Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - Neden beğeniyoruz?
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Neden beğeniyoruz?
Sayfa 1, 2  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
rebellious_rock

MesajTarih: Çrş 04.07.2007 17:56    Mesaj konusu: Neden beğeniyoruz? Alıntıyla Cevap Ver

Birşeyi,bir kimseyi ya da bir yeri neden beğeniriz? ve beğeni olayı egolarımızla bır bağlantısı var mı?

Bana kalırsa beğeni meselesi hem çevre hemde genlerle ortaya çıkan birşey ve beğeni meselesinde üst beyin yani korteks bölgesi çalışmıyor.demek istediğim beğeni düşünce ile beraber düşünülemez.fakat şu durumda gelince aklıma beğeni aslında düşünce ile çalışıyorda olabilir.genelde beğendiğimiz şeyleri sahiplenmek isteriz ve düşüncenin olduğu birşeyde de sahiplenme duygusu ağır basar böyle bakıncada düşünce ile beğeni benzer oluyor.fakat bu olayın bencesi beğenide düşüncenin yer almıyor oluşudur.diğer birşey ise beğeninin ego tatmini olmayışı.eğer ego tatminiyeti olsaydı düşünmek ile birlikte bahsederdik.çünkü ego beynin kontrolünde.yani beynimiz ister düşüncelerimiz ister oalyı bir bakıma.neyse olay fazla karıştı sanırım.sonuç olarak beğeni-bana göre-istem dışı olan birşey kontrol edilebilirliği olabilir ve beğeni de ego tatmini yoktur.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Darius_Miles
"Dış kaynaklı rock" mod.

MesajTarih: Prş 05.07.2007 15:36    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

cinsel içgüdü diyebilir miyim pekala?
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
psychedelic_starship
Kullanıcı siteden atılmış

MesajTarih: Prş 05.07.2007 16:11    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Hayır diyemezsin o "neden sevişiyoruz" sorusunun cevabı pekala Smile

Şaka bir yana bence de büyük oranda içgüdüsel bir yönelim. Bazıları burada da evrensel simetri yasalarının hüküm sürdüğünü iddia ediyor. Mesela güzel bir kadın beğenisi göz önüne alındığında ölçmesek de (ki ölçmüyoruz genelde kadınların zannettiğinin aksine), simetri ve orantının ve bunun güvenle yansıtılabilmesinin bir çekicilik yarattığı ortadadır. Ruh denilen de bu yansımadır zaten (Hep senin cevabın yüzünden oldu bu tür acaip açıklamalar Darius_Miles hiç gülmeyin suçlu o Smile )

Tabi bunun dışınsda yine örneğin herhangi bir eşya da benzerleri içinde beğenimizi belirleyen onun bize anımsattığı bilinçaltı imgelemler olduğu kanısındayım. Estetik denilen olgu ise yine tamamen simetriye bağımlı. Kaotik simetri ve estetik denilebilecek doğanın simetrisine öykünme de burada sanatsal görüntüyü oluşturuyor. Bu bir resim ise çağrıştırdığı imgelerin bolluğu ve birbiri ile uyumu ona olan beğeni miktarını belirleyen ana etken haline geliyor.

Sanatsal içerikle direk ilgisi bulunmayan örneğin bir kadının çanta ya da ayakkabı seçimi örneğinde ise, çocukluğundan bugüne kadar geliştirmiş olduğu ve "özel zevk" denen durumdan bahsedilebilir. Bu yine halen de gelişen bir şeydir ve eskiden beri varolan bilinç altı imgelerin ve kendi kişiliğinin bir yansımasıdır. Bu noktada ego yu tamamen devre dışı bırakmak da söz konusu olamamaktadır. Örneğin müzikal zevk konusundaki beğenilerde genel açıdan bir bilinçlilik sözkonusudur. Ancak neyi beğenip beğenmediğinmizi bu noktada belirleyen bir formül de yoktur.

Örneğin ben Neden Pink Floyd u beğenirim diye sorduğumda kendime; bununla ilgili sayfalarca yazı yazabilirim. Buradaki belirleyici öğe yine sanatsal perspektif olmaktadır. İmge bolluğu yani bunun yerini alan müzikal tınılar ve bunların birbiri ile olan ahenkli uyumu. Zaten bunu en iyi oluşturabilenler en uzun süre üzerlerindeki beğeniyi de koruyabilmektedirler. Mesela bugün hala Pink Floyd dan da hatta ondan çok daha eski olan Bach dan, Michalengelo dan aynı nedenle bahsedilir ve bunlara bugün bile "ben beğenmedim" diyenler şaşkınlık uyandırabilir. Hatta bu kişilerin gösterdiği niyetinin altındaki hastalıklı bir psikoloji aranır. Smile
Kısaca içgüdüler ve simetri ile birlikte ben beğeninin doğa ile uyumun bir nevi göstergesi olan estetik bir birliğe yönelen duygu olduğunu düşünüyorum. O nedenle de çoğunlukla libido üzerinde de etkide bulunur yaşamsal olduğu için.
Kount
"Kültür&Sanat" mod

MesajTarih: Cmt 07.07.2007 18:32    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Darius_Miles demiş ki:
cinsel içgüdü diyebilir miyim pekala?

Freud'a sorarsak ikincil dereceden cinsel bir içgüdü sonucu beğeniriz... tabii bu illa Dali'nin portreleri ile sevişmemi, misal, gerektirmez.
ekvani

MesajTarih: Sal 10.07.2007 12:41    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

beğenmek,herhangi bir duyu ile algılanan bir başka faktörün insanın kendi benliğinde oluşturmuş olduğu değerlere yakınlığı,bezemesi ya da algıladığı faktörü kendi değerlerine katma altbilinci hissetmesi olayıdır.
rebellious_rock

MesajTarih: Çrş 18.07.2007 1:40    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

eğer beğeni içgüdüsel ise o zaman beğenmede dünyanın oluşumundan beri gelen düşüncelerin toplamı diyebiliriz.çünkü beğeni insanlığın dönemleriyle değişip genlerle aktarılan alt beyinde olan birşey oluyor.böyle bakınca da bize beğeninin yaş farklarına göre değişmesi pek doğal gelıyor .yani bu dönemde en çok oğul verebien kişinin çevre ve gen etkılı olduğu sonucu çıkıyor.
Başa dön
EccE

MesajTarih: Cum 24.08.2007 23:53    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ben zıt kutuplar birbirini çeker olayına inanıyorum.Bence insan birini beğenirken bu duygu da kısmen devreye girer.Çok sosyal birini daha sakin biri cezbedebilir mesela.Tabii ki her zaman böyle olmaz ama gözlemlediğim kadarıyla bazı insanlar için bu geçerli.
duurock

MesajTarih: Cmt 25.08.2007 0:04    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

EccE demiş ki:
Ben zıt kutuplar birbirini çeker olayına inanıyorum.Bence insan birini beğenirken bu duygu da kısmen devreye girer.Çok sosyal birini daha sakin biri cezbedebilir mesela.Tabii ki her zaman böyle olmaz ama gözlemlediğim kadarıyla bazı insanlar için bu geçerli.
bencede.bazende kişiler kendinden daha üstün veya alt kademe birini seçerler.maksat dengelemek.
bende mesala genelde bizzat kendim manyak olduumdan daha normal ama banada zıt gitmicek leri begenirim.tabi bunu bi kalıba sokmak yanlış ama ne bilim öle.....
poisongirll

MesajTarih: Sal 04.09.2007 14:22    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

çekim+aldığın enerji

It's when heven turns to black and hell to white,right so wrong and wrong so right now!
Başa dön
geissler

MesajTarih: Sal 11.09.2007 3:04    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Birini beğenmemizin nedeni "farklı" olmasıdır... herkesin farklı bir güzelliği vardır dünyanın en güzeliyle birlikte olsan bile bir müddet sonara farklı bir güzellik ararsın falan filan...

ama beğenmeden kasıt etkilenmekse eğer, onun nedeni kendimizde saklıdır, biz kendimizde eksik gördüğümüz şeyleri bir başkasında bulursak onu beğeniriz ve onu elde etmek isteriz, marianne williamson'un dediğine bakılırsa bu kutsal olmayan ilişkide her iki taraf da birbirinden faydalanma amaçlı birbirlerini istedikleri için bir müddet sonra birbirlerinden alacak şeyleri kalmaz, ve beğeni biter...

konuyu dağıtma amaçlı; olması gereken ise insanın kendisine bakıp tamlığını ve mükemmeliğini görerek bunun üzerine yine kendisi gibi tam olduğunu düşündüğü birini istemesidir... bu durumda taraflar birbirlerini sömürmeyecekler ve kendi mükemmelliklerini bildikleri için karamsarlığa veya güven sorunlarına düşüp hasta olmayacaklardır, hafiften aciz yaratılmış insan hisleri kendin içine baktığında karanlık değil ışık görmelidir, yoksa ışığı başka bir yerde aramanın sonucu eksiklerini kapatmaya çalışan üstteki yanlış örnek çiftler gibi olar...

konuyu biraz dağıttığım için......
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
rebellious_rock

MesajTarih: Cum 14.09.2007 10:54    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

begeni aslinda yaranilma ya da eksik kapatma ya da sende olmayan birseyi doldurma ile birlikte anilmasi biraz garibime geldi.begenilme olayi bence icgudusel gerceklesiyor icgudusel gerceklesmesinin bir sebebi de gecmisten gelen bir takim ogrenilmis hareketler.ee bu ogrenilmis seyler genlerin kontrolunde bizede aktariliyorsa ozaman begeni olayi gittikce degisicek.soyle ki gecmiste su su formlara uyan kisiler begenilirdi o kisinin ya da seyin begenilmesi ailesinin bireyleri ile aktarilmakta gunumuze gelene kadar yeni yeni seyler ekleniyor ve bizede bugunku neden begendigimiz cevabini veriyor.biraz gariplestirdim galiba ama anlatmak istedigim bu begenme olayi gecmisteki bir takim tecrubelerden doalyi degistigi nedeni ise bir sekilde hayatta kalma yolunun ondan gectigi olabilir.eger bole bakilacaksa olaya geisslerin dedigi seyin mantikli gelmesi olagan..
Başa dön
crnky

MesajTarih: Cmt 22.09.2007 0:27    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

geissler ve rebellious'a katılıyorum. Kendinde eksik olana karşı duyduğun ilgi. Onu daha üstün görme ve onun bulunduğu kişi, sanat dalı, sanatçının gözüne güzel görünmesi, çünkü ulaşılamaz olması...
ekvani

MesajTarih: Pts 24.09.2007 12:22    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

peki arkadaşlar içgüdü ne oluyor
crnky

MesajTarih: Pts 24.09.2007 21:42    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

ne oluyor? Smile
Char-BooRacK

MesajTarih: Pzr 21.10.2007 21:35    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bence beğenme dediğimiz sosyolojiden nasibini alıyor.Şöyle açıkliyim:
Ben mmodaya takılan biri değilim ama eğer etrafım modaya takılanlarla doluysa ben tam tersi yönde takılan birilerini beğenirim.Ama durum farklıysa eğer etrafımda herkes normal günlük giyiniyosa ben moda ya takılan insanları beğenirim.
Durum böyle ama bide olayın güzellik kısmı var.Güzel olanlar daha önce beğenilir o ayrı konu.
Saygılar...
Gloomy_Dark

MesajTarih: Sal 08.01.2008 12:35    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Beğenme geni denen bir şey var Laughing
Başa dön
canta

MesajTarih: Pts 14.01.2008 21:40    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Question

En son canta tarafından Pts 14.01.2008 23:10 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Başa dön
Gloomy_Dark

MesajTarih: Pts 14.01.2008 21:51    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Eyvallah.

En son Gloomy_Dark tarafından Pts 14.01.2008 23:13 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
Başa dön
canta

MesajTarih: Pts 14.01.2008 21:56    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Wink

En son canta tarafından Pts 14.01.2008 23:12 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Başa dön
Gloomy_Dark

MesajTarih: Pts 14.01.2008 21:59    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

AşkımVery Happy tmm kes forumda da başımın etini yeme:) kocana bir kahve yap mesela ben senin kahveni yemeğini çok seviyorum sevgili karıcımSmile
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe Tüm saatler GMT + 3 Saat
Sayfa 1, 2  Sonraki
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız