Eq Ayarları

3 yaşındaki çocuğa anlatır gibi alt yapı sabit enstürmanların
(Bass ,Kick , Tranpet ,Zil ,Clean Gitar ,Lead Gitar) standart eq Hz lerini verirseniz sevinirim.Hatta Styn,analog keman, sax,akustik klasik gitar vb. bazı ensturmanların standart eq larınıda verirseniz süper olur.Teşekkürler
 
Bende merak ediyordum da herhalde her enstrüman için şunun hz'si böyle bununki böyle gibi birşeyler yoktur diye sormamıştım. Ne yapmak gerekiyormuş? Sormak ve araştırmk. Ne yapıyoruz? hemen araştırmaya başlıyoruz.
 
Bildiğim ve gezdiğim en kapsamlı müzik bilgi sitesi burası.Sözlük kısmından okumaya başlarsanız iyi olur.Ben öyle yaptım.Müzik siteleri çok ama müzik teknolojisi konusunda Türkçe sitelerimiz maalesef yok.Bulduğumuz siteler hep ağzımıza bir parmak bal çaldı.Yakında......yazıları ile nice kapılardan döndük.Bu sitedeki dostlardan öğreneceğimiz çok şey var.
Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi misali...buradayız.Bi,lgi köleliğine devam.Biraz sabır.
 
Öyle standart bir EQ değeri yok, sadece aralıklar vardır. Enstrumanlar belli frekans aralıklarında ses çıkarırlar, belli frekanslarda değil.

Vurmalı çalgıların titreşim frekansları da tonlamalarına göre değişir ama sanılanın aksine tek bir frekansta değil, birbirine karışmış birçok harmonik frekans içeren bir titreşime girerler.

Şu diyagram sana bazı enstrumanların frekans aralıkları hakkında bir fikir verebilir:

Musicsp.gif


Kaynak: http://www.silcom.com/~aludwig/Sysdes/Musicsp.gif

Bunun yanısıra TOA Electronics'in aşağıda linkini verdiğim E112 Equalizer cihazının kullanma kılavuzunun 10. numaralı sayfasında "Equalization For Music" başlığı altında aradığın bilgiler gayet detaylı olarak mevcut:

http://www.toaelectronics.com/disc/manuals/E-111_112.pdf

Ayrıca şu sayfada da hangi frekanslarla oynarsan aşağı yukarı ne olur onun güzel bir özeti var:

http://www.recordingeq.com/Subscribe/tip/tascam.htm

Şimdi oturup sana tercüme edemeyeceğim bu sayfaları ama al eline bir sözlük oku, hem teknik İngilizce zor değildir, kolay anlaşılır, hem de biraz İngilizcen gelişir. Alış bunlara ;)

Ayrıca size gider ayak bir tüyo vereyim: En güzel bilgiler cihaz kullanma kılavuzlarında bulunur, o el kitaplarını satır satır okumayı zevk edinin, çok şey öğrenirsiniz. Mesela enstrumanların EQ'da hangi frekans aralıklarına düştüğünü en iyi kim bilir? Tabii ki EQ cihazı üretenler bilir. Eh, alıcı EQ kullanmayı bilmezse nasıl cesaret edecek de EQ alacak? Önce adama öğretmen lazım ki cihaz bir işe yarasın. O yüzden üreticiler bu tip cihazların kılavuzlarına gayet güzel bilgiler koyarlar ki millet okusun da öğrensin diye. Ama nerdeee? Müzisyen olacak adam sabırsızdır, öyle sıkıntıya gelemez okumak mokumak araştırmak filan, mesela daha gitar çalmasını bilmez kalkar "en iyi gitar hangisi?" diye sorar. Sanki gitarı yatağın üzerine bırakıyorsun öyle kendi kendine çalıyor...

İnternet'in güzel tarafı, artık bu kılavuzlar PDF dosyaları halinde bedava erişime açık, dolayısı ile o bilgiyi öğrenmek için ille de gidip EQ almana gerek yok. Biraz gözlerini aç ve Google'dan maksimumu almayı öğren, gerisi kolay ;)

Sevgiler.
 
Geri
Üst