İnceleme Laney Irt Studio Head

Merhabalar,

Bu aleti kullanan arkadaslar varsa burada paylasim yapabiliriz.

asd.jpg


Ben bu ilk mesaji ara ara güncelleyecegim, görüslerimi yazmak adina. Bunlari yazarken kullandigim ekipmanlar:
Gitar: Jackson SL1
Kabin: 1x12 Celestion v30
Pedallar: Pedalini göster basliginda vardi.

Ben cikistaki EL84 lambalarini EL844 JJ Platinum Matched lambalarla degistirdim, eslenik tabiki. Bias ayarini %70'e yaptim. Fabrika ayari olarak Bias ayari soguk yapilmis, ampli o yüzden biraz boguk ve muddy tinliyor. Lamba degisimi ve Bias ayari ile fark gece ile gündüz gibi diyebilirim. Tondaki o hafif camur temizlendi, Gain miktari artti, clean headroom biraz düstü ama ben zaten evde o farki anlayacak kadar ses acamiyorum. Lambalari degistirmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum ama aceleniz yoksa en azindan bias ayarini yapin.

Stok hali de zaten cok ama cok keyifli bir ampli. Bu hali bile bana Suhr Riot'u sattirdi. Elektron Analog Drive'a bile yan yan bakiyorum su an, hic acasim gelmiyor. Compressor ile cok iyi anlastilar, RC Booster ile ayni sekilde. Elektron'dan biraz midlere yüklenmek gerekiyor, ilginctir ki Blackstar'da da midleri epey azaltmak gerekiyordu.

Tonal baglamda konusmam gerekirse Dual Recto ya da EVH5150 kadar modern degil, fakat JCM800‘den de daha Hot-Rod bir alet. Jack Thammarat tonu, Andy Timmons tonu düşünülebilir referans icin. Drop Tuning‘lerde fazlaca Djent caliyorsaniz da kullanabilirsiniz ama örnegin EVH ya da Dual Recto sizin icin daha iyi olur. LP ve Strat ile daha vintage caliyorsaniz, o zaman yine Victory‘lerle ya da Marshall‘larla daha mutlu olabilirsiniz. Yine de bu alet bahsettigim iki tarafa da gidebiliyor. Hem onu, hem bunu istiyorum derseniz Laney iki tarafa da erisebiliyor, herkesin dedigi gibi cok esnek. Kanallari tek tek inceleyelim:

- Clean: Blackface desek sanirim dogru olur. EVH’nin clean kanalina cok ama cok benziyor, bite dedikleri olay Blues JR/Hot Rod Deluxe kadar fazla degil. Fakat Mesa Boogie Mark serisi kadar soguk da degil. Bu sebeple gitar secmeyen, tüm pedallarla cok cok iyi anlasan bir kanal. EQ kati cok detayli, EQ knoblari pull potanslar ve o da tona etki ediyor. Tabi bu etkiler, Blackstar’daki ISF kadar dramatik etki etmiyor. Laney ile ilgili en sevdigim özellik, genelde amplilerine Fender Blackface tadinda clean kanal koyuyor. Drive tarafi ise Hot-Rod Marshall oluyor. Benim gibi Marshall-British drive seven, fakat Marshall clean‘lerinden tiksinen biri icin güzel formül bu.

- Rhythm: Ritim kanali low-gain‘den high-gain‘e kadar ayarlanabiliyor. En esnek kanal burasi, british ama presence dengeli. O Marshall‘lardaki „hair“ cok fazla degil, tabi bu Presence kontrolü de global ayarlanan „Tone“ kontrolüne bagli. Ben saat 10 yönünde tutuyorum. Gitara ve ekipmana bagli degisiyor. Bu kanaldan epey keyif aliyorum. Tam Guthrie Govan kafasi, crunch bir lead ton. Hacim yerinde.

- Lead: Bu kanalda gani gani Gain var, acikcasi Suhr Riot bile eksik kaldi bu kanaldan sonra, sattim. Ritim tonlari sahane, in-your-face dedikleri tipte. Derli toplu, Marshall gibi dagilmiyor. String definition olayi cok iyi, notalar tane tane duyuluyor. Lead tonlar basta biraz soguk geldi, „singing leads“ dedikleri tonlari biraz zor ayarladim, sweet spot bulmak zor oldu. Bunun sebebi de Bias ayariymis. Onu daha kurcalamadim, 30 günlük iade hakki cepte dursun diye. Ama belli de olmaz, her an yapabilirim.

- Booster: Kendi üzerinde booster‘i var, cok cok basarili buldum. Her kanalda kullanilabiliyor ve linear booster tipinde. Bu sebeple clean kanalda ve rhythm kanalinda volume'u artiriyor bir miktar, bunu sevmiyorsaniz RC Booster ile cok cok iyi oluyor bu iki kanal. Rhythm ve Lead kanallarda bu booster'dan faydalaniyorum, az bir boost bile yapsam tona hayat veriyor diyebilirim. Yani Lead kanalinda Drive'i saat 3 yönüne ayarlayip, Boost'u kapatacaginiza; Boost'u acip iki ayari da saat 1 yönünde kullanmaniz cok daha lezzetli oluyor. Boost bu sebeple bende hep acik, clean'ler haric.

- Reverb: Dijital hall reverb devresi var, ben cok begendim. Fakat su an Strymon El Capistan'in kendi reverb'ünü kullaniyorum. Hall of Fame'in Hall reverb moduyla ayni diyebilirim Laney'in reverb sound'u icin.

- Footswitch: Tank gibi, gereksiz agir. Islevsel olarak cok iyi. Soldaki iki isik, üc kanali temsil etmekte. Ücüncü switch reverb, dördüncüsü booster. Bunlari direkt pedalmis gibi düsünebilirsiniz. Ilk iki switch ise su mantikla calisiyor:
- 1. ve 2. switch kapali, isiklar yanmiyor: Rhythm kanalindasiniz.
- 1. isik yanmiyor, 2. isik yaniyor: Clean kanaldasiniz.
- 1. isik yaniyor, 2. isik kapali: Lead kanalindasiniz.
- 1. isik yaniyor, 2. isik yaniyor: Lead kanaldasiniz.

Simdi ücüncü ve dördüncü durumlarda her türlü lead kanaldasiniz. Neden böyle? Bence su sebepten: Lead kanaldan sonra tek bir switch hareketi ile clean'e mi yoksa crunch kanala mi dönmek istiyorsunuz, ona göre kullaniyorsunuz.
- Ücüncü durumda birinci switch'e basarsaniz, Rhythm kanala gecersiniz.
- Dördüncü durumda switch'e basarsaniz da Clean kanala gecersiniz.

- Pedallar: Pedallarla cok iyi anlasiyor cünkü Clean kanali cok dengeli. Drive pedallari icin cok güzel bir platform, Marshall gibi her seye kendi karakterini katmiyor. Efekt pedallari icin zaten FX Loop var, zaman bazli efektler oradan baglaniyor.

- Kayit: Asil benim burada yazamadigim bir dolu kayit avantaji var, entegre Dummy Load'dan USB cikisina kadar. O isleri pek bilmedigimden bu kismi pas geciyorum.


Jack Thammarat kullaniyor ayrica, daha ne olsun:



Bias Konusu: Bu Bias olayi ile ilgili ve ayni zamanda genel bir inceleme olmasi acisindan asagidaki linkleri okuyabilirsiniz. Ilk linkin son postu ve ikinci linkin tamami review tadinda.

Link1: I'm An Amp Junky Now, Apparently, Another Amp Incoming...(interesting Laney Content)

Link2: NAD - Laney Irt "ironheart" Studio Nad And Review Part 1

Bias ayari nasil yapilir sorunuza cevap olarak bir video cekilmis:


Önemli Not: Bias ayari, lamba degisimi gibi isler icin herkesin kendi tedbirini almasi gerekir. Bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul etmedigimi belirtmek isterim. Ampli konusu cok cok ciddi bir konu ve elektrik carpmasi durumunda hayati tehlike söz konusudur. Isin ehli degilseniz, bir profesyonelden yardim alin.

Iyi forumlar.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst