It's A Free World - 2007

İşte sıkı bir film. yönetmen ise devamlı emekçi insanların hayatlarından kesitler sunan ingiliz ken loach. ken loach ismi festival severlere uzak gelmeyecektir. daha önceki filmlerinden carla'nın şarkısı, riff raff, the wind that shakes the barley ve ae fond kiss bu yönetmenin elinden çıkmadır. kendisi bu işe başladığından bu yana emekçi haklarını ve alt ekonomik sınıfları anlatan anti liberalist sıkı bir yönetmendir. ingiliz yönetmen bu bağlamda kendi ülkesini de sıkı bir şekilde eleştirmekten çekinmez. ingiliz son dönem yönetimine kafa tutmalar, daha sonra thatcher dönemini yerin altına almalar falan...

ken loach iyi bir sinemacı. hatta bayağı iyi. lars von trier kadınları ayaklar altına alırken kendisi onları güçlü göstermekten çekinmez. filmlerinde hep bir kadın temasının güçlülüğü vardır, bunu hemen hemen her filminde görebilirsiniz.

it's a free world onun en son çektiği bir film ve bu sefer kamerasını göçmen işçilere çeviriyor. ukrayna ve polonya'dan gelen işçiler ve onları sömüren bir şirket. ken loach olayı sömürülenlerin tarafından değil de sömüren kesimden anlatıyor ve film daha da etkileyici hale bürünüyor. insan çalışma hakları üstüne çok sarsıcı bir filme imza atmış üstad ken loach. ;)

it's a free world'ün senaryosu arkadaşı paul laverty'e ait. oyuncular ise kierston waering, juliet ellis, leslaw zurek, joe siffleet gibi bağımsız oyunculardan oluşuyor.

its_a_free_world_haute.jpg
 
film hakkında bir şey demek istemiyorum..henüz izlemedim ancak şunu da belirtmek istiyorum..derdim ken loach'la..birbirini tekrar eden filmler yapıyormuş gibime geldi..yine bir sınıf trajedisi içinde geçen olaylar..bundan önce çektiği film-ismini tam hatırlamadım şimdi(cannes'da nbc yarıştığı sene )-filmle konu olarak aynı özellikleri barındırıyor..evet sinemada ken loach gerçeği vardır ama ilk filmlerindeki gibi sarsmadığı da barizdir..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
o dediğin film "the wind that shakes the barley". bundan birkaç ay önce ülkemzide de gösterime girmişti ama orada geçen konu özgürlükle ilgiliydi. politik açıdan bugünkü politik sisteme de geçiriyordu film. it's a free world ise daha çok emekçi insanların hikayesi.
ken loach'ı diğer yönetmenlerden uzak tutmak lazım. her ne kadar aynı tarz hikayeleri anlatıyor gibi gözükse de tekrar ettiğini söyleyemem. hem aynı hikayeleri anlatıp tekrar eden aynı tarz bir yönetmen vardır ki o da claude chabrol'dur. o gerçekten de sınıf çatışması üzerine filmleri olan ve fransa'dan çıkan kendini tekrar eden bir yönetmendir. ken loach çok daha başarılı ve nitelikli...
 
Bu adamın bir derdi var ve sinema bunu anlatabileceği en iyi yer. It's a free world ken loach'un doruk noktası olmayabilir ancak gerçekten etkileyici ve keskin bir film. Kendini tekrar ediyor denmiş fakat kendisine diğer yönetmenlere bakıldığı gözle bakılmaması taraftarıyım zira ken loach sinemayı birşeyler göstermek için kullanan bir yönetmen.

Bu arada yeni projesini çok merak ediyorum. Looking For Eric. Eric Cantona'nın hayatını anlatacak bir film imiş, ken loach'tan böyle bir film aşırı derecede merak uyandırıyor.
 
Geri
Üst