Sıkışmış somunu gevşetmek

Arkadaşlar semi-hollow modifikasyönüne giriştim ama daha baştan tıkandım. Jak girişini gövdeye sabitleyen bu somun sıkışmış ve jak girişi gövdesi ile birlikte dönüyor. Içeriden elimle ulaşıp tutamıyorum. Jak takmak çözüm olmadı. Wd40 sıktım, yine aynı. Var mı tavsiye? Lehim makinası ile somunu ısıtmak ise yarar mi? Ne yapabilirim?
 

Dosyalar

  • 15331483701423423839863736794497.jpg
    15331483701423423839863736794497.jpg
    188.3 KB · Gösterim: 277
Havya ile ısıtmaya kalkmayın bence. Daha demir ısınmadan gitarın gövdesi zarar görmeye başlayabilir (Eriyebilir). Onun haricinde bu tarz sıkışmalar için indüksiyon bobini kullanılıyor. O da metali ısıtıyor fakat doğrudan metalle ya da başka bir şeyle etkileşim içerisinde olmuyor. Bobinin içine sıkışan somunu alıp,ısıtmaya başlıyorsunuz bir yandan da somunu gevşetmeye çalışıyorsunuz. Çok güçlü olmasına gerek yok. Somunu çözeyim derken komple eritebilirsiniz. :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Teşekkürler, burada (Manisa) bahsettiğiniz indüksiyon bobinini tarif etmeye ve aramaya çalışmak yenisini almaktan pahalıya patlar bana :) Jak girişi İçinden bir şekilde jak ucuna temas eden metal parçayı tutup sabitlersem belki olur, olmadı artık dremelle girişip yenisini satın alacağım.
 
Teşekkürler, burada (Manisa) bahsettiğiniz indüksiyon bobinini tarif etmeye ve aramaya çalışmak yenisini almaktan pahalıya patlar bana :) Jak girişi İçinden bir şekilde jak ucuna temas eden metal parçayı tutup sabitlersem belki olur, olmadı artık dremelle girişip yenisini satın alacağım.
Oto sanayilerde (Mekanik ve motorcularda) İndüksiyon bobini bulunabilir. Manisa'nın sanayisi gelişmiş mi bilmiyorum ama indüksiyon bobini bazı dükkanlarda olabilir. Çünkü arabalarda da sıkışan somun,civataları bu şekilde söküyorlar civatanın kırılmaması için. Mevcut olan bir dükkanda sökmelerini rica edebilirsin. Ücreti sorduğunda muhtemelen klasik esnaf sözü olan ''At bir şeyler'' derler. İndüksiyon bobini olmasa da belki sökmek için farklı yöntemler söylebilirler. Satın alma yani bir somun için :D
 
Benimde oyum bu sistemden yana, hatta iyice acabilirseniz karga burunu sokup tersine açıp sıkıştırın iyice açılır muhakkak o kadar sıkışmamıştır.

Bir kargaburunu lastiğe (bisiklet iç lastiği gibi) sarıp jack'e sokarsanız muhtemelen vidayı çevirmeye çalışırken yeterince sabitleyebilirsiniz. Önce WD40'ı temizlemek gerekebilir.

Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Hallettim arkadaşlar ama şöyle hallettim. Sanayide gitarla gezmeye vaktim ve gücüm yoktu açıkçası ama teşekkürler, aklımda artik indüksiyon bobini 😀. Gitar 2007 model ve hiç açılmamıştı o somun bu zamana kadar. Belki çok sıkı değildi ama bu jak sistemi öyle tuhaf ki jack girişi zaten küçük bir parça ve yusyuvarlak, ne içten ne dıştan tutabilecegim hic bir yeri yoktu. Yuvasında somunla birlikte özgürce dönüyordu. Ben de aldım dremeli, somunun çevresine cok katlı bantlar yapıştırdım (ki bu çok önemli gitarı korumak için!!, dremel sekip rahatlikla gövdeye zarar verebilir). Metal kesici disk ile dikkatlice somunu bir kenarından epey incelttim (yazması kolay ama çok dikkat isteyen bir is). Fazla ısıtmadan, molalar vererek, sonunda iyice zayıflayan somun bıraktı kendini. Simdi sadece yeni somun almam gerekiyor.

Lastikli kargaburun, sıcak silikon kaplı jak sokma yöntemleri ise yaramadı.

Semi-hollow modifikasyon acısından zaten dertlerin pik düzeyi, ben sadece manyetikleri değiştirdim ama bu jak girişi derdi ile birlikte tum akşamım bu ise gitti. Neyseki en ufak bir hasar olmadan işlem bitti. Stratin gözünü seveyim 😀
 
Geri
Üst