Hangi tel kalınlığı hangi akorda daha uygundur?

Başlıkta da belirttiğim gibi arkadaşlar hangi tel kalınlığı hangi akord için daha verimli olur? Tek bildiğim 9 ve 10 E, D# ve D Drop için uygun diye biliyorum yanlışım varsa da bilen yazıp bilgilendirirse hepimizi gerçekten çok yardımcı olmuş olur. İyi forumlar :)
 
Bunun net bir cevabı olamaz ki :)
-Kalın tellerde daha dolgun, daha low end'i sağlam sesler alıyoruz. Rezonans da artıyor, sustain açısından da artış oluyor. Gel gelelim daha gergin olan tellerde bend yapmak için daha fazla kuvvet gerekiyor. Altları ince, üstleri kalın yapmak (hibrit) da başka bir seçenek. 9-46 gibi. Bunun tam tersi de yapılabilir. Sebebini de diğer senaryoda açıklayalım.
-Daha ince tellerde ise benim adıma avantaj olan en önemli şey, tonun daha parlak ve harmoniklerin daha net gelmesi. Daha dolu dolu ve rezonanslı gelmese de, parlaklık artıyor ve hem doğal (sesin kendisinde var olan) hem yapay harmonikler daha çok ve bana göre güzel duyuluyor. Amfi karakteri vs. hepsi bir etken olduğu gibi bunlar da mühim faktörler. Bendlerin daha kolay yapılması da bonus tabii ki. Ancak alışma meselesi bu, istenirse 11 numara tellerde dahi her türlü cambazlık yapılabilir. Eğer üst tellerde daha parlak sesleri, alt tellerde daha dolgun sesleri tercih ederseniz de, diğer hibrit seçeneğini seçebilirsiniz (11-42 vs.)

Akort pesleştikçe, tellerin minimum miktarda gerginliğini koruması için numara yükseltmek şart. Telden tele de değişen bir şey bu. Elixir kullanıyorsanız 1 numara küçük öneririm ben mesela. Normal tellerle 10 numara (10-46) standart akort için en sık kullanılanlardan. Ben Elixir için 9-42 tercih ediyorum. Les Paul gibi skalası daha düşük bir gitarınız varsa bir numara büyük takabilirsiniz, ben öyle yapıyorum. Gerginlik daha az oluyor çünkü skala azaldıkça.

D# için ben normal tellerde 11 numaradan aşağısını istemem şahsen. En azından üst tellerde, daha tight, ok gibi soundlar istiyorsanız telin gergin olması da önemli. Bazısı için de önemli değildir bu. Onun için net cevap yok. Gitara, tele göre değişebildiği gibi; insandan insana değişiyor öncelikler yüzünden.


D Drop gibi yalnızca üst teli pesleştirecekseniz, üst teller daha kalın olsun (zaten 9-46, 10-52 gibi setler bunun için var) derim.
 
Drop D yani sadece üst tel D için 10-46'daki 46 biraz folloş oluyor. 10-52 kullanınca randıman aldım. D std yani 6 tel birden drop olacaksa en az 11-49 gibi set veya yine 10-52 en az tavsiye ederim. Bu dediğim 25.5 inch scale ve sabit köprü için geçerli, başka gitarda farklı olabilir memnuniyet derecesi.
 
Les Paul icin standart akortta 11-48 kullaniyorum, yukarida bahsedildigi uzere skalasi kucuk oldugundan cok problem olmuyor. Bendler biraz daha zorluyor ancak alisiyorsun 1 hafta sonra. Amma strat tarzi uzun skala bir gitar varsa 11 tel biraz kalin gelebilir.
 
kabaca her yarım ses düşük akort için tel kalınlığını arttırabilirsiniz ve gitarın tansiyonu çok değişmemiş olur. böylece çalım dengesi korunabilir.
Şöyle ki, 0.10 standart akort (eadgbe) ise, 0.11 yarım ses kalın akort (eb ab db gb bb eb) 0.12 tam ses düşük akort ( d g c f a d)
tel setinizi bu şekilde değiştirdiğinizde aşağı yukarı denk olacaktır. fakat 0.12 seti tam ses düşükten standarda çekerseniz, tel gerilimi yani sapa uygulanan kuvvet artar, sap öne gelebilir ve çalmak zorlaşır.

iki önemli konu var.
birincisi, üst eşiğin durumu, eğer gitarınızı sürekli fabrika ayarı dışında setle kullanacaksanız, üst eşiğinizin uygun olması sizi bir çok akort sıkıntısından kurtarır. yani 0.9 set için açılmış bir üst eşiğe 0.11 tel takarsanız canıınız sıkılabilir. (bu gitar ustasının uygun eğelerle yapabileceği bir iştir. üst eşik konusu tecrübeniz yoksa bulaşmamak gereken bir konudur çünkü gitarın en zayıf noktasındadır. uygun setiniz yoksa telin geçtiği kanalları doğru genişlikte açamazsınız. o zaman yeni eşik alıp onu takarım derseniz, elektro gitarlarda genelde üst eşik yapıştırılır. eski eşiği sökmek isterken sapınızdan olabilirsiniz. )


ikinci konu, akordu düşürdükçe telin salınımı değişiyor. teller belli tansiyonlarda en düzgün sesi vermek için tasarlanmıştır. Yani 0.9 setinizi bir tam ses düşürdüğünüzde gitarınız doğru ayarlı olsa bile entonasyonunuz sapıtabilir.
 
Geri
Üst