Bas gitaristin Teorik Bilgisi

Temelden ele almak gerekirse, bir Bassist'in kendini doldurması gereken teorik bilgiler nelerdir? Teori üzerine yoğunlaştığım için şu ara eksiklerim var ise eğer tamamlamak istiyorum.
 
Bu teori işi hep yanlış anlaşılıyor bence. "Teori" dendi mi insanlar hakikaten teorik şeylerden bahsedildiğini düşünüyor, ama mesele son derece pratik aslında.
Eğer teoriyi klavye üzerinde ve sürekli bir şeylere uygulayarak öğrenmezseniz hiç bir anlamı kalmıyor. Teori bildiğini düşünen insanların da önemli bir kısmı teori öğrenmeyi "mantık yürütmek, çıkarım yapmak" anlamında düşünüyor, "beş bemolü olan dizinin adı nedir ?" veya "majör dizinin altıncı derecesi üzerine kurulan akor nedir ?" diye sorduğumda test sorusu çözer gibi düşünmeye ve sayarak hesap yapmaya uğraşıyor. Sahnede düşünecek ve sayacak vaktiniz olmaz:) Şarkı biter siz onu sayana kadar.
Teoride amaç kesinlikle bilgiyi çok üst düzeyde özümsemek olmalı, bu da ancak sürekli o bilgiyi kullanarak olur. Başlangıç için diyez ve bemol sıraları, dörtlüler çemberi ve bunlara göre tonların doğru isimlendirmelerini öğrenin. Ardından temel üç sesli ve temel 4 sesli akorların yapılarını ve bunların majör dizinin hangi dereceleri üzerinden bulunduğunu öğrenin.
Gerisi klavye üzerinden sürekli pratiğe ve çalmaya dayalı olmalı. Mesela üç ve dört sesli akorların arpejlerini klavyede çalıp bunların temel yapılarını ve şekil mantığını kavramalısınız.
 
Geri
Üst