Mesa Recto Preamp-lambalı Bir Preampı Evde Ideal Kullanım?

Yeni aldığım Mesa Recording Preampı (Recto) ilk defa dün evdeki solid state amfimin power amfi ve kolonlarında (kombo amfinin kendi preamfisini by pass ederek) kullandım.
Bu cihazın ideal kullanımının lambalı stereo bir power amfiden kolonlara çıkarak olacağını biliyorum, ancak bu opsiyon benim için maddi ve fiziksel açıdan şu anda söz konusu değil.
Ne yazık ki, kullandığım set-upta amfinin sağladığı hi-gain yelpazesini oldukça kısıtlı buldum. Amfi bu haliyle fazla "vintage" tınlıyor; modern settingde bile ve midleri alarak kullandığımda dahi ton fazlasıyla "70'ler hard rock" tınlıyor; heavy-metal soundlarında yaklaşmak pek mümkün olmuyor bu haliyle..Şimdi bazı arkadaşlar bu tür soundlar için Triaxisin daha uygun olacağını söyleyecektir; ancak Rectodan da benzer bir şey alabilmem lazım diye düşünüyorum..
Bu arada, kullanım kılavuzundaki set up önerilerinde master volume seçeneği de önemli yer tutuyor gibi gözüküyor, dolayısıyla amfiyi düşük volümde kullanmak zorunda olmamın da tona etkisi olabileceğini düşünüyorum..Diğer taraftan, gitarın giriş düzeyindeki sinyalini kontrol edebildiğim ekstra bir "input" potansı bulunan öbür lambalı preamfimde (Digitech 2112..) çok düşük volümlerde dahi çok yüksek gain ve sustain alabiliyorum.. Digitechten çıkan sinyal Mesa'daki parlaklıntan ve dolgunluktan uzak elbette, ama yine de bu can sıkıcı bir durum..

Sizce bu amfiyi ideal şartlarda kullanmamam mı bu duruma neden oluyor ? Preampın tınıları son derece doğal ve temiz tonları da son derece başarılı, amfi ile ilgili teknik bir sorun olma ihtimali yok (çok çok lambalar değişebilir..) ancak benim sorunum daha çok amfinin doğası ile ilgili gibi geldi. Evdeki set up için gerekirse preamptan önce bir kompresör eklemeyi de düşünüyorum; aklıma gelen bir diğer seçenek de ekstra bir distortion pedalını preamptan önce kullanmak..Benzer cihaz kullanmış kişilerden öneriler bekliyorum..
Merak eden olursa söyleyeyim: Dimarzio/Duncan vs..manyetikler (pasif) kullanıyorum ve gitarlardan biri maun gövdeli.. dolayısıyla gitarlardan preamfiye giden sinyal de pek kötü olmasa gerektir..
Teşekkürler..
 
öne ekleyeceğin kompresör ün istediğin etkiye pek ulaşmana yardımcı olması mümkün değil. zira yaratacağı etki farklı. triaxis konusunda pişman olma elindeki preampten daha fazla metale yaklaşmıyor. her iki cihazdanda dediğin anlamda verim almanın tek yolu poweramp e bağlayıp '' kanırtarak oradan gelen saturasyonuda sounduna eklemen olur. lakin bunun mümkün olmadığını şu etapta soylemişsin. bu durumda digital bir simulatör e göre bir çok eksin var. çünkü simulatör preamp+poweramp+speaker lardan gelen toplam distorsiyon simulasyonunu yaptığından sana ilk hissiyatta daha başarılı gelecektir. ( bu yüzden kayıtta başarılı duyulup canlıda çalarken genelde çamur gibi ses alırız. gerci parametrelerden bazı simualsyonları eksiltmen mümkün ama bu durumda elindeki cihazdan daha başarısız hale gelecek) insanlar ne yazıkki bu hataya tüplü preamp aldımya işte nasıl daha kötü olur diyerek düşüyor. ama final sese ulaşmanın sadece bir ayagını aldıklarını bilmeleri lazım.

Bunu aşmanın birkaç yolu var :
1- maddi olarak pahalı olan: poweramp alınır. palmer pga 04 bağlanır istenirse araya eq ve ihtiyaca göre noisegate de konur. boylelikle gerceğe en yakın ses alınır.
2- maddi olarak dahada pahalı olan: poweramp alınır ,kabin alınır,eq,noisegate alınır bunlar stereo mikrofonlanarak kaydedilir.( marka model detaylarına girmiyorum. ucu bucağı açık)
3- ekonomik yol: özellikle crunch kanalını boost etmek denenebilir. önerim ts9 yada bad monkey ile boostlaman. bulursan tc electronics boosterda kullanman güzel olur. higain kanalda bunu pek yapma fazlaca çamurlaşıyor. ses istediğin şekilde sertlik kazanacaktır ama tecrübelerime görede genişliğinden kaybedecek. orjinal gain kanalından kıyaslayarak ve eq ile şekillendirerek alternatifler deneyebilirsin. ve sona kendini ispatlamış behringer gi-100 simulatör. bu etaptan sonrasında bilgisayardan yazılım yoluyla kompresör koyarak verdiği etkiyi deneyebilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Yakko, çok teşekkürler. Uzun süre dijital simülatörleri kullandığım için kulağa başta başarılı geldiklerini çok iyi biliyorum, ama insan lambalı cihazlardan gelen tonu duydukça simülatörlerde nelerin eksik olduğunu daha iyi anlıyor.. Birinci seçeneğini uzun vadede kesinlikle düşüneceğim; bu sanırım bana doğrudan miksere girme opsiyonunu verecek olan en iyi seçenek..
Şu an için ise 3. seçeneğe yoğunlaşma kararı aldım.. elimde ultra-g var iki adet, direct box ihtiyacımı göreceklerdir sanırım..Mesanın kabin simülatörü ne kadar efektif bilmiyorum. .
 
mesanın kabin simulatöründen başarılı . 1. seceneğe yaklaştığında haber ver birkaç trik de soylerim. yada şimdi soyleyeyim. palmer üstündeki brown seceneğini off yapıp peşine yeniden gi-100 bağlaman yada iyi bir digital anfi programın varsa( mesela izotope trash.) onun kabin simulasyonu içine yollaman sinyali. iyi kayıtlar.
 
şuan mali durumun el verdiği kadarıyla yapabilecegin en iyi şey, master volume kısıp gain ile lambalara iyice yüklenmek ve amfiyi bir pedalla boostlamak olacaktır.
Arkadaşın da dediği gibi ibanez ts9 kullanabilirsin ama recording pre'ye boost için tc electronicsi zor bulursun diye söylüyorum en iyi mxr zw-44 gider.
birisinden denemek için bulursan zw-44 ile bir dene kesinlikle pişman olmazsın.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Hımm, gördüğüm kadarıyla benim "sorunum" aslında hiç de bilinmeyen bir şey değilmiş:) Doğru anlıyorsam, distortion değil overdrive pedalı kullanmamı öneriyorsunuz boost için (zw-44'de sanırım tek başına pek de sert tınılı olmayan bir pedal..) MXR'ın bir boost/overdrive pedalı da var, belki o da denenebilir.. tcler nadir bulunuyor gerçekten.. Tekrar teşekkkürler tüm cevaplar için..
 
distortion olan durumlarda yok degil. ben denemedim ama cannible corpse mesela kullanır. drive ı kapalı bir boss mt2. parametrik eq gibide kullanmış oluyorlar.
 
evet mt2 kullanıyorlar adamlar ama drive yine de biraz açık olup mt2 karakteristigi yansıyor. o pedalda drive tam kapalı olunca çıkan ses çok iç gıcıklayıcı :)

mxr zw-44 hafif sayılmaz pek aslında ama özellikle zaten preamp boostlamak için tasarlandığı için sustain falan da çok iyi oluyor, çok temiz harmonikler almayı da saglıyor. mutlaka o preampla zw-44 denemelisin, mxr'ın boosterından daha iyi olur rectoda.
 
:) doğrudur. mt2 kullanmak gercekten insanı yılan görmüş kediye çeviriyor. şahsi fikrim boost must bu işler sakat işler. mt2 ile denemedim ama ubermetal dahil denedim. cıktıgım yer gainim az olsun sesim dolu olsun. kamyonculuk var serde.
 
zw-44 kalmamıştı ellerinde, kısmet TS-9'aymış..Gerçekten de etkili bir çözüm oldu; o tıfıl ts-9'un böyle bir etki yapması gerçekten de şaşırıtıcı..Bu arada, alpergrk, özel mesaj attım:)
 
Geri
Üst