monitör duyumlarının hatasız olması için oda yalıtımı fikri?

selam kendi çapımda tonlama ve miks yapmaya çalışırken akg K141 model bir kulaklık kullanıyorum yakında monitör kolon edinicem. kolonların işini düzgün yapması için odada sesin dağılmasını nasıl engelleyebilirim basit çözümler önerirseniz yararlı olacaktır. bu arada dediğim kulaklık bu iş için uygunmudur? yaptığım bir şeyi başka bir yerde dinlediğim zaman inanılmaz farklar çıkıyor. kulaklığın üstünde monitör yazması heralde bu işe yetmedi. :)
 
Tabi ki çok önemli bir unsurdur oda yalıtımı. Sesler geri dönmeyecek ki sadece monitorden çıkan sesleri duyabilesin. Artı, hoparlorlere olan lokasyonun da önemli. İki hoparlor ve senin yaklaşık bir eşkenar üçgen olacak şekilde pozisyonlanman lazım. Ya da ikizkenar üçgen. Bununla ilgili kitaplar var ama senırım birkaç diagram bulabilirim internetten. Başkaları da yazar zaten. Bulunca link atarım. Bilenler de link atar merak etme. Oda içinde hiç değilse buyuk parlak yuzeyler olmamalı. Perdesiz pencereler, büyük geniş ve üzerinde birşey bulunmayan düz duvarlar, büyük posterler (cam kalpı vb.) yansıtmayı artırır. Buna ek olarak tavandan yansıyan sesler de cabası.
 
Arkandaki duvar yakın ise difüzyon sağlıyıcı birşeyler koymalısın

Kulaklıkla olmuyo bu iş, bir an önce edin monitör, çok farklı çok keyifli birşey :)
 
Bunu burada bir iki forum mesajında anlatmak gerçekten çok güç zira Stüdyo Akustiği meselesi başlı başına bir bilim dalı.

Ancak, eğer yeterli İngilizcen varsa sana önerebileceğim en basit anlatımlı kaynak olarak SAE Müzik Koleji Almanya şubesinin web sitesinde Avustralyalı hocalardan birinin ingilizce olarak hazırladığı Online Reference Material kısmı var, orayı baştan sona okursan müzik kayıt teknikleri ve kayıt ortamı kurulurken dikkate alınması gerekenler konusunda detaylı bir bilgiye sahip olabilirsin.

http://www.saecollege.de/reference_material/index.html

Bir bak. Eğer anlamadığın bir yer olursa yardımcı olmaya çalışırız.

Orada stüdyo planları ile ilgili bölüm de şurada:

http://www.saecollege.de/reference_material/titles/Plans.htm


Ayrıca kulaklık bileşik müzik içerisindeki bileşenlerin detayındaki sorunları rahatsızlıkları bulmak için idealdir ancak stereo imaj bilgisi ve müziğin gerçek frekans spektrumundaki dağılımının algılanması açısından yanıltıcıdır. eğer kulaklığın karakterini başka bir referans noktasıyla uzun süre karşılaştırıp huyunu iyice öğrenmişseniz, hata oranını biliyorsanız belki şipşak miksajlarda kulaklık iş görebilir, ancak son raddede doğru düzgün bir miksaj yapmak istiyorsanız kitabına göre ses absorbsiyonu ve simetrik hacim dengesi yapılmış bir odada yine huyunu bildiğiniz bir çift hoparlörle çalışmanız kaçınılmazdır.


Kolay gelsin.
 
Ethan Winer'in bu konuda guzel makaleleri var. Google'da yazarsan bulursun, su anda url'i bilmiyorum.
Ben de odayi akustik olarak yalittiktan sonra monitorlaredan cok daha iyi netice almaya basladim.
Difuzor ve bas tuzagi (bass trap :) )kullaninca gercek sesleri duyuyorsun.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
ben çok yeniyim alıntıları yapmayı bilmiyorum :) monitörlerle çalışmıştım 1-2 stüdyoda evet çok keyifliydi ama tek değildim işi bilen birileri vardı şimdi evde kendi başıma çalışabilmek için görüşlere önerilere ihtiyacım var burası da gerçekten büyük şans. model sormıcam daha önce konuşulmuş markalar modeller. sanırım işi bilen birininde evime gelip bak bu böyledir böyle olmalı demesi de önemli bir durum olacaktır. ilginize teşekkürler.. bu arada başka sorularım da var ama uygun başlıklara bakıp oralara yazmalıyım sanırım. :) bu arada da daha fazla girip teknik terimlerle de haşır neşir olmalıyım. çok soru varda sıkılırmısınız diye de çekinmekteyim.
 
Cekinme sor bu yuzden buradayiz :D Biliyorsak soyleriz :) Tabi once diger basliklari bir gozden gecir belki bircok sorunun cevabini bulacaksin bu sekilde ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
playmaker demiş ki:
Ethan Winer'in bu konuda guzel makaleleri var. Google'da yazarsan bulursun, su anda url'i bilmiyorum.
Ben de odayi akustik olarak yalittiktan sonra monitorlaredan cok daha iyi netice almaya basladim.
Difuzor ve bas tuzagi (bass trap :) )kullaninca gercek sesleri duyuyorsun.


kendi odanı ne şekilde yaptın hangi malzemeyle? difuzor ve bass trap? bunları öğrenmeliyim. bu arada mahcem linkler çok güzel teşekkür:) özellikle bedroom plan vardı verdiğin linkte baya işe yaradı fikir açısından
 
can,

Akustik konusunda iyice bilgi sahibi olmadan sakin bass trap veya benzeri "acoustic treatment" urunlerine para harcama. Bunlar ise yaramadigi icin degil, ne yaptigini tam olarak bilmezsen bir suru para harcayip daha kotu ses veren bir odaya mahkum olabilirsin.

Mahcem'in dedigi gibi konu gercekten uzun ve karmasik, ama ozetle:

1) Alacagin kolonlar odanin boyutlarina gore cok kuvvetli olmasin. "Near field monitor" denen aletlerin guzelligi bu tur odalarin akustik kusurlarini isin icine katmadan is gorebilecek kadar kucuk olmalaridir.

2) Kolonlari yerlestirirken, Atalay'in dedigi sekilde kolonlar ve kafan yatay duzlemde ayni hizada olacak ve tepeden bakildiginda herbiri bir eskenar ucgenin birer kosesinde kalacak sekilde yerlestir. Bu ucgenin kenarlari 2 metreden uzun olmasin (egitim sistemimiz sagolsun, boyle seyler yazabiliyoruz. Bu konuyu Amerikali bir gence anlatmaya calissan daha ilk cumlede kopmustu :D ).

3) Hoparlorleri duvardan mumkun oldugunca uzaga yerlestirmeye calis. Koselere yerlestirme.

4) Yine yukarida bahsedildigi gibi odada cok fazla genis yansitici yuzey birakma. Perde, kitap dolu raflar, koltuk ve kanepe dostlarin, cam, fayans, vesaire dusmanindir.

Derin bir konu, firsat buldukca yine yazarim.
 
playmaker demiş ki:
Ethan Winer'in bu konuda guzel makaleleri var. Google'da yazarsan bulursun, su anda url'i bilmiyorum.

Aaa, Burak iyi hatırlattın, Ethan bu işin kompedanıdır, Real Traps Ses İzölasyonu firmasının sahibidir. Sound On Sound forumlarına da gelir, tanışırız. Hatta bu ayki SOS sayısında "Sounding Off"da onun makalesi vardı.

Ethan'ın web adresi http://www.realtraps.com

Makalenin adresi de http://www.soundonsound.com/sos/apr04/articles/soundingoff.htm

Herkesin okumasına açık. Kesinlikle göz atılması gereken bir yer.
 
http://www.ethanwiner.com/articles.html
burada bayagi bilgi var. Benim difusor sungerleri Nashville'deyken almistim. Bass trap koymadim odaya, cunku pek gerekmedi. Kayidinin iyi oldugunu bildigin bir CD'yi monitorlarindan dinle iyi referans olabilir, sesi actiginda kalite nasil. Bazi frekanslar fazla kuvvetleniyor mu? Birde reverb olayi, odanin akustigini biraz oldurmekte fayda var :)
 
Bu konuya bayaa bir kafa yordum ve bir kaç araştırma sonucu bir seyler yapabildim. "difusor" sungerleri bulamadım ama ona yakın bir malzemeyle işimi görmeye çalıştım...
Kısaca yazmak istiyorum belki birilerine yardımcı olabilirim...
APT dairesinde otuyorum genelde kiler denilen bir bölüm oluyor çogu dairelerde, benim avantajım kilerin birazcık büyük olmasıydı.. Yaklaşık 3,5 x 6 m kadar... Odanın her tarafını kartonla kapladım öncelikle daha sonra difusor denilen bu sungeri bulamadıgım için onun ayarında bir sunger bulup ( 5 cm kalınlıgında) kartonun üzerinede sungeri kapladım son olarakda biraz daha kalın bir kartonlada süngerin üzerini kapladım. Yani iki karton arasında sunger olmus oldu. Daha sonra bir PC lik yer ayırarak cam lı bir bölme yaptırdım. Diger bölümde bana kalan yer ise yeterli oldu. bir tarafa gitar sehbaları ortada bar sandalyesi ön kısımada AMP. Processor, pedallar ve Keyboard koydum. Tek dez ajantajım odanın küçük olması ve havandırma olmaması buna ragmen iyi bir akustik yakaladım. Sound un fazla olması kimseyi rahatsız etmiyor elde olan imkanlarımla bu kadarını yapabildim.. Marshall JCM800 amp kullanıyorum, Line 6 POD, Digitech GNX ..Pc de 5+1 Home Thaeter Hoparlör var Creative.
 
Geri
Üst