Plug in alacağım ne alayım sizce

Arkadaşlar Uzun zamandır yaptığım mixlerde herşey sanki tam ortada hissi veriyor gibi geldi.Aslında stereo ama ayrı bir boyutta bir yayılım eksiği var gibi.Yani mesela bass kaydının tam ortada olmasına ek olarak etrafımda hissetmek istiyorum bir kitapta bunu gördüm.Ve bir arkadaşım bunun stereo imaj ile ilgili olduğunu söyledi.Ve waves in s-shuffler ini tavsiye etti.Ama arkadaşım da pek bilgili değil.Malum plug-in ler pahalı o yüzden size sormadan almak istemedim.
Öncelikle merak ettiğim kaydımı dinlerken panlar iyi olsada sanki müzik önümde çalıyor gibi geliyor.Ama travis in albümünü dinliyorum adam sanki vokalleri ek bir 3. boyuttan yapmış.Anlatamıyorum ama siz mutlaka biliyorsunuzdur.Benim sorunum manuel olarak hallolur mu yoksa plug-in alayım mı?
Bir de daha önce stereo imager kullandım ama o da sanki istemediğim halde reverb gibi birşey veriyordu.Daha komik şeyler de denedim mesela aynı kanalı clone edip %100 sağ ve %100 sol bile denedim :oops:
Not:Sonar kullanıcısıyım ve sonitus fx de phase ile istediğime yaklaşır gibi oldum ama sanki pan veriyor bu plug-in(90 dercede denedim)
Sizce ne alayım (fiyatını biliyorsanız yazarsanız sevinirim)
 
Bence senin sorunun öyle bir plug-in satın alıp bir düğmeye basmakla çözülmez. Kimdi Travis'in prodüktörü o adam, kel kafalı keçi sakallı, Mike Hedges mi neydi tam hatırlayamadım ismini, adam olayı yemiş bitirmiş birisi, onların çalıştıkları sistemler çok daha farklı, psikoakustik dengeleri yapılmış sistemler. Orada öyle ince ayarlar çekiyorlar da öyle elde ediyorlar o reverb mekân hissi efektlerini, bir de işin içinde mastering'deki ustalık da var tabii. Bence reverb ve mekân hissi nasıl yaratılır onu iyice sindirmeden gidip paranı Waves'e şuna buna dökme.

Henüz elindekilerden maksimum neticeyi nasıl alacağını bilmediğini düşünüyorum, yoksa netice alamamanın sebebi elindekilerin yetersiz olmasından kaynaklanmıyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Haklısın elimdekilerin hakkını veremediğim kesin ama Art of mixing in kitabını sipariş edeceğim varsa e-book versiyon yoksa orjinalini alacağım.
Zaten ingilizce dersi de almaya başladım.İngilizcesiz olmuyor.Dediğin gibi bu yayılım olayını reverb üzerine yoğunlaşarak öğrenmeye çalışayım
Saygılar
Bu arada Sanırım prodüktörleri Nigel godrich(ilk albüm galiba) olabilir.Kendisine hayranım zaten
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Amanın çok güzelmiş Mahcem abi.Neyse dersimi aldım zaten freeware yazılım başlığında arkadaş "program toplamaktan müzik yapmaya zaman bulamayanlar" demişti onlardan olmaya başladığımı düşünmeye başlamıştım
Sabretmek en iyisi
Saygılar
 
Davulzade,

Kullandigin alet-edevat nedir bilmiyorum (baska bir sayfada yazdiysan unutmus olabilirim).

Bu konuda bilgi verirsen daha cok yardimci olabiliriz belki.

Ama genelde miksajin derinliginin azalmasi ve herseyin birbirine yaklasmasi kontrast eksikliginden kaynaklanir. Bunu onlemek icin miksaja baslamadan once kafanda enstrumanlari onem sirasina gore yerlestir ve herbirini farkli bir yere oturtmaya calis:

1) Herseyin volumunu yuksek tutmaya calisma, yalnizca destekleyici rol oynayan enstrumanlari geri plana cek

2) herseye ayni miktarda reverb verme, geri plandaki enstrumanlarda daha fazla reverb olsun

3) synth ve gitar processor gibi aletlerin stereo cikislarini kullanma. Bunlar yapay stereo efektleridir. Herseyi boyle kaydedersen stereo corbasi elde edersin. Bunun yerine hepsini mono olarak kaydet. Hem bilgisayarinin isini kolaylastirmis olursun, hem miksajlarin cok daha net ve temiz olur.

Ve sunu unutma: stereo'da aslinda sesin ortadan gelmesi diye birsey yok. Cunku ortada bir hoparlor yok. Sesin ortadan gelmesi diye ifade etmeye calistigimiz olay aslinda bir sesin her iki taraftan esit siddette gelmesi. Olaya boyle yaklasirsan panning konusu daha netlesir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Sağol domokun ekipman listem çok kısa pod xt yi mixere girip gitar kaydediyorum.Vokalleri de sennheiser e855 imic. ile art tube mic preamp a girip kaydediyorum.Ama microphone dynamic olduğu için vokali sıkştırmayı çok abartmak zorunda kalıyorum.Compressor ratio (18:1 gibi)
 
Herşeyden önce temel kayıt teknikleri ve stereo düzende enstrüman yerleştirme konusunu bir kaptın mı gerisi miksleme teknikleri olarak karşına çıkar. Adım adım acele etmeden gitmek gerek. Zaten farkındasın olayın, o da iyi bir bilinçlenme ve ilerlemenin başı zaten. Kitaplarla haşır neşir olup tecrübe etmekten başka seni paklayacak pek birşey yok gibi. Plug in alacağın zaman onları da konuşuruz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Domokun demiş ki; (alıntı yapmayı bilmiyorum da :oops: )

Ve sunu unutma: stereo'da aslinda sesin ortadan gelmesi diye birsey yok. Cunku ortada bir hoparlor yok. Sesin ortadan gelmesi diye ifade etmeye calistigimiz olay aslinda bir sesin her iki taraftan esit siddette gelmesi. Olaya boyle yaklasirsan panning konusu daha netlesir.

Sevgili domokun işte asıl kafaya taktığım olay bu:işte tam ortadan gelmesinin sebebi iki taraftan eşit gelmesi ama benim kayıtlarda vokalist tam karşımda söylüyor gibi oluyor vokaller.(tüm reverbleri denedim)
Ama traviste farkettim adam sanki arkama geçmiş(ama pan yok çok dikkat ettim ses eşit panlı) kulağımın arkasından söylüyor şarkıyı.Acaba ses kaynağına yaklaştıkça bassların belirginleşmesi mi bu olay yani o proximity effect denen şey bununla alakalı mı?
 
Selamlar Sanırım o travis in vokali arkamdan kulağımın dibinden söyleme olayını çözdüm.Izotope ozone 3.0 da vokallere stereo image kısmında 3 ms (sanırım gecikme bu) verdim.O istediğim şeye çok yaklaştım.Yanlız bütün frekans bandına uyguladım bunu.Ayrıca ayrı frekanslara 3 ms lik gecikmeleri ayrı taraflar olacak şekilde verdim(örnek:100hz 2khz arası 3ms left 2khz 6 khz arası 5ms right) bu şekilde yapınca garip oldu.sanırım olayı buldum.Buldum mu acaba?
 
bu konuda şu da merakımı uyandırıyor benim.

bir sesin neremizden geldiğini nasıl anlıyoruz... önümüzden geldiğini iki kulağımıza eşit gelmesinden, sağımızdan veya solumuzdan gelmesini ise bi kulağımıza sesin daha baskın gelmesinden anlıyoruz diye düşündüm. peki arkamızdan geldiğini nasıl anlıyoruz?

tam arkamızdan gelen ses iki kulağımıza da eşit gelse bile(önde olduğu gibi) biz bunu algılayabiliyoruz. ben bu konu hakkında şöyle bir şey okuduğumu hatırlıyorum:

creative kartlarda "3d stereo" gibi bir şey çıkmıştı bir ara. 3d stereo açıldığı zaman ses boyt değiştiriyor, kimi sesler arkadan geliyor gibi duyuluyor, olay 3. boyut kazanıyordu(tabi amatörce işte ne kadar olursa, en azından bir yenilikti).

bunu elde etmek için, kulak kepçesinin sesi nasıl soğurduğu(özellikle arkasının) ve kulağa nasıl yansıttığı hesaplanmış, algoritmalar bunun üzerine kurulmuştu diye okudğumu hatırlıyorum. yani sesin arkadan geldiğini anlamamızın tek etkeni kulak kepçemizin sesi şekillendirmesi midir? bu konuda bilgisi olan arkadaşların düşüncelerini bekliyorum.

bir insan sesin arkadan veya önden geldiğini nasıl ayırdeder?
 
Bildiğim kadarıyla, ses arkadan geldiğinde kulaklarımız (açık havada) bazı tiz sesleri algılamakta zorlanır (hava sesi 10-12kHz üzeri). Bas frekanslar daha geniş çaplı dalgalar olduğundan onları kolayca algılarız. Kulaklar sesin arkadan geldiğini tiz frekansları tam olarak algılayamadıkları zaman ve bildiğim kadarıyla kulakiçindeki denge sağlayan sıvının da baslardan ufak çaplı etkilenmesiyle destekleyerek algılarlar. Omurilik veya soğancıktaki hassaslık ta sözkonusu ama o kadar derin açıklamasını bilmiyorum.

En büyük sorunun yukarıdan gelen sesleri algılayamamak olduğu söyleniyor.
 
Davulzade, Doruk abinin bir lafını unutma, bazı özellikleri vurgulamak için kontrast gerekir demiş haklı.

İnsan kulağı çok çabuk adaptasyon gösteren bir varlık, boğuk bir kayıt yap, ilk dinlediğinde boğuk gelir, 2 kere daha dinle başka dinlediğin birşey çok parlak gelir. Onun için kayıtlarda çirkin olmasaydı güzel mantığıyla karşıt öğeler yerleştir.

Örneğin derinlerden bir vokal istiyorsan, arada o vokal burnunun dibinede gelsin, ne kadar dibine yaklaşabiliyor göstersin dinleyiciyeki ne kadar uzakta anlasın. Yada bir gitarın soldan çalmasını istiyorsun, sağ tarafta başka bir enstrumanı güçlü olarak kullanmazsan bir yerde, dinliyiciye sağ tarafında olduğunu hatırlatmassan o gitar yeterince solda duyulmayacaktır, kullanıcının stereo ofseti kayacaktır.

Bu kontrast olayı şu anda bahsettiğimiz yapmak istediklerimizi yapmış insanların bastıkları kayıtlardada mevcut. Onları analiz ederekten incelersen, (hımm bu burnumdaki vokal, hmm bu spacey bir vokal, aralarındaki fark ne ? gibilerden) sorularının cevabını 1. elden edinirsin.
Örnek olarak baktım inceledim, in your face vokaller hep daha bas ağırlıklı. Proximity effect denilen şeye göre sound source listener a ( yada mic e yaklaştıkça) bass frekanslar artar, psikolojik olarakda (aynı vokalin farklı bir halini dinlemişsek) biz yakında olduğunu hayal ederiz. Tabi burda reverbden ( reverbde kendi içinde çok geniş bir kavramdır, early reflectionlar, tail, decay, wall materials, collisionlar.......... ) eq ya, eq dan vokaliste bir sürü faktör var. Hepsini düşünmek analiz etmek gerek . Sorduğun soru değişen neler olsun, cevaba gidiyorsun zamanla
 
Sonar'ı bilmiyorum, ama Cubase'de aynı şey başıma geliyordu, sebebi de vokal kanallarının mono olması ve benim de insert olarak koyduğum efektlerin de mono olarak iş görmesiydi. Sonra stereo bir FX kanalı açıp reverb/delay'leri oraya yerleştirip vokalleri oraya send etmeye başladım.

Çift kayıt da işe yarayabilir, iki farklı (ama neredeyse aynı) vokal yapıp sağa/sola hard panlayabilirsin.

Bir de Izotope Ozone (http://www.izotope.com/products/audio/ozone/) gibi mastering pluginlerinde stereo imaging efektleri oluyor, tüm miksin stereo genişliğini arttırmak için kullanabilirsin.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
 
Ben çok plug-in den anlamam ama sanırım stereo expander ve externalizer(galiba cubase SXde mevcut) tip plug-inler işine yarayabilir ama ne firma ne de plug-in ismi bilmiyorum.

Kolay gelsin.
 
Arkadaşlar hepinize ayrı ayrı teşekkürler.
Sorunu büyük ölçüde çözdüm.İzotope ozone ya da sonardaki sonitus fx den surround u kullanarak yaptım.
Sevgiler
 
Geri
Üst