Potansiyometreler ve Folyo ile Gürültü Engellemek

Telecaster gitarıma çift humbucker takmayı düşünüyorum; ayrıca Push pull potansı takacağım:

  1. Pushpull olarak Ton mu yoksa volume potansımı almak daha mantıklı?
  2. A500K ve B500K arasında ki fark nedir?
  3. Humbucker takacağım için 250k seçeneğini direk eledim, fakat humbucker ile cleanlerde boğuk yerine daha parlak tonlar almak istiyorum 1000k pot takmak ne kadar mantıklı?
  4. 500k tone push pull pot, 1000k volume pot gibi bir kombine mümkün mü yoksa ikiside aynı değerde mi olmak zorunda?

Pickguardı çıkarıp manyetik yuvalarına, kabloların geçtiği yuvalara, switch ve potansın olduğu yuvalardan gitarın jack çıkışna kadar gürültüyü azaltması için yapışkanlı bakır ya da alüminyum folyo yapıştırmayı düşünüyorum.

  1. Alüminyum ya da bakır hangisi daha etkili olur?
  2. En ucuz nerede bulabilirim?
 
Telecaster'e neden çift HB? Başka HB gitar varsa ve fantezi denenmeyecekse bence gereksiz. Görüş benden, keyif sizden. Bunu diyorum ama, kullanıcı adımı aldığım grup genelde HB tele ve strat kullanır. Tonları da çok güzeldir Ama bu kadar deneysel bir bakış açısı tutar mı tutmaz mı aşağıdan da anlaşılacağı üzere garantisi yok. Uğraşmayı keyif verecektir, orası kesin.

1- Keyfe bağlı. Ben volüm ile oynadığım için ton potunu seçerim mesela.
2- A tip potansları volüm olarak kullandığınızda ne kadar kısar veya açarsanız ona göre tepki alırsınız. B tip potansların tepkisi öyle değil. Değerleri aniden değişiyor. Potans ile drive temizliyorsanız A volümde en iyisi. Nadiren A gibi davranan B potanslar da çıkabiliyor. Sebebini çözemedim. Rakamları yazmama gerek yok sanırım.
3- Teoride daha parlak ses verir. Ama telede cırlar mı, dengeli mi olur bir şey diyemem.
4- Mümkün. Ama deneysel bir işe girişmek üzeresin. Sonuçları kimse garanti edemez. 1000k'nın parlaklığının bir kısmını 500k eleyecektir.

B1- Bakır daha iyi olur.
B2- Özellikle bakırı ben de merak ediyorum.
 
Geri
Üst