Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.
Tarih: Cum 06.06.2008 11:54 Mesaj konusu: Metal/Rock Müzikte Remaster,Yeni Basımlar ve Müzik Piyasası
Dün aldığım Opeth'in Still Life yeni basımı sonrası bu konu aklıma geldi.Özellikle son birkaç yıldır,birçok albüm remaster ediliyor,ya da bonus içerik ve ya DVD ile yeniden basılıyor.İş öyle bir noktaya geldi ki,şirketler bir sene önce çıkan albümleri bile hemen 5.1 olarak miksleyip,yanına da ekstradan bir DVD ekleyerek yeniden sürüyorlar.
Bu olay tamamen ticari mi,yoksa MP3 karşısında kayıpları oynayan sektörün tüketicinin orijinal ürünlere ilgisini biraz adha canlandırmak amaçlı mı?Metallica gibi gruplar talebe rağmen,neden bu yola hiç başvurmuyorlar?Şirketler,orta büyüklükte grupları ayakta tutmak için mi böyle yapıyorlar?Görüşlerinizi görmek isterim. _________________ Enslaved Blog...At tragic heights,she hangs from the sky,a requiem played,in a broken heart... Moonspell/At Tragic Heights
Tarih: Cum 06.06.2008 12:34 Mesaj konusu:
Ya öyle büyük bir zincir ki, binlerce kişi ekmek yiyor ve bazıları da yüksek kazanç sağlıyor. Ben de malesef yurtdışından Opeth'in son albümünü ilk haliyle aldım ve şimdi alsaydım extralarla desteklenmiş olacaktı...
Bu olay düşünülürken kesinlikle ticari yönü vardır ama bana aynı zamanda orjinal üründeki kaliteye, çeşitlilğe dikkat çekmek istiyorlar gibi geldi. Artı bunun yanında DVD gibi şeyler vererek arşiv yapanlar için (mesela ben) güzel bir fırsat veriyorlar.
Metallica konusuna gelince, evet ilginçtir böle birşey yapmadılar ama son albümleri yayınlandıktan sonra bence albüm evrime uğrayacak ve çeşitli extralarla yeniden piyasaya verilcek; yada bu hiç olmayacak sadece öyle gibi geliyor şuan... Metallica yaparsa ayıp olur gibi bi düşüncede var milletin kafasında... _________________ If I Seem Superhuman
I Have Been Misunderstood.
Tarih: Cum 06.06.2008 23:24 Mesaj konusu:
Aslında güzel bir düşünce olabilir.Ama albümün ilk halini alan insanlarıda biraz salak yerine koymuş olmuyorlar mı?
Çünkü neredeyse aynı miktarda paraya mikslenmiş artı olarak DVD eklenmiş bir şekilde albümü sunuyorlar..İlk çıktığında almış adama biraz ayıp oluyor.Ama adamlar o kadar yüzsüz ki albümü ilk halinde alan adama bu ikinci basımı da satmaya çalışıyorlar.Bizim ülkede durum daha vahim.Hadi adam orada ikinci basımı alır çünkü dvd falan çeker insanı yüreğine taş basar alır.Biraz da avantajlı olur.Ama bizim ülkede adam aynı albüme bir iki şarkı ve klip ekleyip satıyor.Bu şekilde aynı insanların almasını bekliyor.Tamam sektör zor durumda ama aynı adama aynı albümü satacaksanız biraz daha onu düşünmeniz lazım.Çünkü bu adam gruba sadık albüm ilk çıktığında parayı basıyor.Bu adama da biraz saygınız olmalı.
Bundan bir albüm önce Gülben Ergen aynı albüme sadece bir şarkı ekleyip tekrar piyasaya sürmüştü.şarkının rezalet olmasını bırakın(bence tabi)bir şarkı dışında hiçbir ekstrası olmayan bir albüm için bu hanımkızımız ilk albümü alan insanların tekrar almasını bekliyorum demişti.Yani kendi fanlarını düdüklemeye çalışıyor resmen.Çünkü biliyor bir şarkı için normal hiçbir dinleyici bu kadının albümünü almaz.Farklı bir tarzdan örnek verdim ama Türk müzik sektörünün halini görmek açısından faydalı olabilicek bir örnek. _________________ if there is life after death, there is no death
and if death does not exist, we do not live..
Tarih: Pts 09.06.2008 16:29 Mesaj konusu:
Daishuman demiş ki:
Aslında güzel bir düşünce olabilir.Ama albümün ilk halini alan insanlarıda biraz salak yerine koymuş olmuyorlar mı? .
Aynen katılıyorum. Para verip orijinal albüm alan adam, 1 sene sonra şarkı eklenmiş yeni versiyonu çıktığında resmen keklenmiş oluyor. Hadi uzun yıllar sonra çıkan özel editasyonları anlarım. Ama 1 sene içinde ticari kaygıdır. _________________ Biraz Seinfeld'ten George,biraz Simpson'tan Moe, biraz South Park'tan Butters ''a.k.a Prof.Chaos'', biraz da Al Bundy'im.
Kayıt: Oct 12, 2004 Mesajlar: 1742 Nerden: Kendi Hayal Dünyamdan
Tarih: Pts 09.06.2008 23:33 Mesaj konusu:
Hmm... yerinde bir nokta. Potansiyel olarak 'koleksiyoncu' müşterilere oynuyor olabilirler - sevdi mi tam seven, aynı albümün yetmişbeş farklı versiyonu olsa (hepsi bir şarkı farkla) yetmişaltıncısını alacak olanlara. Fakat, gereksiz harcama haricinde bir şey getirebileceğini zannetmiyorum; zira çok marjinal bir kitle bu 'manyaklar' topluluğu ve bir şirketin bir grubunun bütün finansal yükünü (ya da en azından MP3 piyasası ile oluşan yükü) sırtlamayı başaramaz.
MP3 piyasasına karşı yapıldığını düşünmüyorum, eğer yapılıyorsa da, çok mantıksız bir hareket, zira, aradaki fark DVD değil bir-iki şarkıysa, grubun manyağı olmayan zat, P2P kullanarak aradaki farkı kapatma yoluna gidecektir.
Aklıma gelebilecek bir olasılık var, ve buna iki örnek - ''The Strange Mind of Buddy Lackey'' albümü ve Soilwork'ün ''The Chainheart Machine'' albümü bu iki örnek - ikisinin de kayıtları o kadar kötü ki, hiçbir şey duyulmuyor. Bu sorundan muzdarip albümlerin yeniden kaydedilmesi, belki 'kötü kayıt' düşkünlerini kızdıracaktır, ama albümü tekrar almak için de sebep vereceği kesindir. Ha, bozulmadıysa, düzeltmemek de lazım - kalkıp da kaydın orta şeker olmasının müziğe zaman zaman katabildiğini kaybetmek istiyorlarsa ayrı da...
Orta büyüklükte gruplara gelince... bu grupların işi çok daha zor normal gruplardan - zira, ''isim yapmak'' büyük bir kolaylık getiriyor. Tek bir kötü albüm, orta büyüklükteki bir grup için her şeyin sonu anlamına gelebilir; oysa, büyük gruplar birkaç kötü albüm yapma lüksüne sahiptirler. Dolayısıyla, olabildiğince çok yere ulaşmak, olabildiğince cezbetmek için yapılan bir hareket olabilir.
Ufak bir not; Metallica sıkıysa yapsın öyle bir şey zaten. Napster davası, Some Kind of Monster DVD'si, St.Anger, live DVD/albüm olayları zaten adamların eski hayranlarını kaçırttı ve 'medya meraklısı, ün peşinde koşan dört kazık kadar herif' konumunu yeterince yaygınlaştırdı. Metallica için bu albüm kesinlikle kritik - onca bekleyişten sonra hayal kırıklığı gibi bir albüm getirdiler ve şu anda, daha önce yaptıkları gibi, klipsiz, sadece albümün kendisiyle; ekstra DVD'si vesaire olmadan işi kıvırmak zorundalar. Bir anlamda, bu albüm, bence en azından, pek çokları (Azımsanamayacak bir kitle diyelim şuna) için, Metallica'nın hayat/memat albümü - ve ekstra numara çekmeleri hiç hoş karşılanmayacaktır. En azından benim için durum bu. _________________ Baktım, baktım, baktım, baktım, baktım... ta ki artık görmeye dayanamadığımı görene dek...
Tarih: Sal 10.06.2008 23:15 Mesaj konusu:
EKLENTİ: Böylesine önemli bir konuya niye bu kadar az katılım var sorusu aklıma geliyor... ve bulduğum cevaplar hiç hoş değil. _________________ Baktım, baktım, baktım, baktım, baktım... ta ki artık görmeye dayanamadığımı görene dek...
Tarih: Sal 10.06.2008 23:43 Mesaj konusu:
Millet alışmış geyiğe,vurdumduymazlığa..Böyle ciddi ve önemli konular hakkında kimsenin fikri yok.Bu da piyasanın ne kadar cahil bir kitleye hitap ettiğini gösteriyor.Böyle bir ortamda aynı albümü ismini değiştirerek bile satabilirsiniz..Millet koyun olmaya dünden razı.. _________________ if there is life after death, there is no death
and if death does not exist, we do not live..
Tarih: Çrş 11.06.2008 11:28 Mesaj konusu:
Daishuman'ım, katılım az olsun ama öz olsun. Bu başlığa yazmış olanların hepsi zaten geyiğin değerini bilip dozunu kaçırmayanlar.
İlginç bir başka nokta da son zamanlardaki 'GREATEST HITS' düşkünlüğü. Peşpeşe 'greatest hits' çıkartılıyor, 'hit' kavramı ile uğraşması gerekmeyenler dahil olmak üzere. Artık bu vak'a da abartılmaya başlandı - iki albümü olan gruplar bile greatest hits çıkartmakla meşgul. Üslubumu mazur görün de, lan daha adam gibi bir diskografin yok, neden sanki yetmişbeş albümün varmış gibi 'greatest hits' çıkartmaya kalkıyorsun!? Hani, aynı albümün beş farklı versiyonu olur, hepsinde ayrı bonuslar/vs. olur, anlarım - o bir ticari kaygıdır, çünkü genelde limited edition basılır ekstra versiyonlar ama... bunu anlamıyorum. _________________ Baktım, baktım, baktım, baktım, baktım... ta ki artık görmeye dayanamadığımı görene dek...
Şimdi,Gülben Ergen denen,ülkemizce sanatçı sayılan ama aslında olmayan bir bağyanın tutupta gayet zırva dolu albüm(!)ünü bir tane zırva ekleyip tekrar sunması zaten ayıptır da bu insanlar,para içinde yüzmelerine rağmen "Pağa kazanamıovuzzzz korsana nayırrr!!!" diyerek meclise giden insanlardı. Gülben Ergen'in görmemiş gibi bebeğini bile pazarlayıp,sipalilari indiroğlu yapması yeterince samimiyetsizdir. Biraz sert olacak ama Gülben'miş,Demet'miş,müzik diye bunları dinleyenlere direkman zevksiz derim ve geçerim.Ne yazık ki bu insanlar Türkiye'de "müzik" olarak görülüyorlar,halkımızın müzik anlayışının rezaletliğine kanıttır.
Remaster işine ben karşı değilim şahsen,albümün havasına bozmayacaksa yapılsındır.Bass'ı,pedal tonu duyulmayan zilyon tane albüm var.Ki 2-3 orijinal arşivi yapan birisi olarak çoğu albümü henüz ediniyorum.Ama birçok albümün,bir sene sonra Collector's Edition'u,Deluxe Edition'u çıkartılması bir yerden sonra salak yerine koymak oluyor.Çünkü ya aynı ya da 2-3$ yukarı fiyata ekstradan DVD ve ya CD ekleyerek satıyorlar.Onu da elde etmek istiyorsun ama elinde ana materyal var.Mesela Nightwish'in son albümünü Nuclear Blast neredeyse oyun oynar gibi bastı.İlk standart versiyon çıktı.Sonra Collector's Edition adında bir versiyon çıkardılar,farklı kapak,bir bonus şarkı ve normal şarkıların enstrumental halleri vardı.Bende bu versiyonu almıştım.Üstüne durmadılar,Nuclear Blast Special 3-CD Gold Box' versiyonu geldi,singlelardaki bonus şarkılardan bazıları ve albüm şarkılarının tamamen orkestrasyon hallerini eklediler.(Bu arada bu albümden 5 single çıktı.)En son olarakta Platinum Edition çıkmış,yine birkaç bonus şarkı eklenmiş.Bu düpedüz dinleyiciyi söğüşlemek ve indiragandi yapmaktır.
Grubu deli gibi seven adamlar bunları da almak ister ama aynı materyalin incik cüncük eklemelerle 4-5 defa yayınlanması çok abartı geliyor.Seneye de 5.1 Mix DVD-A versiyonunu çıkartırlar kaymak niyetine...
Greatest Hits olayına ise oldum olası kılım,genel anlamda başarılı olamıyorlar.Özellikle metal müzik gibi hit olayı olmayan,filler şarkılara dayanmayan bir tarz için çok zor...En son Dream Theater böyle bir iş yaptı ve Portnoy'a gayet küfür ettim. Birçok şarkısı favori olan bir grubun best of denemesinden beklentiler farklı oluyor.Portnoy "Hardcore fanlar için bile özel şeyler olacak." dedi ama o özel şeyler üç tane miksaj değişmesinden başka birşey değildi ki playlist seçimi genel anlamda da kötüydü.
Türk piyasasına biraz daha inersek aslında durumun çok çok kötü olduğunu da görürüz.Yabancı albümler doğru düzgün gelmiyor,gelse bile satanlar indiroğlu yapmaya çalışıyor,yurtdışından almak her zaman daha karlı kalıyor.Birde yukarıda yazdığım gibi bizim sanatçılarımız(!) var,müzik adına kaliteli hiçbir iş yapmayan,rezalet albümler çıkaran ve bunları satmaya kalkan ve ne yazık ki halkın %90'nının müzikten çakmaması nedeniyle satabilen rezalet bir piyasa var.Manken bile albüm çıkartıyor,Seray Sever gibi fonksiyonsuz insanlar bile albüm çıkartıyor,küresel ısınmaya katkıda bulunuyorlar.Bu ülkede sanat mı var şimdi?Müzik adına kocaman bir sıfır!!! _________________ Enslaved Blog...At tragic heights,she hangs from the sky,a requiem played,in a broken heart... Moonspell/At Tragic Heights
Kayıt: Aug 26, 2004 Mesajlar: 1645 Nerden: Istanbul&Sakarya
Tarih: Çrş 11.06.2008 12:43 Mesaj konusu:
Şimdi direk olaya girecek olursak, şirketler açısından bakıldığında ticari kaygı desek bile adamların sonuçta kaygılanması da son derece normal. Mp3'ün piyasayı kasıp kavurduğu bu zamanlarda özellikle de tutmuş albümleri allayıp pullayıp bir kez daha sunduğunda, albümlerin alıcılarının tekrardan albümleri talep edeceğini biliyor firma. Onlarda azınlık olan bu kitleye bir şekilde yeni parçalarla olmasa bile bir şekilde seslenmeye çalışarak ticari bir kazanç sağlanmaya çalışıyor.
Ama dinleyici olan bizler tarafından bu remaster albümlerin çıkması düşünüldüğünde tabiki de olumsuz bir durum olan ticari kaygı deniliyor. Albümün ilk halini alan insan da gerçekten kendini kek gibi hissedebiliyor ve bunun sonucunda da direk Mp3'e yumuluyor. Ama işin birde dediğiniz gibi şu boyutu var. Eskiden kötü bir şekilde kaydedilmiş albümleri tekrardan düzenlemek dinleyicinin kulak zevki açısından da daha iyi olmaktadır.
Ben bu Mp3 olayı nasıl aşılır diye düşündüğüm zaman gerçekten hiçbir sonuca varamıyorum. Belli bir kitlesi olan büyük grupların albümlerinin çıkmasını bekleyen yine belirli bir fan kitlesi var ama albümünü yeni piyasaya sürmüş yeni bir grubun insanların albümlerini almasını beklemesi gerçekten Mp3 karşısında çok zor bir ihtimal olarak duruyor. İnsanların ilgisini her zaman olduğu gibi bedava olan çekecektir gibi geliyor. _________________ Kejura Last Fm
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız