"sol" telinden yüksek ses çıkması

Evet başlıkta da belirttiğim gibi özellikle "sol" telinin (3. tel) sesi diğer tellerin seslerine göre daha yüksek çıkıyor. Daha önce cortx2 gitarım vardı onda vardı budurm şimdi ibanez rg1570 aldım aynı olay bunda da var. (Sesin yüksek çıkmasının yanı sıra sanki biraz çınlama da oluyor telde)

Örnek verecek olursak sanitarium'un ana ritminde tellere 6-5-4-3-6-5-4-3... düzeninde vuruluyor, 3'e geldiğimde ses rahatsız edici düzeyde patlama yapıyor. Akorlarda da aynı olay geçerli doğal olarak. Kulağıma sırf 3. telin sesi geliyor. Boş vuruyorken daha çok oluyor bu durum. Aynı şey daha düşük seviyede de olsa "si" teli (2. tel) için de geçerli...

Sebep olarak ise insan kulağının bu frekanslara daha duyarlı olması ya da o telin gerginliğinin diğer tellerden düşük olması gibi şeyler geliyor aklıma. Nedir asıl sebep?
 
teller in gerginliği düşük olursa sesin duyulma oranıda o derecede düşer diye tahmin ediyorum. akor basarken minör majör değişimleri ince tellerden yapılırsa daha çok farkedilir aynı değişimi bas tellerden yaptığın zaman farkedilme oranı düşer mesela bareli olarak G bas sonrada Gm bas fark edeceksin. bas tellerden de yap aynı şeyi diyecem ama aklıma o tarz bir akor gelmiyor şimdi
 
Selam, sorunun kaynaklanabileceği 2 şey geliyor aklıma, birisi saddle'larda ve üst eşikteki kilitlemeyi yapan o 3 parçada bir dengesizlik veya eskime olabilir, ikincisi truss-rod ayarı yapılması gerektiği için olabilir. (Gitarı aldıktan sonra farklı kalınlık/tansiyonda tel ile değiştirdiysen mesela)
 
Tellerin ses seviyelerinin birbirinden yüksek olması normal bir durum. Manyetiklerin üzerindeki vidalar (tellerin hemen altına denk gelenler) bu dengesizlikleri gidermeye yarar. Vidayı gevşetirsen tele yakınlaşır, ses artar, vidayı sıkarsan telden uzaklaşır, deneye-yanıla dengeyi bulursun. Sadece sol teli patlıyorsa sol telinin altına denk gelen vidayı sıkmayı dene önce. Gene patlıyorsa diğer tellerin vidalarını gevşetip dene. Vidalar çok yakınlaşır da tellere değme riski ortaya çıkarsa manyetiği biraz indirmen gerekebilir.
 
bence 2gitardada aynı sorunu yaşıyorsan manyetikler dicem ama 2gitarın manyetikleri çok daha farklı o zaman amfine ve ekipmanınla ilgili bi problem olabilir.olmadı tel yüksekliğine baktırabilirsin oda olmassa bi gitar luthier ına sor bu durumu 8)
 
kalın tel kullan bence bende aynı sorundan şikayetçiydim özellikle sarımlı sol teli aradım ama bulamadım bende .11 numara tel aldım sorun azaldı .12 de dahada azaldı şu an rahatsız etmiyor..
 
Mi akort düzeni ile çalınca 10luk bile kalın geliyor, bendler zorlaşıyor. Gitarı 2. el aldım teller de biraz eski, yakında 9luk yeni tel almayı düşünüyorum belki bişeler olur umuduyla.
 
bende de ince mi telinde aynı sorun var ama heartcore'nin dedikleri kafana yattın. bi ara uğraşayım bari. Zaten gitardaki manyetiklerin hiç biri aynı sırada deil. demek benden önceki sahibi işi biliyomuş :D
 
jacksonke1 arkadaşın dediği gibi compress.sustainer lullanırsan bu sorun kalkacaktır..

ayrıca erginnn arkadaşın dediği gibide diğer tellere nazaran bu telden aldığın ton, sustain ve netlik daha iyidir. harmonik seslerde daha kolay alınır.


ayrıca şekildede görüldüğü gibi 3 ve 4. tel mıknatıs vidaları herzaman tele daha yakın olur.

70508.JPG


Ama dediğim gibi comp.sustainer pedalları tüm tellerin eq ını dengelemeye çalıştığı için bu sorun kalkacaktır.
 
Geri
Üst