Solo işinden anlayanlar, bir yardım... <kayıt ekledim>

C C / Am Am / F C / G G /

F G / Am F / C G / C G7 /

C G / Am Am / F C / G G /


Selam herkese.. Pek anlamam bu işlerden bir iki bir şey kalmış aklımda
yukardaki gibi bir akor dizilimine nasıl solo atarsınız. hangi gamlar kullanılır. Bir de neden o gam kullanıldığını yazarsanız çok sevinirim.
ben do nun birinci nota La minörün de 6 ncı nota olduğunu düşünerek do maj veya La min solo iyi gider diye düşündüm.
Not : bu işlerde pek iyi değilim evde kendim uğraşıyorum. doğaçlama gibi yeteneğim yok o yüzden işin teorik kısmı da önemli benim için.
 
1. ve 6. olarak değil de , genel tonu majör olan bir parçada ki örnek do majör, bu tondan 1.5 ses düşerek C>B>A#>A ilgili minörüne ulaşırız ve La minör de solo çalarken yararlanacagımız gamlardan biri olur. Aynı yöntemle genel tonu majör olan bir parçada, bu tondan 2.5 ses düştüğümüzde ilgili 7'li ye ulaşırız ve bu da Sol 7'li gamını da kullanabilecegimiz anlamına gelir. Nasıl açıklayacagımı bilmedigim birsey var ki o da şarkı eger batı havasındaysa biraz , C majör parçada La minör pentatoniği de kullanabiliriz. Ben bunu direk parçanın üzerine çalıp anlayabiliyorum uyuyor ya da uymuyor diye =) Ancak bizim Türkçe parçalarımızda genelde akor ve şan yapılarından dolayı uymuyor. Bildiklerim dahilinde açıkladım umarım yardımcı olur.

Bir de doğaçlamaya yeni baslıyorsak, parçada ya da ritim gitarda hangi akor basılıyorsa , solo çalarken de o akorun kök seslerini soloya denk getirip devam edersek daha tatlı olur alışmak açısından.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Çok teşekkür ederim. oldukça yardımcı oldu bu bilgiler. Sol 7 li ve la min penpatonik gamı da deneyecem. kök ses dediğniz sanırım 1, 3, 5 ve 7nci sesler. Zaten onu da çalışıyordum..
 
Yok hayır kök sesten kastım, mesela arkada ritim çalarken gitar do çalıyorsa , o ölçünün baslangıcında soloda da do'yu denk getirebilirsin , ordan la minöre geçtiginde yine ölçü başına la denk gelir ardından içinden geldigince vs =) Basılan akorların kök seslerinden bahsettim.
Tek birşey biliyorum eğer bu şekilde devam edersen iyi bir yere gelecegindir. Ne insanlar var o çok zor gördükleri master of puppets solosunu falan çalarlar ancak iş 4 akor 110 metronomluk bi ritme doğaçlamaya gelince acaba napcam diye yüzünüze bakarlar =)

Başarılar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Dün akşam denedim sol 7'li gam gerçekten güzel gitti ve oluşan farklı kombinasyon tekdüzelikten kurtardı. :) Verdiğiniz bilgiler yanında teşvik edici sözleriniz de tekrardan gitar çalmak için vakit ayırabildiğim şu günlerde iyi moral oldu.
 
Ve bunlar da beni mutlu etti =) Başarılar.

Birsey daha ekleyeyim bari =) Batı tarzı uymuyorsa üstteki gibi bir dizilimde, La minör (armonik)gamı da kullanılabilir. Bazılarının Türk ezgileri diye açıkladıgı sesler =)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Tekrar selam.
parça batı müziği tarzında. o yüzden la min armonik pek gitmedi. Yani uydu ama genel havaya pek gitmedi :) Ama biraz kitaba ve eski notlarıma intenet falan göz gezdirdim gamlara baktım çok çeşitli gamlar var. Biraz kafam karıştı farklı gamların notaları aynı olsa bile verdiği duygular değişik oluyor. Bir de sizin dediğiniz gibi Türk ezgilerine uyan gam olduğu gibi ispanyol müziğine giden veya Eski Türk filmlerindeki müziklere (Cahit Berkay müzikleri gibi.. ) giden gamlar var sanırım. Yukarıda yazdığım parçaın bir de ton değişikliği olduğu bir kısmı var. onu da çıkarttım o da solMaj ton. Sol 7 den veya do maj den sol maj a geçerken güzel bir akıcılık oluyor.
 
Evet batı ise kulak tırmalayabilir alışmayanlar için ancak böyle farklı şeylerle farklı türlerde müzikler ortaya cıkıyor unutmayalım :) Steve Vai aynı solo performansının içinde Seattle'dan İspanya'ya kadar gidiyor mesela ama önemli olan o akıcılığı sağlamak =)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
kavramları gamları çok iyi oturmak gerek. bazen kafam çok karışıyor. ders veren olmadığı için kitaptan ve birtakım bilgisayar altyapı programlarından faydalanıyorum bazen hepsi iç içe giriyor. bir de ciddi bir zaman ayırmak gerek bıkana kadar usanana kadar çalışmak lazım hergün.
 
major gamın 7 inci sesi bemol oluyor. Yanlış demişsem düzeltin. ben de kafamda toparlamaya açlışıyom karıştırabilirim
 
Bahsettiğin o gam do majör(C Ionian) ya da la minör(A Aeolian) gamı oluyor zaten. Sol7 yani G7 , "Sol majör minör(ya da dominant) 7li" akoru anlamına gelir gamdan çok.

C ve Am akorlarının üzerine bu gamları çalarsan doğal olarak uyumlu olacaktır, çünkü üzerine gittiğin akorların seslerini içerir, yani C ve Am akorlarının oluşturulduğu gamları çalıyorsun zaten.
 
Bir de ilk iki akorda yaptığın akor değişimi dominant-tonik çözümüdür. Yani parçanın tonalitesi LaMinör üzerinden, birinci dereceden yani tonik akoru laminör, 5.dereceden yani dominant akoru Domajör, 6.dereceden yani submediyant akoru famajördür, yani tonalitesi laminör olan bir parça yazmışsın. Genel olarak bu dizilim içersinde LaMinör ya da DoMajör gamından ne çalsan uyumlu çıkar.

Bunların dışında bu akorların üzerine uyumu bozmadan, kulağa batmadan hissiyatı değiştirerek birşeyler çalmak istersen, mesela atıyorum solmajör gamı üzerine GLydian gibi bişeyler deneyebilirsin, Lydian majör karakterlidir, çünkü üçlüsü(yani üçüncü notası) ile toniği arası majör aralıktır, ancak bu parçadaki gibi bu kadar uyumlu bir şekilde giderken böyle hissiyat değişimleri yapılacaksa genelde kurduğun cümle biterken, yani bir cümle bitip öbür cümle başlarken çözülme anında ya da modülasyona girerken yapılır, ki göze batmasın, fazla uçuk gelmesin.
 
bilgiler için teşekkür ederim. :D Evet C maj ile aynı seslerden oluşuyor. ama sol7 akoru basılırken Sol 7'nin 1 3 5 7 notalarında yoğunlaştım mı değişik bir hava katıyor parçaya. Belki iyi gtar çalanlar bunları zaten kulaktan çıkartıyordur ama benim bu konuda pek yeteneğim yok o yüzden teorik olarak iyice bir anlamaya çalışıyorum olayı. Belki tüm bunlar sonucunda gene beceremeyip gitarı bir kenara da atacam :eek:
 
çok sağol ya. ben cevap yazarken birşeyler eklemişsin. evet isteğim şey tam olarak bu , hissiyatı değiştirmek. Dediklerinizi uygulamaya çalışacam hemen. Bu tarz bilgiler metodlarda yazmıyor valla.
 
sol7 gamı ; sol la si do re mi fa

nasıl do majör ya da la minör gamı olabiliyor ben anlayamadım. modlarla hiç ugrasmadım onların farklı bi çıkar yolu varsa öğrenmiş olurum =)

sol7 gamı, do majör ve laminörün İLGİLİ 7'lisidir.

ama dediğim gibi sanırım modlarla farklı biryere gelcek.
 
cobain67 demiş ki:
sol7 gamı ; sol la si do re mi fa

nasıl do majör ya da la minör gamı olabiliyor ben anlayamadım. modlarla hiç ugrasmadım onların farklı bi çıkar yolu varsa öğrenmiş olurum =)

sol7 gamı, do majör ve laminörün İLGİLİ 7'lisidir.

ama dediğim gibi sanırım modlarla farklı biryere gelcek.

ilgili 7li gam diye birşeyi ilk kez duyuyorum.

LaMinör(A-Aeolian): A B C D E F G
DoMajör(C-Ionian) : C D E F G A B
E-Phrygian : E F G A B C D
G-Mixolydian: G A B C D E F

dikkat edersen aynı notaları içerir. Burada notasyonda hangisini kullanacağını belirleyen genelde parçanın üzerinde döndüğü tondur. Yani bas gitar sürekli La vuruyorsa, senin melodin La üzerinde dönüyorsa, basın üzerine çaldığın şeye "E-Phyrgian" demek yerine A-Aeolian(LaMinör) dersin. O açıdan zaten "Sol7li gam" gibi bir kullanım yerine Sol-mixolydian daha uygundur. Çünkü G7 bir gam değil akor belirtir.
 
Aynı notalar elbet, ama la minör gamı KÖK sesi olan la'da baslar sol'de ya da opsiyonel olarak tekrar la'da biter. onu la minör yapan kök sesinin (basladıgı notanın) la olmasıdır. sol7 gamında da, sol'de başlar fa da biter. ismi sol 7'lidir çünkü sol ile baslar. aynı seylerden bahsediyoruz kesinlikle ancak bir tarafta modlar, diğer tarafta basit nota dili mi desem artık ondan.

sol üzerinden düşünürsek

G , Gm , G7 , Gm7 , Gm penta , G dia vsvs. bunlar elbetteki ilgili notalara tekabül edecek ama baslayıp bittigi sesi ele alırsak hepsi kendine özeldir.
 
Hayır şurda başlayıp burda bitmesi gibi bir zorunluluk yok. Kök sese göre yazılırlar "genelde". Zaten adı üzerinde "mod" oldukları için kesin bir kural yoktur bu konuda.
Zaten 7li nota veya 7. derece akoruyla bitirmezsin cümleyi genelde, 7. basamak akorları çoook çok yürüyücüdür, toniğe çözülmek ister. Ama bunun yapıldığı parçalar da yok değil, genelde "sonu seyirciye bırakılan film" hissiyatını bırakır.
 
Sonra baslar Do vururken, arkadaki akor DoMajör iken senin sol'le başlıyor olman kök sesi Sol yapmaz. Orda kök ses Do'dur halen. Çünkü armonik kuralları uygularken DoMajörü birinci basamak akoru yani tonik akor olarak alırsın. Konu başka yere kayıyor tabi.
 
Geri
Üst