Gövde de Kullanılan Akçaağaç ve Maun Hakkında

Akustik gitar alacağım. Kur çok yüksek o yüzden biraz seçici davranmaya çalışıyorum. Cort MR710 lara bakıyorum bir modelinde 200 TL diğerlerine göre ucuzdu ve arka kapak ve yan kapak akçaağaçtı diğer ucuz olmayanlarda maun kullanılmış. Akustikte daha yoğun ve tok ses arıyorum açıkcası akçaağacın nasıl bir fark oluşturucağını kestiremiyorum yaşadığım şehirden dolayı deneme imkanım da yok. Nasıl bir fark oluşturur bu ton olayı kestiremiyorum, biliyorum burada yazılı veya sözlü anlatmak zor ama yardımcı olabilecek var mıdır? Bunun yanında 1500-2000 TL civarı öneriniz varsa oda kabulüm. Seneler önce Takamine 440c kullanıyordum memnundum.
 
akustik olayını bilmiyorum ama akçaağaç maun'a göre daha tiz verir sanırım.

elektro gitarda şu ana kadar maun,kızılağaç ve swamp ash(türkçesini bilmiyorum) kullandım. bunlardan en dengelisi maun ve kızılağaç. özellikle maun'da gerçekten bahsettiğin ve istediğin doygunluk var. swamp ash ise cayır cayır veriyordu sesi. ben elektro gitardaki akustik seslere göre yaptım bu karşılaştırmayı, ash öyle cayır cayır ki sanki akustik gibi ses veriyordu ve aşırı tiz karakterliydi.

akçaağaç kullanmadım ama duyduğuma okuduğuma göre bahsettiğim ash'in taraflarında olacaktır. yine de emin değilim dostlar daha iyi aydınlatır.
 
Akustik gitarda ağaç işi elektro gibi olmuyor aslında. Akustik gitarda ağacın kalitesi ve solid / lamine olup olmaması ciddi fark ediyor. Ayrıca gövde şekli ve sap da büyük etken. Maple tiz parlak denir ama maple sap ve maple arka ve yana sahip bir akustik gitar maun olandan daha baslı ve midli olabilir. Çünkü o gitarda tonal olarak çok zayıf kalitede ağaç kullanılmış olabilir. Zaten lamine olunca ağacın her tabakası arası kullanılan zamk (ayrıca ara katmanlar pekala başka ağaç plaklarından oluşabilir) ağaç özelliklerini silikleştiriyor. Kağıt üzerinde ucuz gitarlarda ladin ön tahta ve maun arka yanlar varken, 20.000 TL'lik Martin'de de aynı ağaçlar var mesela. Ama ses gücü, ton kalitesi arasında gündüz ve gece kadar fark var. Aradığınız yoğun ve tok sesi ucuz gitarlarda (3000 TL ve altı) bulmak kolay değil, bunu belirteyim.

Ben ikinci ellerde aradığım verimi bulamadığım için bu sene tam iki ay mağazalarda alabileceğim en dengeli, güçlü ve kesinlikle tiz veya parlak olmayan bir uygun fiyatlı akustik gitar aradım. Bu süreçte Cort'lar, Takamine'ler, Lag'lar, Seagull'lar, Mexico Martin'ler, bir iki Norman ve adını hatırlamadığım Stagg ürünü pahalı gitarlar denedim. Hem de uzun uzun denedim. Bu arada Japon Takamine, Taylor, Amerikan Martin de denedim ve açık söyleyeyim son saydığım gitarlar Uzakdoğu akustiklere göre fersah fersah ileride çok güzel gitarlar. Ben sonuçta kendimce paramın satın alabileceği ve aradığım özelliklerde en iyi gitarı hiç tahmin etmediğim Washburn'de buldum (şimdi 4300 TL olmuş) ama size bir tavsiye vereyim, bir Lag elektro akustik vardı, sedir ön ve muhtemelen maun yanlar (modeli de buldum T100D). O gitardan bulabilirseniz uygun fiyatlı düzgün bir gitardı. Lag'lar, Çin Takamineler, Cortlar ve benzer fiyat aralığındaki muadilleri aşağı yukarı aynı sağırlıkta vasat gitarlar, o nedenle pek takılmayın ağaç özelliklerine. Model ve fiyat yükseldikçe tını biraz daha iyileşiyor.

Tabii bu sözlerim akustik gitarda deneyim sonucu gelişen beklentiler üzerine. Ucuz akustiklerde bence tınıdan daha önemli olan şey sap ölçüsü, işçilik ve action denen tel yüksekliği. O yüzden ben olsam pek internet üzerinden akustik gitar almamaya çalışırım. Hatta en önemli tavsiyemi vereyim, internetten veya mağazadan farketmez, hangisini alırsam alayım doğru luthiere götürüp eşik ayarı ve tesviye yaptırırım. Uzakdoğu ucuz akustik gitarların fret düzgünlüğü ve eşik ayarları berbat oluyor. Gitar çok süper gür ve tatlı ton vermesin varsın, ama yeter ki bana eziyet vermesin.
 
@justaperfectday çok güzel özetlemiş. Bence bir akustikte;
Mutlaka olmalı: Masif ses tahtası, truss rod
Olsa da olur olmasa da: Preamp, masif yan ve arka kısım(Martin'in HPL dediği malzeme ve Ovation gitarların ses teknesi ağaç bile değil), tek parça sap, lamine kısımlarda kullanılan ağaç türü.
Akustik gitarı internetten almak kumardır. Alınabilir tabii ama şans biraz. Mümkün mertebe bilindik markalardan tercihte bulunmak bence en doğrusu. Martin, Taylor, Takamine alınabiliyorsa tercih edilebilir. Bunun dışında Çin üretiminden ziyade en kötü Kore üretimi tercih etmenizi öneririm. Gövde ağacı olayına da çok takılmayın bence, akustik gitarın oluşturduğu seste en büyük etken gövde yapısı ve sap skalasıdır. İster maun olsun ister akçaağaç çok fark etmez.
 
Geri
Üst