Gibson Markası Iflas Açıklamanın Eşiğinde

Yamulmuyorsam fender aynı zamanda gretsch, charvel, jackson gibi markalara da sahip, ayrıntısını bilmiyorum ama benzer durum gibson'da da vardır muhtemelen, bi yerlerden yırtarlar yaw kötüye bi şey olmaz o_O
 
Amerikada vergi indirimleri oldu, trump'da sirketrokrasi bir politika izliyor. Uluslararasi bir firma, toparlar kısa sürede. Zaten haberde 7 yıllık ödeme planı olduğu yazıyor. Az indirim yapsan be abi epileri düşürse yeter.
 
Dünyanın en "tok satıcı" gitar markası bu adamlar. Belki bu sayede artık tüketiciyi salak yerine koymaktan vazgeçerler.
Hele o caz kasalara çektikleri fiyatlar yok mu... Ibanez kullanan Pat Metheny gibi adamlar zaten o gitarların "over priced" olduğunu alenen söylüyor.
 
80'lerin sonu ibanez ve fernandes markalarının çakmalarıyla ortamı kasıp kavurduğunda yine aynı şey olmuştu gibson ceo değiştirdi gibson almak prestigedir falan filan diye iki reklam yaptı gitarların fiyatlarını da 500-1000 dolar arttırdılar sonunda iflastan kurtulmuştu. Bunun daha detaylısını hatırlayanlar buraya yazar zaten. yani, bu hikaye yeni değil, yine ceo değiştirir 1000'er dolar artar fiyatları iflastan kurtulurlar. İndirim yaptıkları anda ibanez, shecter gibi opsiyonlarla yarışamaz gibson. Gibson, marka satma illuzyonudur, geçmişten beri böyle.
 
Önemli bir geçmişi olan bir gitar markasının fiyatları hiç bir zaman düşmez.Gibson gerçekten iflas edecek olsa gitarlar tekrar üretilmeyebilir diye hem sıfırlarının hem de ikinci ellerinin fiyatı artar. Özellikle de ikinci el eski gitarların.
 
Önemli bir geçmişi olan bir gitar markasının fiyatları hiç bir zaman düşmez.Gibson gerçekten iflas edecek olsa gitarlar tekrar üretilmeyebilir diye hem sıfırlarının hem de ikinci ellerinin fiyatı artar. Özellikle de ikinci el eski gitarların.

Aynen dediğiniz gibi olur. Ancak ben müzik dünyasının kült markalarından bririnin batırılmasına müsaade edileceğini zannetmiyorum. Eninde sonunda bir yol bulunur.
 
Aynen dediğiniz gibi olur. Ancak ben müzik dünyasının kült markalarından bririnin batırılmasına müsaade edileceğini zannetmiyorum. Eninde sonunda bir yol bulunur.
Şirket batabilir, bu tarz markaların başına böyle olaylar geliyor. Marka ölmez, başka bir yatırımcı satın alır. Jackson'ı Fender'in satın alması gibi. Şirket markadan bağımsız bir olgu. Ama dediğiniz gibi, insanlar elektro gitar çalmaya devam ettiği sürece Gibson markası var olacaktır :)
 
Zamanında Mustaine Jackson'ı satın almak istemişti ama Fender almıştı. Gibson gibi güçlü bir isim sahipsiz kalmaz kesinlikle. Mutlaka uygun fiyata alıcı bulur.
 
İnternet çağındayız. Rekabetin boyutları oldukça genişledi şekli de hayli değişti. Şu anda Gibson'un sattığı en ucuz ele gelir LP kendi sitesinde 899$. Gövde modern weight relief:

Les Paul '50s Tribute 2016 T

Bu da Standart fiyatı. Yine weight reliefli gövde:

Gibson.com: Gibson Les Paul Standard

Lakin Gibson'un irili ufaklı rakipleri çok daha ucuza güzel LP'ler yapıyor ve satıyor. En bilineni Harley Benton. Buyurun fiyatları:

Thomann Single Cut Models

Tokai, Oscar Schmidt, vintage Japon markaları, Law suit gitarlara falan girmiyorum hiç. Dünyanın bir ucundan alış veriş yapmanın, alternatif markalara ulaşmanın bu kadar kolaylaştığı bir ortamda tüketiciye kulak tıkar, adam yerine koymaz, endorserları kaçırır, hemen her konuda burnunuzun dikine giderseniz başarısızlık kaçınılmaz olur. Gitar üretimi açısından iyi yolda olmadığı, tüketicinin teveccühünü kaybetmekte olduğu yıllardır belli idi. Hoş, başka alanlarda da eli kolu var. O taraflarda işi gücü nasıl bilmiyorum ama belli ki gitar tarafında o eli kolu bayağı kırıldı. Sonunda da fabrika kapamalar, işten çıkarmalar. Sonu hayır olsun, ne diyelim?
 
Bir firma Les Paul kasa gitar yapıyor diye Gibson'un öyle kolay kolay rakibi olamaz kaldı ki Harley Benton,Tokai hiç olamaz. Tıpkı toyota'nın ferrari görünümlü kasa yapınca ferrariye rakip olamayacağı gibi. Les Paul sadece görüntü dersen haklısın ama
 
En başta Amerika hükümeti böyle prestijli bir markayı asla tarihin tozlu sayfalarına gömmeyecektir. Made in USA etiketinin / prestijinin her zaman onlar için ne kadar önemli olduğunu bize hollywood filmleriyle empoze etmişlerdir. Birileri gider, yönetime başkaları gelir. Gelen gideni aratırmı bilmem ama gibsonda bazı politakaların değişmesi gerekliydi
 
Konu oldukça yanlış irdelenmiş, Gibson'un gitar satışlarında en ufak bir sıkıntısı yok.

Sıkıntı zamanında CEO'ları Philips, Onkyo, Tascam vs. gibi firmaları alıp tüketici pazarına girmeleri, bu yeni firmalar Gibson'u %75 büyüttü ama yıllar içerisinde hedef tutturamadılar ve şimdi borç kapatmak için elden çıkartıyorlar. Henüz dönüşüm tamamlanmadı ama artık sadece gitar ve pro-audio odaklı olacaklar tabii CEO'ları ve pek çok hissedarı değişti.
 
Burada konuyla alakalı çok güzel ve ayrıntılı bir yazı var... Bilmediğim bir çok şeyi öğrenmiş oldum. Size de öneririm.

-Belirttiğim gibi Henry gidici, görev devredene kadar 1 yıl danışman olarak kalacak.
-Heritage 1-2 ay önce fabrikaya CNC makinaları alıp bazı elemanlarını işten çıkarttı. Çokta iyi değil yani durumu (piyasada 2. el bulursanız kaçırmayın)
-Cakewalk ve diğer firmalar konusunda doğru, ama KRK gibi kazançlı firmalarıda ellerinde tutuyorlar (ve tutmaya devam edecekler)
-Evet abuk sınırlı üretim modeller pek meşhur :) düzeltilmesi gereken Gibson bu sene NAMM'e katılmadı.
-Hardware yorumu enteresan olmuş, tam tersi yatırım yaptılar diye şikayet aldılar (robot tuner falan)
-Kontrol etmem lazım ama aklımda kalan Fender'in falanda borçlu olduğu ama büyüme için alınmış borçlarını Gibson'ın aksine ödeyebiliyorlar.

Şu link'i paylaşıyorum biraz teknik ama durumu güzel özetliyor; Docs Show Gibson Bankruptcy Bigger Than You Think - Strata-gee.com

Not; Arkadaşlar tavsiyem İngilizce öğrenin ve yurtdışını yurtdışından takip etmeyi alışkanlık haline getirin, sadece gitar vs için değil tabii...
 
Geri
Üst