İnceleme Digitech Death Metal Gain Modifiyesi

Merhaba,

Geçtiğimiz aylarda bu forumlardan Digitech Death Metal pedal almıştım. Pedalda Level-Low-Mid-High düğmeleri bulunmakta. Yani distorsiyon seviyesinin ayarlanabileceği bir Gain (kazanç) düğmesi bulanmamakta.

Aslında aklımda Digitech Grunge pedalı almak vardı fakat metal ağırlıklı çalmayı sevdiğim için, fiyatı da çok uygun bulunca Death Metal pedalı aldım. Sonradan bu pedala kazanç düğmesi ekleyerek ton aralığını genişletmeyi düşündüm. Böylece Grunge pedalına göre avantajlı bir pedal olacaktı.

Bu amaçla devreyi incelemeye koyuldum. Pedalda çift yüzlü plaket ve neredeyse tümüyle smd malzeme kullanılması sebebiyle devreyi analiz etmek cidden zor bir iş. Allah' tan pcb üzerinde Grunge/Death Metal yazmışlar. Burdan yola çıkarak aynı pcb üzerinde Grunge pedalının üretiminin gerçekleştirildiğini öğrenmiş olduk. Yani bir yerlerde kazanç ayarı bağlantı noktaları olması gerekiyor. İnternetten de DOD Grunge/Death pedal şemalarını bulunca işim iyice kolaylaştı. Çünkü Digitech ürünleriyle DOD ürünleri aynı ürünler ve Grunge ile Death Metal arasında yapısal olarak bir kaç ufak nokta dışında fark yok.

Neyse, zorlu bir uğraş sonucu (pedalın uygun yerine potans için delik açmak, bitten bile küçük SMD malzemelere lehim yapmak vs..) pedalı modifiye etmeyi başardım.

Gece geç vakit olduğu için şimdilik pedalın bitmiş halinin resimlerini ve ses örneği koyuyorum. Pedalın nasıl modlanacağını daha sonra anlatacağım. Ayrıca aynı pedala kırmızı led, bas, tiz modifiyileri ve bilimum başka şeyler uygulamak mümkün. Bunları da kendi çabalarımla bulduğumu belirteyim. Aslında pedal yüzey montaj olmasa altından girer üstünden çıkardım :p . Zaten bu pedala modifikasyon uygulayan birini görmedim ben henüz.





Düğmeyi idareten taktım. Daha güzeli ile değiştireceğima ma potans kolunun kısaltmam lazım. Daha sonraki işler bunlar.

Buyrun bu da ses örneği:

http://rapidshare.com/files/63534101/digitech_death_metal_gain_mod.mp3.html

Kayıtta Cort X-6 -> Death Metal (mixer çıkışı, kabin simülasyonu aktif) -> SB!Live 5.1 ses kartı kullanılmıştır. Ayrıca kaydı Adobe Audition 2.0 ile yaptım software reverb ve eq eklendi. Son olarak kayıtta sap, köprü, single, humbucker manyetikleri hepsi kullanıldı ama nerde neyi kullandığımı hatırlamıyorum. Bir de kayıtta ortalarda bir yerde MID dügmesini bayağı bir açtım. dinlerken fark edeceksiniz büyük ihtimalle, bunun dışında pedalın eq ayarlarıyla oynamadım dersem yeridir.

Not: Peşinen şunu belirteyim. 1 senedir gitar çalıyorum. Yani ses kaydında süper şeyler beklemeyin. Tamamıyla yapılan işlem hakkında fikir vermesi amacıyla o kayıt konmuştur.
 
belki de pedalı kapatarak çalmıştır o bölümleri =)
dinleyemiyorum ama tekli pedallar zaten genelde çok basit devrelerden oluşur elektronik meraklıları için başlı başına bir hobi bile olabilir.
(sanırım üzerinde entegre var bu pedalın tam analog olmadığını okumuştum .hatta ilk gitara başladığımda bu pedaldan da almıştım ama o zamanlar amatör ötesi olduğumdan gerçekten hiçbirşey anlamamıştım)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Pedal, kabin simülatörü dahil (çok basit bir devre kullanmışlar simülatör için) tümüyle analog (DF7 ile karıştırmış olabilirsiniz, onda dsp entegresi var).

4558 OPAMP kullanmışlar. 2 adet gain katı var. Gain potunu en dibe kadar kıssamda çok çok hafif de olsa overdrive oluşmasının sebebi bu ilk kazanç katı, bir nevi booster görevi görüyor. O kazanç katını saymazsanız bildiğiniz tampon->kırpma devresi->ton katı->tampon şeklinde klasik bir overdrive pedalı yapısı var zaten.

Bu yapıyı güzelce özümserseniz, modifiye edilmeyecek pedal yok. Nadiras' ın dediği gibi yapıları aslında çok basit ve birbirlerine çok benziyorlar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Daha önce söz vermiş olduğum gibi pedalın nasıl modifiye edileceğini anlatmaya çalışacağım. Belki denemek isteyenler olabilir.

Kazanç (gain) modifikasyonu için önünüzde 3 seçenek var:

1) Kazanç için konulan direnci sökmek, yerine aynı değerde ayarlanabilir direnç (potansiyometre) takmak. Bunun en büyük avantajı maksimum kazanç miktarının korunmasıdır. Öte yandan SMD tipi olan direnci kart üzerinden sökmek, gerektiğinde modu geri almak istediğinizde tekrar yerine monte etmek, elinizde gerekli ekipman yoksa çok çok zor bir işlem.

2) Kazanç için konulan dirence, aynı değerde ayarlanabilir direnci paralel olarak monte etmek. Bunun avantajı 1. maddedeki dezavantajı ortadan kaldırmasıdır. Gerektiğinde potansiyometre bağlantılarını sökersiniz, pedal orjinal haline geri döner. Ben bu yöntemi uyguladım. Bu yöntemin dezavantajı ise maksimum kazanç miktarından feragat etmenizdir. Fakat bunun ton olarak hiç bir götürüsü yok, çünkü her durumda zaten elde edilebilecek maksimum doyum noktasına ulaşıyorsunuz.

3) Bu yöntem tamamıyla 2. yöntemle aynı. Tek fark var o da potansiyometre değerini yüksek tutup, maksimum kazanç dezavantajını ortadan kaldırmak. Bunun dezavantajı ise modifikasyonun amacı olan ton değişimi aralığını oldukça kısıtlaması. Dediğim gibi kazanç düşse de zaten maksimum distorsiyona ulaşılabiliyor. Potansiyometreyi istediğiniz kadar çevirin, bir noktadan sonra tonda hiçbir değişiklik olmuyor.

Kazanç oranının çok çok yüksek tutulması, pedal üreticisinin aldığı bir önlem. En kötü ihtimal, çok dandik manyetikleriniz vardır, önüne bir booster pedalı atarsınız.

2. yöntemi kendi pedalımda uyguladığımı söylemiştim. Zaten ilk mesajdaki kaydı dinlerseniz gayet başarılı olduğunu göreceksiniz.

Öncelikle pedala potansiyometre için uygun bir delik açın. Ben DC besleme soketinin sol yanını seçtim (pedal potları size doğru bakarken). Çünkü potansiyometreyi uygun bir şekilde takmak için en mantıklı (ve geniş) konum orası gibi geldi. Pedal kasası üstünde işlem yapmadan önce, pedalın kendi potanslarının girdiği 4 oluklu plastik bir kanal var, plastik parçayı çıkarmanız rahat çalışmanız için faydalı olacaktır.

Pedala takacağımız şu basit devreyi inceleyelim:



Potansiyometrenin 2 ve 3 no' lu bacaklarını kısa devre ediyoruz. 3 no' lu bacağa siyah renkli bir kablo (veya başka renkte olabilir tabi), 1 no' lu bacağa 1 k Ohm değerinde bir direnç takıyoruz. 1k Ohm' luk direncin diğer bacağına kırmızı renkli kabloyu lehimliyoruz.




Kabloların boşta kalan uçlarını da kart üzerinde R16 olarak adı geçen, üzerinde 09D yazan, 120 K Ohm değerindeki direnin uçlarına lehimliyoruz.



Gördüğünüz gibi modifiskasyon aslında çok basit olup, uygulaması biraz sıkıntılı. Çünkü lehim yapacağınız direncin üzerinde çalışmak hayli zor.



Bu resimde son hali görülüyor.

İşlem bu kadar. Umarım birilerine faydası dokunur.
 
Geri
Üst