Scalloped perde

merhaba arkadaşlar.. forumda bu konu hakkında arama yaptım ama pek bişsey bulamadım..

gitarıma scalloped yapmak istiyorum internette bikaç şey buldum ve okadar da zor olmadığını anladım.. sadece tecrübesiz olduğuım içn biraz çekiniyorum..

aranızda daha önce bunu yapann veya bi ustanın nasıl yaptığını görenn var mı ?
nasıl bi törpü kullanıyor törpülemeden önce törpülenecek bölgeye limon yağı veya ona benzer bi katkı maddesi kullanıyor mu ??
biliyorsunuz gitarın klavyesi düz değil aynı şekilde fretler de öyle.. peki scalloped yapılan bölgeyi dümdüz mü yapıyoruz yoksa klavye ve fretlere orantılı bi şekilde hafif paralel mi yapmakk gerek??
verdiğim linklerde hem zımpara hemde törpüyle yapılan scalloped var.. ama törpüyle yapılan klavye bana daha güzel gibi geldi yoksa yapan kişinin acemiliğindenmi ??
bikaç resim de tüm perdelerin yapıldığını gördüm ama gitar cok kötü görünüyordu yoksa yine mi bana öyle geldi ??
genelde 12. perdeden sonra scalloped yapılıyor bunun nedeni nedir??
klavyeye scalloped yaptık diyelim.. bu klavyeye ne katacak veya ne katabilir??
scalloped li klavye de bend yapmak (teli aşağı yada yukarı doğru çekmek) telin kopmasına neden olur mu ?
forumdaki squer de sanki klavyeye çekiçle çakılmış gibi acaba başka bi metodla mı yapılmış??

http://www.projectguitar.com/tut/scalloped.htm

http://www.projectguitar.com/tut/scal2.htm

nekadar cok soru sordum :))

scalloped hakkında yoorumlarınız fikirleriniz tecrübeleriniz varsa paylaşabilirmisiniz
 
abi benim gitar scallop strat herseyden once sana bi luthiere gitmeni tavsiye ederim bu işlem için cunku yapacagın bır hata sapının kalıcı hasar almasına sebep olabilir.
benim scallop yaptırmamın sebebi parmaklarımın, tellere basarken klavyeye degmesi idi cunku bu hissiyatı sevmiyodum ve yavaslatıyordu beni ben ondan yaptırdım . tellere cok bastırmaman gerekiyor yoksa sesler bozuk çıkıyor:).
 
merhabalar

daha öncede gitar yapımı ile uğraştım halada uğraşıyorum ama kendi kullanımım için tabi.Project gitar gerçekten mükemmel bir sitedir.orda ne yapıldı ise aynısını yapabilirsin.project gitarda yapılan işlemde senin dediğin eğim yani Radius saclopped işleminden sonra ortada kalkıyor ki perdeleri törpülerken radiusunun korunması çok zor olur.zaten senin kalvyenin eğimine eş değer fretlerde aynı açıda eğimde olduğı için ağacın radiusu kaybolmuş kaybolmamış pek önemli değil.öyle klavyeye birşey sürmenede gerek yok.eline güveniyosan yapabilirsin.Ancak benden sana tavsiye sert dişli törpü kullanma biraz yumuşak olsun ; yani dişleri çok çıkık olmasınki ardından yapcağın zımpara işlemi zorlamasın seni.Birde kullanacağın törpü ile başka bir ağaçta alıştırma yap uzaksan böyle işlere.

İki link vermişsin.bencede törpü daha mantıklı bir seçim.biraz .ıçırtır uğraştırır terletir ama hassastır görerek yaparsın.Makine gibi elinden kaçmaz.

ancak sacalopped kalvye kullanıma göre değişir.tuşen sertse uzak dur yada sol elin kuvettli basıyosa.Öyle hıza falanda bir şey kattığını zannetmiyorum açıkçası ki tabi kişiye göre değişir.

İyi çalışmalar.
 
Bende bir ara scalloped gitar kullandım. Egzersiz olarak oldukça iyi bir seçim. Öncelikle tuşeni düzgünleştiriyor. Nasıl mı? Scalloped'ta çok fazla bastıramassın telleri. Elin acır. Belli bir süre sonra ellerin nekadar baskı uygulayacağına alışıyor. Sonradan normal klavyeli bir gitar çaldığında ise o baskı şiddetine alıştığın için çok daha temiz bir tuşe elde ediyorsun (bende aynen bu şekilde olmuştu)

Scallop istiyorsan perdelere Fatih Yılmaz'a bir götür derim. Kendi gitarını da yapmıştı öyle. Oldukça da başarılı. Ama ondan önce iyice araştır derim bu konuyu. Tam olarak "evet ben bunu istiyorum kararım kesindir" dediğin zaman git ve yaptırt =) o şekilde olduğunda da hiçbir sorun yaşayacağını sanmıyorum.
 
hocam memnun kalmak demiyelimde yapıcagın scalloped in derinliği ne kadar olacak sap ı o derinliği kaldıracakmı vs.vs. gibi şeyler var bir de sanırsam gül agacı klavyelerin damarları varmış sesi etkiliyomuş ta birşeymiş dikkatle araştırmanı tavsiye ederim

bknz: daha detaylı bilgi : Lut. Fatih Yılmaz
 
evet buyuk ihtimalle :)

ama bu işi düşünen zaman içinde okuyacak arkadaslar vay anasını basitmiş diyip eline törpü alıp denemesin :) ,

sadece törpüledikten sonra kaç kat vernikimsi bir madde atıldıgını duymustum tam olarak boyle bir görüntü kazanıyor sanırsam :)

bu hafta içinde yaptıracam ama bakalım benimki boyle parlicakmı

jakssparov_c2%5B1%5D.jpg
 
sustain katkısını duydum ya onu bilmiyorum ama cok rahat oluyor bendler flan öneririm son 4 perde vai kullanıyodu dimi :) mantıklı birşyde cok para sanırsam ya :)
 
fiyatını konuşmadım, kadıköydeki feridun ustaya yaptırıcam,gitarın üzerinde 4-5 farklı modifiye yapacağım için tek olarak scalloped fiyatını sormadım :) ama istenilen fiyatı hakeder bence,çünkü ince bir ağaç üzerinde böyle detaylı,düzenli çalışmak ve hatasız oyuklar açmak kolay olmasa gerek.
 
Paul gilbert in bazı gitarlarınıda son birkaç perdesinde var bu olay.

Asım can gündüz ün kullandığı,ürettiği grandmaster larda, 12. perdeden sonra ful scalloped var.

Joe Satriani ninde elinde birkaç kez son 4 perdesi scalloped olan gitar gördüm.

Yukardaki resimde olduğu gibi Cem Köksalın shark ında var.

Herman li de son 4 perdede kullanıyor EGEN18 isimli gitarında.

Bunlar dışında seri üretim olarak scalloped üretilen gitar varmı bilmiyorum.Yalnız şöyle bir durum var.Bu scalloped olayı her gitarda YJM stratlarda olduğu kadar derin ve belirgin değil.bazılarında çok hafif bir oyuk oluyor,dikkatli bakılmazsa farkedilmiyor bile. grandmaster lar böyle örneğin.
 
yjm nin klavye maple olduğu için çok bariz görünüyor bence. bu rosewood ve gayet koyu o yüzden derinliği seçmek zor oluyor. oranlarında bir fark olduğunu sanmıyorum.
 
şimdi gül klavye de damarlar varmış sanırsam o damarlar a dikkat edilmeden törpülenebilirse çatlıyabiliyormuş. ( damar dedigi belkide gül agaclarının birleştiği yerdir tam bilemiyorum )

maple da boyle bir sorun yokmuş sanırsam onun sap için kullanılan yerinde damar yerine gözenekler bulunuyormuş diye duydum ama gerçekmidir bilinmez bir de o tellerin o sap ı kaldırma oranı var o oranı bulsam neyse haftasonu başlıyıp buraya resim koyacagım yaptıgım şeyleri ve sonucuda yazarım ...

:)


tek bir sorum var , scalloped dan sonra vernik atılacakmı ? birde sapın kırılmaması için ne kadar derinleştirmem lazım ?

yarın scalloped a başlıyorum beyler hadi hayırlısı elimden geldigince buraya foto koyarım :)
 
Geri
Üst