FaceBook

Sosyal paylaşım ağı alanında 5 site öne çıkıyor. Bunlar Myspace, Facebook, Friendster, Linkedin ve Twitter.

Başlangıçta üniversite gençliğine hitap eden ardından tüm yaş gruplarını kendisine hedef olarak seçen Facebook.com başdöndürücü bir hızla büyüyor.
30 milyon aktif kullanıcıya eklenen günde ortalama 150 bin kişiyle sanal alemin yeni yıldızı olan Facebook, sosyal paylaşım sitelerini adeta farklı bir boyuta taşıdı. ABD’de 10 milyar dolar fiyat biçilen Facebook’un en büyük avantajı, kullanıcıların, listesinde yer alan 'arkadaşının arkadaşına da’ ulaşarak onlarla da irtibata geçebilmesi.

Bu sayede profilideki arkadaşını referans olarak kullanan birisi, çevresini kolaylıkla genişletebiliyor.

Ayrıca site aracılığıyla eski arkadaşlara da ulaşılabiliyor.
Sitenin bir diğer avantajı da kullanıcının kendi seçtiği uygulamalarla yaşamını bilgisayar ekranına dökmesi. Facebook tam anlamıyla açık bir platform.
Dünyanın dört bir yanından eklenen binlerce uygulamayla kullanıcıların kendilerine özel, tabii ki halka açacakları keyifli bir sayfa tasarlaması mümkün oluyor.

Bu uygulamalar sayesinde oyunlar, hava durumu, fal, dünyada gezdiğiniz yerler gibi bilgileri sayfanıza taşıyabilirsiniz. Tüm bu özellikleriyle kullanıcıyı daha çok kendine çeken Facebook’un popülaritesi son dönemde hızla artıyor olsa da site aslında kendi alanında tek değil.

Twitter’a dikkat!

Rupert Murdoch’ın yarım milyar dolara yakın bir paraya satın aldığı Myspace’le birlikte Friendster, Linkedin veya Twitter bu alanda ciddi yatırım yapan, yenilikçi sosyal paylaşım üsleri olarak öne çıkıyor. Dünyanın dört bir yanından insanları buluşturan ve kullanıcıların kendi zevklerine göre sayfa tasarlamasını sağlayan Myspace.com, ABD ve Avrupa’da oldukça popüler.
Bir diğer paylaşım ağı Friendster, geçmişten gelen kullanıcı kitlesine sahip ve ABD pazarında yoğun olarak kullanılıyor.
Linkedin.com ise iş odaklı bir sosyal paylaşım ağı olarak dikkat çekiyor. Bu sitede yüklü profiller, özgeçmişlerini ve arkadaşlarını sayfalarında barındırıyor. Hatta Linkedin bugüne kadar o kadar profesyonel hareket etti ki profillerde fotoğraf bile yoktu.
Facebook’un öne çıkmasının ardından bu site de artık fotoğrafların profillerde yer alabileceğini açıkladı. Sitenin hedef kitlesi eğlence değil iş arayanlar.
Sosyal paylaşım alanında son dönemin en ilgi çekici sitesi ise yazılı mesaj tabanlı çalışan Twitter.com. Cep telefonları veya web üzerinden mesajların paylaşılmasından ortaya çıkan site oldukça dinamik içeriğe sahip. Uzakdoğu’da yoğun ilgi gören Twitter basitçe 'Ne yapıyorsun?’ sorusunun yanıtı altında yüzbinlerce kişiyi bir arada topluyor.
 
valla üniversite hocalarım bile burada üye. 12 senedir görmediğim çocuklarım arkadaşlarımı bile bulmamı sağladı, onlarla konuşma şansına eriştim, bu yüzden güzel bir platform, onun dışında pek olayı yok benim açımdan.
 
ben zaten aklımda isim zor tutuyorum bide soyisim hiç hatırlamıyorum. liseden olan arkadaşlara bakıyım diyorum onlarda beni açmayan tiplerle dolmuş. anlaşılan biraz daha keşfedilmesini beklemek gerek :roll:
 
23 yaşında bi gencinmiş site. 2004 de kurmuş ve günde 150.000 yeni üye kaydoluyomuş. tabi buzamanla katlana katlana gider. sitenin 1.6'sını satmış. fiyatı tam hatırlayamadığım için sallamasyon bi fiyat koymuyorum.
 
gorona_arxebo demiş ki:
23 yaşında bi gencinmiş site. 2004 de kurmuş ve günde 150.000 yeni üye kaydoluyomuş. tabi buzamanla katlana katlana gider. sitenin 1.6'sını satmış. fiyatı tam hatırlayamadığım için sallamasyon bi fiyat koymuyorum.
herhalde 340 milyon $...abov paraya bak hele...:D
 
facebookun o soğuk ekranlarınız kol kola vermiş, sevgiyi metalaştırmaya, mahremiyeti tüketmeye çalışıyorlar! ama iyi bilin ki birileri de size kenarda durmuş .ıçıyla gülüyo. ve oyuna katılmayan bu büyük soylu kalabalık, asla facebook gibi çağdaş akıl hastalıklarının oyunlarına gelmeyecek ve onun çizdiği sahte dünyaya hapsolmayacak, adım gibi eminim.
"beni iyi tanıyanlar, feysbuka üye olmayacağımı çok iyi bilirler". iyi ki bu sözü rahatlıkla söyleyebiliyorum.
"çağın gerisinde kalmışsın" diyenlere ancak acı acı güler ve acırım, varsın çağın gerisinde kalalım ne yazar!
asıl gericilik onların yaptığıdır.
şimdi bazı arkadaşlar burada şaşırabilir, yahu ne diyo bu diye, çünkü onlar "aman ne güzel şey bu facebook, aman ne güzel sanallaşmak" gibi sözlere alışmış ve uyuşmuşlardır. ama ezberi bozmak gerek. bilsinler ki benim gibi milyonlarca oyuna gelmeyen yaramaz çocuk vardır! ve yaramazlığa, kafa kaldırmaya, bozuk atmaya devam edeceğiz, ömrümüz yettikçe.
 
sadece feysbukmu sanallaştırıyor ??

bence çok güzel bi site. hayatta bulamayacağım kişileri buldum, ortaokuldan, ilkokuldan liseden mahallemden vs çok kişiyi buldum. bunu bukadar saçma bulmanın sebebini anlamadım valla :roll:
 
valla ben üye oldugumdan beri hergün giriyorum,cok eglenceli,ne güzel ilkokul arkadaslarını falan buluyorsun,hele bir tanesiyle aynı üniversitede yakın bölümlerde okuyormuşumda haberim yokmuş,arkadas haneme bayagı bi sayıda insan eklendi:)erkek arkadasım bu siteye uyuz olmasına ragmen birgün zorla ona da üyelik aldık,simdi basından kalkmıyor.
 
kullanım amacına bağlı olarak değişen bir durum, fazla olumsuz eleştri ya da fazla olumlu eleştiri yapmak doğru değil.nasıl kullanmak isterse öyle kullanabiliyor insan,ya da kullanmıyor.çok kaptırmadıkça hoş bir şey,fazlası vakit kaybıdır bence.
 
kullanım amaçlarına göre değişir, tamam eywallah ta, ülkemiz insanının bu gibi platformları daha çok ne amaçla kullandıkları aşikar, "arkadaş ayağı, .öt ayağı" diye bir laf vardır yaa, tam işte buna verilebilecek en güzel örnek...
hatta şimdi insanlar birbirlerine daha rahat yazsınlar diye özel şeyler de çıkarmışlar, iice boku çıkan ve çıkmaya devam eden bir yer oldu, hayır o, bu değil, böyle salak aplikasyonlardan ötürü değer verdiğin insanlardan bile şüphelenmeye başlıyosun ki, iğrenç şeyler hissedebiliyon...
uzun lafın kısası çoktan haddini ve amacını aşmış bir yer oldu benim gözümde...
 
Geri
Üst