Loop, Sample ve diğer sorular

1. Bedava darbuka veya oynak ritmli samplelar nerde bulabilirim?
2. Loop nedir? sample nedir?
3. Darbuka, elektro gitar ve keman sesi nerden bulabilirim? ve üzerinde nasıl değişiklik yapabilirim? yani kendi besteme nasıl uyarlayabilirim?Midi olarak o sesler pek gerçekçi değil ben gerçek gibi olmasını istiyorum...
 
1 - Bilmiyorum. Genelde taverna türü iş yapan insanlarla bağlantıya geç istersen... Ankara Mikado'da Melih diye bir arkadaşımız vardır, bu hadisenin piridir... Bana uzak, bilmiyorum.

2 - Loop da bir çeşit sample'dır aslında... Belli bir ritmi vardır. O ritme göre döngüye girer ve tekrarlı olarak kullanılabilir... Sample ise ses örneğidir, belli bir enstrumanın sesinin bir biçimde örneklenmesidir. Belli bir ritmi olmayabilir, sesin süresinin belli bir zorunluluğu yoktur. Klavyenin tuşuna bastığında aldığınız değişik her ses sampledır aslında... "Ses örneği"dir... O ses veya ses örneği grubu bastığınız tuşun notasına göre modüle edilerek çalınır. Bu biçimde enstrumana dönüşür.

3 - Sample'lar üzerinde oynamaları çeşitli ses düzenleme programları ile yapabilirsin... Ses örneklerini internetten bulabilirsin. Kendi bestene nasıl uyarlayacağın tamamen sana kalmış bir iş. Kullandığın yazılımda, halion, sampletank, giga gibi programlar yardımı ile ses örneklerini, midi kanallarına giydirebilirsin. (Midi'den keman çaldığın bir kanala, dışardan aldığın bir keman sample'ını giydirmek mesela...)

Yanlışlarım olabilir, düzeltebilirsiniz.

Sevgiler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
3. soruyu daha açabilirseniz sevinirim
midi kanallarına nasıl giydirilir? sample ı nasıl midiye çevirebiliriz ve gerçeğine çok yakın yapmamız mümkünmü?
elektro gitar ve keman için?
örnekler nerden bulabilirim?
 
Hım... Ben bu konuda "süper bilgili" biri sayılmam, ama profesyoneller yetişene kadar elimden geleni yapayım. ;)

Ben bunu şu şekilde yapıyorum... Midi kanalına davul çaldım diyelim... Battery isimli bir vst plug-in var, bu plug-in hem akai sample cd'lerinden (akai sampler'lar tarafından okunan format), hem de kendi için özel hazırlanmış kitlerden kullanabilen bir tür drum machine, sampler melezi... Bu programı açtığınızda, load kit (isteğe göre) seçeneğinden, programın kendi davul kitlerinden birini yükleyebilirsiniz. Daha sonra klavye üzerinden davulu çalıp, sesleri cubase'de düzenleyerek kendi davulunuzu yazarsınız... vs... Biraz üstünkörü anlattım kusura bakma, kafa kazan. Gün zor geçti. :)

Sampler olarak nitelendirilen her türlü software aşağı yukarı bu işi yapar. Özelliklerine göre, sample'lar üzerinde çeşitli oynamalar da yapabilirler. Halion, SampleTank vs gibi yazılımları sampler olarak örnek verebilirim sanırım, yanlış olmaz... Ücretsiz yazılımlar başlığı var, ben pek incelemedim ama, belki orada sampler türünde ücretsiz bir yazılım bulabilirsiniz. İndirin, kurcalayın. Bence anlatmak bir yere kadar, bir noktadan sonra mıncıklamak gerekiyor...

İşin gerçekliğine gelince...
Bu elinizdeki ses örneğinin ne kadar başarılı olduğu ile doğrudan ilgili birşey... Parayı basıp sample cd'leri alabilirsiniz misal... Hatta son zamanlarda sample kütüphaneleri olan dvdler bile görmeye başladım. SoundFont vs gibi şeyler de deneyebilirsiniz başlangıç için, genelde arkadaşlar bunları tercih ediyor yanılmıyorsam. Ben hiç soundfont kullanmadım, o yüzden bana sormayın bunu... Keman konusunda güzel şeyler yakalayabilirsiniz, ama ben henüz elektro gitar için tatmin edici bir çalışma ile karşılaşmadım, işe sample kullanımı olarak yaklaşırsak..... Elektro gitar için ReFX'in Slayer isimli bir vsti var, bir noktaya kadar yeterli olabilir.

Gerçeklik konusunda olay sample kalitesinde olduğu kadar, sizin yaklaşımınızdadır da aynı zamanda. Sample çaldığınız bir enstrumanı kaydederken, onu hayal edin. Gerçekten çaldığınızı düşünün. Ben ne kadar başarılıyım o tartışılır ama, henüz bu düşüncenin zararını görmedim... Keman mı çalıyorsunuz? Klavyenin tuşlarına basıyor bile olsanız, kafanızın içinde o yay hareketini hayal edin. Davul mu çalıyorsunuz? Unutmayın ki bir davulcu aynı anda 4 ayrı enstrumana vurabilir. (2 el, iki ayak?) Nefesli birşey mi çalıyorsunuz? Unutmayın ki insan nefesinin bir sonu var... :) Sample çaldığınız enstrumanı "bilin." Bilin ki inandırıcı yalan söyleyin... ;)

Şimdilik benden bu kadar... Hatalarım vardır, normaldir. Elbet birileri düzeltir.

Sevgiler! :)
 
başta şunu söyleyeyim bu sampleler parayla satılıyor netten bedavaya bulabileceğin sample formatı sundfonttur ama bedava dediysem kötü demedim gerçekten şahane şeyler bulabilirsin.Siteyi araştır bir çok adress verilmişti önceden.

bunları nasıl kullanıcan ben sonar 3 kullanıyorum (cakewalk homestudio da aynı mantık) ama tüm sequencer programların kendine özgü sample yükleme mantığı vardır.

sf2 kullanacaksan sonndblaster kartın varsa direkt bu sampleri kullanabilirsin.Programını kurcala orada sf2 dosyalarını nasıl yükleyeceğini yazar.
ama ses kartın sb değilse bir sample editor kullanmak gerek (vsampler3, ni kompakt, giga studio (akai ve giga formatı için) bu programlarda samplere efekt verebilirsin ama tabi tüm kaydı yaptıktan sonra da efekt verebilirsin tabi bu uzun konu...bunlar daha önce bir yerlerde tartışılmıştı ama neyse

kolay gelsin...
 
Evet evet... Ben de hatırladım şimdi bu mevzuları... Forumu bir okusan? Geçmişte uzun sohbetler yapıldı bu konularda, hem bizi yormazsın, hem de daha detaylı bilgi bulursun.

Yine de sormak istediğin birşey olursa, buradan sorarsın, elimizden geldiğince yardımcı oluruz.
 
Geri
Üst