PC ye Gitar Bağlama Yöntemleri (ses örnekli-mp3)

Arkadaşlar artık zamanı geldi diye düşünüp bir çoğumuzun az veya çok bildiği bilgisayardan gitar efektleri hatta amfi simulasyonları kullanma olayının en efektif nasıl yapılacağı üzerine bir yazı hazırlamaya karar verdim. Umarım sizlere faydası olur :

Şimdi gelelim işin püf noktalarına neler gerekli önce onları belirliyelim :

1- Bilgisayar (masaüstü veya dizüstü)

2- Enstrüman girişli Preamplı bir ses kartı veya preamp(DIBox lı)+ses kartı (bunu aşağıda açaçacağım)

3- Çeşitli bedava(freeware) yazılımlar. Veya isteyen parayla satılan bir yazılım alabilir.


Maddelerin açılımı :

1- Bilgisayar : Bunu fazla detaylandırmayacağım yüksek ramli iyi işlemcili güncel bir model bilgisayar en ideali.

2- Enstrüman girişli Preamplı bir ses kartı veya ses kartı+preamp : İşte bu madde can alıcı bir madde. :LOL: Burda bir sürü varyasyon karşımıza çıkıyor.

Öncelikle şunu iyi anlamalıyız bir gitar sinyalini pc de işleyip programlarla harika bir sonuç elde etmek için nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor?

Gitar sinyalimiz yüksek empedanslı olduğu için direkt pc ye bağlarsak elde edeceğimiz ses kötü olacaktır. Bunun için bu sinyalin pc ye ulaştığında line seviyesinde olması gerek bunun için piyasada DI Box dediğimiz aletler var. Bu alet sayesinde pc ye girdiğiniz ses artık pc için ideal sonuçlar üretecek bir ses olacaktır.

Ama gelin bunu aşağıdaki şekille anlamaya çalışalım. Bu şekilde ideal yolu tarif etmeye çalıştım. Daha bir sürü alternatif olabilir. Bu en kısa açıklama benim için

smn2.jpg




Evet şeklimizdende anlaşılacağı gibi 200-300-YTL lik bir harici ses kartı alarak basit bir yatırımla evinizde harika, sınırları her gün zorlanan ve bedava plug in (efekt yazılımları) lerle harika sesler elde edebileceğiniz sınırlarını sizin belirleyeceğiniz bir dünyanın kapıpsı açılacak. 10 larca delay, reverb seçenekleri, yüksek kalite modulation efektleri, şaşırtıcı distortion modellemeleri, beni şok eden inanılmaz kabin simulasyonlar vb.....

Bir soruya açıklık getireyim hemen; çoğunlukla şu soru sorulabilir : Benim ses kartım preamplı mı nerden bileceğim? Buna da şöyle cevap vereyim : kullandığınız ses kartı sadece oyun, müzik için aldığınız creative live, audigy vb gibi kartlarsa preamp bulunmayacaktır.


Yazıma yarın ses örneği de koyarak ve pc den nasıl gitar efekti oluşturacağız üstelik bu işi hangi bedava programlarla yapacağız. Bu programlar bedava, bu yüzden ses kötü çıkarmı sorusuna hayırrrr şeklindeki cevabımla devam edeceğiz... :LOL: :LOL: :LOL:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Cevap için teşekkürler sevgili ilteris. Yazıyı elbet devam ettireceğim ancak müsait olamadım muhtemelen yarın devam ederim. Bu arada drive dahil pc den alarak yaptığım bir ses kaydı örneğini koyayım.

Bu mp3 teki hardware ve pc efektleri :

Sırasıyla :

Gitar : ibanez rg1570 (v7-v8 manyetik)
Preamp : Presonus Tubepre (shungang Silver Dragon 12ax7B lamba)
Ses kartı : Emu 0404 PCI


Vst Host (efektleri yüklemek için kullandığım ana program) Free

Simple Guitar Combo (distortion) Free plug in
Voxengo Boogex (kabin simulasyonu) Free plug in
LFX 1310 (delay ve reverb) Free plug in


Sonuç aşağıdaki mp3 te bulunmaktadır. Umarım beğenirsiniz. Tamamen bedava programlarla aşağıdaki mp3 teki sesi pc den elde etmek tamamen mümkün.

Ses Örneği :
 
Gitar kaydında asıl başa bela olan şey power chord vurarak çalınan bi riffde düzgün bir sound elde etmek. Ben şahsen lead tonlarında problem yaşamıyorum. Bu setup ile dediğim tarzda bir ses örneği koyabilir misin?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Tabiki sevgili ilteris müsait olduğum anda ilk işim istediğin gibi kayıt koymak olacak ancak sen power chord larda ne gibi bir sıkıntı yaşıyorsun onu da merak ettim. Mesela baslar patlamamı yapıyor veya çokmu derinden geliyor vb gibi? Zira lead tonu elde etmek her zaman çok daha zordur ritm tonu ise çok kolay elde edilebilen bir tondur zira bir ton ambiyans, delay, reverb vs ile fazla uğraşmaz özellikle heavy tonlarda eq da midleri kıstıkça sağlam ritm tonları elde etmek çok kolaydır. Bunu niye anlattım? Sen zaten biliyorsundur bu anlattıklarımı ancak sisteminde veya gitar giriş sinyalindemi bir problem var onu çözmeye çalışıyorum da.
 
Naparsam yapıyım sanki hi fi tondan kurtulamıyorum gibi geliyor bana. Kurtulacak kadar kabin simülasyonu verdiğim zaman ise ton çok karaktersiz oluyor. Bir türlü beğenemiyorum ritim gitar soundunu, amfiden dinliyormuş gibi doğal gelmiyor...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
İş yerindeyim youtube bloke edilmiş. Eve gidince bi bakarım :) Teşekkürler. Zaten bu gitar soundu konusunda senle benden başka konuşan tartışan çıkmıyo pek :p
 
Demoları dinledim. Zaten şu anda drive ı dışardan alıp üzerine IK Amplitube2 den kabin modellemesi vererek yapıyorum kayıtlarımı. Yine de kaydın arkasında pek doğal durmuyor. Sanırım ben mix den anlamıyorum :D Behringer Ultra G yi deneyeceğim son çare. O da olmazsa artık olduğu kadar diyip idare edeceğiz :)
 
O kadar çok değişken var ki elde etmek istediğin soundu elde edememen ile ilgili. Burdan anlamak veya anlatmakta aslında gerçekten zor :

1- Tekrar araştırdım da senin ses kartın direkt bir preampa sahip değilmiş; bildiğim kadarıyla sesi arttıran farklı ama çok tercih edilmeyen bir yapı kullanmışlar ama preamp yokmuş. Sende Fast Track USB vardı sanırım. :roll:

2- Ses kartının enstrüman giriş empedansı çok düşük olabilir ki M-audio larda 100kohm sanırım. Oysa benim Presonus Tubepre nin giriş empedansı 1 Mega ohm. Bu çok farkedecek birşey değil kanımca ama sinyal kaybı olabilir sanırsam çok emin değilim.

3- Gitar giriş sinyalin iyi ayarlanmazsa tonda çok farklı olabiliyor iyi veya kötü. Ben mesela preamp gain ini 1 seviyesinde tututorum. (neredeyse tamamen kısık)

4-Drive ı dışardan aldığın için amplitube a giren sinyalin işlenmesi amplitube için daha farklı sonuç veriyor olabilir.

vb. vb. vb....

Drive ı dışardan alıyorsan voxengo boogex adlı free plug ini yükleyip bunun üzerindeki kabin simulasyonlarını da bir denemeni tavsiye ederim. Bu arada ritm gitar kaydın yaptığın şarkının içine oturmuyorsa elbet bu dediğin gibi bambaşka bir konu ama bunu aşmak deneme ve yanılma ile (eq, ambiyans ve pan vb. ayarları ile) çok daha kolay kanımca umarım problemini çözersin kısa zamanda. ;)


Selamlar...
 
Bu arada ultra-g ile ilgili şöyle bir uyarıda bulunayım. Sen hi-fi sesten rahatsızsın ama kulağın o sese alıştıysa bu sefer ultra-g de midleri bir miktar traşlıyor sound biraz geri çekliyor gibi.

Yani kabin simulasyonlu ses ile hi-fi sesi yanyana koyup dinleyince çoğu kişiye simulasyonlu ses çok zayıfmış ve hayal kırıklığıymış gibi gelebiliyor. Bunu da gözönünde bulundururak kabin simulasyonları üzerinde (özellikle voxengo boogex te mid bas tiz vs ayar yapabiliyorsun) biraz daha zaman harcarsan belki iyi bir sonuç alabilirsin.
 
Çalışman için tebrik ederim bende zamanında bu işlerle çok uğraşmıştım 4 kere tüm analogsetup ımı değiştirip tekrar topladım ama yinede sıcak amfi ve orjinal gitar tonuna benzeyen gitartonundan vazgeçemedim.. Bazen insanı memnun ediyor dediğin gibi ama bazende çileden çıkartıyor..

çalışmalarında başarılar & saygılar
 
Teşekkürler sevgili erginnn. Aslında çok haklısın analog un yerini hiçbirşey tutmuyor. Tabi sahnede full lambalı bir amfi varsa analog ok. Ancak aksi her türlü halde pc plug in lerinden çok daha fazla memnun kaldım. Analog diyerekten giriştiğim sansamp gt2->mikser gibi seçeneklerle elde eldilen hi-fi tarzı çıkan ses sonuçlarıyla karşılaştırınca laptop ve vst plug inler gerçekten uçurum farkediyor pc lehine.

Tek problem pc başında sağlam vakit gerçirmek gerekiyor biraz zahmetli bir iş. Ama bir kere olayı yakalıdınızmı pc vazgeçilmez bir efekt kaynağı haline geliyor.
 
Myspace kayıtlarını dinledim haklısın tüplü amfi olayında ama kayıtlarına digital sesler hakim :( sakın bozmak yada eleştirmek amaçlı söylediğimi düşünme kesinlikle öyle bi amacım yok.

umarım istediğin ekipmana kavuşursun :D tabi bende :D

mspace ini ekledim buarada
 
Sevgili erginn dinlediğin o kayıtlar analog pedallarla yapılmıştır hiçbirinde pc den efekt alınmamıştır. :LOL: İşte karmaşa da burda ya zaten bu işlerde neyin neyle yapıldığını anlamak veya yorumlamak gerçekten karmaşık. Bu da işi sabit belirli bir ekipmanla veya yöntemle yapma zorunluluğundan uzak kılıyor. Pc den yaparsın analog sanılır pc den hiç efekt eklemezsin dijital tonlar denilebilir. Yani kuralı olmayan karmaşık bir dünya bu. Demekki analog bir sürü pedalda dizsen dijital tonlar elde edilebiliyormuş bunu birkez daha ispatlamış olduk senin yorumunla. :LOL: :LOL:

Şaka bir yana bu arada Myspace teki kayıtlarımda kullandığım çeşitli ekipmanlar :

Amt California sound distortion pedalı
Boss Rv-5
Ibanez De7
Ultra-G DI Box
Ub802 Mikser

Eleştirme kısmında ise rica ederim ne demek yorumun için gerçekten ilgilenip o kadar dinlemişsin. Myspace te bir sürü yorum yapan oldu olumlu da olacak olumsuz da olacak ki daha iyiye gidebilelim ;) Ekleme için de çok teşekkür ederim bu arada bende seni ekledim. :)
 
Bu dijital ton lafına hastayım ben de herkesin dilinde ne demekse... Yapmacık efektler anlamında kullanılıyor healde ama bu sesin dijital ortamda işlenmesiyle ilgii birşey değil.
Gün geçtikçe hem yazılımlar ilerliyor hem sayısal donanım güçleniyor artık öyle sayısal kötü analog iyi diye birşey kalmadı.
Bu arada bilgisayara bir de footswitch lazım abi tat vermesi için :)
 
AllexStone demiş ki:
Bu arada tüm drive lar pc den elde edilmiş 3 tane aynı ritm çalınmış kısa kayıt koyuyorum.

Koyduğum örnekteki kabin modellemeleri adları verildikleri orjinal markalara benzer veya benzemez ama fikir versin diye koydum. Bu arada mp3 çalarınızın equalizer i flat dinlerseniz daha iyi olur kanımca..


Randall Modellemesi

5150 Modellemesi

Mesa Modellemesi

Bunlar nasıl oldu :) Hikayelerini açıklarmısın beğendim bunları.
 
Beğenmenize çok sevindim sevgili Skull_KruSher. Ben bu kayıttaki ses için bir Vst Host programı kullandım bu host programı içine amplitube II yi çağırdım ve amplitube II nin kabin simulasyonlarını vs kapatıp sadece drive aldım. Ardından Voxengo Boogex kabin simulasyonu programını çağırdım VST host programına.

Daha sonra bu voxengo boogex in kendi içinde wav dosyası yüklenebilen bir bölümü var buradan piyasadan indirdiğiniz çeşitli kabin modellerini yükleyebiliyorsunuz (response impluse dosyası denilen hadise). Ben Randall, Mesa ve 5150 nin wav dosyalarını indirmiştim internetten. O mp3 kayıtlarımda da tek tek her wav dosyasını yükleyip elde ettiğim sesi gitarda çalıp kaydettim böyle sonuçlar çıktı.

Açıkçası ben genelde içinde kendi hazır yüklü kabin simulasyonu olan programlar kullanıyordum Impulse response ve ımpulse response loader olaylarından hiç haberdar değildim. Bu olayı öğrenince dünyam değişti.

Benim gibi yeni duyanlar için anlatmak istiyorum bu Impulse Response olayını :

Teknik olaylara girmek istemiyorum kısaca "bir sisteme girdi olarak impulse verdiğiniz de aldığınız tepki, - akustik ölçüm yöntemi" gibi çeşitli tanımlamaları var. Ancak ben kullanım alanından bahsetmek istiyorum. Ben bu olayı daha çok kabin simulasyonu adı altında kullanıyorum. Bir çok insan çeşitli programlarla hazırladıkları impulse response dosyalarını (ki bunlar 1 sn lik gibi kısa bir tepkisel bir ses oluyor. yani winampta açarsanız sadece bir tık sesi alıp bu ne bee diyebilirsiniz. :LOL: )

Ancak bu kısa ses dosyası soundunuzun impulse cevabını bu dosyadan alıp modelleiyor. Bunun içinde vst olarak kullanılan bir loader a ihtiyacınız var. Ben voxengo boogex kullanıyorum ama piyasada Kefir, SIR gibi loaderlar da var. Çok güzel bir olay. Internetten istediğiniz impulse response dosyasını indirip vst host programında loader programınızı açıp yükleyin ve yukardaki ses örneklerindeki gibi farklı amfi seslerinin karakteristiklerine ulaşın.

İşin güzel yanı bu impulse response dosyaları internette inanılmaz bolca var. Halbuki ben geçen sene bu konuyu bilmiyor ve sadece izotope gibi programların kabin simulasyonlarına mahkum kalıyordum. Şimdi ise sınırsız seçeneklerim var.


Olay bu. Skull_KruSher kusura bakma uzun anlattım ancak sen belki biliyor olabilirsin bu konuyu olaki bilmeyenler varsa yeni bir kaynak olsun diye biraz uzattım. :LOL:
 
merhaba,kutluyorum süper bi başlık açmışsın :p
öncelikle bende pc-gitar kombinasyonunu kullanan birisi olarak birkaç sorum olacak, faydası olacağı düşünülürse kendi setup ım la da kayıt-örnek vs koyabilirim.

amplitube 2 kullanıyorum,arayüzüm ise jamlab :D
Jamlab le ilgili bikaç sorunum var,giriş sinyali çok düşük
gitardan jamlabe giden sinyalmi yoksa jamlabten bilgisayara gidenmi bilmiyorum ama input içler acısı durumda

youtube linklerindeki adamın inputu normal seviyede(arttırılmamış yada azaltılmamış 0db)kırmızılara kadar fırlıyor...

hiçbiyerde tam olarak bulamadım bilgi,preamp varmı bu alette yoksa yokmu,olmaması doğal çünkü küçük içi boş bişey zaten :D yinede bu input zayıflığı sustaini mahvediyor

Ne yapabilirim bu durumu düzeltmek için,bunu çöpe atıp başka bi arayüz mü almalıyım.
Tubepre kullanıyorsun sanırım, önerirmisin?
 
Geri
Üst