Aşırı tel kırıyorum.

Merhabalar. 4 yıldır gitar 4 aydır elektro çalıyorum. Geçen ay elektronun 2 telini kırdım.1 hafta önce yeni taktırdım ama bu setinde ince mi telini kopardım. Şimdi acaba sorum bende mi yoksa daha kalın bir tel mi kullanmalıyım. Stratımla metallica çalıyorum. 2 set de 0.09 du
 
Genelde tel kırılması tuşeden ve oksitlenmeden olur. Bir tane daha sebebi var. O ise telin kalitesi. Ama senin kırman aşırı değil hele ki 0.9 tele. Yani mantık olarak 0.9 luk bir tahta çubuk mu daha dayanıklıdır yoksa 0.10 luk mu. Elixir 0.10 aldığımda la teli bir haftada kopmuştu çünkü sert bir tuşem var(bu gidişle bana tesfiye yolu var gibi gözüküyor:). Büyük ihtimal ya tuşedendi yada telin markasındandır. Bir ihtimal daha var. O arka sarım bazen kaliteli olmayabiliyor. Nasıl iki aynı modeldeki gitardan aynı kalite olmuyorsa telde de aynı şekilde. Benim bildiğim şeyler bu kadar. Yanlış bir şey söylediysem affola. Esenlikler dilerim
 
0.09 luk tele çok abanırsan olabilir ben de elektroya ilk geçtiğim zamanlarda aşırı derecede ince mi telini kırıyordum. Son 1 yıldır neredeyse hiç kırılmadı. Üstteki arkadaşın bahsettiği gibi telin kalitesi ilede alakalı olabilir
 
Ne yaparken kopuyor tel? Akort ederken mi, bend yaparken mi, başka bir şey mi... Bunları bilmeden değil cevap vermek, sorunu dahi anlayamayız ki. Onu geçtim, duruma göre nut'tan da kaynaklanabiliyor, köprüden vs. de. Biraz daha detaylandırın.
 
İkinci taktığınız tel neydi? Bir dahaki sefere düzgün bir set tel takıp deneyin. Ernie Slinky veya D'addario EXL olabilir. Çok zorluyorum telleri derseniz Ernie Paradigm olabilir.
 
Mi telinin kopması için sağlam bir bend tekniği lazım, 4 aylık biri bence sağlam bend atamaz. Yanlış birşeyler yapıyorsunuz muhtemelen. Seri alternate yaparken kopması ise hiç mantıklı değil. Alternate picking bir hassasiyet işidir, penayı tabanca tutar gibi sert tutmazsınız yeni. O sebeple de tellere hızlıca sürter geçer pena, çok büyük bir basınç uygulamaz. Gidip Çin malı 1 dolarlık tel seti takmıyorsanız telde suç bulmayın. Anlattıklarınıza göre tel sağ elinize denk düşen bir yerlerden kopuyor. O zaman sorun üst eşik veya köprüde de değil. En kötü ihtimal 10 numara dadaryo ya da ernie ball alıp takın, o sizin hakkınızdan gelir.
 
Gerekir. Hem arka taraftaki springleri sıkmanız/gevşetmeniz gerekir, hem de entonasyon ayarını yapmanız. Üst eşikteki slotlar da tel kalınlığı kadar geniş değilse onu da ayarlamak lazım.
 
Bunu kendim yapamam sanırsam.
ya şimdi ya hiç. Şimdiden deneye yanıla öğrenirsen yılda ortalama 3 kere bakım parası vermemiş olursun. Sen farketmeyebilirsin ama bakımsız gitarla çalmak çalım zevkini çok kötü etkileyebiliyor, hızlanmana engel olabiliyor. Youtube'da 100'lerce video mevcut bu konuda. Sabit köprülü gitarın varsa bu iş çok daha kolay. İzle, araştır, al eline alyanları tornavidayı giriş gitara. Bişey olmaz korkma, biraz hassas davran yeter.
 
Peki. bu telleri çıkarmışken bakım da mı yapayım yani klavyeye falan
Klavyeye sakın aseton, kolonya, parfüm (?!) falan sürme, hatta bana kalırsa aktardan alınmış limon yağı da sürme, iz bırakır. Müzik dükkanlarında limon yağı olarak satılan şey tam limon yağı değil, içinde sadece küçük bir miktar var, eğer temizlemek istiyorsan onlardan bir tane al yıllarca götürür. ‘Normalde limon yağı kullanılır ama şimdilik gerek yok ne a
 
Son düzenleme:
Gül ağacı klavyeli gitarım olmadığından zaar pek gerek duymadım. Bi gülağaçlı bi klasik gitarım vardı. Sevmediğimden hep kolonyayla siliyordum. Bana kalsa temizliyordu. Bi tane maple klavyeli tele bi de baya ucuz bi akustik gitar var. Onun da klavyesi karartılmış bilmem ne ağacı. Ben hep aseton veya kolonya kullanıyorum. Ne kadar temizler bilmiyorum. Bu temizleme işlerinde de cahilim göründüğü gibi:) Arkadaş daha başlangıç seviyesinde olduğu için gerek yok demiştim ama farkettim ki varmış. Bilgilendirdiğiniz için saolunn.
 
Geri
Üst