Line 6 Pocket POD

progressiva demiş ki:
Bu yuzden senin POD secimin cok dogru olmus ve bence bu tarz amfiler yerine kesinlikle amfi/kabin modelleme alternatifleri icin processor secilmeli. Gercekten cok iyi soundlar var. Hele ki ust duzey processorler mukemmel. Ama cok gariptir, sadece Line 6 serisi mixer'a girildiginde digerlerine nazaran muthis is cikariyor. Mixer yerine Pc'ye girildiginde de ayni sonuc var. Cogu kisi Amfide ayni tonlari alamamaktan yakiniyor. Multifx uniteler Hi-Fi urun olduklari icin en iyi sonucu bu sekilde veriyorlar fakat iclerinde nedense bu uyumu en iyi Line 6 Pod serisinin yakaladigindan bahsediyorlar. Bu yuzden bence de hele ki yeni baslayanlar icin gitari sevdirme acisindan muhtesem bir arti deger sagliyor Podlar.

Çok güzel özetlenmiş bir bilgi. Piyasada çok dağınık bilgiler var, ama bu özet bilgiyi, baz almanızı tavsiye ederim, all in one bir açıklama olmuş tebrik ediyorum. Eklemek istediğim ise şu : hiper, süper soundları evde üretmek gerçekten zor iş. Heleki apartman dairesinde. Yıllarca denemediğim alet kalmadı. Ulaştığım yegane sonuç : Üzüntü, acı, maddi kayıplar ve tatminsizlik.

Sebepler

1- Sadece 1 amfiyle, herkesin tonunu amfinin bası tiziyle oynayarak alamıyorsunuz. Analog pedallara yüklenip, alternatif tonlar peşinde koşup, binlerce lira kaybediyorsunuz.

2- Evde sesi açamadıkça, sağlam amfilerde attenuator, vb yeni yeni masraflara giriyorsunuz.

3- 1-2 nolu maddelerden dolayı hem paranız gidiyor, hem de apartman dairesinde, minnacık volümlerin tatminsizliğiyle, özgüveninizi yitiriyorsunuz.

4- Ufak yollu da olsa, kayıt yapmak istediğiniz günler gelecek. Haydii mikrofon, yoksa bir de preamp alacaksınız. Para saçmaya devammmm :LOL: :LOL:

5- Kayıt alırken sesi istesenizde çok açamıyacaksınız, (attenatuar varsa daha iyi) kayıtlarınızda istediğiniz gibi tonları alamayacak, sinirler basacak.

6- Amfinizi ve analog pedallarınızı odadan odaya taşıyamıyacaksınız. Mobilitesi zayıf olacak.

7- Amfinizden sıkılırsanız, kafayı hoparlörlerine, kabinler vb ye takıp, bir de onları değiştirme macerasına girip, ayrı stresler yaşacaksınız.

Sonuç apartman dairesinde ses engelli (komşular) yaşayan biriyseniz, güzel bir prosesör alıp bir hi-fi sisteme bağlayıp, düşük volümde bile cayır cayır yanan tonlar elde edip, yukardaki 7 maddeden muaf olabilirsiniz. Kayıt işlerindeki büyük kolaylıkları da cabası. Kaybınız tuşe'den ve lambalı tonundan fedakarlık olacak. Bunu da sizden başka çok fazla anlayan kişi olmayacak. (7-8 senedir müzisyen olmayan arkadaşlarıma, lambalı ile transistörlü ses farkını cidden farkettiremedim. Hala "hepsi aynı ses be abicim" deyip duruyorlar. :LOL: Elbet kulakları ve dikkatleri de biraz zayıf ama durum bu.)

Daireniz ses için uygunsa bütçeniz de uygunsa, yukarda yazdığım 7 maddeyi ve yorumlarımı dikkate almayınız. :)

Ben yaşadığım tecrübeleri yazdım. Elbet farklı düşünen, farklı tecrübe yaşayanlar da olabilir.
 
Sachtres dediklerinin hepsine katiliyorum. 80 Daireli apartmanda yasiyorum, 2W All Tube ampli deneyimimde bile hakkini veremedim. Tonguch da ne alet yapmis be.. Senelerce Marshall Valvestate kullandik adam resmen Marshall'dan nefret ettirtti bana :) Vallahi helal olsun.

Yine de hakkini veremedim. 10 Volume pot'u var. Clean'de preamp volume kisip normal Volume 4-5 getirebiliyorum, Tabii bu ne oluyor ; Distortion kanalinda Preamp volume 8'de normal Volume ise sadece 1.5'ta olacak sekle denk geliyor. E ne anladim ben bu isten o zaman ? Nasil acacagim sesi hele ki alt kata bebekli aile tasinmisken.. Ki ses acabilecek bile olsam, her dakika ses acilir mi ya basi agrir insanin. Birsuru is guc ders sorumluluk var kafa zaten dolu. Bir de gurultuyle mi ugrasacagim evde gitar calayim diye.

Iste bunun imdadina yari profesyonel Technics muzik setim yetisiyor. Kendi Digital genis bant EQ kati da var. 4 katli bir set. Envai cesit tarza gider EQ secenegi sunuyor. Hi-Fi sistemler icin olmazsa olmaz.. Muzik setinin en buyuk ozelligi ise, pc hoparloru olarak kullanirken dahil; en dusuk volume'de bile kusursuz ses veriyor. Enfes bir sound. Muzik dinlerken,bu tarz isler yaparken. En kisik ses diyorum, ona ragmen NEFIS. E buna uygun aletler neler ? Processorler tabii ki. Sadece gitaristler degil ki, DJ'ler bile kullaniyor bunlari. Bu yuzden ben de butun masraflari , analog setup hayallerimi bir kenara birakip adam akilli bir processor'e yoneldim. Ben cok sikilgan bir insanim ve Allan Holdsworth'ten tutun(jazz-fusion) envai cesit metale , metalden tutun Neo-Classical muzige ( Jason Becker , Malmsteen vs.. ) kadar sonsuz zevkim var. Zaten elektronik muzik dinleyicisiyim yillardir. Yani cok genis muzik yelpazem var ve bu da gitarima o tarz yansiyor. Bunu da bana en iyi verebilecek sey processor. Bir de yillardir gitar calmiyor olmama ragmen cabuk isindigim icin alete ( gunde 12 saat calistigimi bilirim, evet manyaktim hehe ) ust duzey bir processor ihtiyacim var ki surekli oynayayim tonlarla modellemelerle her varyasyonu deneyeyim.

Benim processor deneyimim bireysel kullanim olarak sadece RP 300'den ibaret. Bunu da Marshall VS uzerinden deneyimledim ve acikcasi gitardan sogumamin en buyuk sebeplerinden biri bu oldu. O zaman kucuktum cocuktum bilemiyordum neyin ne oldugunu. Arkadaslarimda GT-8 ve Pod XT Live deneyimledim ama hep amfiler uzerinde ve hic begenmedim. Fakat inceledigim onlarca video uzerinden edinmis oldugum tecrubeye ve kapilmis oldugum fikre gore ( gercekten cok net kayitlar var youtube'da,dandik kayitlari degil net soundlari kistas aliyorum, sonucta gunumuzun en iyi tanitim alani youtube. ) giris-orta-ust seviye icin dahil basit bir Pod is goruyor hem de mukemmel bicimde. Sadece Hi-fi uyumu onemli. Bu dikkat edilmesi gereken bir nokta. Bahsettigim gibi ben sonsuz isteklerim oldugu icin daha ust duzey bir sey ariyorum sirf zevk amacli. Fakat gitari sevmek istiyorsaniz baslangic seviyesinde, bu tarz ton alternatifi ureten cihazlar adami gitara asik eder cunku yaraticilik imkani taniyorlar. Tonunu amfi kabin modellemene gore yaz degistir istedigin eq-delay ayarini yap.. Otesi var mi ya ? Obur turlu amfi alacaksin ee ne oldu ? Clean'e bas distortion'a bas. 2 tane dumduz kanal o kadar.. O da amfi ne ses verebiliyorsa o.. Processor bu yuzden virtuozlerin dahi calisirken kullandigi bir alet. Digital-Analog meselesine fazla takilmaya gerek yok. Zaten cok profesyonel muzisyen ya da iyi seviyeye gelmis bir amator hobi gitaristi olursaniz o zaman denersiniz.

Bu nedenle para israfina gerek yok. Alim-satim cok zarar ettiriyor malum 2. elde.. Sachtres cok hakli. Ev ortaminda bunlarla ugrasmaya degmiyor. Gunumuz processorleri o kadar guzel ki, ugrastirtmiyor adami. Eski aletleri kullananlar bilir Rp 300 gibi... Adami kanser edecek kadar yapay tonlara sahip aletlerdi.. Artik cok degismis. Ben bile bu ucuz cihazlarin cikarabildigi soundlara hayret ediyorum. Sachtres demek ki seninle zevklerimiz biraz uyusuyor ve ayni yollardan gecmisiz, ettigimiz zararlarin aldigimiz verime degmedigini fark etmisiz : )
 
progressiva, evet geçirdiğimiz yol çok benzer. Öyleki en son kullandığımız lambalı amfi bile aynı ve evde kurmaya karar verdiğimiz son ve en güzel çare hi-fi sistem yöntemi de aynı.:)

Bu arada şimdi bir arkadaş çıkıp, milleti amfiden soğutmayın, lambalı bir amfinin sesini hiçbir prosesör veremez diyebilir. Aman yanlış anlama olmasın. Yıllarca lambalı amfi de kullanmış birisi olarak, öncelikle lambalı amfiden elde edilen sesi neredeyse hiçbir prosesörden alamazsınız. Hatta lambalı da ben hep şu hissi hissederdim : sanki notalar ben daha basmadan önce amfiden çıkıyormuş gibi gelirdi. Ardından prosesörle çalınca, sanki hafif bir latency (gecikme) ile çalışıyormuşum gibi hissederdim. Daha minicik bir dokunuşta, kolaylıkla elde edilen artifial harmonicler, sıcak tizler. Ama bu hisleri apartman dairemde; "ülen millet şikayetlenirse şikayetlensin, amfinin sesini açacağımm yeter üleynnnnnnnnn" diye bir gaza gelip, volumü açıp, alt komşu kapımın zilini çalana kadar yaşardım. Sonrası malum.. :LOL:

Prosesörde düşük volumde hayvani tonlarla çalıyorum. Volumüm düşük, tonlar hacimli ve canlı, stresim yok. Biraz tuşe hassasiyeti az, tonlar lambalı amfi gibi değil ama çok iyi simule edilmiş. Daha ne isteyeyim. Gece mi oldu? Kim tutar beni, kulaklığımı takıyorum sabaha kadar en yüksek volümlerde çalıyorum. Alt komşum da hasetinden çatlasınnnn :LOL: :LOL: :LOL:
 
Aynen abi cok dogru ben de ugrasmak istemiyorum. Ayrica processorler en basitleri bile bir suru parametreye sahip oluyor amp/cab modellemelerine sahip oluyorlar yani uzerinde senelerce ugrasacagin kadar detay var. Ben de simdi Youtube'da Pod X3 Live'in tanitimini yapan Glenn DeLaune'dan cevap bekliyorum. Icime en cok Vox Tonelab Le ve Pod X3 siniyor ama envai cesit detayda Pod X3 feci bir cihaz oldugunu her yonuyle ispatlamis ne diyeyim ki.. Adamlar neler yapiyor hayret : )
 
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Özellikle gitarı profesyonel olarak çalmayacağım (yani sahne ile bir işim olmayacağı) ve işim dolayısıyla çok zaman ayıramayacağım için Pocket Pod'u alacağım, ha yetersiz gelirse zamanla, o zaman farklı alternatifleri değerlendiririz. Sözüm meclisten dışarı ama bazı arkadaşlar "gitara yeni başlıyorum" lafını duyunca herkesin sahne için ekipman dizeceğini sanıp "analog pedal mı dizeceksin, ona göre amfi söyleyelim" gibi bir cümle kuruyorlar hemen, bu da bana saçma geliyor, gitara yeni başlayan, soundunu oturtamamış, belki efektler arasındaki farkı ve efekt kombinasyonlarını bile bilmeyen birisinin peşpeşe analog pedal dizmesinin kime faydası olur ki? (Pedal üreticileri hariç tabi :) ) (Ha, bir de buna benzer olarak, mesela atıyorum Marshall Mg30, Ibanex Tbx30 ya da Roland'ın 30'lukları arasında seçim yapmak isteyen birisi konu açıyor, birileri geliyor, "abi boşver onları, Tech21 TM60 al sen" diyor, yahu o amfilerin iyi şeyler olmadığını konuyu açan da biliyor ama 500 liralık amfi arayan adama 1700 liralık amfi öneriliyor, o da enteresan tabi, neyse konu dağılmasın :) )
 
progressiva demiş ki:
Metalic_sound , ben bir Marshall VS kullanicisiyim. Seneler boyunca bu seriden en cok VS 65R kullandim. Bu modelin Hem Clean hem Dist kanali da lambadan aktif olarak faydalaniyordu. Yani iki kanalin da sesi diger VS modellere gore daha iyiydi. Clean'in volume'u gain ile degil normal volume potu ile arttiriliyordu. Bu da tertemiz clean veriyordu haliyle. Fakat bahsettigin analog setup meselesi bence VS ya da yeni ismi ile AVT serisinde iyi sonuc vermiyor. Cunku metalik bir soundu var marshall'in transistorlu,hybrid amfilerinin. Hybridler bir nebze iyi ama salt transistorlu MG serisi tamamen berbat bir seri. Marshall'dan boyle bir seri cikmasi olacak is degil...

aslında benim marshall deneyimim vs 15 r ile olmuştu.maalesef tek kanallıydı özel bir clean kanalı yoktu transistörlüydü ve analog pedallara aynen senin dediğin gibi cevabı çok kötüydü.ama benim düşüncem ve değişik yerlerde dinlediğim marshallın diğer serilerinin çoğunun clean tonlarının gayet güzel olmasından kaynaklı analog setup a iyi cevap vereckleri yönündeydi.marshalın kendi drive tonları da beni hiç doyurmadığı için marshallı sadece analog setup için tercih edeceğim yönünde kendimce bir kanıya vardım.doğrudur ya da yanlıştır.

ama uzun lafın kısası çoğu ünlü grubun drive tonlarını da 5000 tl ve üzeri prof kafa kabinlerden falan aldıkları düşünülürse kendi çapımızda yok pedaldı yok şuydu buydu demek bana mantıksız geldi.ve gerçek kurtuluşu bu fasulyede buldum.çok mutluyum.:)
 
progressiva demiş ki:
Sachtres dediklerinin hepsine katiliyorum. 80 Daireli apartmanda yasiyorum, 2W All Tube ampli deneyimimde bile hakkini veremedim. Tonguch da ne alet yapmis be.. Senelerce Marshall Valvestate kullandik adam resmen Marshall'dan nefret ettirtti bana :) Vallahi helal olsun.

Yine de hakkini veremedim. 10 Volume pot'u var. Clean'de preamp volume kisip normal Volume 4-5 getirebiliyorum, Tabii bu ne oluyor ; Distortion kanalinda Preamp volume 8'de normal Volume ise sadece 1.5'ta olacak sekle denk geliyor. E ne anladim ben bu isten o zaman ? Nasil acacagim sesi hele ki alt kata bebekli aile tasinmisken.. Ki ses acabilecek bile olsam, her dakika ses acilir mi ya basi agrir insanin. Birsuru is guc ders sorumluluk var kafa zaten dolu. Bir de gurultuyle mi ugrasacagim evde gitar calayim diye.

Iste bunun imdadina yari profesyonel Technics muzik setim yetisiyor. Kendi Digital genis bant EQ kati da var. 4 katli bir set. Envai cesit tarza gider EQ secenegi sunuyor. Hi-Fi sistemler icin olmazsa olmaz.. Muzik setinin en buyuk ozelligi ise, pc hoparloru olarak kullanirken dahil; en dusuk volume'de bile kusursuz ses veriyor. Enfes bir sound. Muzik dinlerken,bu tarz isler yaparken. En kisik ses diyorum, ona ragmen NEFIS. E buna uygun aletler neler ? Processorler tabii ki. Sadece gitaristler degil ki, DJ'ler bile kullaniyor bunlari. Bu yuzden ben de butun masraflari , analog setup hayallerimi bir kenara birakip adam akilli bir processor'e yoneldim. Ben cok sikilgan bir insanim ve Allan Holdsworth'ten tutun(jazz-fusion) envai cesit metale , metalden tutun Neo-Classical muzige ( Jason Becker , Malmsteen vs.. ) kadar sonsuz zevkim var. Zaten elektronik muzik dinleyicisiyim yillardir. Yani cok genis muzik yelpazem var ve bu da gitarima o tarz yansiyor. Bunu da bana en iyi verebilecek sey processor. Bir de yillardir gitar calmiyor olmama ragmen cabuk isindigim icin alete ( gunde 12 saat calistigimi bilirim, evet manyaktim hehe ) ust duzey bir processor ihtiyacim var ki surekli oynayayim tonlarla modellemelerle her varyasyonu deneyeyim.

Benim processor deneyimim bireysel kullanim olarak sadece RP 300'den ibaret. Bunu da Marshall VS uzerinden deneyimledim ve acikcasi gitardan sogumamin en buyuk sebeplerinden biri bu oldu. O zaman kucuktum cocuktum bilemiyordum neyin ne oldugunu. Arkadaslarimda GT-8 ve Pod XT Live deneyimledim ama hep amfiler uzerinde ve hic begenmedim. Fakat inceledigim onlarca video uzerinden edinmis oldugum tecrubeye ve kapilmis oldugum fikre gore ( gercekten cok net kayitlar var youtube'da,dandik kayitlari degil net soundlari kistas aliyorum, sonucta gunumuzun en iyi tanitim alani youtube. ) giris-orta-ust seviye icin dahil basit bir Pod is goruyor hem de mukemmel bicimde. Sadece Hi-fi uyumu onemli. Bu dikkat edilmesi gereken bir nokta. Bahsettigim gibi ben sonsuz isteklerim oldugu icin daha ust duzey bir sey ariyorum sirf zevk amacli. Fakat gitari sevmek istiyorsaniz baslangic seviyesinde, bu tarz ton alternatifi ureten cihazlar adami gitara asik eder cunku yaraticilik imkani taniyorlar. Tonunu amfi kabin modellemene gore yaz degistir istedigin eq-delay ayarini yap.. Otesi var mi ya ? Obur turlu amfi alacaksin ee ne oldu ? Clean'e bas distortion'a bas. 2 tane dumduz kanal o kadar.. O da amfi ne ses verebiliyorsa o.. Processor bu yuzden virtuozlerin dahi calisirken kullandigi bir alet. Digital-Analog meselesine fazla takilmaya gerek yok. Zaten cok profesyonel muzisyen ya da iyi seviyeye gelmis bir amator hobi gitaristi olursaniz o zaman denersiniz.

Bu nedenle para israfina gerek yok. Alim-satim cok zarar ettiriyor malum 2. elde.. Sachtres cok hakli. Ev ortaminda bunlarla ugrasmaya degmiyor. Gunumuz processorleri o kadar guzel ki, ugrastirtmiyor adami. Eski aletleri kullananlar bilir Rp 300 gibi... Adami kanser edecek kadar yapay tonlara sahip aletlerdi.. Artik cok degismis. Ben bile bu ucuz cihazlarin cikarabildigi soundlara hayret ediyorum. Sachtres demek ki seninle zevklerimiz biraz uyusuyor ve ayni yollardan gecmisiz, ettigimiz zararlarin aldigimiz verime degmedigini fark etmisiz : )
Progressiva ben sana bunları aylar önce söylemiştim yeni mi dank etti :twisted: . Boşu boşuna kafa kabin pedal işlerine giriyorsun zevk alamıcaksın diye o kadar öm lerine bile cevap verdim. İyi olmuş doğru yoldasın gerçekten şu an ev kullanıcısı ve sahne alanlar için bile en iyisi prosesör. Bu arada Vox a merak salmışsın duyduğum kadarıyla, vox un wahını sevemedim ben sanada tavsiyem yanına wah pedalı alman çok iyi olur işte o zaman o alet 4 4 lük olur.
 
Eyvallah : ) Ya aslinda Vox ve X3 Live arasinda gidip geliyorum. X3 Live kullanimi biraz zor sanirim Vox'a gore ama drive'da cikardigi isleri baya begeniyorum. Kafa karisik bakalim bu hafta net bir karar vericem insallah. Bir de bu aletlerin iclerinde benim sistemimle en iyi uyumu hangisi yakalayabilir o var. Deneme imkani olmadigindan eve getirip de, birini secip alacagim artik.
 
Yerinde olsam X3 alırdım. Devir teklonoji devri ve bu teklonojiye ayak uydurmak lazım. USB girişi sayesinde X3 Live daha albenisi var. Vox gerçekten iyi bir pedal ve X3 te olmayan send return olması ne kadar artıda olsada USB çıkışının olmaması büyük bir eksiklik.
 
Bildigin su cok katli muzik seti tipleri, roland cm-30 gibi cube mixing monitorler , mixerlar vs. uzerinde bahseldilmesi gerekirse baya uzun bir konu. Sesi bozulmadan mukemmele yakin ileten sistemler hi-fi oluyor. High Fidelity sistemler yani. Bu arabalarda falan gumbur gumbur calan sistemler vs : )) bunlarin transistorlu poweramp kati oluyor. Tum kontrol bu kat uzerinde saglaniyor. CD-Radyo-Mikrofon-Aux gecisi bas tiz ayari tum inputlar volume control vs.. Yani gitar amfileri naisil preamp-poweramp oluyorsa, muzik setinin amfisi de gunumuzde transistorluler yaygin olaraktan , trans poweramp oluyor. Temiz bozulmayan oldugu gibi iletilme asamasindan gecmis ses aliyorsun, lo-fi dedigimiz sisteme gore dijital platform oluyorlar. Amaclari farkli fakat boyle dijital ortamlara gore uretilen cihazlar da processorler. Gitar amfileri ile processor kullanmaktan memnun olmayanlar bu Roland Cm-30 gibi urunlere yoneliyorlar. Studyolarda vs. Mixer ile referans monitorlerine girenler var. Ya da yine studyo ev ortaminda hi-fi sistemleri kullananlar var.
 
Ben lambalı ibanez valbee amfime girince alet yankılı bir ses vermeye başlıyor. Aynı sesi kendi üzerindeki kulaklık çıkışından da veriyor. Bu ekolanmanın amfi ile ilgisi olmadığını bana ispatlıyor. Çünkü bir jakı pocket poda girmek yetiyor bu garipliği ortaya çıkarmak için. Aynı sesi kulaklıktada verdiği için jakın diğer ucunu amfiye girmeden meselenin poddan kaynaklandığını anlıyorum.

Cihazın amfi-kabin simulasyonlarını ve reverb gibi efektlerini kapatmayı denedim ama çözmedi.

Bir fikri olan varmıdır acaba?
 
Geri
Üst