Ana sayfa Özel mesajlar Arama

turkrock.com ana sayfası Her konuda bilgi paylaşabileceğiniz forum sayfalarımız irc.turkrock.com sohbet sunucumuza girerek diger site üyeleriyle sohbet edebilirsiniz. Festival, konser, parti gibi çesitli etkinlikleri takip edebilir, etkinlik bildirebilirsiniz. Amatör grupların çalışmalarının mp3 formatında indirilebildiği bölüm
TurkRock.Com :: Başlığı Görüntüle - "Tarih ve Politika" , "Bilim ve Felsefe"
Resim albümüResim albümü  SSSSSS   AramaArama   GruplarGruplar   ProfilProfil   Giriş yapınGiriş yapın   LoginLogin 

Dikkat 
Bu foruma yazan her üye, forum kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılır. Bu kurallara uyulmadığı takdirde mesajlarınız silinebilir, taşınabilir ve siteden uzaklaştırılabilirsiniz.

"Tarih ve Politika" , "Bilim ve Felsefe"

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Turkrock.Com hakkında
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
HalukOzgur
Kullanıcı siteden atılmış

MesajTarih: Prş 09.03.2006 23:30    Mesaj konusu: "Tarih ve Politika" , "Bilim ve Felsefe" Alıntıyla Cevap Ver

Bugün düşünürken bu iki bölüm başlığının isimlerinin neden anlamsız olduğu aklıma geldi. Örneğin tarih ve politika ne demek?? Tarih zaten politiktir ve politikadan oluşmuştur. Zamanında yaşanan politik olayları ele alır. Temelde ikiside aynı şeydir. Ama hadi bunu bir derece anlarım, bu konuda ikna olabilirim.Ya bilim ve felsefe? Felsefe bilimlerin en eskisi değilmidir? Konu başlığına bilim ve felsefe yazmak, yemekler ile ilgili başlığa "yemekler ve kuru fasulye", balıklar ile ilgili başlığa "balıklar ve hamsi" , futbol takımları ile ilgili başlığa "futbol takımları ve fenerbahçe" yazmak gibi birşey.
Birileri bana bu sorunun cevabını verebilirmi eğer zahmet olmazsa?
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
revolte

MesajTarih: Prş 09.03.2006 23:34    Mesaj konusu: Re: "Tarih ve Politika" , "Bilim ve Felsefe&q Alıntıyla Cevap Ver

HalukOzgur demiş ki:
futbol takımları ile ilgili başlığa "futbol takımları ve fenerbahçe" yazmak gibi birşey.

fenerin bu yıl oynadığı futboldan çok voleybola benzediği için bu başlık ismi mantıklı Laughing
pitch-dark
"Gündem" mod.

MesajTarih: Cum 10.03.2006 0:07    Mesaj konusu: Re: "Tarih ve Politika" , "Bilim ve Felsefe&a Alıntıyla Cevap Ver

HalukOzgur demiş ki:
Bugün düşünürken bu iki bölüm başlığının isimlerinin neden anlamsız olduğu aklıma geldi. Örneğin tarih ve politika ne demek?? Tarih zaten politiktir ve politikadan oluşmuştur. Zamanında yaşanan politik olayları ele alır. Temelde ikiside aynı şeydir. Ama hadi bunu bir derece anlarım, bu konuda ikna olabilirim.Ya bilim ve felsefe? Felsefe bilimlerin en eskisi değilmidir? Konu başlığına bilim ve felsefe yazmak, yemekler ile ilgili başlığa "yemekler ve kuru fasulye", balıklar ile ilgili başlığa "balıklar ve hamsi" , futbol takımları ile ilgili başlığa "futbol takımları ve fenerbahçe" yazmak gibi birşey.
Birileri bana bu sorunun cevabını verebilirmi eğer zahmet olmazsa?

Felsefe bir bilimin veya bilgi alanının temelini oluşturan ilkeler bütünü anlamında kullanılır.Dolayısıyla felsefeye tam anlamıyla bilim ile aynıdır diyemeyiz.Yöntemleri farklıdır.Bilim, Evrenin ya da olaylarin bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçeklige dayanarak yasalar çikarmaya çalisan düzenli bilgidir.Felsefe bilim felsefesini de kapsar.Ayrıca bilimin kendisi ile bilim felsefesi de yöntemleri bakımından farklı olgulardır(temelleri aynı olsa da)

Bu forumda bilim ve felsefe ile ilgili bir tartışma ortamı yaratılmış.Burada zaten bilim veya felsefe denmemiş ki...Birbiriyle bağıntılı konular olduğu için bu biçimde yazılmıştır diye düşünüyorum ben.

Tarih zaten politiktir ben bunu anlıyorum diyorsan, bilim de zaten felsefi kökenlidir der geçersin yine.Kaldı ki "Tarih, zamanında yaşanan politik olayları ele alır" demişsin.Tarih yalnızca politik olaylara değinmez ve aynen bunun gibi felsefe de sadece bilimin felsefesini ya da kendisini kapsamaz.Felsefe ve bilimin çok geniş ve birbiriyle hem kesişen hem de ayrılan noktaları vardır.

Görüşüm budur.
Saygılar
Roth-Azad
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi

MesajTarih: Cum 10.03.2006 1:25    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

pitch-dark gayet açıklayıcı bir cevap yazmış. Yönetim adına söyleyecek pek birşey yok sanırım burda.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
Gutemensch

MesajTarih: Cum 10.03.2006 2:34    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Sorması mı daha gereksiz açıklaması mı, ilk bakışta anlaşılmıyor hakkaten.
pitch-dark
"Gündem" mod.

MesajTarih: Cum 10.03.2006 2:45    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

İki defa bakınız o zaman Wink
İyi geceler
Gutemensch

MesajTarih: Cum 10.03.2006 19:07    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Açıklamasıymış, evet.
pitch-dark
"Gündem" mod.

MesajTarih: Cum 10.03.2006 19:15    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bu tepkiyi vereceğinden adım gibi emindim;)
HalukOzgur

MesajTarih: Cmt 11.03.2006 13:01    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Felsefe, ilkeler bütünü falan değildir. Felsefe başlı başına bir bilimdir. Hemde bilimlerin en eskisi, ilk doğanıdır.İlk bilim adamları filozoflardır.
Eskiden bilim adamları matematikçi, tıpçı gibi sıfatların yanına birde düşünür sıfatı eklenirmiş. Bu bile sizce felsefenin bilim olduğu kanıtı değilmidir?
İkna olmayan arkadaşlar için sofinin dünyası kitabını önerebilirim başlangıç olarak.
Bu arada guntemensch, insanların açıklarını kollayarak onlara laf sokmaya çalışmak çok kötü bir alışkanlık ve tutumdur, toplum içerisinde pek hoş karşılanmaz. Heleki bu insanları tanımıyor ve demek istediklerini yanlış anlamış veya anlamamış olman durumunda.En kısa sürede bu çirkin uslubundan vazgeçmen dileğiyle...
pitch-dark
"Gündem" mod.

MesajTarih: Cmt 11.03.2006 13:16    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Teşekkürler HalukOzgur...

ben bu filozofları,araştırmalarını bilimsel temellere dayandırmadıkları için tam anlamıyla bilim adamı olarak kabul edemiyorum yine de.Bence düşünür sıfatı yerine bilim adamı sıfatı iliştirilmiş daha çok...

Saygılar
Roth-Azad
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi

MesajTarih: Cmt 11.03.2006 15:01    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

İlk filozoflar aynı zamanda bilim adamıydı evet, çünkü o zamanlar bilim ve felsefe birbirinden ayrılmamış iki şeydi.
Şimdi bazı konularda hala kesin bir ayrılık ve bütünlülüktende söz edilemesede yine de bir varoluşculuk, idealizm gibi akımlar, düşünceler bilim çatısı altında incelenemiyicek şeyler. Ya da bir estetik, sanat felsefesi kesinlikle artık bilimden farklı birşey. Bu yüzden ben hala ayrı olması gerektiği kanaatindeyim, koca dünyayı biz mi değiştiricez Smile
Bu arada bazı eleştriler size saçma, anlamsız gelebilir, öyle olabilir ya da olmayabilir ama düzgün bir uslüpla bunlara cevap vermenizi öneririm.
Başa dön
deadly
O Şimdi Asker :)
O Şimdi Asker :)

MesajTarih: Pzr 12.03.2006 10:44    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

"Tarih ve Politika","Bilim ve Felsefe" başlıklarının yazılmasındaki amaç bu konuları başlıklar altında tartışabileceğinizi belirtmektir. Tarih politika demek değildir kesinlikle buna katılmıyorum. Belirli dönem yapılan politikalar zaman geçtikten sonra tarih olabilir ancak.
Bilim ve Felsefe konusunda ise katılıyorum felsefe bir bilim dalıdır. Ancak oraya yazılmasının sebebi insanların diğer bilim türlerine nazaran "felsefe"yi daha çok konuşmalarındandır. Yani oraya Bilim ve Matematik veya Bilim ve Astronomi de yazılabilirdi, ancak Felsefe kullanıcılarımız tarafından daha ön planda olduğu için Bilim ve Felsefe yazılmıştır.
Kişisel fikrime gelecek olursanız eğer bu üzerinde sayfalarca konuşulması gereken de bir konu değildir. Her şeye muhalefet olup herşeyi eleştireceğimiz yerde vaktimizi daha faydalı işlere harcamanın uygun olduğu düşüncesindeyim. Tabi bu benim kişisel düşüncem eğer yönetimdeki diğer arkadaşlarımda bana katılıyorlarsa başlık kilitlenebilir.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
HalukOzgur

MesajTarih: Pzr 12.03.2006 21:03    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ben eleştirmek ve muhalefet olsun diye yazmadımki bunları.Sadece ilginç geldi ve belirttim.Benim için ölümcül bir yanılgı değil bu. Ne istiyorsanız onu yapın, burası sizin forumunuz, buna karışacak değilim.
Önemli bulmadığınız forumları kilitliyorsanız da kilitleyin gitsin.

En son HalukOzgur tarafından Çrş 15.03.2006 20:40 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Başa dön
Roth-Azad
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi

MesajTarih: Çrş 15.03.2006 12:43    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

HalukOzgur sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş ben senin eleştirmeni doğru buldum, düşüncendir, belirtebilirsin, sana karşı gelen sert mesajlara karşı yazdım uyarımı.
Başa dön
HalukOzgur

MesajTarih: Çrş 15.03.2006 20:42    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Evet, sanırım sen yanlış anlamışsın kardeşim, yukarıdaki mesajıda ben sana yazmadım Smile
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    TurkRock.Com Forum Ana Sayfası -> Turkrock.Com hakkında Tüm saatler GMT + 3 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Forum Seçin:
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız