern kara film tadında bir yapım izliyorsunuz. Klişe iyi-kötü çatışması yok. Karakterler ve olaylar karşısındaki ikilemleri, dönüşümleri vs. hep çok iyi aktarılmış. Oyunculuk desen çok acayip. Bilhassa Heath Ledger! Daha önce Heath Ledger'ın hiçbir filmini izlememiştim. Joker rolünde izleyince "Ulan harbiden ölmeseymiş adam yauv.." dedim.

Imdb'de birinci oluşuna çok şaşırmamak lazım. Dediğim gibi, film kesinlikle basit bir süper kahraman filmi değil. Olaylar çok yönlü gelişiyor, karakterler sürekli siyah-beyaz olarak nitelendirilemeyecek durumlarla karşılaşıyorlar. Diyaloglar zekice, espriler çok yerinde ve dozunda. Yani, daha ne desem bilmiyorum. Gözünüz kapalı gidebilirsiniz.
 
Kesinlikle şu ana kadar izlediğim en iyi Batman filmiydi.Birçok süper kahraman filmini de etkileyecek bir dalgayı da beraberinde getirecek gibi görünüyor.

İlk filmi izlerken atmosfer garip gelse de (özellikle de günümüz New York'u görünümlü Gotham ve ciddiyet)...Bu filmde biraz daha yeni seriye alıştığım için ve araya sıkıştıralan esprilerle filme hiç yabancılık çekmedim.Filmin senaryosunu biraz karışık bulsam da ilk filme göre bu da çok çok iyi ve sürükleyiciydi.Ayrıca 2,5 saat boyunca gereksiz aksiyona,iyi-kötü çatışmasına da tanık olmadık.Alt metinler çok iyi işlenmişti.Bu da heralde Christopher Nolan'ın filme en büyük katkısı.Bunun dışında Maggie Gylenhaal'ı Katie Holmes yerine izlemekte keyif vericiydi.Heath Ledger da kesinlikle çok farklı bir Joker tasviri yapmış.Jack Nicholson'la karşılaştırmayı bile istemeyecek kadar iyi oynamış.

Herşeyiyle Michael Keaton'un oynadığı Batman filmiyle karşılaştırılmayacak bir film.Kendine özgü olmayı başarmış yegane çizgi roman uyarlamalarından.
 
Değişik ve sağlam bir filmdi. Christopher Nolan'dan kötü bir film beklemem ben zaten. Ledger gayet güzel bir oyunculuk sergilemiş, ama Jack Nicholson'un tiplemesi Joker olarak daha uygundu bence. Ledger'inki usta bir psikopat tiplemesinden fazla öteye gitmiyor, hemen hemen hiç gülmeyen bir joker olmuş mesela.
 
oyuncular nekadar başarılı olsa da filmi izlerken baygınlık geçirdim diyebilirm acayip sıkıldım çok fazla diyolog vardı ve karanlıktı(adı üstünde gerçi dark knight).

sonuç olarak sevmedim. diğer batmam filmleri daha cazip bana göre.
 
filmi yeni izledim ve şunu diyebilirim ki ben böyle bir oyunculuk görmedim ilk başta sıkı bi jack nicholson hayranı olduğum için ön yargılı yaklaşmıştım ama film tükürdüğümü yalattı bana film gerek kurgu gerekse oyunculuklar olarak süper özellikle tır sahnesi beni benden aldı :)
 
Geri
Üst