Tape Bandlı Gerçek Echo

Tape bandlı gerçek Echo

bir yerde gördüm önce tape bandına çaldığınız sesi kaydedip sonra gecikmeli olarak yine tape bandından sesi çalıyor.orjinal sinyale birleştiriyormuş. kabaca anladığım bu nasıl bişeydir hiç kullanan varmı aranızda..

aletin bi örneği

echo.jpg
 
ilk defa görüyorum enteresan bişey gibi duruyor reel echo falan yazmışlar ama normal delay pedallarından çok farkı olacağını sanmıyorum...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
slm

reel ekodan farkı olurmu olmazmı bende bilmiyorum ama sonuçta band tan kaydettiğini çalıyor.. bu tüp echolar transistörler icat olmadan önce elvis amcanın zamanında filan kullanılıyormuş ozamanın teknolojisiyle ancak bukadar oluyor demmekki :D ama yine ilgi varki danelectro böyle bişey yapmış
 
Tape bantlı ekolar gecmişte henuz delay turevi sesi zamansal olarak geciktiren veya tekrarlamasını saglayan aletlerin yapımına imkan veren teknoloji'nin (dijital elektronik,RAM teknolojisi vs...) olmadıgı donemlerde tasarlanıp uretilmiş bu konudaki buslugu doldurmus olan efekt aletleridir.
Çalışma prensibi temelde oldukca basittir; yapısında sıra ile bir adet kaydedici teyp kafası (kristal diyede tabir edilir)ve artık aletin modeline gore iki ile beş arası sayıda okuyucu kafa ve en son bir adet silici kafa bulunmaktadır eko'ya girilen ses sinyalleri ilk once kayıt kafası ile banda kaydedilir ardından okuyucu kafalar tarafından okunur (tekrar sayısı okuyucu kafaların sayısına baglıdır bu arada) daha sonrada silinirler bu arada bu işlemler teyp bandının bir motor ve mekanik bir duzenekle surekli olarak dondurulmesi sonucu gerceklesir cihazda bulunan hız kontrolu sayesinde tekrar eden ses sınyalleri nin tekrar hızı (motorun devir sayısı) ayarlanır buda bir nevi herkesin bildıgı speed kontrolune tekabul etmektedir.
Rolandın space echosu ekolar arasında efsanevi bir alettir. (bizzat ben kendim deneyimledim)

Bu ekolardan gecmişte bir ara yerli uretim olanlarda piyasada mevcut imiş bunlardan bendede bir tane halen su an bulunmaktadır atlantik marka lambalı ve uc kanal mixerli hantal nostaljik bir alet.
 
Ben böyle birşey tasarlamıştım hatta yapımına da başlamıştım ama şöyle büyük bir sorun var.Kaset bandını birleştiremiyorsunuz,birleştirdiğiniz yer ses kaydetmiyor ve arada boşluk oluyor bu sorunu çözemediğim içinde vazgeçtim.Tavsiyem böyle birşey yapmayı düşünüyosan okuyucu kafaların yerleri kaydırılabilir olsun ve hepsine ayrı level kontrolu ekle.Böylelikle tekrarlar arasındaki zamanı da ayarlayabilirsin.
 
Ne halim var nede zamanım boyle bir aletin yapımına hiçte hevesli degilim zira oldukca problemli aletler aslında. Mekanik bir sistem ile calıstıkları için bahsetiğin sekilde bantla ilgili bir dolu problem yasatır bu aletler (bantı yıpratır,burusturur,koparırlar..vs habire yeni bir bant ayarlayıp koymak gerekir bunlara) bu acıdan bir cok bantlı eko oldukca kullanışsızdır. Gorduklerim arasında en iyisi en problemsizi rolandın space echosudur.
 
şuan roland ın space echosu plug-in olarakta piyasada bulunmakta hatta bazı "alman" dostlar gerçeği ve plug-in in sonuç açısından pek fazla bir farklılığa sahip olmadığını söylemekteler.... , ilgilenen arkadaşlar en azından bu şekilde aleti test edebilirler... ve de zuhalde twin pedal (boss re-20)olarak space echo şuan satılmakta
 
Geri
Üst