Kotu Ekonomi, Jack Pearson, Squier mi SX mi Fender'i tokatlar? uclemi uzerine hafif analizler

3 yil once 1400 liraya soyle tek gozumu kapatip 2 sn kadar eder mi etmez mi diye dusundugum Mexico Fenderlerin yerini ayni fiyata Squier'in en dusuk modeli olan Bullet'lar aldi.SX'ler de yaklasik ayni oranda artti.Forum ve diger ortamlardaki ortak dusunce SX'lerin modifiye edildikten sonra Fender'e yakin, hatta fender'i tokatlayan bir performans sagladigi.Bunu savunanlar genelde SX sahipleri.Ozellikle ilanlarda bunu cok goruyorum.Hatta bi tanesi bana Fender'den bile daha iyi oldugunu idda ettigi SX gitarini takas teklifi ettiginde madem o kadar iyi neden takas ediyosunuz diye sordugumda geri bile donmemisti.SX gitarini takas etmek istedigi gitar benim elimde fazla olan Squier Affinity idi.

Cok iyi tonu ve performansi olan SX gitarlar vardir ve bana gore Sx kesinlikle fiyati bakimindan cok ideal bir tercih.SX koleksiyonu yaptigimda bu yanilgiya ben de cok dustum.Cunku tanesini 200 liradan aliyordum ve 300/400 harcayarak modifiye ediyordum.10 SX gitardan 2 tanesini modifiye ettikten sonra aslinda elde ettigim sey Squier seviyesine gelmis 2 adet SX gitardi.Elimde hala bir tane SX strat var.Bir kac tane de degisik model Squier.SX yaklasik 3.5 kilo, Squier yaklasik 2.5 kilo.SX'in uzerinde elimi veya govdeme surttugumde yapisan bir cila, Squier'da ise en azindan gorunus ve his olarak Fender'den hic farki olmayan cila var.SX modifiye edildi, Squierlar ise hala herseyi stock.SX'i yaklasik 5 yildir elime almadim.Squier'i hergun caliyorum.Bunlar kisisel tercihler.Iki markayi da iyi bir amfi de caldigimda Fendere ton olarak yakin.Ama ikisi de Bir fender degil cunku fender sadece amfiden cikan ses degil.Sadece sesi ve sekli taklit edebilirsin.Fender'in calarken ve tutarken verdigi hissi degil SX, Tokai, Greco veya Fernandes bile taklit edemedi.

Aslinda ne is olursa olsun belli bir olgunluga ulasinca arac ve amac ne olursa olsun is daha bir kaliteli oluyor.Ben hep 50 liralik benzin aliyorum.Jack Pearson yuzunden Kuzey Amerika Squier ikinci el piyasasi %10 arttigi soyleniyor.

Squier Bullet


Squier Affinity



Bana gore Squier modifiye gerekmeyen calimi daha rahat bir gitar.Siz de ne dusundugunuzu yazin lutfen.
 
Son düzenleme:
2014 Amerikan standard fat 50s manyetikli Fender'im, neredeyse 5 yıl boyunca tum gitar çalımlarımda kullanip sattığım yine fat 50s manyetikli Squier CV 50s gitarım ve zamanında satin alıp sadece 3-4 kez elime alip caldigim SX alder tele gitarim var. Karsilastirmak gerekirse;

Aynı manyetiklere sahip olmalarına rağmen Fender açık ve net olarak sap, klavye, tini, konfor ve diğer her yönden üstün bir gitar. Bildiğimiz, sevdiğimiz, aşına olduğumuz klasik strat tonu. Squier ise hissiyat olarak gerçek bir strat olmakla birlikte Fender'e gore tonunda bir sağırlık, donukluk mevcuttu. Gitari sattigima pismanim, tonu cok basariliydi ama asla Fender olamazdı.

Stat ve tele ayrı dünyalar ama karşılaştırınca SX daha ağır, sapı daha etli (belki fender teleler de öyledir bilmiyorum, bir japon fender tele caldim, benzer sapi vardi). Cilası kalın, mutlaka Fender tele'ye göre Squier-Fender farkindan da öte geridedir ton olarak. Ama şimdi guncel fiyatlara bakalım.

Fender 14000 TL, Squier CV 50s strat 4000 TL, SX alder tele 950 TL.

SX bu paraya hic de kötü tınlamayan bir sap-govde-esik kombinasyonu, drive ile camurlasmayan, idare eder manyetik seti, büyük fretleriyle konforlu bir çalım ve genel olarak güzel işçilik sunuyor. Ben çalarken epey keyif aldigimi hatırlıyorum. SX alırken dikkat etmek gerekiyor yalniz. Genel olarak bir falso görünmese de fret seviye düzensizlikleri, sap acısında hata gibi düşük action isteyen gitarcilari üzebilecek kusurlar olabiliyor. SX ne kadar modifiye edilirse edilsin, kalınsap ve govde cilası ve ust alt esikleri nedeniyle her zaman daha plastik, donuk ve sönük tona neden olacaktır. Ama fiyat farkı bariz iken ton manyağı olmayıp çalıma, çalışmaya ve keyfe odaklanirsak, şansımıza güzel de ayar çekebiliyorsak SX cidden keyifli gitar. Ben satmazsam bile modifiye etmeden kullanirim.

Paranın satin alabileceği en iyi gitarı almak gerek. SX bu skalada güzel F/P oranına sahip ucuzlukta.
 
İyi, iyi dediğim bomba gibi, Fender'i hakikaten tokatlayacak bir strat edinmenin yolu f/p olarak düşünürsek aslında MJT gibi firmalardan gövde, sap toplayıp, üzerine de sıkı bir araştırma ile hardware ve elektronik donanım toplamak. Ama onun bile maliyeti şu dolar kurunda hayal gibi.

Law Suit gitarlara bir şey diyemem. Zevk renk meselesi. SX'e çok değiniliyor. SX ucuz yollu performans elde etmenin yollarından en ekonomik olanı. Ama modlamak şartı ile. Elektronik ve hardware berbat. Eskiciden toplanmış gibi.

Fender'in rahatlığı ve konforu demişsiniz sayın @gutar ama çalarken rahatsız hissettiğim, tonu teneke gibi olan Amerikan Fender'e çok rast geldim, Amerikan'ı tokat manyağı eden Meksikalar'a da, dünyalara değişilmez Amerikan'a da. Bir Meksika Strat denemişliğim var ki unutamıyorum. Tam bir SRV gitarı idi. Müthiş sıcak, dolu, güçlü, baskın bir ton, rahat bir çalım. Amerikan Standart yanında önünü ilikler, SX memleketi terk eder. 800 dolarım olaydı alır deli gibi çalardım. Elimde nacizane modlanmış bir SX var. İdare edip gidiyoruz. Sahnede dahi iş yapar mı, yapar. Ama o Meksika olaydı SX'i emekli ederdim. Bir daha da strat aramazdım.


Kısacası, strat, LP, superstrat vb. gitar biraz da şans işi. Bazen 2-3 bin dolara elinize teneke geçiyor, bazen de 200 dolara ateş eden bir gitar. Kötü ekonomide SX iş görür. Ama modlama işi de eskisi kadar ucuz değil.
 
Elimde strat olarak hem Fender USA hem de MJT var. Dürüst konuşmak gerekirse Fender kenarda yatmakta.

MJT’den düzgün komponentlerle bir strat toplandığında custom shop kalitesine yaklaşabilirsiniz bence. Fakat ortalama maliyeti 1.200 USD seviyelerinde olacaktır. Daha yukarı çıkması da her zaman mümkün.

Tele olarak da hem SX hem de MJT Tele var. Maalesef SX’e en masraflı modlamayı yapsam da MJT’nin yanına bile yaklaşamaz. F/P olarak güzel gitarlar oldukları kesin ve başlangıç için alınabilecek en iyi gitarlardan biri. Hatta üzerinde deneme yapmak için de düşünülebilir (refinish vs). Fakat bu benim 2. SX gitarım ve ikisinde de Fender USA tokatlar diyebileceğim net bir tecrübe yaşamadım. Belki de denk gelmediğindendir.
 
Hatırladığım kadarıyla iyi seçilmiş olanları daha az maliyete Fender Mim ayarına geldiği iddia ediliyordu. 3-4 sene önce tartışıldı bitti. Olay ne ara kulaktan kulağa şekilde çığrından çıktı, amerikanlara ulaştı şaşırtıcı :)

Squier, fender blueprinti ile üretilmiyor mu? Sx(sst alder için diyelim) klavye radyusu bile 13.7, rahatlık açısından 9.5 radyuslu Fender'e 9.5 radyuslu squierden nasıl daha fazla benzesin? Bana 9.5 radyus rahat geliyordur, başkasına 12, bir başkasına 13.7, göreceli konu zaten. Neck radyusları da büyük ihtimalle farklıdır. Haliyle hissiyat aynı olmayacak.

Sx üzerine varını yoğunu verip modifiye ederek nasıl pahalı gitarlardan daha iyi olmaz, hani sx iyiydi demek de zaten boş tartışma. Tatmin eder mi, eden var etmeyen var. Yarıştırmak gereksiz.

Tokat yok :)
 
Şu formdaki, SX modifiyeler ile USA Fenderleri bir gün kapıştırsak, ne güzel olur.
Bende sonucu merak ediyorum. Arada 10.000 TL fiyat farkı olan gitarlar bize ne hissettiriyor?
Fender amfi ile test etsek. Hatta Full lambalı bir amfi ve 15 wattlık transistörlü amfi kullansak.
Hatta video'ya çekelim, Youtube atalım, gelemeyenler oradan izler.
Hem de tanışmış oluruz :)
Güzel bir organizasyon olabilir....
 
Son düzenleme:
Şu formdaki, SX modifiyeler ile USA Fenderleri bir gün kapıştırsak, ne güzel olur.
Bende sonucu merak ediyorum. Arada 10.000 TL fiyat farkı olan gitarlar bize ne hissettiriyor?
Fender amfi ile test etsek. Hatta Full lambalı bir amfi ve 15 wattlık transistörlü amfi kullansak.
Hatta video'ya çekelim, Youtube atalım, gelemeyenler oradan izler.
Hem de tanışmış oluruz :)
Güzel bir organizasyon olabilir....

Zaman içinde bizzat denedim: Ne yazık ki aradaki fark Bmw ile modifiye Şahin i kapıştırmak gibi bişey ,sonuçta ikisi de yolda gidiyor ama diğer ıvır zıvır işte fiyattaki farklılık o zaman ortaya çıkyor:cool::)
 
Sx strata modifiye yapmıştım tonunun strattan eksiği yoktu. Ama klavyesi fretler falan nizami değil. Teller yüksek kalıyor. Benim gitarın radiusu 10 inti çoğu 14 inc. Oda tercih tabi ben düşük radiusu daha çok seviyorum stratta. Ama gitarın tonu muazzamdı onu söyleyebilirim.
 
Meksika Fenderlere hicbirsey demiyorum.Hatta Fender deyince elimdeki Meksika'yi kastederim her yerde.Amerikalarla arasinda 10.000 lira edecek fark yok.Dolar kazandigim donem pahali pantalon, ayakkabi gereksiz ivir zivir almak yerine gitar aldim hep.Mexican, Amerikan, Japon hepsini alma sansim oldu.Hepsini icime sinerek almama ragmen en cok caldigim, elimin ilk gittigi Mexican strat oldu.Ac kalsam bile asla satmicagim gitar da odur.

Benim demek istedigim SXler modifiye edilmeye deger mi? ve en azindan meksikalari tokatlayabiliyor mu? Bana gore SX'in butun dunya icin gecerli esprisi piyasada cok rahat bulunuyor olmasi.T&T sisters gitarim da oldu J&D Brothers da.Ikisi de SX den daha iyi benim aradigim sartlara gore.Govdesi agirlik ve contour olarak orijinal strata en yakin olan T&T sisters di fakat sapi cok iyi degildi.O gitara 80lerden kalma MIJ maple tele sap taktim ve hala elimde su an.Kendine has, ozgun bir tonu var ve quack tone alabildigim tek gitar o oldu fakat tabiki fenderleri dovemiyor.Ucuz gitarlarin butun olayi zaten bu, kendilerine ozgun bir gitar oluyorlar modifiye ile.Eger amac cok para vermeden, cizigi vurugu cok can sikmayacagi ve yinede rahat bir calim ve hos bir tonsa Squier bunu yapmis.Digeri biraz gitarlarla hasir nesir olayim hem bu isi ogrenmis olurum hem belki ortaya daha iyi birsey cikar ki muhtemelen dogru.

MJT denemek istedim hep ama benim icin gitar satmadan gitar toplamak hayal artik.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst