American Dad!

Family Guy'ın yaratıcısı Seth Macfarlane'in 2005 yapımı bir başka çizgi filmi American Dad.. CIA ajanı bir baba Stan Smith, güzel ve sarışın karısı Francine, liberal kızı Hayley, kızlarla arasını düzeltemeyen, inek oğlu Steve, devletten sakladıkları uzaylıları Roger ve bedeni balığa dönüştürülmüş Klaus'tan oluşuyor American Dad ailesi. Özellikle Amerikalılar'ın 11 Eylül sonrası terör paranoyasıyla dalga geçen, bunun yanında politika, din, eşcinsellik gibi uç konularda da tabuları yıkan American Dad, tabi ki öncelikle Family Guy fanatiklerinin izlemesi gereken bir yapım..

Öhh, çok kanal dergisi tanıtımı gibi oldu. Neyse, izleyin diyorum kısaca.

american_dad%5B1%5D.gif
 
20 bölümünü izledikten sonra henüz ısınabildim diziye.


Dizinin gidişatı ve bölüm içerisindeki senaryoları Family Guy'a göre daha çizgisel. Olaylar kendi tabirleriyle "random flashback" ve tamamen birbirinden bağımsız saçma (Bu saçmalık iyi anlamda) zincirlerden oluşmuyor. Bu anlamda ısınmakta zorluk çektim. İki dizinin de espri anlayışı alakasız ve absürd. Bu alakasız ve absürdlük Family Guy'ın genel ve olmayan çizgisinde de vardı. American Dad ise yukarıda bahsettiğim gibi daha oturaklı, düzgün ve çizgisel bir senaryo üzerinden gidiyor. Açıkcası bu iş sıkıcı gelmişti biraz bana. Ayrıca Pepper_Keenan'ın tanıtımından da görebiliceğiniz gibi American Dad çok daha fazla eleştirel ve biryerlere mesajlar gönderme kaygısında bir mizaha sahip.

İkinci olarakta Family Guy'daki muhteşem karakterlerin yanında American Dad'in Smith ailesi ve komşularına o kadar da ısınamamıştm. Ailenin ezik oğlu Stan Smith kesinlikle bir Chris Griffin kadar ısınabiliceğiniz, süper aptal ama şizofrenik dahi bir karakter değil.

Ailenin kızı Hayley yine Family Guy'daki gibi genel aile yapısının dışında, bunun sebebi ise babasının tutucu yapısının aksine aktivist bir hippi olması. Burada bile dizinin oturaklılığı belli oluyor. Family Guy'da Meg'in (Ailenin kızı) istenmemesinin tek nedeni çirkin, aptal ve ezik olması. Tamamen kinayesiz ve bir yerlere mesaj gönderme kaygısı olmayan bu dışlama bana daha komik ve vurucu geliyordu.

Roger ve Klaus ise konsept olarak çok başarılı karakterler. Aralarındaki ilişki Brian ve Stevie'nin ilişkisini andırmakta. İki çiftte bütün gün aynı evde duruyor. İkisi de birbirinden nefret etse de birbirlerine çok yakınlar. Henüz 20 bölüm izledim, belki ileriki bölümlerde bu iki karakteri bir crossover sonucu Stewie ve Brian ile beraber görebiliriz. En azından dileğim bu ve çok hoş olabiliceğini düşünüyorum.

İki dizide hoşuma giden bir taraf ise South Park, Simpsons ve Futurama'nın yaptığı gibi her bölümde bir popüler kültür ürününün (Genelde filmler oluyor) parodisini yapmıyorlar. Kendi içlerinde bağımsız senaryoları var ve bu senaryolar içerisinde karakterlerin aralarında yavaş yavaş oluşan bağları görebiliyorsunuz. Bu konuda Futurama'dan çok umutluydum şimdilik biraz hayal kırıklığı yaşadığımı söyleyebilirim.

Çok parça parça yazdım, farkındayım pek toparlayamadım. Kısacası, American Dad çok eğlenceli, gerçekten insanı güldüren çok zekice hazırlanmış ve çok sıcak bir çizgi-dizi. En iyilerinden birisi. Isındıktan sonra Family Guy kadar müptelası olabiliyorsunuz. Yine de Family Guy ve içerisindeki karakterler kadar hayatımda yer edebiliceğini sanmıyorum.
 
american dad te 2.sezondan 6.ya geçtim mecburen.baya değişimler olmuş.daha komikleşmiş birkere. roger evden çıkamazdı,şimdi perukları takıp kılıktan kılığa girip kimliklere bürünüyor.stan ise daha sert muhafazakardı son dönemde törpülenmiş biraz.güzel vesselam.
 
Geri
Üst