Gitar bakımı

umarım boşa başlık açmıyorum ama merak ettiğim bi konu var.

bi elektro gitarın bakımı,
-ne sıklıkta
-hangi malzemelerle
-nasıl

yapılmalı?

ayrıca bu bakımın amacı gitarda çalarken yarattığımız yıpranmayı mı azaltmak? bunu soruyorum çünkü bende bir cort x-11 var ve 2 yıldır bende. ancak toplasanız 5 saat çalmamışımdır. öylece duruyo. şimdi eğer bakımın amacı yaratılan yıpranmayı gidermekse ben gitarımda hemen hiç yıpranmaya yol açmadığım için bakım yapmama da gerek yoktur demem doğru mu olur?

bakım yapmadım hiç ve gitarın ömründen yiyomuyumdur acaba diye merak ediyorum. eğer öyleyse, şimdiden itibaren başlayayım bakıma.
 
Goga demiş ki:
2 yıldır bende. ancak toplasanız 5 saat çalmamışımdır. öylece duruyo. şimdi eğer bakımın amacı yaratılan yıpranmayı gidermekse ben gitarımda hemen hiç yıpranmaya yol açmadığım için bakım yapmama da gerek yoktur demem doğru mu olur?
Olmaz.

Bununla ilgili başlıklar vardı. Ama yine söyleyeyim bir iki şey.

Bakımsızlıktan en büyük hasarı görecek kısım klavyedir genelde. Gitarın öbür kısımları tekrar bakım yapılmasıyla eski haline kavuşur ancak klavye öyle değildir. Klavyeye bakım yapılıp yapılmadığını solgunluğundan, renginin açılmasından direk anlayabilirsin. Düzenli olarak bakım yapılan bir klavyenin rengi yağlı gibi koyu olur. Çok kuru bir iklime sahip bir ilde yaşıyorsan eğer, gitarına hiç bakım yapmamışsan ilerki safhalarda klavye ortadan ikiye yarılabilir bile. Klavyenin kurumasını engellemek için yapılmış limon yağları var, gitarlar için üretilen piyasada.

Ayrıca gitarın nasıl konumlandırıldığı, sapın duruşu da önemli. Gitarını sapından bir yere yaslayıp bir sene öyle tutarsan pek iyi şeyler olmaz. En iyi yöntem dükkanlardaki gibi bir askıya asmak ya da varsa hardcase içinde tutmaktır zaten.

Bunun dışında çaldıktan sonra gitarın metal aksamını temizlemeden kenara koyarsan veya nemli ortamlarda uzun süre beklerse illa ki paslanacaktır. Ayrıca kullanılmayan pot'lar kullanılanlara göre daha çabuk bozulurlar, cızırtı yapmaya başlarlar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
gitar ayaklık gibi bi şeyde duruyo. yani şu gitar için yapılan, gitarın temas edeceği kısımları yumuşak malzeme ile yapılmış şeylerden bahsediyorum. bu durumda sapından bi yerlere yaslamış durumdayım ama gitarın yaslanması için yapılmış bi şeye yasladığım için bi zarar oluşmaz heralde.

gitar istanbulda 2 yıldır. yani nemli bi ortamda. kontrol ettim paslanan hiçbi yeri de yok hani. pot derken nereyi kastettin bilmiyorum :oops: ama cızırdayan bi yeri de yok.

diyelim ki limon yağı aldım, ne tür bi bezle, ne sıklıkta, nerelerini silmem lazım? ayrıca çıkarıp düzenli olarak temizlemem gereken parçaları var mı? varsa onlar neler, nasıl, neyle ve ne sıklıkta nasıl temizlenmeli?

amma soru sordum. ama maksat gitar sağlam olsun
 
Geri
Üst