Mac G5 ve Garage Band...

domokun demiş ki:
Yahu bu arada Apple, Garage Band diye bir program cikardi. Emagic'i yutmasinin sonuclari yavas yavas ortaya cikiyor, program Logic'in sulandirilmis versiyonu gibi (Sonar- Guitar Tracks gibi mesela) fakat yine de gayet guzel. Icinde yuzlerce loop'la geliyor, biraz ACID gibi bir calisma mantigi var, loop'lari istedigin gibi "boyayabiliyorsun", ama ACID'e ek olarak MIDI yetenekleri de var. Ne yaptigini bilen biri bu programla profesyonel sonuclar elde edebilir.

En sasirtici yani da... yeni bir Mac aldigin zaman bu program BEDAVA geliyor!

Herkese selâm.

Yukarıdaki bilgi dikkatimi çekti.

Apple sitesine gittim. Garage Band programında yok yok gibi.

Hemen siteden bir alıntı yapıyorum:

If you are musically inclined, you can do even more with GarageBand. You can, for instance, plug your guitar, keyboard or microphone into your Mac to record your own parts and lean on GarageBand to supply all the backing tracks you need. Just pick and choose what you like to set the foundation - a little acoustic bass here, a tambourine loop there - then lay down a few tracks of your own to complete the mix. In fact, with that electric guitar of yours, you have access to virtual guitar amps that let you emulate such classic and modern sounds as Clean Jazz, Arena Rock, British Invasion and others.

Bir kaç soru sormak istiyorum:

Forumda illa ki mikrofon ve elektrik gitarlar için preampli olacak diye bir görüş birliği var. Ben, desktop mikrofon ile bile yaptığım kayıtlarda, preampli diye bir şeye ihtiyaç duymuyorum.

Desktop mic ile yaptığım kayıtlarda preampli olmadan kaydettiğim ses nasıl olupta "what u hear" prensibine uygun olarak kulağıma normal geliyor? Yoksa, preampli olayı, kondansör mikrofonlar için mi gereklidir?

GarageBand olayında, adam diyor ki: "plug your guitar, keyboard or microphone into your Mac to record your own parts."

Burada preampli yok, ses kartı yok, mikser yok, iç içe geçmiş onlarca metre kablo yok. Ayrıca, Doruk' un da belirttiği gibi, yazılım bedava!

Yaptım hesabını, Pc+ses kartı+yazılım+mikser+preampli, vesaire, Mac G5' ten çok daha pahalıya mal oluyor...

Garage Band olayının mantığı nedir? Macintosh OS işletim sisteminden mi kaynaklanıyor bu üstünlük? Yoksa, içindeki ses kartından mı? Ya da başka bir faktörden mi?

O zaman akla hemen şu soru da geliyor:

Örenğin, benim müzik tarzım belli. Minimalist bir pop&rock tarzı müzik...Bas, gitarlar, davul, klavye ve vokal. En fazla 12 kanal kayıt.

Bir Mac G5 alıp, ses kartı, mikser ve preampli olmadan, GarageBand ile işi bitirmem mümkün müdür?

Sorumun ikinci şıkkı da şöyle:

"Yine bir Mac G5 almak. Yine, ses kartı, mikser ve preampli olmadan, Cakewalk Sonar ya da Cubase SX ile, işi bitirmek mümkün müdür?"

Son bir soru:

"Referans monitörleri olmadan, miksaj ya da mastering olayı mümkün müdür? Mümkün değilse, hangi monitörü tavsiye edersiniz?"

Saygılar.
 
Kazma.
Gecen gun Borders kitapcisinda kahve icip belese SoundOnSound'u okurken bu Garageband olayini biraz okudum. Anladigim kadari ile ACID ile Cakewalk'in biraya gelmesi gibi bir program. Beraberinde davul looplari ile geliyormus o yuzden demo yapmak icin mukemmel olmali. Lakin bizim evvelden bahsettigimiz preamp ve microfon olayi vokallerin iyi olmasi icin ve ses karti da 24 bit kayit yapabilmek icin. Apple G5'lerin icindeki ses kartlari bildigim kadari ile siradan 16 bit kartlar. Alacagin sonuc profosyonel derecede olmayacaktir, her ne kadar kullanan insan aletten daha onemli olsa da, bence PC yoluna git derim. 12 kanal kayit yapmak icin hemen her PC yeterli artan parayla istedigin guzel davul looplarini da alabilirsin SONAR'da bunlarla cok kolay aranjmanlar yapabilirsin. Mikrofon ve preampli olayi sanirim demo ile iyi kayit arasindaki farklardan biri ve onlarin degeri bilgisayarlar kadar hizla dusmuyor yani en azindan yatirimin cok cabuk deger kaybetmiyor.
 
Bazı seyler imkansız, tamam şoför çok önemlidir araban g5 tir ama karda hızlastigi ile yolda duramazsın.Kısacası iyi bir mikrofon olmadan schumacher olsan farketmiyor.Tabi vokaller için konuşuyorum,Ayrıca kaliteli monitör olmadanda işin zor belki profesyoneller halledebilir bazı problemleri ama buda önünü görmeden araba kullanmaya benziyor.Daha evvelsi gün geldi başıma, okudugum şehirde yurtta kullandıgım hoparlorler ile yaptıgım parça orada dinlerken gayet güzel nitekim buradada orada duydugum kaliteye cok yakın fakat..burda yani esas evimde ki eski model ITT schaub lorenz kabinler alcak frekanslarıda verdigi için burda paröayı açmamla bune dedim cok alcak frekanslarda davul nasıl vuruyorsa goze batmıyor ama yerler inliyor yani arka aodaya git hic bisi yok bass duvarı yıkıcak..Bir arada kulaklıkla butun sesleri duydugumu dusunerek yaptıgım mix i arabada dinlerken fena degil ama gel gelelim evdeki sette sesler düdük gibi,bu sebepten ben paran varsa genelec öneririm yoksa m-audio veya alesis gibi markaları öneririm.bende almak stiyorum şu sıralar m-audio bx5 ile bx8 arasında kaldım..
 
kazma,

Alintiyi yaptigin yazimin devaminda da belirttigim gibi ben bu Garage Band denen programin cok onemli bir akimin baslangici olacagini dusunuyorum. Bir baska deyisle muzik produksiyonunda bir sonraki sayfanin acildigi ani yasiyoruz belki.

Ama henuz Macintosh almak icin yeterli neden degil bu.

Birincisi, benzer ozellikte bir Mac ve PC'yi yanyana koydugunda, Mac'in yaklasik iki kat daha pahali oldugunu goruyorsun ("benzer ozellik" tanimini biraz genis tutuyorum, cunku iki platformun islemci hizlarinin karsilastirilmasi hep tartismalara yol aciyor, ama iki bilgisayarda da piyasada mevcut islemcilerin en hizlisi var diyelim kisaca).

Mac'lerin icinde gelen ses kartlari bu forumda bizim hararetle tavsiye ettigimiz :!: SoundBlaster serisine denk. Yani demo icin uygun olabilir ama daha kaliteli kayitlar elde etmek istiyorsan ona gore bir ses arabirimi alman gerekecek. Dolayisiyla:

Yaptım hesabını, Pc+ses kartı+yazılım+mikser+preampli, vesaire, Mac G5' ten çok daha pahalıya mal oluyor...

Bence degil.

Garage Band olayının mantığı nedir? Macintosh OS işletim sisteminden mi kaynaklanıyor bu üstünlük? Yoksa, içindeki ses kartından mı? Ya da başka bir faktörden mi?

Apple OS X ile birlikte ses isleme olayini audio units (AU) denen yeni bir sisteme gecirdi. AU'nun en buyuk ozelligi programcilarin "close to the metal" veya "low level programming" dedikleri turden bir yapiya sahip olmasi. Biz PC'de sesle ugrastigimiz zaman hardware duzeyinde gerceklesen bir dizi islem var, sonra bunun uzerinde Windows bir tabaka olusturuyor, sonra bunun uzerinde kullandigimiz yazilim (diyelim ki Sonar) bir tabaka olusturuyor. Dolayisiyla o anda Windows'un cani senin hard diskini endekslemeyi cektiyse ust tabakada islemekte oldugun ses sekteye ugruyor.

AU ise oyle degil, ses hardware'e cok daha yakin duzeyde, isletim sisteminin bile altinda isleniyor. Dolayisiyla performans cok daha iyi olabiliyor potansiyel olarak. MIDI icinde ayni sey gecerli.

Mac icin gelistirilen her turlu muzik programi OS X'ten itibaren mecburen AU formatini destekliyor, Garage Band de dahil tabi.

Bir Mac G5 alıp, ses kartı, mikser ve preampli olmadan, GarageBand ile işi bitirmem mümkün müdür?

Eger daha cok demo yapacaksan ve loop'larla calismak seni bozmuyorsa evet. ama yukarida anlattigim gibi, daha ucuza gelmiyor.

"Yine bir Mac G5 almak. Yine, ses kartı, mikser ve preampli olmadan, Cakewalk Sonar ya da Cubase SX ile, işi bitirmek mümkün müdür?"
Cubase ile evet, Sonar ile hayir. Sonar Windows uzerine gul koklamaz.

"Referans monitörleri olmadan, miksaj ya da mastering olayı mümkün müdür? Mümkün değilse, hangi monitörü tavsiye edersiniz?"

Cok zorunlu durumlarda miksaj yapabilirsin. Ben cok yaptim. Ama ideal degil. Mastering yapamazsin. Ama elinde en iyi monitorlerden 5 cift olsa da yapamazsin zaten. Mastering'in ne oldugundan bu forumda epey bahsedildi, bir firsat buldugunda arastirirsan epey bilgi bulursun. Monitor tavsiyesi de ayni sekilde.

Bu konuya donecegim, simdi kacmam gerekiyor ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
playmaker demiş ki:
Lakin bizim evvelden bahsettigimiz preamp ve microfon olayi vokallerin iyi olmasi icin ve ses karti da 24 bit kayit yapabilmek icin. Apple G5'lerin icindeki ses kartlari bildigim kadari ile siradan 16 bit kartlar. Alacagin sonuc profosyonel derecede olmayacaktir, her ne kadar kullanan insan aletten daha onemli olsa da, bence PC yoluna git derim. 12 kanal kayit yapmak icin hemen her PC yeterli artan parayla istedigin guzel davul looplarini da alabilirsin SONAR'da bunlarla cok kolay aranjmanlar yapabilirsin.

Sevgili Burak.

Mesajın ve önerilerin için teşekkür ederim. Olayı anladım. Ses kartının 16 bit olması, Mac olayından beni soğuttu.

Aşağıda, ilgili mesajda, Doruk' un da verdiği bilgilerden sonra, kesin kararımı verdim. Mac' e hayır. Mevcut PC' im zaten yeteri kadar kuvvetli. Cin olmadan şeytan olamaz insan. Önce, bir alfabeyi öğreneyim, gerisi kolay. Windows' dan Mac' e geçmek, zaten zorlu bir öğrenim süreci de gerektiriyor.

Bu kararı vermemde yardımcı olduğun için, tekrar teşekkür ederim.

Sevgiler, saygılar.

Not:

Aşağıda, Doruk' a yazdığım cevabi mesajda, satın alacağım ekipman ve PC iyileştirmesi listesi var. Bu konuda fikirlerini paylaşırsan sevinirim.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Sevgili Doruk.

Mesajından, çok değerli bilgiler içeren özet alıntılar yaparak mesajıma başlamak istiyorum.


domokun demiş ki:
Garage Band denen programin cok onemli bir akimin baslangici olacagini dusunuyorum. Bir baska deyisle muzik produksiyonunda bir sonraki sayfanin acildigi ani yasiyoruz belki. Ama henuz Macintosh almak icin yeterli neden degil bu.

Ama henuz Macintosh almak icin yeterli neden degil bu.

Birincisi, benzer ozellikte bir Mac ve PC'yi yanyana koydugunda, Mac'in yaklasik iki kat daha pahali oldugunu goruyorsun.

Mac'lerin icinde gelen ses kartlari bu forumda bizim hararetle tavsiye ettigimiz SoundBlaster serisine denk. Yani demo icin uygun olabilir ama daha kaliteli kayitlar elde etmek istiyorsan ona gore bir ses arabirimi alman gerekecek.

Mac'lerin icinde gelen ses kartlari bu forumda bizim hararetle tavsiye ettigimiz SoundBlaster serisine denk. Yani demo icin uygun olabilir ama daha kaliteli kayitlar elde etmek istiyorsan ona gore bir ses arabirimi alman gerekecek.

Apple OS X ile birlikte ses isleme olayini audio units (AU) denen yeni bir sisteme gecirdi. AU'nun en buyuk ozelligi programcilarin "close to the metal" veya "low level programming" dedikleri turden bir yapiya sahip olmasi. Biz PC'de sesle ugrastigimiz zaman hardware duzeyinde gerceklesen bir dizi islem var, sonra bunun uzerinde Windows bir tabaka olusturuyor, sonra bunun uzerinde kullandigimiz yazilim (diyelim ki Sonar) bir tabaka olusturuyor. Dolayisiyla o anda Windows'un cani senin hard diskini endekslemeyi cektiyse ust tabakada islemekte oldugun ses sekteye ugruyor.

AU ise oyle degil, ses hardware'e cok daha yakin duzeyde, isletim sisteminin bile altinda isleniyor. Dolayisiyla performans cok daha iyi olabiliyor potansiyel olarak. MIDI icinde ayni sey gecerli.

Mac icin gelistirilen her turlu muzik programi OS X'ten itibaren mecburen AU formatini destekliyor, Garage Band de dahil tabi.

Önce, verdiğin ayrıntılı bilgiler ve, mesajına sarfettiğin emek için çok teşekkür ediyorum.

Ufkum açıldı. Mac' in üstün yanlarını öğrendim. Örneğin, AU sistemi bana çok ilginç geldi. Demek ki, AU sayesinde, G5' lerde 1800 kanal kaydı mümkün oluyormuş. Kezâ, Mac' in zayıf yanlarını da öğrendim.

Senin ilgili mesajında, Microsoft' un Longhorn olayı da vardı. Ben de, pratiği, kolayı ve Future Technology' i seven bir adam olarak, hemen bilgisini verdiğin Garage Band olayına balıklama daldım. Bu Garage Band olayını araştırmam,benim 3 günüme mâl oldu. Alacağın olsun...:)...Yanlış anlama, şikayetçi değilim. Çok şey öğrendim.

Şu anda ne yapmayacağımı çok iyi biliyorum. En kötü karar, kararsızlıktır diye bir deyiş vardır. Şu anda ise kararım belli:

"MAC almamak!... Önce mevcut Windows bazlı Home Stüdyo sistemini satın almak ve iyice öğrenmek".

Ama, yine de, bu konuyu geleceğin teknolojisi olarak incelemeye devam edeceğim. Bu olayı, forumda ilk olarak sen dile getirdin. Bu konuda bir başlık açarsan, bence forum için çok faydalı olur. Çünkü, İstanbul' da bu olayın A' sı bile yok.

Hemen bir bilgi vermek isterim. Elma Bilgisayar' a telefon açtım. Adamlar, sattıkları G5' lerin içinde, Garage Band' in yüklü olduğunu bile bilmiyorlar..

Kısaca, buralarda durumlar bu kadar vahim...:)

Sevgiler, saygılar.


Not:

Artık harekete geçiyorum.

Gerek şahsen elde ettiğim, gerek forumda verilen bilgilerin ışığında, sonuç olarak, aşağıda ki ekipmanı satın almaya ve PC iyileştirmesine karar verdim. Mixer ve harddisk konusunda ise marka ve model açısından karasızım.

Kararım konusunda bir yanlışım varsa, senin, ve, bu mesajı okuyan arkadaşların, fikirlerini paylaşmak isterim.

Ses kartı: Delta 1010
Referans mon.: Yamaha MSP5
Mikser: Behringer ya da başka bir marka (mixer için 400-500 $' lık bir bütçe ayırdım.)
Mikrofon: Rode NT1
Kulaklık: Sennheiser HD-280 Pro Closed-Back Headphones
Ram > 1 Gb' a yükselecek.
Şu andaki diskim 40 Gb. 2 adet 80 Gb Harddisk alınacak. (ne marka alacağım konusunda henüz bilgim yok.)
Yazılımlar: Sonar 3.0 ya da Cubase SX 2.01 ve Cooledit.
 
merhaba arkaşlar.
ben bu kayıt mevzuundan anlamıyorum yeni giriyorum,ve doğal olarak bir sistem edinmem gerekiyor.

iki adet fikrim var
1: roland,yamaha,zoom ve benzeri kayıt makinesi almak.
2:digidesign digi002 rack.

iki sorum var:

1-digi 002rack tam olarak nedir? ne iş yapar?nereden bağlanır?
bunu aldıktan sonra bilgisayara ne gibi yatırımlar yapmam gerekiyor?

2-Ben şimdilik müzik teknolojisi olayından pek haberdar değilim.
forumda yazılanları okurken çok yabancılık çekiyorum.Bu sebeple bir bilgisayar ve program edinip bu işlere girmeye korkuyorum.Bu sebeple 1000-1500 dolar civarı recording makinesi neler önerebilirsiniz?

ama mahcemden digi002 nin çok iyi olduğunu öğrendim ama böyle bir aleti alıp da elimde ziyan etmemeyeyim...

yardımlarınız için teşekkürler
 
:LOL: Niye ziyan edeceksin kardeşim? Kendinize güvenin biraz, kimler kullanıyor bu cihazları da neler yapıyor bilseniz... onlardan biri de Nickelback'in solisti, neydi o çocuğun adı, Chad Niger mı neydi, o bile bir röportajında övüne övüne söylüyordu "baktım olmuyor, gittim bir laptopla Pro Tools aldım, tur otobüsünde kullanmayı öğrendim, artık kendi demolarımı kendim yapıyorum baaak" filan diye, okuduğumuzda saatlerce gülmüştük burada, ne adamlar neler yapıyor biz hâlâ nerelerdeyiz ne boş şeylerle uğraşıyoruz diye...

Sadece Digi002 alıyorsun, Digi002 mikser ya da rack versiyonu bilgisayarına Firewire portundan bağlanıyor, cihaz kendi editör programıyla beraber geliyor, Pro Tools 6LE, dolayısı ile ayrıca program almana gerek yok. Normalde program reverb, delay, compressor, de-esser, chorus, EQ gibi standart bir takım efekt pluginleri ile beraber geliyor ama ayrıca sanıyorum şu aralar bir de kampanya yapıyorlar, ekstra 400$ daha verirsen normalde sana 2000$'a malolacak bütün pluginleri de veriyorlar. Çok süper bir çözüm bence.

Şu anda dünyada Pro Tools'u olmayan profesyonel kayıt stüdyosu yok, o derece standart bir ürün. O yüzden çalışır mı çalışmaz mı diye hiçbir endişen olmasın. Ben stüdyomu kurduğum zaman PC'de çalışan versiyonu yoktu, daha doğrusu vardı da PC'nin müzik yapımında kullanılmaya yeni başlandığı dönemdeydi, driver'lar sistemler pek oturmamıştı, o yüzden o zamanlar Macintosh versiyonu standarttı, ben de o zaman almadım, Sonar ve diğer çözümlere yönelmiştim. Hem o zaman 002 de yoktu, 001 vardı. Eğer o zamanki şartlar şimdiki gibi olsaydı çoktan bir tane almıştım diyebilirim.

Compel'den İskender ile irtibata geç, o sana temel sistem için gerekenleri anlatır. bir şüphen olursa gel burada anlatırız.
 
ben bu sizin bahsettiğiniz latency meytınsi gibi terimleri bilmiyorum ama öğrenmek istiyorum.
bunun gibi şeylerle(ses kayıdı) ilgili nette veya kitapçıda kaynak bulabilirmiyim?
 
SÖZLÜK başlığında bunların ne olduğunu detayıyla anlattık. Onları oku, anlamadığın bir yer varsa orada sor, daha detaylandırırız.
 
Hayır, ekstra bir mikser alacağına git Digi002rack değil de mikser versiyonunu al, o cihaz bilgisayara bağlı olmadığı zaman kendi başına bir dijital mikser olarak da çalışıyor. Ayrıca mouse ile ekranda sanal potans itip döndürmeye de son. ful otomasyonlu dokunma hassasiyetli motorlu potlar filan. Muhteşem alet.
 
kazma,

Aklindaki kombinasyon bence gayet iyi. RAM'i 1 GB'a cikarmak zorunlu degil, soft synth ve sampler'larla cok fazla isin olmayacaksa 512 MB da yeterli olur. Ikinci hard disk icin daha once dedigim gibi 7200 rpm donus hizi ve 8 MB on hafiza olmasina dikkat et. Bilgisayarla ayni odada kayit yapacaksan (ki muhtemelen oyle olacak) hard disk gurultusu de mikrofona ulasabilir, o yuzden sessiz bir hard disk secmekte fayda var. Ama bilgisayarin zaten kalkisa hazirlanan bir jet ucagi gibiyse (Turkiye'de gordugum yeni "toplama" bilgisayarlarin cogu oyle maalesef) hard disk arada duyulmaz bile, o zaman baska tedbirler dusunmek lazim. Yine de marka sordugun icin Seagate veya Western Digital'i onerebilirim. Bende Western Digital "Caviar" serisinden bir tane var, cok memnunum.

Yamaha monitorlerden Mahcem'de var, saniyorum senin dusundugun modelin aynisi, o daha iyi bilgi verebilir.

Kulaklik icin AKG K 240'lari tavsiye ederim (her zaman).

Yazilim konusuna gelince... Cubase ve Sonar arasinda tercih yapmak gerekirse, ogrenme surecinin daha kisa ve acisiz olmasi acisindan ben oyumu Sonar'dan yana kullaniyorum. Bunun disindaki farkliliklar kisisel begenilere dayaniyor.

Kolay gelsin :D
 
xerophyte demiş ki:
7200 rpm lik bir HDD yeterli olur mu yoksa SCSI ya kaymak mı lazım?örneğin 10000-15000 rpm?

SCSI'ye hiç girme, 192kHz'de 256 kanal Iron Maiden albümü kaydedip mikslemeyeceksen gerek yok. 7200rpm/8MB sana 100'ün üzerinde kanalı rahat rahat verir. Yeni çıkan SATA drive'lar gayet yeterli.
 
valla mahcem sayenizde ampli sahibi oldum,bir de kayıt işine girersem kendimi aşacağım valla. Bu site insanı gaza getiriyo birazcık galibe.
Etrafta bir sürü "bilen" dolaşıyo,biz de onlardan güç alıp atlıyoruz olaya :)

Ama bu site bana fazla masraf olmaya başladı :) :)
 
playmaker demiş ki:
artan parayla istedigin guzel davul looplarini da alabilirsin.
Burak abinin bu sözlerinden Kazma nın davul loop larıyla ilgilendiğini tahmin ettim
Sevgili Kazma;
Ben akustik davul looplarıy hakkında biraz tecrübe kazandım.Eğer özellikle akustik loop almayı düşünürsen ben sana www.bigfishaudio.com kuruluşunun NYC drum sessions cd sini öneririm.Aldığım cd lerden bence en iyisi.Özellikle tarzlara göre kategorize edilmiş olması çok güzel.Mesela Texas shuffle ritmi klasöründe 30 tane falan aynı ritmin varyasyonları var.Yani ritmi biraz faklılaştırmak isteyince zorlanmıyorsun.
Bigfishaudio benim edindiğim 4 farklı loop cd sinden en yeterlisi bence
Not;Ayrıca paramount studios da kaydedilmiş.Diğerlerine göre daha pro
Sevgiler
 
Ben de tek vuruş davul sample'ları olarak sevgili dostum Eddie Bazil'in Samplecraze DRUMM lisans gerektirmeyen sample CD-ROM'unu tavsiye ederim, ben kullanıyorum ve tek kelime ile muhteşem. CD'nin içinde 5700'ün üzerinde davul sample var, tek vuruşlar, efektli ve efektsiz, perküsyonlar, ziller hepsi çok güzel bir şekilde gruplanmış ve isimlendirilmiş. Fiyatı da dünya çapında posta ücreti dahil 39.99 Sterlin.

Samplecraze'in web adresi: http://www.samplecraze.com

Orada indirebilmeniz için bedava bazı sample'lar da var, bakmanızı öneririm.
 
Geri
Üst