Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.
nirvana dönüm noktasıdır bence onu ayrı tutuyorum..soundgarden ve pearl jam e de laf yok ama..kötü hissettim kendimi ama alice i bilmiyorum:P öğreniriz canım sorun değil:/türk olarak da direc-t i bu konuda şiddetle savunuyorum.. _________________ frumlrdan sittrp gtmek
Tarih: Pts 28.06.2004 1:46 Mesaj konusu:
türk istiyosan deli gömleği diye bi grup var bilmem bilirmisin benim çok hoşuma gidiyolar dinle cidden güzel _________________ Ömür gelip geçiyor, vakti ganimet bil uyanılmaz uykulara varmadan,sonrasızlıklar sana varmadan!
Tarih: Pts 28.06.2004 22:48 Mesaj konusu:
http://www.geocities.com/deligomlegi2/mp3.html
tavsiyem kirli yeşil kazak,soytarı bide birmilyon baloncuğu dinlemen hade güle güle kullan ayrıca green river, screaming trees,tad,mudhoney, mother love bone, swallow, melvins and wipers bu grupların şarkılarınıda edin grunga meraklıysan _________________ Ömür gelip geçiyor, vakti ganimet bil uyanılmaz uykulara varmadan,sonrasızlıklar sana varmadan!
http://www.geocities.com/deligomlegi2/mp3.html
tavsiyem kirli yeşil kazak,soytarı bide birmilyon baloncuğu dinlemen hade güle güle kullan ayrıca green river, screaming trees,tad,mudhoney, mother love bone, swallow, melvins and wipers bu grupların şarkılarınıda edin grunga meraklıysan
çok saolasın!! _________________ frumlrdan sittrp gtmek
Bir de aslında grunge olmasına rağmen kendilerine hamilik eden abileri Axl Rose Grunge ve Alternative music isimlerine katlanamadığı için bunu açıkça deklare edemeyen Blind Melon var 1990 gibi kurulan grubun Blind Melon (1991) ve Soup (1993) isimli iki albümü çıkmıştır karizmatik frontman leri Shannon Hoon (GN'R Don't Cry da vokal yapmış klibinde oynamıştır) Soup yayınlandıktan 2 ay sonra overdose dan ölünce grup daha amatör bir bünyeye kavuşmuştur aslında sözleri grunge göre fazla light kaçtığı için bu gruba hippie rock band de denilmiştir VH1 da ise mutsuz Nirvana ya verilen en sıkı cevap olarak gösteriliyor tavsiye edeceğim şarkılar ise..No Rain, Galaxies, Change,Mouthful Of Cavities _________________ You're getting wet boy. Big big time boy. Acid bears boy and babes and babes and babes....
Yaa bunlar burda konuşulmaz. İçkimizi alıp çimlere uzanıp uzun uzun konuşulacak konular bence. Grunge ın bir tanımı yok bence ki ankette ki grupların tarzları birbirinden çok farklı. Bence hepsi kendi türünün en iyisi. Grunge elimesini Metal gibi kullanmak yanlış bence. Belki nirvana dağıldıktan sonra diğer gruplar devam etseydi grunge da kendi içinde şekillenmeye isim almaya başlardı. Ama nirvana nın bu kadar baskı sonucu patlamasıyla diğer gruplar kendilerini geri çektiler diye düşünüyorum ben. Hepsi çok farklı ,daha bir dünya grup var grunge yapan ,yapmış olan. Ne biliyim Neil young var. Babası mı dersiniz dedesimi ama sahnede izleyin. Pearl jam le birlikte rock'n in the free world ü yaptılar.O video yu bulabilirsiniz, izleyin mutlaka. Hatta müzik türleri ilgili bir seminere katılmıştım ankara da bir tek grunge tan bahsedilmedi. Adam grunge ı tek bir güne sığdıramam ben dedi. Böyle bir heyecan bastı bana şimdi. Bu kadar seven insan olduğunu tahmin etmezdim.Belkide diğer grupların kendini geri çekmesi daha iyi oldu diye düşünüyorum ben. Çünkü medya nirvana ya yapacağını yaptı zaten diğerleride bundan kaçtı. Ama yine de Alice in chains in bir başka severim. Çünkü gitar tonları ve sürekli ve başarılı kullanılan 2. ses vokaller, aksak davullar, sıkı rifler. Ama pearl jam inde mazisi vardır. Umutsuz aşıkların halini anlatan 'black'....
pearl jam klasik rocka daha yakındır,cift gitar,tekrar etmeden degisken rocka donuk blues riffleri,bazen 2 solo,bol bol farklı riff,hard-rock altyapısı filan...vokali one cıkarmak icin,grunge grupları gibi metal mantıgında ,rifflerde tekrarda yoktur. yoktur,vokalde karamsar ve kirli degildir..yani her bakımdan grungedan uzaklar.
grunge bence bir numara nirvana inanılmaz hala vazgecemiorum ara ara dinlemem gerekio uyusturucu gibi soungarden ve pearl jam de cok seviorum tabi.soundgardenın black hole son asık oldugum sarkılardan biri.Ama son zamanlarda grunge muziginin gelecegi pek iyi gozukmuo turkiyede de dunyada da.bizde bu isi en iyi deli gomlegi yapıo bence...
stone temple pilots da çok iyi bir gruptu..tam emin değlim ama bence grunge gibi bi şey yapıyorlardı.
genelde Core albümleri sevilir, bence Purple çok daha iyi bir albümdür. özellikle İnterstate Love Song, Vaseline ve Big Empty şarkılarını tavsiye ederim..
Tiny Music albümlerinden de Layd Picture Song ve Big Bang Baby gibi hoş şarkılar mevcut. sonra no 4 albümünden Sour Girl var.
tabii bir de Creep var ki -core'da-; dinlemeden ölmeyin..
bu arada en güzel Soundgarden şarkıları fell on black days ve outshined'dır..
Kayıt: Feb 09, 2003 Mesajlar: 817 Nerden: Berkeley, California
Tarih: Prş 30.12.2004 2:09 Mesaj konusu:
Ek olarak, The Melvins ve Gruntruck.
Soundgarden ayni zamanda Seattle dan cikti diye Grunge ise Ok. Ama SG muziginin tek adi vardir Heavy Metal. _________________ <div><a href="http://www.therandirhodesshow.com/live/" target="_self">Randirhodes</a><br /></div>
En son freebird tarafından Prş 30.12.2004 9:25 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Tarih: Prş 30.12.2004 7:12 Mesaj konusu:
Şimdi ben normalde Heavy metal pek dinlemem.. Yani dinlerim tabi de, böyle aramam "aman yeni ne varmış? dur açayım bakayım" "eski arşivlerimi bir tarayayım" diye...
Halbuki soundgarden'ı arada bir canım çeker, açarım dinlerim...
Tabi, hemen "bu grunge'a dahildir" diyeceğim sonucu çıkmasın... Ben zaten bir müzik türü olarak grunge'ın geçerliliğini en çok sorgulayanlardanım... Nirvana ile, Alice in chains'in ne alakası var mesela?.. Ama kimileri bunları aynı kefeye koyar...
Grunge ondan önceki rock alt-dallarının (punk-heavy metal-hardcore gibi) değişen oranlarda karışımından meydana gelen bir müzik türü diyebiliriz (eğer müzik türü olarak kabul ediyorsak..)
Bütün -herhangi bir şekilde- grunge'dır denilen müziklerin tamamında baskın bir alternatif rock etkisi, şarkının bir yerlerinde de yırtınan bir vokal, sembolik bir anlatım vardır.. Bunun haricinde bana ortak bir şey söyleyemezsiniz...
Şimdi, grunge'ı böyle değişken ama yukarıdaki kriterleri her durumda sağlayan bir müzik türü olarak adlandırırsak, o zaman soundgarden bu kriterleri sağlar ve içindedir...
Yok eğer grunge'ı bir tavır olarak düşünürsek, o zaman soundgarden bunları yine sağlar o yüzden yine grunge'ın içindedir...
Ama şöyle de bir durum var.. Nirvana'ya ve Pearl Jam'e punk, Alice'in chains ve soundgarden'e Heavy metal grubu demek mümkündür.. Ağır basan renkler onlar çünkü.. Ha nirvana'nın hardcore'umsu şarkısı yok mu? var.... Veya Alice'in Chains'in punk'ımsı şarkısı yok mu? var... Çünkü bunlar karıştırmışlar olayı... İç içe geçmişler...
Mesela bu karışımı seven kulağım, bugün audioslave dinliyor benim... Audioslave grunge mı?.. Bugün öyle demiyoruz artık.. Çünkü çağı geçti o müziğin, zaten tür olarak sayılması garip bir şeydi, uğraşmıyoruz bunlarla...
Sonuç: Grunge ve diğer bir çok alternatif rock dalı için "şu şudur, bu budur" diyemeyiz... Hani bu türlerden birine ait olma ihtimali varsa, grup "biz buyuz" diyorsa içindedir.."Değiliz" diyorsa dışındadır...
Niye? Şimdi bu örnekle yine anlatmaya çalışayım.. Soundgarden'a sadece bir heavy metal topluluğu dersek, heavy metal'e de biraz ayıp olabilir.. Çünkü baya alternatif tarzda öğeler var içerisinde.. Gitarlarda, davulda duyduğumuz şeyin büyük kısmı heavy metal'dir diyebiliriz, ama farklı başka şeyler de var içinde.. Ki onların bir kısmı heavy metal'in içinde barındırmayı sevmeyeceği türden şeyler..
Bunun gibi bir şey... Alternatif müziğin sorunu da bu zaten.. O yüzden "artık böyle bir müzik türü sınıflandırması kalmadı" diye bağırıp çağırıyor insanlar... Bir muse'u hangi kategoriye sokacaksın şimdi?.. Klasik müzik mi? punk mı? nedir?...
Boşverin bunları, grunge diyen grunge diye dinlesin, heavy metal diyen, heavy metal diye dinlesin...
Bir tek Duman'a grunge demesinler yeter _________________ "Gerçekte Umut Olmaz" - FeedBACK (www.feedback.gen.tr)
Tarih: Cum 31.12.2004 0:21 Mesaj konusu:
arkadaşlar bundan p.jam başlığında bahsetmiştim ama tekrar söyleyeyim...
grunge gruplarının müzikal açıdan pek bir yakınlıkları yoktur.nirvana,eski punk gruplarında-sex pistols&clash- gibi etkilenip soundlar onları çağrıştırırken,alice in chains neredeyse heavy metal e kaçmaktadır.(black sabbath dan etkilenmiştir en çok) p.jam ise kesin bir kalıba sokulamamakla birlikte ten ve vs albümleri baz alındığında hard rock soundlu bir grup olarak sayılabilir(the who&neil young)...neil young un gazıyla kendine gelen seattle tayfasını keşfeden MTV bu grupların arasında en melodik olanı Kurt Cobain'i kafalayıp yeni mainstream olarak insanların önüne sürdüler.daha sonra aslında çok saimimi olan cobain intihar edince mtv grunge un fişini çekti...ama ben hala dinliyorum,her even flow dinlediğimde kendimi seattle barlarında yirmialtı yaşındaki eddie vedder ın hala liseli bir genç gibi elleri cebinde ayakkabılarını izleyen silüeti karşıma çıkıyor...
bilinen amerikan grunge grupları; nirvana, alice in chains, pearl jam, temple of the dog (m.l.b.solisti andrew wood un ölümü üzerine chris cornell in yazdığı şiirleri şarkılaştıran p.jam elemanları ile c.cornell in oluşturduğu bir proje grubu), green river, screaming trees, tad, soundgarden, mudhoney, mother love bone (p.jam basçısı j.ament ve gitarist s.gossard ın p.j. öncesi grubu), swallow, fluid... _________________ if i had known then, what i know now?
Tarih: Cmt 22.01.2005 20:08 Mesaj konusu:
Buraya taşınan birkaç mesaj...
giggle demiş ki:
Bildiğim kadarı ile 90'ların başlarında seattle'da ortaya çıkan bi müzik türü, yaşam biçimi*. Akımın kurt Cobain-Nirvana- tarafından başlatıldığı söylensede (ki tamamen piyasa olayı), Grunge 60'ların sonlarında, teknik olarak başarısız Amerikan rock gruplarını tanımlayan "grunge rock"dan türedi.
Çoğu zaman görünüşten dolayı punk müziklen karıştırılıyor ama içinde yok deiğil. biraz punk biraz metal var sanki. tabi tipik seattle melodisi... (tanrı setılı korusun, yoksa biz ne yaparız..! her bi tarz ordan çıkıyor ya)
Önemini adamları; Nirvana, Pearl Jam ve Soundgarden falan deniyor ama bu gruplar grunge'ın tanınma dönemlerindeki gruplar.. ondan önce taa ne zaman, ilk kolu, yanlış hatırlamıyosam 70lerde; mc 5, iggy and the stooges ve velvet underground (aklıma bu kadar geldi, ayrıyetten bu kadar biliyorım sanırım biz 90ların 2000 lerin çocuğuyuz)
bide; türkiye'de yapılan grunge müzik... (valla düşünüyorum iki saattir, internette ne kadar sözlük varsa hepsinde baktım da baktım..) sanırım; direc-t, feedback, deligömleği var... daha fazla bilen varsa yazsın.
(parantez içi ps.: bu bi copy/paste değildir ama kaynaklardan yararlanılmıştır... çok uğraştım. bknz: sözlük, google, İsanbul'da Rock Hayatı)
peki benden başka seven var mı bunu???
anti tiki anti yuppie..!
ramones demiş ki:
deli gömlegi mevcut bende fakat öyle harbi grunge yapıyo diye begenerek dinlediğim bi grup degil.kafabindünya var bilir misiniz ilk halleri??onlar çok iyiler cemiyette pişiyorum var grunge-punk birde ayrıca grunge punk olarak harcıalem vardır.aklıma gelmedi başka..
gelelim dünyaya..soundgarden,pearl jam,alice in chains,nirvana.bunların arasındanda soundgarden ve nirvanayı severim.zaten nirvana tektir benim için..
eski 77 punk ruhunu öldürdü denir bu müzik için.tabi bazı açılardan öyle düşünülebilir.ama ben 70lerde dinler grunge'da dinlerim.
grunge'in politik yönü var mı?nirvana dışında hiçbir grunge grubunda sözlere bakmadım.
denizz demiş ki:
Grunge'ın Punk'tan en büyük farkı sözleri ve karamsarlığıdır bildiğim kadarıyla.
punk'ta dünyayı sallamayan sözler vardır genelde. tabi protest bir yanı da vardır bazı grupların, politik sözler falan. ama genel olarak iç dünya, kişisel duygular, iç hesaplaşmalar falan yoktur.
sex pistols'la başladığı söylenir. herşeyin enstürman hakimiyeti üzerine kurulu bir müzik ortamında dinleyenlerle müzik yapanların birbirinden gittikçe uzaklaştığını söyleyerek ortaya çıkmıştır. bir karşı duruş yani. tabi bugün bunun çok değiştiği söylenebilir. (çok sıkı karşı durmuşlar ki karşıda bişey kalmamış )
grunge deyince pearl jam ve alice in chains aklıma geliyor. özellikle alice in chains dinleyince insanın intihar edesi geliyor. o kadar karamsar ve içe dönüktür grunge. bence punk'la karıştırılmasının bir nedeni yine enstürman hakimliğine çok önem vermemiş olmalarıdır. yani az akorla çok şarkı yapmışlar denilebilir. (ki bence zor olanı budur. belirteyim. ben pek tarafsız değilim, severim çünkü grunge:) )
eskiden de, şimdi de, özellikle metal tayfasının yoğun eleştirilerine maruz kalmalarının nedeni de bu bence. "adamlar ellerindeki aleti çalamıyorlar nasıl müzik yapsınlar. müzik üretmek bu kadar basit olmamalı" özetli eleştirilerle sıkça karşılaşıyorum. bilmiyorum, sadece yorum değil zevk farkı aynı zamanda bu. böyle söyleyenler de kendilerince haklılardır.
son zamanlarda grunge-punk diye bir karışım müzik oluşmaya başladı galiba. bu gruplar nasıl oldu da böyle bir isim aldılar, punk'la grunge'ı nasıl karıştırmışlar, ortaya nasıl birşey çıkmış bilmiyorum, yani henüz dinlemedim öyle bir grup, merak ediyorum. mesela deli gömleği nasıldır, cemiyette pişiyorum ne yapar? dinleyenler buraya yazarsa süper olur
bütün bunlar benim kişisel düşüncelerim, tabi bir de duyduklarım, öğrendiklerim...yanlışım varsa affola
giggle demiş ki:
grunge-punk mı? enteresan. iyide zaten grunge punk ritimleri taşıyor.. bi daha neden isimleniyor ki? mesela; punk müzik bi iki akorluk şarkıdan ibaret.. grunge da da aynısı.. bi salaşlık var:)
grunge'ın sex pistols' la başladığını ilk defa duydum..
metalcilerin grunge dinliyenleri sevmemesinin nedeni bu zaten; estürmana hakim olmamak! tamamanen zevk meselesi.. saygı duyarım.. aslında bi yerde hak veriyorum.. müziği yapıcaksan; herşeyiyle müzik olmalı... ama grunge ile bi tezatlık söz konusu... müziğin kalitesini düşürüyor.. herşeye rağmen, çok seviyorum. o da ayrı bi tezat.
çoğu insanın en çok karıştırdığı şey; punk ve grunge.. ama şöyle bakınca; grunge'ın daha gerçekçi olduğunu bariz görebiliriz.
herşeye rağmen grunge iyidir... sertlik, salaşlık biras da boşvermişlik....
ps.: grunge felsefesi, yaşam biçimi, türkiyedeki grunge... biraz da bildiklerimizden bahsetsekte birlikte bilgilensek...
Tarih: Cmt 22.01.2005 20:08 Mesaj konusu:
Bakın punk iki akorluk şarkıdır, metal 25 akorluk şarkıdır, hatta akor yoktur adam sürekli melodi çalar ölçü değiştirir gibi değerlendirmek çok tek yönlü bir bakış açısıdır..
Rhcp'tan flea'nin bir röportajını izlemiştim... Adam bas üzerine bir şeyle gösteriyordu.. Bir ara punk'tan bahsediyorlardı, adam o ana kadar hiç çalmadığı bir tuşe ile yoğun güç sarfederek çaldı o kısımda bir örneği... Diğer çaldıkları çok daha zor şeyler olmasına rağmen, en çok gücü bu basit örnekte harcadığı belli idi... Zaten o da onu anlatmak istiyordu...
Yani.... Punk'ta süreli limit gücünüzle çalarsınız.. Limitlere dayandığınızda değişkenlik azalır, hareket imkanınız dardır çünkü.....
En basitinden 5 katlı bir overdrive'da gain'i sona dayadığınızda, gidip satrian'i solosu atamazsınız.. Karman çorman bir şey olur.. Anca 2-3 tane power chord bastığınız anlaşılır.. Çünkü limittesiniz....
Haha şimdi bu açıklamadan sonra punk'a salaş diyemezsiniz. Adamlar duruş olarak salaş olabilir, ancak müzik olarak çok çok enerji sarfederler genelde.. Olamayacak tempolarda punk şarkıları vardır..
Grunge punk'ın bu özelliğini almıştır... Yani genel olarak bir herşeyi limite dayama durumu vardır.. Ancak punk'a göre daha düşük tempodadır... Biraz daha da melodik olma imkanı vardır bu yüzden...
Metal sevenlerin grunge'ı kabul etmeyişinin içerisinde duruş olarak salaşlık vardır.. Ancak daha önemli bir konu, grunge'ın virtüözite'ye karşı oluşudur.. Metal gruplarında müzisyenlerin kendi alanlarında virtüöz mertebesinde olmaları ve teknik becerilerini zorlamaları beklenir.. Grunge 'da ise bütünlük ve duyguların yansıtılması ön plandadır...
İlk bakışta kullanılan enstrümanlar ve onların kullanılış şekilleri , aşina olmayan bir kulakta "aynı kalıba" sokabilir bu iki tamamen farklı müziği.. Metal grunge'a göre daha erken olgunlaşmış bir tür olduğundan, bu "kendilerinden olmayan, kendilerini reddeden" müziğe karşıdır... Gayet doğaldır böyle olması... Cobain'in de bir çok metal grubuna ve onların front-man'lerine laf sokma çabaları vardır... Felsefeleri, duruşları tam ters köşedir çünkü...
Birinde imaj, müziğin önemli bir parçasıdır, diğeri imajı kabul etmez.. Birinde sert olmak sert şeylerden bahsetmeyi gerektirir, öbüründe sertlik kaygısı yoktur gerçek şeyler zaten ancak o sertlikte ifade edilebilir gibi bir durum vardır.... Birinde müziğin tekniği önemlidir, diğerinde hissettirdiği...Bunlar çok büyük farklar iki müzik türü arasında....
Öte yandan grunge da sertlik vardır, salaşlık da vardır ama boşvermişlik yoktur aslında.... Boşveren insan , niye bir şeylere hala takılsın?.... O boşverme çabasıdır... Ancak boşverememektir.....Salaşlık da buna bağlı olarak vardır... Yoksa boşvermiş adamın, bağıra çağıra söyleyeceği bir şey de olmaz zaten.... Grunge severlerin o konuda bir yanılgısı var ki, bilinçli rock dinleyicisini rahatsız eden de o ikilemdir....Öte yandan aynı ikilem o müziği doğuran şeydir...
Bir şeylerden ister istemez ciddi boyutta rahatsız olmak.. Sorunu yok etmeye gücü yetmemek (veya sorunun doğrudan kendisi ile ilgili olmaması)... Sorunu görmezden gelmeye çalışmak... Onu da başaramayıp kendi kendini yemek...Çözüm önermeksizin "burası yanlış" diye bağırıp çağırmak....Budur grunge'ın olayı....
Ve o yüzden daha henüz sorumluluklarını eline almamış blue çağındaki genç bu müzikte bir şeyler bulur... Ve yine o yüzden kendisinden güçlü şeyleri değiştirmek zorunda hissedip, beceremeyen kişiler grunge da bir şeyler bulur....
Gelelim bunun sunuş şeklinde.. Grunge'ın sunuşunda da ikilemler vardır.. Örneğin bahsedilen şeyler genelde gerçeklerden yola çıkar... Ve artık kanıksanmış sosyal gerçeklerdir konuları.. Ancak bunları punk'ta olduğu gibi direk anlatımla anlatmaz... Semboliktir.... İşte bu yüzden de, bir çok kişi grunge'ın felsefesi ile ilgili yanlışlara sapar...
Doğal ve içtendir, ancak yine sembolik anlatımdan ötürü kendi içtenliğini gizlemiştir, kendi kendini baltalar.... İçten olmayan şeylere karşı tepkisi vardır... Ancak kendisi de net anlaşılamadığından, beraberinde böyle bir tepki getirememiştir...Yani arkasında adamı yoktur bu konuda...Benzer şekilde içtenliği ön plana koymasından dolayı, bu onun üzerine yapışmış bir suni imaj gibidir de...Yine bir çelişki yaratır bu..Dolayısıyla kendi kendisini de sık sorgulamak durumundadır grunge adamı....
Grunge yapan adamlar genelde over-sensitive, empatileri çok gelişmiş kişilerdir... Olup bitene, çevrelerine duyarlılıkları fazladır... Fakat bu esasında bireye zararlı olduğundan, kendilerini kapatmaya çalışırlar... Bir çoğu da hayatlarının bir döneminde kendilerini kapatmışlar, tam tersine duyarsız görünmeye başlamışladır...
Gerçekleri kabullenemediği için, bunlardan kaçmak için çeşitli yollar üretmeye çalışır... İlki tabi ki onları haykırarak boşaltmaya çalışmaktır... İkincisi salaşlık boşvermişlik ayağına yatmaktır...Seattle ortamından ötürü genelde üçüncü olarak uyuşturucu kullanımı gelir... Bunu dine dönerek, kendi bakış açısını değiştirip daha melodikleşerek, kendi kendini örtbas etmeye çalışarak yapan başka grunge grupları da vardır...
Bütün bunlardan ötürü grunge grupları, ya kendi kendilerini yokederler, ya da evrimleşerek farklı bir şekle dönerler... Bir grunge grubu 15 yıl boyunca aynı problemlerin içinde dönüp duramaz... Pearl jam'in soundgarden'ın değişimi, Cobain'in yok oluşu bu yüzdendir....
Gelelim ülkemizde grunge'a.... Grunge bizim ülkemize doğru yansımış değildir.. Çünkü böyle bir bireysel farkındalık, ve onun ötesinde çevresine duyarlılık bizim toplumumuzda pek kolay yeşerebilen bir şey değil... Biz daha çok amerikan'ın yıllarca ezdiği siyah derililer gibi kendimizi dağıtabileceğimiz yerler arıyoruz hala... Grunge da dağınık görüntüsünden ötürü çekiyor bizim dinleyicimizi... Ve o yüzden duman gibi dağınık görüntüye sahip bir gruba "grunge yapıyor" deniyor... Yukarıda anlattığım şeylerin kaçını duman sağlar bakarsak, aslında bir grunge grubu olmadığını zaten görmek lazım....
O yoldan ilerleyen bir çok türk uslu grunge grubumuz var... Zelil bunlardan biri... Bir tane de ankara'da olması lazım o tarz grubun, ismini belki daha sonra delibassci söyler... Ha yanlış anlaşılmasın, bu gruplar kötüdür demiyorum, ama olması gereken grunge kriterlerini ve o duruşu yansıtmıyorlar... Onlara grunge dersek, grunge'a metal demişiz kadar büyük bir hata yapmış oluruz..
Deli gömleği ülkemizde doğru grunge felsefesi ile türk usulü grunge yapan benim bildiğim tek grup.... Ancak onların da teknik olarak grunge'dan farklı yanları var, punk'a da eşit uzaklıktalar.. Anlatımları pek sembolik değildir grunge'da olduğu üzere... Bu bir örnek mesela...
Alt, alice in chains etkilenimi olan bir topluluk... Duruş olarak aslında yakın olsalar da, müzikleri açısından çok çok farklılar... Onları grunge kategorisi altına sokmak, onlara da haksızlık olur.. Teknik olarak limitlerini zorlamak niyetindeler...
Direc-T içerisinde çok renk barındırıyor... Grunge da bu renklerden biri... Ancak gerek yaptıkları müziğin felsfesi, gerek bunları dile getiriş biçimleri açısından çok farklılar... Çok daha melodik, çok daha eğlenceli ve gerçeklerden biraz daha uzak bir topluluk direc-t...Özellikle Bilge'nin vokal tarzı Cobain'inkine yer yer çok benzese de, ana hatları itibariyle direc-t bir grunge topluluğu değil... Zaten öyle bir iddia'ları da yok...
Eskiden Ases diye bir topluluk vardı, uzun zamandır ses seda çıkmıyor onlardan... Genel teknik altyapı açısından grunge'a yer yer çok yakınlar, ancak duruş ve sosyal görüş olarak pek alakaları yok... Anlattıkları şeyler de oldukça farklı...
Sleeping Vaccines vardı yine eskiden.. Bir süre önce dağıldı hatta Kafabindünya gitarist bu grubun eski davulcusudur... İngilizce sözlü, altyapı olarak birebir nirvana uslu grunge yapmaktalardı... Ancak Türkiye'ye has hiçbir şey barındırmıyorlardı...
İstanbul dışından birkaç tane daha grunge grubu var, ancak çalışmalarını dinlemediğimden onlar hakkında bir şey söylemeyeceğim...
Biraz türk dinleyicisinin, türkiye'de yapılan grunge'a bakış açısından da bahsetmek lazım...
Gerçi benim grubumun da barındırdığı renklerden sadece biri grunge... Ama sonuçta esas duruşumuz ve bakış açımız grunge a paraleldir...Bu yüzden başıma gelen örneklerden yola çıkacağım..
Benim bir dönem aldığım tepkilerden biri
"Grunge Türkiye'de olmaz, o seattle renkleri taşıyan bir müziktir.. Sen bir cobain'in çektiği sıkıntıyı çektin mi ki? Köprü altlarında süründün mü ki bu müziği yaptığını iddia ediyorsun?" gibi bir şeydi...
Bu, müziğinin içerisinde grunge'ın da ana renklerden biri olduğunu bir şekilde dile getiren kişilerin bir şekilde karşılaştığı bir durum.... Nedense burada, köprüaltında yaşamadan sıkıntı çekilemeyeceği, her sıkıntının maddi bir dayanağının olması gerektiği gibi bir yanılgı var.. Oysa insanları incitenler maddi sıkıntılar değildir, manevi sıkıntılardır... Türkiye'nin sosyal durumu zaten aklı çalışan her insanı ciddi boyutta sıkabilecek potansiyele kendiliğinden sahiptir... Onların kayıp kuşağı, bizde kayıp millet gibi bir şey.... Ayrıca her insanın empatisi farklıdır... Birinin yanında adam öldürsen kılı oynamaz, diğeri kendini öldürmeye çalışmışlar gibi tepki verir... Dolayısıyla bu yukarıda söylenenler grunge yapmaya yetecek doluluk için yeterli şartlar değiller... Bu kadar sığ bakmamak gerekir...
Bir başka karşılaştığım soru...
"Ot , bok bişiler vardır sende... Kullanmıyorsan nası grunge'sın sen abi?"...
Yukarıda anlattığım gibi, gerçeklerle yüzleşmemenin yolu sadece uyuşturucu değildir... Grunge müzik dinleyen/yapan adamın keş olması gerekmez... Oto-kontrol mekanizmasının ne kadar güçlü olduğu, kendi hislerini ne kadar bastırabildiği veya etki gücünün ne olduğu ile ilgilidir yapılacak yöntemin seçimi...
Bir başka soru
"Abi hep karamsarsın, grunge değil mi bu? Böyle dağıtsak etsek"... Grunge'ın özünde dağıtmak zorunluluğu yoktur.... Anlatmak istediğini dağıtmaktan daha etkili yöntemlerle, kişilerin damarına basarak da anlatabilirsin...Sözünü anlamadığın ingilizce grunge şarkısında dağıtıyor olman, senin o müziği doğru algıladığın manasına gelmez... Herif orada "i'm a negative creep" diye bağırıp çağırırken senin pogo yapıyor olman zaten biraz saçma....Ha eğer yapıyorsan, o zaman türkçesinde de yap, aynı şey ....
Bunları niye anlattım?.. Şunun için... Türkiye'de grunge a bakış açısı zaten yanlış.. Dünyada da yapılan bir yanlış bu ama Türkiye'de sadece bu var....Çok şekilsel ve yüzeysel bakıyoruz bu müziğe.. Anlatmak istediğini benimsediğimiz falan yok yani... Çünkü uzun bir süredir bize derinliği olan bir müzik sunulmuyor.. Bu sırf grunge için geçerli değil... Grunge anlamı bakımından en derin olanlardan biri de değil... Ama o müziğin içini dolduran tek şey bu... Öbür türlü biraz kuru gürültü ve vıyaklamadan ibaret kalır müzik..
Bütün yazıda anlatmak istediğim de budur.. Çünkü ben içi boş herhangi bir müziğe iyi denmesini istemiyorum... Ya teknik yanı güçlü olacak, ya anlamı olacak, amacı olacak ve anlaşılacak... _________________ "Gerçekte Umut Olmaz" - FeedBACK (www.feedback.gen.tr)
ben görememişim grunge başlığı olduğunu..(oysa talan ettim, gözümden kaçmış)
SwaLLoweD, yazılarımızı buraya koyduğun için sana teşekür ederim... sadece çöpe gitse üzülürdüm.
bu boşvermişlik olayında ise; grunge dinlerken aldığın bi duygu sanırım.. karışık bişey işte
belki hala grunge'ın tam olayını çözmemiş olmamız.. buna da zaman var ya.. ama önüne her gelen "bak bu grunge" derlerse (duman gibi) insan bi yerde kalır...
akılama gelmişken; bu duman'a da grunge denmesi, vokallerinin seattle'da bi dönem yaşamasının nedeni... kendileri hiç bi zaman "biz grunge yaparız" demiyolar ama bize böyle yansıyor...
neyse tartışılır. bu arada bulduğum grunge ile ilgili röportajlardan alıntıları size yollamak isterim.. en kısa zamanda yazacağım... _________________ Let me sleep all night in your soul kitchen!
pearl jam .........ama aralarında en sevdiğim içki pearl jam......
pearl jam, grunge ın kendisidir, grunge a uzaktır, 3 metre ilerisindedir vs. vs.... pearl jam pearl jam dir... dinleyelim güzelleşelim... _________________ alice in the temple of pearl garden_...
"i am a doughnut..."--- eddie vedder
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız