Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - Agnostizm
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

Agnostizm
Sayfa Önceki  1, 2, 3

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
miss_zombie

MesajTarih: Prş 05.06.2008 0:05    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

sonuçta soyut bir şeyin varlığından/yokluğundan bahsediyoruz. Nasıl kesin konuşabilir, kesin sonuçlara varabiliriz diye aklıma takılıyor ve agnostizme yakınlaşıyorum.
Ateistlerde bir kesinlik var: onu görmüyorum demek ki yok. Hatta ''Tanrı,eğer varsan hesabıma bilmemkaç dolar yatır'' demişti düşünür. Teistler görmesek de hissediyoruz diyorlar. Agnostikler de bunu bilmemize imkan yok diyor. Teistlere hiç yakın değilim.Tanrıyı kabul etsem de onların tanrısını kabul etmem=) Yazdıklarınız da mantıksız gelmiyor değil ama acaba...? diyorum...
emptyspiral

MesajTarih: Cum 20.06.2008 20:29    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

çekingen ateist diyen de var bunlara, sonuç nedir anlamıyorum, ortada kalmış insanlar işte agnostikler, bilemeyiz bilemeyiz...
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
mer_ve

MesajTarih: Cum 20.06.2008 21:08    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

doğru değil mi ama? Smile nasıl bilebiliriz ki? insanlar gitmiş ya gidenden görmüş gibi eminler cennet ve cehennemin varlığından.bir kısım insansa tanrının olmadığından çok emin.böyle konularda yaşadığımız sürece hiçbir bilgimiz olamaz.agnostiklerin dışında kalan insanlar da bilmiyor,sadece hissettiklerini bildiklerini sanıyorlar.
Başa dön
emptyspiral

MesajTarih: Cum 20.06.2008 21:36    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

birşeyi ya yeğlersin ya da karşısında durursun, ortası olmamalı diye düşünüyorum, aynı şekilde allah inancı da öyle, agnostik olduğunuzu söylersiniz, ama ateist gibi yaşarsınız, sakınacak, korkacak şeyleriniz yoktur, çünkü bilmediğiniz birşeyden korkamazsınız da, ama belki de ateist olmaktan korkarsınız, bilinmezlik zaten eninde sonunda sizi ateistliğe itecektir zaten, eminim. (siz dediğim agnostikler işte)
mer_ve

MesajTarih: Cum 20.06.2008 22:39    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

bence hiç kimse %100 atesit ya da teist olamaz,ateist olmaktan korkma meselesi aslında doğru,çünkü tanrıya inanmadığını yada tamamen inanmadığını iddia eden herkeste "ulan ya varsa da ölünce babayı alırsam" korkusu vardır bu inkar edilemez Smile
Başa dön
ByTar

MesajTarih: Cum 18.07.2008 17:12    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

neye inanıp inanmadığı hangi dine ya da kurama inandığına bağlı insanın. eğer kuran da ve hadislerde geçenlere inanıyorsak cennet ve cehennem %100 var Wink inanmayan da inanmaz... ancak bu agnostizm işin kolayına kaçmak gibi geliyo bana. ne şiş yansın ne kebap Very Happy
radyokafa_

MesajTarih: Pzr 20.07.2008 15:49    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

öncelikle şunu kabul etmeliyiz din,kutsal kitap,peygamberler gibi kavramlar ''saçmalık zinciri''nden başka birşey değildir.kutsal kitap denilen şey çelişkiler bütünüdür.bizi seven,değer veren,iyliğin güzelliğin simgesi ''tanrı'' yapmamasını istediğimiz birşeyi yapınca bizi cehenneme yollayacağını ve orada yanıp acı çekeceğimizi söyler.bu konuya hiç girmek istemiyorum sadece bahsettiğim çelişkiye bir örnek verdim ve daha yüzlercesi... gayet açık değilmi?

teistler yüzyıllardır tanrının varlığını kanıtlamak için ''tanrı yaratmadıysa kim yarattı?'' sorusunu sormaktadırlar.bu kişilerin zihninde evrenin yaratılması dışında başka bir seçenek yoktur.bu da onların çocukluklarından beri yaratılma kavramına inandırılmış olmalarının getirdiği bir sonuçtur.bu düz mantığın aşılması için öncelikl ''yaratlma' kavramının unutulup ''oluşum'' kavramının benimsenmesi gerekr..

agnostisizm insanları sadece ömür boyu kuşkuya iter ve ''serbest zihin''i engeller.bu açıdan teizm ve deizmden hiçbir farkı kalmaz.

bu arada başlık agnostizm diye yazılmış ''agnostisizm'' diye biliyorum doğrusunu.ekleyeyim dedim=)
emptyspiral

MesajTarih: Pts 18.08.2008 0:03    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

zaten insanların din kabul etmeyiş sebeplerinin en büyüklerinden biri de "zihni kısıtlama" dediğimiz olay, agnostisizm de zihni kısıtlayıp, insanın kendisini yetersiz ve küçük görmesine neden olan bi görüş biçimiymiş gibi geliyor bana.
radyokafa_

MesajTarih: Pts 18.08.2008 13:44    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

evet kesinlikle.yani sonuçta bu tarz inanç kuramları kısıtlamadır.bunun üzerinde tartışmak da gereksiz bence.tartışacak birileri varsa o da büyük ihtimalle şizofren ilahiyatçılardır
spdy

MesajTarih: Cmt 13.09.2008 19:20    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

mer_ve demiş ki:
bence hiç kimse %100 atesit ya da teist olamaz,ateist olmaktan korkma meselesi aslında doğru,çünkü tanrıya inanmadığını yada tamamen inanmadığını iddia eden herkeste "ulan ya varsa da ölünce babayı alırsam" korkusu vardır bu inkar edilemez Smile

çok saçma.

sen küçükken annenin uydurduğu bi canavara, büyüyüp onun olmadığını öğrenmene rağmen, ulan bayada yaramazlık yaotm bu gece, ya varsa şu canavar diye düşünüomusun. yoksa yoktur. böle düşünen bi adam ateist deildir zaten. sen ateist olmaktan korkuyosan bundan herkes korkuyodur diye bi genelleme yapamazsın. ki bi insan ateist olmaktan nasıl korkar anlamış deilim. sen inanıomusun inanmıomusun. inanmıosan neden korkuyosun ? korkuyosan olabilir diye düşünüyosun. e ozaman ateist deilsin. biraz daha araştırıp merak ve kuşkularını gider bence.
Başa dön
cesareborgia

MesajTarih: Pzr 14.09.2008 1:32    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

spdy demiş ki:
mer_ve demiş ki:

çok saçma.

sen küçükken annenin uydurduğu bi canavara, büyüyüp onun olmadığını öğrenmene rağmen, ulan bayada yaramazlık yaotm bu gece, ya varsa şu canavar diye düşünüomusun. yoksa yoktur. böle düşünen bi adam ateist deildir zaten. sen ateist olmaktan korkuyosan bundan herkes korkuyodur diye bi genelleme yapamazsın. ki bi insan ateist olmaktan nasıl korkar anlamış deilim. sen inanıomusun inanmıomusun. inanmıosan neden korkuyosun ? korkuyosan olabilir diye düşünüyosun. e ozaman ateist deilsin. biraz daha araştırıp merak ve kuşkularını gider bence.

asıl bu saçma..

annenin sana cocukken uydurduğu canavarla tanrı kavramlarını birlikte kullanman biraz absürt olmuş..
Felsefe tanrı kavramına yıllarını ayırmıştır..Tanrıya inananların inanmak için o betimlediğin canavar tipinden cok daha akla uygun savları vardır..Felsefe tarihini inceleyip görebilirsin..O canavarla kim ne kadar aklını meşgul etmiştir cocuklardan başka..Oysa tanrı kavramı hala soru işaretleriyle kalmış biçimde dimdiktir önümüzde..

Bu korku çok yerinde bir korkudur..Çünkü insanoğlu bir tanrının varolabilecegi bilincini her zaman taşır.
En basitinden akla su soru gelir hep:
" Olusumun anayasası olan evrimin bir mimarı olmadığını kim hangi kanıta dayanarak iddia edebilir ki.."
spdy

MesajTarih: Pzr 14.09.2008 2:03    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

bu korku kimine göre yerinde olabilir, ben böyle bir korku kimsede olamaz demedim, ""herkesde bu korku olur" genellemesine karşı çıktım. bende yok ? ne diyebilirsin buna, yalan söylediğimi mi savuncaksın buna karşılık ?

öcü kavramını tanrıyla bir göstermedim, basit bir örnek kullandım, benim bu örnekle anlatmak istediğimi çok rahat anlamana karşılık seni rahatsız etmesini anlamadım.

inanmayan birinin hiç bir korku barındırmadan bu fikrini sürdürebilceğini söyledim. buna karşı çıkıyosan ayrı. tam olarak neresinin saçma olduğunu bidaha belirtmeni isteyeceğim.
Başa dön
cesareborgia

MesajTarih: Sal 16.09.2008 18:36    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

spdy demiş ki:
bu korku kimine göre yerinde olabilir, ben böyle bir korku kimsede olamaz demedim, ""herkesde bu korku olur" genellemesine karşı çıktım. bende yok ? ne diyebilirsin buna, yalan söylediğimi mi savuncaksın buna karşılık ?

öcü kavramını tanrıyla bir göstermedim, basit bir örnek kullandım, benim bu örnekle anlatmak istediğimi çok rahat anlamana karşılık seni rahatsız etmesini anlamadım.

inanmayan birinin hiç bir korku barındırmadan bu fikrini sürdürebilceğini söyledim. buna karşı çıkıyosan ayrı. tam olarak neresinin saçma olduğunu bidaha belirtmeni isteyeceğim.

Senin tanrı korkunla ilgili bir şey söylemedim yukarıda..

Ancak insanlık tarihinde hep varolan ve nice beyinler tarafından felsefi yada bilimsel platformlarda sorgulanmış ve neticeye varılamamış bir olguyu,ne zaman ve kim tarafından ne için üretildigi belli olan masal kahramanlarına benzetmek akıllıca mıdır?

Eleştirilen nokta budur işte yazında..

Şu ana kadar keşfedilmiş en eski insan topluluklarında bile ruh vs biçiminde inançların varlığı tespit edilmiştir.Sonrasında evrimini tanrı kavramına kadar götüren bu ilkel insan inanışlarının ne zaman başladığı hakkında sadece varsayımlar vardır.

Yani kimin ne zaman ve ne için ürettiği belli olan masal kahramanlarını tanrı kavramıyla bir tutarak bu inancı basite almayın,eleştirmeyin..gerçekten komik oluyorsunuz..Birde çok önemli bir benzetme yapmış gibi bunun ateşli savunucularını gördükçe(senden bahsetmiyorum) aptallıklarına sinirleniyor ve gülüyorum..

Yani burada hadi büyüdüm öğrendim olayı yok..
Etrafına bir bak
Kaç kişi o masal kahramanlarının varlığına inanıyor..kaç kişi ateist yada diğeri farketmez tanrıyı sorguluyor yada inanıyor..
Sen bile masal kahramanı dediğin tanrı olgusuyla ilgili bir yığın yazı yazdın şu foruma..
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Bilim ve Felsefe Tüm saatler GMT + 3 Saat
Sayfa Önceki  1, 2, 3
3. sayfa (Toplam 3 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız