James Hetfield'ın gitarları

J0703-0727.jpg


Jackson Custom Shop kayıtları, üstten 5. gitara dikkat :)
 
Hetfield'in adına ilk signature çıkarılan gitar King V olmuş.Daha sonra Gibson'la anlaşma imazalayarak signature olmasada o modeli kullandı.89-88 yıllarına gelindiğinde ise ESP ile anlaşma yaparak hayatının dönüm noktasını oluşturmuştur.James Explorer modelini meşhur etmiş bir şahıs.Explorer (bazı poserlar tarafından bilinen adıyla yıldız kasa :LOL: ) denince akla ilk gelen isim ne Eddie nede başka bir isim olmuştur.O artık o gitarla bütünleşti diyebiliriz.O kadar bütünleştiki eline başka hiç bir gitar yakışmıyor.O gitar onun parçası oldu.
 
Bir diğer bilgi, James ilk sayfada da yazdığı üzere maun gövdeli maple saplı Gibson Explorerlar ile Explorer kullanmaya başlamıştır. Gibson'ın bu pickguardsız Explorer serileri 83 serisi olarak bilinir ve 1983-1989 yılları arasında üretilmişlerdir. James'in gitarlarının bu gitarlardan farkı ise maun gövdeli olmasıdır, Gibson kataloğunda ve tüm kaynaklarda 83 serisi Explorerlar alder gövdeli olarak tanıtılır.

Yaptığım araştırmalarda edindiğim bilgilere dayanarak söyleyebilirim ki, bu 83 serisi Explorerlar içinde maun gövdeli olanları da var, ancak çok ender karşılaşılıyorlar. Gibson bu konuda birşey bilmiyor, "Standart serilerimizde öyle bir gitar yok. Ya custom shoptan çıkmadır ya da özel sipariş üzerine bir kaç tane üretilmişlerdir." türü bir cevap verdi. Olay şu ki, bu gitarlar kesinlikle standart serilerden farklılar ve hiç bir yerlerinde de Custom Shop damgası veya benzeri bir ibare yok.

Ebayde şu an 3-5 tane 83 serisi Explorer var. Normalde en fazla 2-3 tane oluyor, sürekli takip ediyorum. Hemen hepsine mesaj atarak gövde ağaçları hakkında soru soruyorum, hepsi alder olduğunu söylüyor. Maun gerçekten çok ender. Yine de zaman zaman karşılaşılıyor.

James Hetfield, özellikle son yıllarda ESP firmasından giderek uzaklaşıyor gibi geliyor bana. Son konserde neredeyse hiç ESP çalmadı, hep Gibsonlar vardı elinde. Tahminim o ki, eğer yeni albüm ve bundan bir sonraki albüm tutarsa bu 83 serisi Explorerlara talep artabilir. Tabi ülkemizde bulmak çok zor. Yine de eğer pickguardsız bir Explorer görürseniz, ağacını bir kontrol edin. Önünüzde Custom Shop bir gitar duruyor olması mümkün.
 
Bunu hazırlayan benim :) Dediğiniz gibi HZ olayı yanlış olmuş ama o zamanlar elektro hakkında pek bi bilgim yoktu ve bir gecede yaptım bu arşivi sıfırdan. Zor oldu ama şimdi konumu başka yerde görmek ve alıntı yapan kişinin yapan kişiye (bana) teşekkür etmesini görmek büyük zevk ;) :)
 
obican arkadaşım son konserlerde hep gibson çalıyor derken jamesin son yıllardaki signature gitarı truckster ı kastediyor olabilir mi?

son yıllarda esp firması onun için explorer değil truckster (lespoulumtrak birşey :D ) adında bir gitar üretiyor becerebilirsem resim koyucam birazdan :D
 
james_esp_truckster.jpg

aha işte bu gitar gördüğünüz üzere esp firmasının.2009 model olanı daha değişik vintage imsi birşey.

özellikler ;

TRUCKSTER ESP

Set-Neck
24.75” Scale
Mahogany Body
Maple Top
Mahogany Neck
Rosewood Fingerboard
42mm Bone Nut
Thin U Neck Contour
22 XJ Frets
Satin Chrome Hardware
Sperzel Locking Tuners
Schaller Straplocks
Tonepros Locking TOM & Tail
EMG 81 (B) / 60 (N) Active p.u.
Finish: Aged Primer Grey
 
ErenimooO demiş ki:
obican arkadaşım son konserlerde hep gibson çalıyor derken jamesin son yıllardaki signature gitarı truckster ı kastediyor olabilir mi?

son yıllarda esp firması onun için explorer değil truckster (lespoulumtrak birşey :D ) adında bir gitar üretiyor becerebilirsem resim koyucam birazdan :D


hayır adam açık açık gibson flying v, gibson les paul ve gibson explorer türü gitarlar çalıyor.

8-6-12%20basement%20metallica%20hetfield%20iron%20cross%20with%20fingers.jpg

metallica-at-ozzfest-2008.jpg


son konserlerinden görüntüler izlersen james'in esp yerine daha çok gibson ve ken lawrenceları çaldığını görebilirsin.


o gitarın floyd roselusunu çok rahat bulursun, adı Jackson KV-2

JACKSON%20KV-2.jpg


eski serisi kenarındaki siyah kısımlar olmadan üretilirdi, krem rengi de vardı. klavye genişliği hakkında Jackson'ın sitesine bakman yeterli.


illa ki 80 küsür yapımı customlardan istiyorum dersen işin zor ama. son 1 sene içinde sadece bir tane düştü ebay'e bile.
 
Jackson'un sitesinde bulamadım King V kısmında. İnternettede artık üretilmiyor gibi laflar geçiyor. Dur bir daha bakayım şu siteyede arka planı gözümü bozuyor :D
 
Geri
Üst