Bu Soloyu Nasıl Çalabilirim?

Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 4.5 senedir çalıyorum fakat şu soloya bir erinipte bakmadım daha doğrusu çalamayacağım için bakmadım :D



Hemen olsun istiyorum denilebilir sanırım, ritim kısmı 5 dakikalık iş fakat bu soloya nasıl çalışmam gerek?

Tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
Selamlar,

Hemen olsun istemeyerek başlayabilirsiniz :) Bir partiye çalışmanın tekniği o partiyi çok yavaşlatarak çalışmaktır. Yani bu solonun metronomunu olduğundan tamamen doğru çalabileceğiniz kadar yavaşlatarak çalışmaya başlayıp doğru yaptıkca metronomu arttırarak çalışırsanız ancak temiz bir şekilde çalarsınız.

Bu işin gitar çalınan süreyle de ilgili kısmı o yıllar boyunca nasıl çalışıp kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz olabilir. Yani 4-5 senedir gitarla haşır neşir olan herkesin seviyesi de aynı olmuyor. Bu soruyu sorduğunuza göre bir süre daha kendinizi geliştirip daha sonra bu kadar üst seviye bir partiye çalışmaya başlamanızı öneririm.

Kolay gelsin :)
 
Kulaktan çıkarmaya çalışırsan, asıl yavaşlığı yakalamış olursun. %50 hıza alabiliyorsun youtubeda, tab a bakmadan onları çıkarmaya çalışman çok sıkıcı olsa da, hızı artırman da daha kolay olur.
Guitarpro'da yavaşlatarak çalarken baştan savma çalınıyor genelde, notalar önümüzde olduğu için 3-4'er metronom atlayarak gitmek mümkün. Buradaki sweep'i yapmaya çalışırken, örnek vermek gerekirse, doğru notalara ulaşana kadar çok sayıda "yanlış" kombinasyon denemiş olacaksın. Bırak 3-4 metronom artırmayı, doğruyu bulmak için bile bir vakit harcamış oluyorsun aslında. Tabla 10dk nı alabilecek bir partisyon, 5-6 saate çıkabiliyor, tarza ve metronoma göre. 5-6 saat %50 hızda çalışırsan zaten gelişmemen mümkün değil.

Ben uğraşmam diyorsan, guitarproda hız çalıştırıcı var, en azından %1 artırarak ve %60 dan başlayarak gidersen, soloyu temel olarak öğrendikten sonra, çok daha çabuk bir şekilde akıcı olarak hızlanırsın, temiz çalarsın. Kolay gelsin.. :)
 
Arkadaşlar zaten değinmiş bir çok konuya. Teknik olarak ne durumdasınız bilmiyorum ama solodan ziyade hangi konuda eksik varsa ona çalışmalısınız. Misal hammer on veya alternate picking zayıfsa direk soloya geçmeden önce daha basit egzersizlerle tekniği oturtmaya çalışmanız büyük fayda sağlayacaktır.
 
@Osxfang3 bence gereken tüm şeyleri söylemiş. Yazacaktım uzun uzun ama herneyse. Solo bence kendisini hissettirmesi gereken bir kompozisyondur parça içerisinde. Hızlı ya da yavaş, smooth ya da hard solo ne olursa olsun sana o şarkı hakkında birşeyler katmalıdır. Örneğin Judas Priest' in çoğu solosu metronomca hızlı ve tonalite olarak da sert sololardır, Manowar da benzer şekilde. Ama şarkıda ki gücü sana hissettirir. Bununla beraber, 80' s hard rock daha doğrusu balladlarda ise çoğunlukla daha smooth tonlar alırsınız bunlarda size duyguyu verir hemde sonuna kadar hissedersin. Kusura bakma da bu paylaştığın solo değil gürültü bence. Tabi müzik ve tarz meselesi zevktir, zevklere laf söylenmez ama bu şarkıyı çıkarmaya uğraşacağın zamanı örnek olarak Gary Moore' un Still Got the Blues' a harcasan hem çaldığın solodan bazı teknikler kaparsın, hem de çaldığın şarkıyı yaşarsın. Bana birşeyler yaşatmayan bir 'solo' bence solo değil. Sınavlardaki boşluk doldurma sorularında kelimenin geleceği yerdeki ........ kısım.
 
Günaydın,

Söylediklerinize katılmıyorum. Size birşeyler yaşatmayan bir solonun sizce solo olmadığını söylemişsiniz ancak arkadaş bu soloyu sevmiş bir şeyler hissetmiş ki buraya nasıl çalabileceğini sormuş. Avenged Sevenfold çalmak isteyen birisine Still Got The Blues önermek, klasik gitarla başla demeye benziyor biraz zira bambaşka tarzlar. Ben de mesela Gary Moore'u çok sevmekle birlikte Still Got The Blues'u da pek sevmem. Synster Gates'in yazdığı sololar da sweep ve shred dolu, bu tekniklerde ustalaşmak için çalışılmaları mantıklı olabilir.

Bence bir enstrumanda gelişebilmenin en önemli adımı sevdiğin şeyi çalmak, sevdiğin şeyi çalışmak. Severek çalıştığın zaman onu yapabilmek için daha kendini vererek çalışıp sonuçta da daha mutlu olunduğu için sonraki çalışmalar için de bir motivasyon sağlıyor.

Synster Gates bence son zamanlarda çıkan orjinal gitaristlerden birisi, fikirlerini ve tekniğini çok beğeniyorum. Özellikle son albümleri Hail to the King'de.

İlk video bu arada şarkıdaki solonun coverı, orjinali daha iyi çalınmış ve daha çok numara var, cover üzerinden çalışmak yerine bunun üzerinden çalışmak daha mantıklı.

 
Günaydın,

Söylediklerinize katılmıyorum. Size birşeyler yaşatmayan bir solonun sizce solo olmadığını söylemişsiniz ancak arkadaş bu soloyu sevmiş bir şeyler hissetmiş ki buraya nasıl çalabileceğini sormuş. Avenged Sevenfold çalmak isteyen birisine Still Got The Blues önermek, klasik gitarla başla demeye benziyor biraz zira bambaşka tarzlar.



Birebir katılmakla birlikte bahsi geçen şarkının solosu açıkcası kişiye göre değişir zira ben beğenmedim. Gerçi bana sorarsan necrophagist'in çoğu solosu, bir çok duygusal solo atıyorum diyen ünlü müzisyenden daha duygusal.

Sevdiğin şey sana iyi hissettiriyorsa devam et yoksa onu boşver bunu yap demek kendini beğenmişlikten ben bilirimcilikten öteye geçemiyor ne yazık ki ( sözüm meclisten dışarı)..


Bunu nasıl çalabilirim diyen arkadaş içinse şunları söyleyebilirim;

eğer gerçekten çalmak isteseydin zaten şu an çalıyor olurdun. Sanırsam biraz tembelliğine geldi veyahut gerçekten pek istemiyorsun. işin komiği bu tarz sololarda en kritik nokta şudur. kimi sololar aşırı zormuş gibi görünsede gerçekten 1 hafta çalişmayla çok kısa sürede tertemiz bitebiliyor. ancak kimi sololar "la ne var bunu çalmaya" dedirtip çalarken sırf pozisyonların tersliği yüzünden ızdırapa dönüşebiliyor. Çok detaylı incelemedim ancak dinleyip izlediğim kadarıyla bu solo bahsettiğim ilk solo kategorisinde. Ciddi bir kondisyon çalışması sonucunda rahat bir şekilde çalınabilir.
 
Bu başlığı bulmuş olmanın keyfi içinde, öncelikle büyük bir avenged sevenfold ve brian elwin haner jr. (synyster gates) fanı olduğumu belirteyim ve o solonun öyle değil böyle çalındığını da linkleyeyim :)
Kayıtta:


Canlı:
amatör 2010

live dvd 2008 (dakika 3:55) [Mümkünse bütün şarkıyı olmazsa da 3.00dan itibaren izlenmesi tavsiye ederim ve RIP The Rev Jimmy Owen Sullivan]

rock in rio on stage before iron maiden 2013 (dakika 3:50)
 
Son düzenleme:
Solo üst düzey bazı teknikleri kullanıyor. Kolay bir solo değil. Ne kadardır çaldığınızın hiç önemi yok, eğer bu teknikleri ciddi anlamda oturup çalışmamışsanız çalamazsınız. Mesele solo ile ilgili değil pek, sizin düzeyiniz ile ilgili, o düzeyi bilmeden de genel geçer tavsiye vermek zor.
Not:Andy James'ın çaldığı versiyon, sıradan bir gitarist ile virtüöz bir gitaristin ne kadar farklı olabileceğinin çok iyi bir kanıtı; ama sizi onun çalışını baz almayın. Çünkü Gates'in kendisi de o şekilde çalabilecek tekniğe sahip değil zaten:) James soloyu "kendisi gibi" çalmış ki, onun gibi bir adamın da bunu yapması beklenirdi:)
 
Başlığı "Andy James Süper Gitarist" başlığına çevirmek istemiyorum ama bahsi geçmişken;

Per Nilsson (Scar Symmetry) müzikal olarak da, teknik olarak da çok beğendiğim bir gitarist, bir Andy James kadar vardır benim gözümde. Kendisi NAMM'daki bir performansı hakkında, rahat rahat çalıyordum, bir an izleyenler arasında Andy James'i gördüm, strese girdim, bu yüzden bir kaç hata yaptım, dedi bir röportajında. :) Teknik açısından yolunda yürünecek adamdır hakikaten bence.
 
Avenged sevenfoldun bir çok şarkısını dinlemişimdir ama bir türlü ısınamadım :) Kendi yorumumu katmak isterim,tabi haddimi aşmadan.Benim görüşüm tekniklere hakim olduğun sürece ve mekanik anlamda doğru tuşeleyen seri parmaklarla çalınmayacak bir solo değil.Ama bence bu teknik olsun deli gibi penalayan sağ sol senkronizasyonlu parmaklar olsun.Önce beyinde hallet.Kendine güven.Psikoloji olarak da hazır olman çok daha sağlıklı bir kafayla çalmana sebep olucağını düşünüyorum.Al kahveni uğraş.Yapamasan bile çok şey kazandırır.Ama ben derim ki önce aklında bitir.
 
Son düzenleme:
İşin daha da kötüsü, bu adamın daha bir sürü "x gitaristten daha iyi çalma" durumu var, fakat adamın kendi şarkılarını/albümlerini bilen/dinleyen pek yok, Lick Library ders videolarındaki "dehşet gitar çalan adam" olarak yer etmiş beyinlerde. :D


Aklıma Liseli yıllarımızdaki Haluk Levent'in yanında çok iyi gitar çalan hani şu kel adam var ya diyen gitara yeni başlayan bir arkadaşım geldi. Adını kesinlikle öğrenemedik yıllar yılı :) Andy James de kel olunca bizim gitaristin yabancı kopyası gibi olmuş.

#10. mesajdaki (sarı kurdele'nin mesajı) ilk videoda bildiğin gitara büyü yapılmış arkadaş o nasıl düğümdür öyle bildiğin banyo havlusu sarmış Allah bilir okuyup üflemişdir de. Lastik toka işinde kamyon tekeri misali olmuş. Oldu olacak kapo bağlasaymış havluyu da elini silmek için kullanırdı.
 
Aklıma Liseli yıllarımızdaki Haluk Levent'in yanında çok iyi gitar çalan hani şu kel adam var ya diyen gitara yeni başlayan bir arkadaşım geldi. Adını kesinlikle öğrenemedik yıllar yılı :) Andy James de kel olunca bizim gitaristin yabancı kopyası gibi olmuş.

#10. mesajdaki (sarı kurdele'nin mesajı) ilk videoda bildiğin gitara büyü yapılmış arkadaş o nasıl düğümdür öyle bildiğin banyo havlusu sarmış Allah bilir okuyup üflemişdir de. Lastik toka işinde kamyon tekeri misali olmuş. Oldu olacak kapo bağlasaymış havluyu da elini silmek için kullanırdı.

Zaten kayıtta ancak o "banyo havlusu" ile çalınca oluyorsa bu iş, orada bir sorun var demek oluyor.
Dikkat edilirse Andy James (ve Guthrie Govan, Greg Howe vb gibi adamlar...) o lastik bandı eşiğin diğer tarafında tutuyor ve sadece bazı durumlarda (mesela iki el ile tapping yapılan ve sağ el telleri tutmanın çok güçleştiği durumlarda) tellerin üzerine doğru kaydırıyorlar.
Tekniği daha zayıf olan adamın ise kayıtta temiz çalabilmek için o banda ihtiyacı var... Bu da pek iyi bir şey değil. Hele hele sweepleri temiz çalabilmek için ihtiyaç duyuluyorsa bu hiç iyi değil.
 
Zaten kayıtta ancak o "banyo havlusu" ile çalınca oluyorsa bu iş, orada bir sorun var demek oluyor.
Dikkat edilirse Andy James (ve Guthrie Govan, Greg Howe vb gibi adamlar...) o lastik bandı eşiğin diğer tarafında tutuyor ve sadece bazı durumlarda (mesela iki el ile tapping yapılan ve sağ el telleri tutmanın çok güçleştiği durumlarda) tellerin üzerine doğru kaydırıyorlar.
Tekniği daha zayıf olan adamın ise kayıtta temiz çalabilmek için o banda ihtiyacı var... Bu da pek iyi bir şey değil. Hele hele sweepleri temiz çalabilmek için ihtiyaç duyuluyorsa bu hiç iyi değil.
Kayıtta o tarz şeylerin kullanılıp kayıt edilmesi çok normal. Bu sadece deli sweeplerin tappinglerin vb. olduğu yerlerde değil kaydın birçok yerinde kullanılıyor.
Gerçekten gitaristin tekniğinin bu bandın olması ile ölçülmesi bana çok acayip geldi hocam :D
Live'da da asla öyle bişey takılı olmuyor o zaman bu adam kayıtta kötü liveda mı iyidir teknik ve tuşe olarak yani baya saçma oldu :D
-------------------

Bir de synyster gates'in de virtüözüm diye geçinen çoğu adamdan hem çalım hem de müzik teorisi armoni vb. anlamda kat be kat hakiki ve belgelisinden :D virtüöz olduğunu da belirteyim. (Şeceresini sayarım brian elwin haner jr. ın :D )
Andy james'i çok kez izledim youtubeda. Çok mükemmel gitarist. Ama soloyu daha iyi çaldığı kısmına katılmıyorum. Lakin gerçekten hakkını da vermişti ilk izlediğimde abi bu internetteki bütün coverlardan daha temiz ve daha iyi dediğimi hatırlıyorum. (büyük ihtimal sene 2011 veya 2012 idi daha yeni gördüydüm bu adam kimdi bilmezdim.)
Synsyer gates'in avenged sevenfold bünyesinde her açıdan bir adım üstün olan 2 isimden biri olduğunu düşünürdüm. Birini maalesef 2009da kaybettik. (RIP The Rev)
Yapabilecekleri aslında çok daha fazla ama maalesef kendilerini bir solo gitarist olarak turnede göremeyiz. Avenged sevenfold içinde de bir gruba verilebilecek max. kaliteyi veriyor gerçi ve bununla tatmin olmaktayım idare ediyoruz işte :)
 
Geri
Üst