Control - Kontrol (2007)

bu önemli filmi tanıtmak gerekiyordu... fotoğrafçı mısınız ya da fotoğraf sanatıyla ilgileniyor musunuz? peki ian curtis sizin için ne ifade ediyor? peki joy division desem. ya da belki david bowie?

bu film yukarıda ismi geçenlerin bir şekilde buluştuğu bir sinema filmi. ilk öncelikle filmekimi'nde izleyiciyle buluşan "control" sinemalarımıza gelecek mi yoksa gelmeyecek mi bunu bilemiyoruz. ancak bildiğimiz birşey var ki bu film inanılmaz bir film.

"control" joy division'ın şarkı sözü yazarı ian curtis ile ilgili biyografik bir film. drama unsurlarını da yeterince kullanan bu filmin yönetmeni de ünlü hollandalı fotoğrafçı anton corbijn. bu filmi uzun zamandır bekliyordum ve hatta izleyebilir miyim bunu yaşayabilir miyim diye de kendime sorular soruyordum ve nihayet!

control_poster_420.jpg


ilk öncelikle filmin odak noktasındaki joy division'ı bir anlatmak gerekiyor. post punk tarzının ünlü grubu joy division çok ünlü iki albüm yaptıktan sonra dağılır ve efsane olur. dağılmasının sebebi ise şarkı sözü yazarı ian curtis'in intiharıdır. bu kilit bilgiden sonra filme geri dönüş yaparsak öncelikle yönetmen anton corbijn'den de bahsetmek gerekiyor. kendisi U2, R.E.M., Joy Division, Nirvana, Nick Cave gibi ünlü isimlerin fotoğraflarında emeği olan bir sanatçıdır. ve depeche mode ve onlar gibi grupların bazı videolarında da imzası vardır. onun fotoğraflarına baktığınızda "kesin bu anton corbijn eseri" dersiniz, onun ciddiyetini hissedersiniz. işte bu filmde de bunu hissediyorsunuz. cannes film festivalinde övgülere boğulan bir yapım ve anton corbijn'in aşık olduğu siyah beyaz bir film bu. deborah curtis'in kitabından uyarlayan ise matt greenhalgh. filmdeki oyuncular ise samantha morton, sam riley, toby kebbell, alexandra maria lara'dır.

evet film bu insanları ve bir düşüşü anlatıyor. bir yönetmenin müzik ile bir şekilde alakası varsa ortaya başarılı bir iş çıkıyor. bunu da bu yapımla görmekteyiz. karizmatik, siyah beyaz ve bir müzik filmi bu. görüntüleri jim jarmusch yapımlarını anımsatıyor ama sanırım diğer unsurlar olarak bu filmin alakalı olduğu tek bir yapım var o da michael winterbottom'ın "24 hour party people"ı.
bu "cool" filmi izledikten sonra yorumlarınızı esirgemeyiniz. ;) izledikten sonra da bu filmi duyuranlara da teşekkür edeceksiniz. :p ;)
 
Inanilmaz derecede Joy Division`i seven biri olarak acik konusmak gerekirse hafiften gulerek izledim bu filmi ben. Ian Curtis`in intihar edicek olusunu arkadaslarinin gercek hayattada anlamamis olmasi gulduren kisim beni. Bir insanin tum sarkilari ölum, yok olma, aci vs. gibi seyleri barindiriyorsa eger biraz durup dusunmek lazimdi deme :) Filmde gercege baya yakin bagli kalarak bunu göstermis zaten.

2007 yil filmleri nedense fotograf gibi filmler oldular. Her kare kartpostallik. There Will Be Blood, Atonement, No Country for Old Men, Assassination of Jesse James ve digerleri. Bu filmde kesinlikle onlardan biri. Gerci siyah beyaz olmasi belki daha cok öyle yapti filmi bilemiyorum. Muzik guzeldi, oyuncular iyiydi. Tek eksik buldugum kisim Ian Curtis`in hayatinin bilmedigimiz kisimlarina hic bir aciklama getirmedi. Bir biopicten beklerdim asil öyle bir sey...
 
Siyah beyazın yakıştığı gerçekten de harika bir film.Müzikler,oyunculuk herşey çok iyiydi.

Belli bir dönemde geçen filmleri seviyorum ve sanırım en iyi olanları da biyografik yapımlar oluyor.Mesela bu filmde David Bowie,Buzzcocks,Iggy gibi isimleri duymak,70ler İngilteresini görebilmek hoşuma gitti.
 
Geri
Üst