Emo Nedir?

Emo Nedir?
Emo duyguLu oLma anlamındadır emotional iLe alakası yoktur...
eğer duygulu biraz içe kapanıksanız.. emo oLma hamurunuz vardır..duygusaL kız ve erkekLer vardır.. ama buNların biraz daha fazLa olduu insanlarda emo oLma potansiyeLi yüKsektir..Her Emo eşcinseL oLmak zorunda değildir..


GerÇek yada sahte işte emoların özeLLikLeri..
Emo 1moda 1müzik türü mutsuzluk,yalnızlık,melankoli durumu olarak anlatabiliriz.Emo olmak genellikle mutsuzluk depresiflik olarak adlandırılır.içinde hissettiğin acıyı cesurca dışa vurmandır.
En popüler 5 emo
1-cute is what we aim for
2-avengeld sevenfold
3-the early november
4-hellogoodbye
5-quietdrive
Öncülerinden my chemical romance`yi örnek verebiliriz.
*disco değil retro olmak,
*2 el kıyafetler
*eskimiş yırtık converseler
*kızlarda kendilerinin kestiği w boyadığı kısa saçlar (yada renkli.kırmızı,mor,yeşil vs. akla ne gelirse)w yataktan yeni çıktım modundaki saçlar,
*günlük..en emoların en önemli kişisel şeyi,içine yazdıkları şiirlerini yaşadıklarını dier emo arkadaşlarıyla paylaşırlar
*siyah oje(yıpranmış)
*emo kızları genellikle pop kültürüne baş kaldırır.
-emo kızları nlerden nefret eder:
justin timberlake,avril lavigne,konserlere para verip girmek,kendilerini kısıtlamaya çalışan erkek arkadaş,piercing!lerine laf eden aile

En sıkı 10 emo:
1 my chemical romance
2 fall out boy
3 a.f.i.
4 panic ! at the disco
5 hoobastank
6 death cap of cutie
7 modest mouse
8 taking back sunday
9 dashboard confessional
10 weezer


-justin timberlake,avril lavigne,kuaförden çıkmayan kızlar,eski kız arkadaşları,tüm popüler metal grupları,ailesinin göz kalemine laf etmesi.

emo`ların favori filmleri:
1 spider-man
2 donnie darko
3 american beauty
4 everything is IIIuminated
5 fight club
6 garden state
7 titanic
8 requim for a dream
9 basketball diaries
10 eternal sunshine of the spotlessmind



durden
the apathy eulogy
asteria
bayside
Circle Takes the Square
City of Caterpillar
Embrace
Emo Summer
mozart season
a thorn for every heart
ı hate myself
orchid
pg.99
rites of spring
emery
the early failure
sunny day real estate
mineral
jimmy eats world
yesterdays rising

Tipik EMO özellikleri:
1. Türkçe bilmezler, kendi aralarında kullandıkları tuhaf bir dil vardır. Şekil 1 a'da vikings'in gösterdiği gibi:

hihihihi süfe nahn her bh süfe e ama o arkdaki çnta pempe pempe zrtmış hihihihi

ne jkı yaaa ajko ne dio o hatun

oii fasla tabdım<3

ayhhh çoqhh dadnu ben öpebilirmiim 1 kere

aaaaaaaaaaa tacıı tanıommbı yerdenn askıma ben heduee ettım jok yakısıyo bebeımeee mjxxx sfym senıı emojukummmmm


2. Saçlarını genellikle tek gözlerini kapatacak kadar öne yatırırlar. Arkada kalan kısımları ise jöleyle ya da spreyle kabartarak karıştırırlar.


3. Mümkün olduğu kadar "görünmeyen" yerlerine dövme yaptırırlar. Dövmeye asla "dövme" demezler. Kesinlikle "tatoo" derler. Görünmeyen yerlerine yaptırmalarının sebebi ebeveynlerinin görmesini engellemektir.

4. alışveriş yaptıkları yerler de bellidir. Converse ve Vans en kıymetli markalarıdır.

5. Takıldıkları 2 yer vardır: İstiklal Caddesindeki İş Bankası'nın önü ve Kadıköy'deki Rexx Sineması'nın önü. Bütün günlerini burda ayakta dikilerek (!) ve sağa sola bakarak geçrirler. Aynı bir güvercin gibi. ...


6. Dinledikleri şeyler başta H.I.M. olmak üzere, Anathema, Katatonia'nın yeni albümleri, Bullet For My Valentine, On Thorns I Lay, Falling Down Boy (!), Placebo gibi "duygusal çöküş" temalı gruplardır.


7. Damalı pantolon, damalı gömlek, damalı bileklik, kısaca damalı herşey ilgi alanlarına girer ve bunları üstlerine giyerler. Mümkün olduğunca kırmızı-siyah-mor renkleri tercih ederler.


8. Bu tarzı çıkaran insan (!?) olarak Ville Vallo'yu gösterebiliriz.

9. Genellikle intihara meyillidirler.

10. Fotoğraf çekerken beli başlı 3 pozları vardır. Birincisi işaret parmaklarını ve orta parmaklarını uztıp, diğerlerini bükerek (yani ellerine silah şekli vererek) kafalarına dayarlar. İkincisi ellerine fotoğraf makinesini alarak kafalarına göre 80 derecelik bir açıyla tutarak kendilerini yukardan çekerler.







alıntıdır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
arkadaşlar yukarıdakileri okuduysanız , öğreniyseniz veya biliyorsanız.
bu konu hakkında tartışalım.
emo kid olmak özentilikmidir bazen emolar hakkında çok çok fazla düşünceler vardır.
sizce bu emo olma olayı neyy amaç ney ???
 
Ciddiye almaya karar verdim bu başlığı.

''Emo kid'' ne midir? Ne olacak, post-endüstriyel toplumun içinde barındırdığı tüketim güdüsünün, kapitalist düzenin getirdiği ''her şeyin tüketilebilir olduğu'' anlayışının sonucu olarak oluşan bir alt kültür parodisidir; aslında, bir tür alt-kültür garabetidir. Punk'ın anadal (''mainstream'') müzik ve kültüre katılmasının sonrasında oluşturulduğu söylenebilir; zira vakt-i zamanında sosyal bir güç ve bir karşı-kültür (ya da anti-kültür) haline gelmiş punk'ın içinin boşalmasının bir sonraki adımıdır; post-punk akımıdır da denilebilir aslında. My Chemical Romance'in ikinci albümüyle yakaladığı başarının sonucunda şu andaki iğrenç hale gelmiştir fakat My Chemical Romance ile başlamaz; başlangıcının Rites of Spring isimli bir punk grubu olduğu ve ilk örneklerinin At the Drive-In, Jimmy Eat World, The Get-Up Kids gruplarının oluşturulduğu rivayet olunur bu akımın.

Akımın alt kolu olarak türeyen ''emo kid''lere gelince... yukarıda belirtilen tüketim çılgınlığının içinde doğup bu durumun norm seviyesine ulaştığını bilinçsiz iken öğrenmeye başlayarak, bu norm'un gereklerini yerine getirenlerdir sadece. Bir ''duygusal derinlik''leri, bir ''hassas''lıkları, bir ''kişilik''leri, bir ''ifade özgürlükleri'' yoktur, zira bir ''ifadeye'' sahip oldukları söylenemez. Para içinde yüzmeye alışkın şirketlerin destek verdiği ve büyük ihtimalle birkaç yıla silinip gidecek, punk altyapısı üzerine scream vokal koyup rahatça tahmin edilebilen sözler yazarak ve aynı moda anlayışına sahip olarak, aslında ciddi bir yer edinebilecek iken kendisini bu ''para için müzik'' anlayışına kaptıran birkaç kendini bilmez grubun peşinden sürüklediği, kimlik oluşturmak yerine kimlik şablonlarına yatırım yapmayı tercih eden insanlardan oluşan bir gruptur bunlar.

Ha bu kadar sert eleştirdiğime bakmayın, MCR'ın ''Three Cheers for Sweet Revenge''i, From First to Last'in ''Heroine''i ve Panic! At the Disco'nun ''A Fever You Can't Sweat Out''u favori albümlerim arasındadır, fakat müziği kulağıma hoş geldiği halde, bu alt-kültür mahlukatları yüzünden tiksinmişimdir bu müzikten ve onun götürülerinden (zira pek bir getirisi olmadı).
 
Kendilerini Amerikan gençlik filmlerinde zanneden ve ataerkil Türk kültürünün acımasız feodal yasalarıyla,vurdumduymaz başıboş USA gençliğinin yaşam tarzının arasında kalmış,kişilik yitimine uğramış, ünlü "Ben kimim" sorusuna saçma sapan cevaplar veren ve cinsel sorunları doruk noktasında kayıp gençlik..
 
Aslında gidişatı ile Bilim ve Felsefe'ye yakışmayan bir konu gibiydi ancak gerek konuyu açan, gerekse ciddi açıdan yaklaşan kullanıcılar olduğunu görünce başlığı silmek istemedim. Bundan sonra da emoculuğun çok çok uzaktan da olsa barındırdığı yaşam biçimini düşünerek yapılacak yorumlar başlıkta duracaktır. Bilgilerinize...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
deerrudolf sağolasın
emo düşüncelerini dış görünüşe yansıması da deniliyor.
ama dış görünüş olarak emoları hep özenti görüyorum
ben genelde emo tarzı takılan kişileri 14 ve 19 yaş aralarında kişiler olarak gördüm.
20 yaşını aşmış hiç bir kişiye çevremde hiç raslamadım.
bu emo olayı gelip geçici bi heves olarak görüyorum.
bu arkadaşlar pek zararlı sayılmazlar ama hareketleri biraz uyuzumsu bişey oluyor genelde.
bu emo çocukları günler geçtikçe ülkemizdede çoğalıyor. yeni gençlerimizin modası emo olmak sanırım.
 
ellibesrockk demiş ki:
deerrudolf sağolasın
emo düşüncelerini dış görünüşe yansıması da deniliyor.
ama dış görünüş olarak emoları hep özenti görüyorum
ben genelde emo tarzı takılan kişileri 14 ve 19 yaş aralarında kişiler olarak gördüm.
20 yaşını aşmış hiç bir kişiye çevremde hiç raslamadım.
bu emo olayı gelip geçici bi heves olarak görüyorum.
bu arkadaşlar pek zararlı sayılmazlar ama hareketleri biraz uyuzumsu bişey oluyor genelde.
bu emo çocukları günler geçtikçe ülkemizdede çoğalıyor. yeni gençlerimizin modası emo olmak sanırım.

Tam olarak o değil sanırım.Ben çevremden anladığım kadarıyla öss büyük bi etken.ÖSS de bi halt edemiyeceğini biliyor okumak adına bişeyler başarmak adına kendinde bi ışık göremiyor sanıyorum bu kişiler.Çünkü yaptıklarına bakarsanız pek ileriye dönük şeylerle karşılaşmazsınız.
Sanırım evet 14 yaşında bi giriş başlıyo bu emo grubuna.Genelde bulunduğu ortamlardan dışlanmış insanlar dikkat çekiyor.Daha sonra zaten kendini farklı tanıtmak istiyor insan ve böyle deişik şekillerde giyinmeler değişik tarzlarda konuşmalar meydana geliyor.
İlk paragrafta yazmışsın genelde pop müziğe bi baş kaldırış vardır diye.Aslında bu sadece görüntüden ibaret.Kendi yakın dostlarım var öyle takılan grubun içinde hoobastank hayranı placebo manyağı falan ama evinde club tekno müzik dinliyolar.Bakınız sen nasıl dinlersin bunu sana uymaz dediğimizde de aldığımız cevap "Ama bu çok güzel şarkı yyyaaaa!!Ya bak bide şey far ... bak şuda güzel ... şu nu da dinleri bak ..." gibisinden cevap verirler ki bir bakarsınız o tarzına uymayan ama çok güzel olan müzik sayısı almış başını gitmiş.
Sanırım bu emoluk bir nevi de kendini kandırma olayı.Herşeyden kendilerini soyutlarlar çünkü olan biten herşey onlara vız gelir tırıs gider.Çünkü onlara da bi zararı ya da onları da üzen bişeyler vardır.
Ülkem gençliğinde bence fazla bi emoluk tehdidi yok.Emolar çünkü genelde bulundukları ortamdan dışlanmış kendini ispatlama derdi içindeki insanlardır.Ki bu grup ülkemde çok değildir.Hadi çok bile olsa bi yerden sonra artık çevreden aileden ağır tepkiler sonucunda onlarda dayanamayıp normal insn moduna döneceklerdir.
 
bizzat kendi etrafımdaki onlarca (evet evet onlarca) aynı yaştaki insanlardan gördüğüm kadarıyla, hiçbiri punk müzik hakkında birşy bilmeden, hatta büyük çoğunluğu, pop ve tekno müzikleri dinleyip, bazı pskolojik sorunları yüzünden çevresinden yeterince ilgi görmediğini farkedip, dikkat çekmeye çalışan, kendilerine o şekilde önem verilceğini sanan veya kız arkadaş sıkıntısını o şekilde giderebilceğine inanan kişilerdir. ama genel kanı kesinlikle çevreden ilgi görme çabasıdır. millet bana baksın, vaaay desin şeklinde düşünceleri olduğunu tahmin ediyorum. crazysolo müzik tarzları konusunda çok güzel örnekler vermiş, felsefesi bundan ibarettir emo kavramının.

daha önemli bir gözlemim şudur ki, emolukla tikilik arasında çok az fark vardır, hemen hemen aynı temel ögelere dayalıdır.
 
o sokaktakiler mi bilmiyorum ama sokakta oturup boş boş sağa sola bakıyor,saçma işler yapıyor,çevreye rahatsızlık veriyor ise onlar büyük ihtimalle emodur.Ya objektif ve ya onlardan olan biri benim bu dediklerime kızabilir belki ama bu benim görüşüm.Onlara karşı bir miktar düşmanlığım var da...
 
dikkat çekmek isteyen, ve tahminimce bu başlık sayesinde bile dikkat çektiğini düşünerek "reklamın iyisi kötüsü olmaz" mantığıyla ilerleyen, tedavi olması gereken insanlardır. "kro" diye tanımladığım kişilerden fakrlı davranışları yoktur. kendi hareketlerini çılgınlık olarak değerlendirirler, halbuki yaptıkları taciz ve magandalıktan öteye gitmez. tikidirler bide. yaş ortalamaları pek küçüktür, lise dönemindeki kız ve erkekler, sevgili bulma amacı güderken kendilerini bu konumda bulabilirler, belirli bir müzik tarzları yoktur.amaçsızlıktır.
 
Şöyle ki, dışlanmışlık ile kendi kendisini tanımlayan bir alt-kültüre ya da bu tip insanları çektiği rivayet olunan, ya da anadal akımların dışında duran bir tür müzik ve onun getirdiği alt-kültüre dahil olmanın bir yan getirisi vardır çoğunlukla; farklı olma isteği. Aslında tamamen bununla ilintili değil, zira ''kimlik oturtma dönemi''nde yaptığımız neler neler var her birimizin, şekilden şekle girdik sırf bunu gerçekleştirebilmek adına, doğruya doğru.

Bu farklı olma isteği aynı zamanda bir tezatlıkla aynı noktada var olur - kabul edilme isteği. Günümüz toplumu da, sağ olsun, bu tip bir oksimoron üretmeyi başardı. Bu oksimoron ise ''Kişilik sahibi, birbirinin aynısı, her biri farklı olan, birbirinin kopyası insan toplulukları'' ve bu topluluklar, ''kendilerine özgülüklerini'', ''kendileri ile aynı olan'' diğer ''kendisine özgü'' insanlar ile paylaşma yoluna giderek hepimizi yokuşa sürdüler. Sonuçta bir Z Nesli üretisi olan her şey gibi, ''kayıp'' olmaktan öte, ''tamamen amaçsız ve tamamen kafası karışık'' gençliğin üretilmesinde en önemli etkenlerden biri medya ürünleri oldu. Reality-show kavramı, çeşitli yarışma programları, anadal olan ve tamamen prodüktörün nereye para yatırma isteğine bağlı oluşan müzik ''akım''ları, vesaire...

Fakat, hiçbir akım ya da hareket, onu besleyen ''bir şeylerin'' yokluğunda varlığını sürdüremez. Sırf müzikle, onunla bununla değil bu akım. Kıyafet ile (Hot Topic, mesela), genel tavır şablonları, bu tavır şablonlarına kapılan karşı cins üyeleri, akımın yayılması ve işin sonunda gelen ''gururu kırık egoizm'' diye tanımlayabileceğim bir başka oksimoron, sadece bir şeyin parçası olabilmek, bir sürü üyesi olabilmek için ''kendi''sinden, ''BEN''inden ödün veren (ki burada ''BEN''i, Descartes'ın kullandığı anlamda düşünün) ve onu umursamayan, psikolojik ve bedensel hedonizmin içinde kaybolmuş bir topluluğun getirdiği ''birliktelik'' ya da ''kolektif'' his ile aldı bu akım kurbanlarını. Ve, evet, zannımca kurbanlar verildi. Zira, gayri safi milli hasılat ve doğal kaynak israfı haricinde hiçbir işleve hizmet etmeyen, sadece oturup tek tek saysa aylarca kasasından çıkamayacak kadar çok parası olan çeşitli plak şirketlerinin yönetim kurulunu ve promosyon kurulunu zengin ettiler o kadar.

Müziğin kendisi ise, punk altyapısından beslenerek, sonraları birazcık disco/cabaret etkilerini de içine alıp, scream vokal tekniği ile oturtulan ''akılda kalıcı, yüzeysel, kelime oyunu olduğu sanılan şeylerle bezenmiş'' sözleri ve standart konseptleri ile fabrikasyon üretilebilen bir şey de olsa, zaman zaman sağlam ve kendisini özleten işler çıkartabiliyor. Yazık oldu, zira çok daha iyisi olabilirdi...

(NOT: Vaaz veriyormuşum gibi göründüysem, bilin ki, veriyorum zaten)
 
Toplum içinde var olduğunu gösterme uğraşı bence,dikkat çekmeye çalışıyorlar vede bunun normal bir davranış olduğunu savunurlar.Fikrimce bir sonraki evreleri depresyondur ve yardım edilmezse intihar edebilirler.Ancak genelde durum bu kadar kötüleşmez ve mahalle baskısından ve ailenin baskısından normal hayata dönerler bikaç yıl içinde.
 
bence emo lardan çok emo olma veya başkalarına emo sun sen deme çalışmalarında görüyorum insanları.ÇOğu forumda hakaret maksatında emo çocuk dök içini vs deniyor(amaç ne çözemedim:))

Türkiye de bence de emo kavramını tam olarak yaşayan insan sayısı çok az ki özellikle erkeklerde askerliktenten sonra ne emoluk kalıyor ne punk lık o yüzden erkekler kapsamında bir sorun yok.
Kızlara öyle görünmenin yakıştığını bile düşünüyorum kokoş olacaklarına emo takılsınlar(olsunlar değil) diyorum.
İstanbul la sınırlı değil konya da öyle olmaya çalışanları gördüm ama bence o kadar büyütülücek veya önlem alınması gereken durumlardan değiller.
AYrıca bana göre önümüzdeki yıllar anime gençliği doğacak anime karakterli giyim eşyaları ve saç modelli insanlar doluğ taşacak bu bir nevi moda bıraksın da gençlik tadını çıkarsın
 
ellibesrockk demiş ki:
Emo Nedir?
Emo duyguLu oLma anlamındadır emotional iLe alakası yoktur...
eğer duygulu biraz içe kapanıksanız.. emo oLma hamurunuz vardır..duygusaL kız ve erkekLer vardır.. ama buNların biraz daha fazLa olduu insanlarda emo oLma potansiyeLi yüKsektir..Her Emo eşcinseL oLmak zorunda değildir..


GerÇek yada sahte işte emoların özeLLikLeri..
Emo 1moda 1müzik türü mutsuzluk,yalnızlık,melankoli durumu olarak anlatabiliriz.Emo olmak genellikle mutsuzluk depresiflik olarak adlandırılır.içinde hissettiğin acıyı cesurca dışa vurmandır.
En popüler 5 emo
1-cute is what we aim for
2-avengeld sevenfold
3-the early november
4-hellogoodbye
5-quietdrive
Öncülerinden my chemical romance`yi örnek verebiliriz.
*disco değil retro olmak,
*2 el kıyafetler
*eskimiş yırtık converseler
*kızlarda kendilerinin kestiği w boyadığı kısa saçlar (yada renkli.kırmızı,mor,yeşil vs. akla ne gelirse)w yataktan yeni çıktım modundaki saçlar,
*günlük..en emoların en önemli kişisel şeyi,içine yazdıkları şiirlerini yaşadıklarını dier emo arkadaşlarıyla paylaşırlar
*siyah oje(yıpranmış)
*emo kızları genellikle pop kültürüne baş kaldırır.
-emo kızları nlerden nefret eder:
justin timberlake,avril lavigne,konserlere para verip girmek,kendilerini kısıtlamaya çalışan erkek arkadaş,piercing!lerine laf eden aile

En sıkı 10 emo:
1 my chemical romance
2 fall out boy
3 a.f.i.
4 panic ! at the disco
5 hoobastank
6 death cap of cutie
7 modest mouse
8 taking back sunday
9 dashboard confessional
10 weezer


-justin timberlake,avril lavigne,kuaförden çıkmayan kızlar,eski kız arkadaşları,tüm popüler metal grupları,ailesinin göz kalemine laf etmesi.

emo`ların favori filmleri:
1 spider-man
2 donnie darko
3 american beauty
4 everything is IIIuminated
5 fight club
6 garden state
7 titanic
8 requim for a dream
9 basketball diaries
10 eternal sunshine of the spotlessmind



durden
the apathy eulogy
asteria
bayside
Circle Takes the Square
City of Caterpillar
Embrace
Emo Summer
mozart season
a thorn for every heart
ı hate myself
orchid
pg.99
rites of spring
emery
the early failure
sunny day real estate
mineral
jimmy eats world
yesterdays rising

Tipik EMO özellikleri:
1. Türkçe bilmezler, kendi aralarında kullandıkları tuhaf bir dil vardır. Şekil 1 a'da vikings'in gösterdiği gibi:

hihihihi süfe nahn her bh süfe e ama o arkdaki çnta pempe pempe zrtmış hihihihi

ne jkı yaaa ajko ne dio o hatun

oii fasla tabdım<3

ayhhh çoqhh dadnu ben öpebilirmiim 1 kere
ümit süpersn sn ya:Dhihihi süfe nan ajko hehehheh falan yada siyah mor kısmı aynı bn:Dkoptum bu kısmına ya ama şöle bi durum var illa bu şekilde tavır yada illa siyah mor tarz giysilern emoyla falan alakası yok o bi tür tarzdır onu benimsemiştr kendini o şekil rahat hissediodur ama emo daha çok tıbbi psikolojik bi sorun olsa gerek yani böle konuşulanlarla yada giyimle falan alakası yok
 
Farklı olduklarını zannederler ancak hepsi aynıdır... Hayatta bir amacı olmayan , "belki böyle kız tavlarım" düşüncesinde olan tiplerin son çaresidir... Bir nevi dilencidirler (akbank önü)... En zevklisi de yüzlerine karşı "ahuahuaha tipe bak ya" diye el işaretiyle dalga geçmektir... Yanlızsanız uzaktan küfür edip duruma göre kaçmak da eğlencelidir...
 
gettoda yakılası insanlardır bunlar.genelde korn falan gibi gereksiz grupları dinlerler.hiç biri bir baltaya sap olamamıştır.aynı zamanda konur sokağın içine etmişlerdir(çok ekşisözlükvari oldu).


Kount demiş ki:
kimlik oluşturmak yerine kimlik şablonlarına yatırım yapmayı tercih eden insanlardan oluşan bir gruptur bunlar.
bu gerçekten güzel ve konuya açıklık getiren bir ifade olmuş.tek başına yeter.
 
kosovian demiş ki:
gettoda yakılası insanlardır bunlar.genelde korn falan gibi gereksiz grupları dinlerler.hiç biri bir baltaya sap olamamıştır.aynı zamanda konur sokağın içine etmişlerdir(çok ekşisözlükvari oldu).


Kount demiş ki:
kimlik oluşturmak yerine kimlik şablonlarına yatırım yapmayı tercih eden insanlardan oluşan bir gruptur bunlar.
bu gerçekten güzel ve konuya açıklık getiren bir ifade olmuş.tek başına yeter.
kount her zaman tek başına yeter zaten 8)
 
hey yazdığım yazıyı silmişler kim silmiş...?

Türkiyede emo olmadığını olanların sadece görüntüden ibaret olduklarını ama bu görüntüye en çok yaklaşanların istanbuldaki veletler olduğunu savunuyorum...

Türkiye de emo dene bişey yoktur...
 
Geri
Üst