Motu 828mkII

Merhaba

Bir süredir Motu 828mkII modelini inceliyorum, almaya niyetliyim.Fakat bir türlü işaret gürültü oranı hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamadım.Bir eski modelinin 105db olduğunu biliyorum, bu oran aynı mıdır?
Herhangi bir bilgisi hatta kullanıcısı varsa (takip ettiğim kadarıyla var) bana bilgi verirse sevinirim.
 
Burak 828mkI kullanıyor ve çok memnun diye biliyorum. 828mkI ile mkII arasındaki tek fark ilki 48kHz max. ikincisi ise 96kHz max. çalışabiliyor. Onun dışında bir fark yok bildiğim kadarıyla, diğer istatistik özellikleri ise 896 ile aynı (mikrofon pre adedi dışında).

SNR oranını ben de bilmiyorum ama Sound On Sound review'i şurada:

http://www.soundonsound.com/sos/Jul02/articles/motu896.asp

MOTU web sitesine de baktım ama garip, orada da pdf'lerinde de göremedim. İstersen adamlara bir email at, sana full spec sheet göndersinler: http://www.motu.com

Öte yandan MOTU'nun 96kHz çalışan diğer yeni serisi 2408mkIII, 24I/O, HD192 filan için S/N 106 ila 108dB diyor, 896'nın da aynı olacağını tahmin ediyorum.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Evet ben de ciddi bir şekilde inceledim motu sitesini ama bu tarz bir teknik veri yok hakikaten.Sos magazin pek beğeniyor motuyu, alehine bir eleştiri görmedim hiç fakat almaya niyetlendiğim aletin snr veya dynamic rangeini bilmem lazım diye düşünüyorum bir şekilde.Çünkü bu olmazsa bir şekilde aklımda wamirack 192x var giriş adeti motuya nazaran az olsa da.
828 için şöyle bir şeyyazılmış sos magazinde.
"The 896 offers individual gain trim controls for the eight analogue inputs, with up to 40dB range, as well as individual phantom power switches, suggesting that this unit boasts more discrete mic preamp circuitry than the 828"
Bu 40dB nedir?
 
Sound On Sound Motu'yu marka olarak beğendiğinden filan değil, o adamların kritik tarzı öyle. Cihazda eleştirilecek bir nokta yoksa daha fazla eleştirmeye çalışmanın bir anlamı yok. Adamlar kendi şahsi beğenilerini ve tercihlerini eleştirilerine yansıtmaktan kaçınıyorlar, o yüzden genelde ürünler için eğer negatif bir yan yoksa kişisel tercih olarak nötür de olsalar pozitif konuşurlar, ama bir sakatlık gözlemlerlerse de açıkça söylerler ama asla yerin dibine sokmazlar, göklere de çıkarmazlar. Mesela "Test için gönderilen makinada potans karakterlerinde bir istikrarsızlık gözlendi" derler ama asla "bu makine yaramaz, bir kanalın kazancı diğerininkini tutmuyor" demezler. Eğer dergiyi uzun bir süre takip edip forumlarına da katılırsan bunun farkına varırsın.

40dB trim ise cihaz gain katında Unity Gain (0dB)'in altında 40dB sinyal zayıflatma yapabiliyor demektir. Eğer gelen sinyal çok yüksekse -ki bazı geniş diyaframlı condenser mikrofonların çıkışları öyledir, hassasiyet 30-35mV/Pa seviyesine çıkar ki böyle bir sinyal çıkışı ile direkt HiFi standardı cihaz sürmek mümkün olur- o zaman bateri gibi bazı aşırı transientleri olan enstrumanların kayıtlarında sinyali mic-pre'de yükseltmekten ziyade zayıflatmak gerekebilir. O trim fonksiyonu orada hayat kurtarır, ekstra tavan boşluğu sağlar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Ben zaten motuya kıyak geçiyorlar tüm yazarları motudan rüşvet alıyor manasında söylemedim ;)
Sos kötü bir eleştiri yapmamış manasında söyledim.
40dB olayıda bir nevi headroom oluyor anladığım kadarıyla veya di boxlardaki gibi sinyali zayıflatma amacı güdülmüş.

Motuya mail attım bakalım cevap verirler umarım bir kaç gün içinde.Bu arada Wami rack 192x konusunda bir karşılaştırma yapılabilir mi?
Tamam birisi pci öteki firewire ama wami rackin a/d dynamic range i 123dB, tabii bu 192khz kayıt için geçerli.44.1khz veya 48khz için ne olduğunu bilmiyorum.Motunun io açısından ve bir çok şey açısından da üstünlüğü yadırganmaz.Çok fazlada review bulamıyorum bu iki kart hakkında.
 
Motu mk1 de 48khz maximum, mk2 de 96khz ve birde MIDI var, motu'nun cuemix (zero latency monitoring) olayi cok guzel. Preampleri de hic fena degil. Ben 24/44.1 kayit yapiyorum, iyi netice veriyor. EMU 1212M ismarladim MIDI ve sampler olaylari icin, Motu ile beraber iyi calisacaklar insallah :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Evet fiyatına nazaran çok kullanışlı bir alet olduğunu okudum.Ama işte dinamik aralığını veya işaret gürültü oranını bir şekilde öğrenmek istiyorum diğer alternatiflerle karşılaştırmak için.Bu arada bu cuemix denilen şey nedir tam anlamıyla?Anladığım bir nevi standalone digital mixer şeklinde çalışabiliyor alet, bu mudur?
 
Geliyor bir tane 828mkII.Değerlere ulaşamadım ,Motu servisi de beni tırtıya ekmedi ama okuduğum reviewlerden ses kalitesinin iyi olduğunu anladım.
Yalnız bir şey var ki latency konusunda biri şikayet etmiş soft synthlerde latency durumu nasıl playmaker?Eğer soft synth, vst kullanıyorsan bana bilgi verebilir misin?Amplitube kullanırken lanet olsun bu karta nerde benim delta66ım dedirtecek bir gecikme var mı?Bildiğim kadarıyla firewire pci kartlara göre daha yavaş.Bunun bir etkisi oluyor mu?
 
Selcuk, daha once de soyledigim gibi 5.8 ms ile kullaniyorum. Teoride 2 ms'de de kullanabiliyorsun ama benim PC'de bunu yapamiyorum. Softsynthler icin mk2 daha iyi olabilir cunku bendekinde MIDI portu yok, o da gecikmeye katkida bulunuyor saniyorum.
 
Selcuk, Sonar'in web sitesinden ogrendigim kadari ile artik NEC tabanli firewire chipsetle de calisabiliyormus :)
Bu arada kullandigim bir metodu anlatayim:
MOTU'yu install edip (en son driverlar ile) calistirdiktan sonra, XP'de control panel; system;hardware; device manager; network adapters'de firewire network'u disable et. Cunku o MOTU ile calisirken her 45 saniyede sorun yaratiyor, ve zaten MOTU ile veya Firewire harddisc kullanirken network adapter'e ihtiyacin yok. MOTU'nun PC ile isminin cikmasinin nedeni bu olay. Onu disable edince gayet "smooth" calisiyor :)
 
Sağol Burak :)
Alet gelsin bir bu dediklerini dikkatle uyguluyacağım.Hiç firewire tecrübem yok çok yabancıyım bu konuya ama halledilmeyecek bir şey olduğunu sanmıyorum.
 
Burak kayıt kalitesi pek hoşuma gitti.Parça da güzel zaten. :)

Bu arada sevgili Motu teknisyenleri bana cihazın detaylı değerlerini postalamış Hemen kopyalıyorum aşağıya...

828mkII
dynamic range - 108db
headroom - 14db
mic pre gain - 46db
sampling rate - 44.1khz-96kh
Weight - 9lbs
Power draw - 42 watts


Freq response is 20hz to 22khz +/- .2db (higher at 96khz)
THD .001% or better

CMRR
60db

jitter
Negligable. If clock is internal

Input and output impedances
outputs under 100ohms
Inputs 10,000 ohms
Mic pres 2000 ohms

Internal crystal accuracy
30 ppm

108dB dinamik aralık gerçekten iyi bir değer.Sanırım akıllı bir alışveriş yaptım.
 
Geri
Üst