Sürat Kargo'da Yaşadığım Bir Durum

Merhaba.
Bu yazıyı kimseyi kötülemek ya da başka kargo şirketlerine yönlendirmek için yazmıyorum öncelikle onu söyleyeyim.Yaşadığım bir durumun paylaşılması gerektiğine inandığım bir olay haline dönüşmesi sebebiyle bu başlığı açma gereği duydum.Eğer aynı durumu ve ard arda 2 kez yaşamasaydım inanın açmaya gerek duymaz ve geçer giderdim.Ancak resmen dalga geçer gibi aynı olayı 2 kez yaşatmalarından dolayı bu başlığı açma yazma gereği duydum.

20 gün kadar önce bir dergi aboneliği gerçekleştirdim.Dergi aboneliği ile hediye 1 bardak gönderiyorlardı.Derginin 2 tane de eski sayısını istemiştim ve ellerinde görünüyordu.Aynı gün dergiden maille dönüş yaptılar ve verdiğim teslimat adresiyle fatura adresinina ynı adres olup olmadığını sordular,adres teyiti yaptılar.Kargo muhtemelen aynı gün hazır edildi.

Çalıştığım yer Samsun/Ladik ilçesi merkez.Samsun'a 76 km mesafede.Burada herhangi bir kargo şirketinin şubesi yok Ptt kargo dışında.Çeşitli kargo firmalarının en yakın şubeleri Havza (30 km),Merzifon (60 km) ve Samsun (75km)'da.Dağ başında çalışmadığım adresim ilçe merkezinde olduğu için kargonun ulaşması kısmında çok bir sorunla karşılaşmayacağımı düşünüyordum.Zira 2 yıldır burada çalışıyorum ve iş yerime çeşitli kargo firmaları tarafından defalarca kargo getirildi bırakıldı.

1.olay (her ne kadar derginin ve hediye edilen bardağım benim için hiçbir aciliyeti olmasa da) kargo yaklaşık 8.gün elime ulaştı.(haftasonlarını ve 29 ekim resmi tatilini düşün 4 iş günü).Bu kısmı çok önemli değil.Bunu geçiyorum.Acil bir durumum yoktu ve kargo firmasını belirleme seçeneğim de yoktu.

2.olay kargo elime ulaştığında görevlinin yanında açmadım.İmzaladım gitti (bu kısmı benim hatam).Dergilerde sorun yok (zaten kırılabilir nitelikte olmadıkları için kıramadıklarını düşündüm açıkçası onları da ).Bardağın geldiği kutudan ise se geliyordu şakır şakır.Açtığımda kupanın tam 3 parça olduğunu gördüm.Resim aşağıda.



Düzgün taşındığı taktirde her ne kadar kırılmaması gerektiğini düşünsem de gönderen firmanın koruyucu naylona pat-pat'a vb. bir maddeye sarıp yollamadığı için kırılmış olabileceğini düşünüp üstünde durmadım.Dregiye mail attım.''Siz hediye etmişsiniz teşekkür ederim ama kargoyu 3 parça teslim ettiler'' şeklinde.''Bir tavsiye olarak alırsanız tekrar başka okuyucularınızla aynı durumun yaşanmaması için koruyucu pat-pat'a sarıp yollarsanız ya da kutunun içi boş kalmayacak şekilde gazete kağıdır vb. gibi bir şeyle doldurup yollarsanız daha iyi olur'' şeklinde.Onlar da sağolsunlar ''bardağı tekrar göndereceklerini,ancak şuana kadar hep sürat kargoyla çalıştıklarını ve hiç böyle bir sorun yaşamadıklarını'' söylediler.Bu mailleşme 4 Kasım'da oldu.Teşekkür ettim ve 8 gün sonra( 12 Kasım 2014,bugün) olan olay aşağıda.

3.olay sabah işe geldim,iş sebebiyle ilçe dışına çıkmam gerekti,yarım saat önce geldim (12 Kasım 2014 saat 12:00).Personel arkadaş ''kargomun geldiğini,masamım üstünde olduğunu'' söyledi.Paketin üzerine pembe bir postişe ''Dikkat kırılacak'' yazısı yapıştırılmıştı gönderen dergi firması tarafından.Açtım.Bardağın bulunduğu kutu 2 kat pat-pat balonlu koruyucuya sarılmış haldeydi. Gerçekten gönderen firma sağolsun kırılmaması için elinden geleni yapmış.Kutuyu açtım.Resim aşağıda.




2 kat pat-pat balon,''dikkat kırılacak'' yazısı ve kutunun resmi



Benim düşüncem kargo firmasının zor olanı yaptığı ve bu kargoyu kırabilmeyi başarabildiği şeklinde oldu.İnanın parasal anlamda hiçbir sorun sıkıntı değil.15 liralık bardak.Kaldı ki ona bile ücret ödemedim.Sağolsun hediye etmişlerdi.Ama bu nasıl bir sorumsuzluk nasıl bir kargo taşımacılığı zihniyetidir.Aynı hatayı ard arda nasıl 2 kez tekrarlayabiliyorsunuz.

Dergiye tekrar mail attım.Durumu anlattım.''rica ederim tekrar göndermeyin.Biliyorum ki tekrar kırılarak gelcek ve ben mahcup olacağım.Ben size çok teşekkür ediyorum.Siz üstünüze düşeni fazlasıyla yaptınız.Sizin de izniniz olursa ben ilgili kargo şirketini tüketici haklarına şikayet edeceğim'' dedim.


İsmini vermek istemeyeceğim bir kargo firmasıyla (reklam olarak algılanmasını istemiyorum çünkü ama hepiniz o kargo firmasını tahmin edebilirsiniz zaten internetten ürün alıp gönderiyorsanız) 7 yıldır (özellikle de turkrock üzerinden ya da sahibinden.com üzerinden ekipman alışverişim olduğunda) abartısız yüzlerce kargo işlemi gerçekleştirdim.Abartmıyorum bu sayı bazı aylar 20'nin üzerinde olurdu.Kaldı ki hepsiburada'dan,gittigidiyor'dan vb. internet sitelerinden gitar ekipmanı dışında (plak,tshirt,ayakkabı,kitap,bilgisayar,telefon) hem maddi anlamda pahalı hem de kırılabilir çok eşya aldım.Ve ismini vermeyeceğim o firma bana bugüne kadar 1 kez bile sorun yaşatmadı.
Bakın bir tarafta yüzlerce yapılmış kargo işleminden hiçbir sorun yaşamadığımı bahsederken,diğer tarafta 2 kargo işlemi (sürat kargoyla toplasınız 4 ya da 5 kez gönderim yapmışımdır.Alım sırasında da seçeneğim varsa sürat kargoyu değil yukarıda bahsettiğim ismini vermek istemediğim kargo firmasını tercih ediyorum.Ancak tercih şansım yoksa ürün aldığı firma sürat kargoyu seçiyorsa sürat kargoyla geliyor.Ona da ben müdahale edemiyorum zaten)

Ben kamu kurumunda çalışıyorum.Aynı hatayı 2 kez yapsam hakkımda soruşturma açılır.Hiç yoktan inceleme yazısı gönderirler ya da telefonla-yüzyüze uyarı alırım yazılı uyarı almasam da.
Benim kargom 5000 liralık custom fender ya da 3000 liralık bir notebook da olabilirdi.Oraya koskocaman ''dikkat kırılcak'' yazılmı.2 kat koruyucuyha sarılmış.Nasıl becerdiler de kırabildiler bunu.

Sonuç olarak bu benim düşüncemdir ki kendi adıma asla sürat kargoyla bir ürün göndermeyeceğim.Zaten göndermeye sıcak bakmıyordum.Artık kesin kez ve asla göndermeyeceğim.Ve göndermemi isteyen olursa da direk yaşadığım bu durumu anlatacağım.Düşüncemi paylaşmak için yazdım.Umarım başkaları da aynı durumu yaşamaz
 
Daha başında teşebbüs ederken hata olmuş. Adını duyunca kaçacaktınız.

Buna +1 'im le katılıyorum. " Benim kargom 5000 liralık custom fender ya da 3000 liralık bir notebook da olabilirdi.Oraya koskocaman ''dikkat kırılcak'' yazılmı.2 kat koruyucuyha sarılmış.Nasıl becerdiler de kırabildiler bunu. " denmiş ilk mesajda.

Hemen bunu da doğrulayayım.

Deli bağlar gibi paketlediğim, her parçasını söküp pat-pata defalarca sardığım,kalın iplerle bağladığım (öyleki üstünden kamyon geçse kırılmaz, guinness rekor kitabına girecek şekilde paketledim, abartmıyorum) yatak başlarını, diğer ahşap ev eşyalarımı 3-5 yerinden kırdılar ki daha taksitleri devam ediyordu. Oradaki görevliler çok da pişkindi söylüyorsun adamı iplemiyorlardı. İl şubesi sorumlusu, müdürü neyi var neyi yok aradık ilgilenmediler bile.. O zaman bu şikayetvar.com'u bilmiyordum ki zaten şirketler arasında şimdiki gibi rekabet olmadığı için bir işe de yaramayacaktı. Fındıkzade istanbul şubesiydi. Yolda artık onlar mı kırdı yoksa diğer şube mi bilmiyorum. Kendilerine "ev eşyası taşıyıp taşayamayacaklarını " defalarca sorup teyit aldıktan sonra (websitelerinde de ev eşyası taşıyabiliyoruz diye yazan tek kargo şirketi sanırım) bu işe bulaştık. Diğer hiç bir özel kargo şirketi ve ptt kargo bu işe girmeyeceklerini baştan söylediler. Sen de söyle de mi ? Sırf iyi para diye kabul ettiler. Sonuçta daha taksidi bile bitmeyen yatak ranzasını 3-5 yerdinden vidalayıp, alüminyum profillerle sağlamlaştırarak kullanıyorum artık. Küçük-büyük, ev eşyası ya da değil "KESİNLİKLE" bu kargo şirketiyle çalışmayın. Eğer gitar gönderseydiniz benim başıma gelenler gelecekti. Diğer kargo şirketleri ile de problem yaşadım bunlar:

Ya adresi bulamadılar, ya yanlış yere gitti tekrar hatalarını düzelttiler, ya fazla ücret aldılar ya da geç geldi. Ama kırmak-ürüne zarar vermek asla kabul edilebilir değil bir kargo firması için. Zaten tonla şikayet var, şikayetvar.com'da. Birşey değişir mi bilmiyorum ama yine oraya yazmak gerek.

Edit: İnternetten okuduklarıma göre hala ev eşyasını kabul ediyorlarmış. Sakin ola ki yemi yutmayın böyle bir işe girişmeyin tekrar tekrar uyarıyorum.
 
Son düzenleme:
Geçmiş olsun.
Sürat konusunda üstüne tanımam. Bana gelecek kargoyu şubeye gidip sordum. "Adınıza bir kargo yok" dediler. Arkadaşı aradım. Kargoyu göndermemişler ve şubede kenarda unutmuşlar. Daha da örnekler artacaktır ama fazlasını duymaya da gerek olmayacak kadar uzak durulası bir "kargo" şirketi.
 
Bahsi geçen kargo firmasıyla üstüste 3 defa aynı problemi yaşadım. Gönderici kargoyu gönderdi, internetten takip ettim şubede ancak kargo dağıtıma çıkmamıştı.Neden dağıtıma çıkarmıyorsunuz? Diye sorduğumda hep aynı yanıtı aldım. "Adreste yanlışlık var burada 5. Yol yazıyor. Firmanızı orada bulamadık." Üçüncü olayda patlamaya yer aradığım için: Kargoyu hırgür getirttim ve adresi kontrol ettim: 6. Yol yazıyordu. Bir daha kimseyi kandırmaya çalışmayın diye uyardım.( Bu kısım tahmini 4 dakika sürdü) Demem o ki seçme şansınız varsa ve sinirleriniz çelik gibi değilse bulaşmayın.
 
Bende geçenlerde prosesör gönderiyordum,paketledim şubeye bıraktım 2 gün sonra bir baktım ki benim kargo hala orda :D sonra kaptığım gibi kargoyu mng ye verdim ...
 
Yanlis hatirliyorsam olayi hatirlayanlr uyarsin , uc dort sene once forumdn bir arkadasin Marshall 4*12 kabinini ve mg100 kafa amfisini bu sirketle gondermis, bunlardan birini calmisti sirket calisani.sonra dava vs 1-2 yil sonra aldi parayi adam.bu sirkete bos koli emanet edilmez
 
Yanlis hatirliyorsam olayi hatirlayanlr uyarsin , uc dort sene once forumdn bir arkadasin Marshall 4*12 kabinini ve mg100 kafa amfisini bu sirketle gondermis, bunlardan birini calmisti sirket calisani.sonra dava vs 1-2 yil sonra aldi parayi adam.bu sirkete bos koli emanet edilmez


Ben de böyle birşeyler hatırlıyorum hangi kargo şirketiydi emin olmadığım için yazmamıştım.
 
Her ay 600-700 TL tutarında kargo gönderim oluyor. Mng, Aras, Yurtiçi, Sürat. Bu firmaların hepsi ile çalıştım, hepsi aynı. Hepsi mutlaka ama mutlaka kırıyor. Hepsi aynı sürede teslim ediyor. Hepsinin fiyatları aşağı yukarı kafa kafaya. İçlerinde sadece MNG aradığınızda telefona "alo" diyen tek şirket. Bu yüzden MNG ile çalışıyorum.
 
Daha başında teşebbüs ederken hata olmuş. Adını duyunca kaçacaktınız.


Bazı firmalar ürün alırken size kargo seçeneği sunuyor.Kutucuklar var işaretliyorsunuz ve o kargo firmasıyla geliyor.Hepsinin ücretleri de yazıyor kutucuğun yanında hatta bazen.Hatta çoğu zaman anlaşmaları olsa ve bedavaya gönderseler dahi alışveriş yaptığım ve hiç sorun yaşamadığım kargo firmasıyla ücret dahilinde alıyorum kargolarımı.
Ama bu alışverişimde kargo seçeneği yoktu.Ben belirlemedim yani firmayı.Belirlesem zaten kargo işlemi yaptığım firma belli.Dergiyi gönderen firma sürat kargo ile alışveriş yapıyorlarmış.
Hayır şimdi burda yazılanları da okuyunca bana nasıl ''biz sürat kargoyla daha önce hiç sorun yaşamadık '' diye cevap verdiler onu anlayamadım.Acaba sitede yazılanları mı link atsam dergiye.Resmen herkes şikayetçi şurda yazılanlardan anladığım kadarıyla
 
Her ay 600-700 TL tutarında kargo gönderim oluyor. Mng, Aras, Yurtiçi, Sürat. Bu firmaların hepsi ile çalıştım, hepsi aynı. Hepsi mutlaka ama mutlaka kırıyor. Hepsi aynı sürede teslim ediyor. Hepsinin fiyatları aşağı yukarı kafa kafaya. İçlerinde sadece MNG aradığınızda telefona "alo" diyen tek şirket. Bu yüzden MNG ile çalışıyorum.

Bu dediğiniz de sadece şubesine bağlı. Taşeron mantığında çalıştıklarından bir şubeleri diğerlerini tutmuyor, o yüzden günlerce arayıp ulaşamadığınız MNG şubesi de olabiliyor. İşyerim Yenibosna'da evim Beşiktaş'ta idi. İşyerine sipariş veriyorsam mutlaka Aras'ı, eve sipariş veriyorsam mutlaka Yurtiçi'ni tercih ederdim. Zira Yenibosna'daki Yurtiçi, Beşiktaş'taki Aras sorunlu idi. Sorunlu dediğim de geciktirme. Ama tabi o konuda da kimse Sürat'in eline su dökemez.
 
Her ay 600-700 TL tutarında kargo gönderim oluyor. Mng, Aras, Yurtiçi, Sürat. Bu firmaların hepsi ile çalıştım, hepsi aynı. Hepsi mutlaka ama mutlaka kırıyor. Hepsi aynı sürede teslim ediyor. Hepsinin fiyatları aşağı yukarı kafa kafaya. İçlerinde sadece MNG aradığınızda telefona "alo" diyen tek şirket. Bu yüzden MNG ile çalışıyorum.

Yapmayın ya sürat kargo açık ara en kötüsü hatta kırmak dökme işinde ise bir numara. Şikayetvar.com 'a şöyle bir gözatın sadece. Bir de müdürü bile ilgilenmiyor, diğer kargo şirketlerinde sorun oldu mu enazından geri dönüş yapıyor şube.
 
Ben de bu konuda şubeden şubeye farklılık olduğunu düşünüyorum. Kendi şikayetimi dile getirdiğimde -şube kaynaklı ki- 'hadi ya, x zamandır orayla çalışıyorum hiç sorun yaşamadım' cevabı geliyor. Özellikle oturduğum yere teslim yapan Tarabya Yurtiçi kargo şubesi resmen kabadayı kılıklılarla donatılmış, tehdit etti adamlar bizi 'gelin kargonuzu alın yoksa geri göndeririz' gibisinden. Dahası; 'bu ürün kırılabilir bir ürün, almazsanız, ya bir şey olur da kırılırsa?' dediler. Bu tehdit değil de nedir? Ha nette okuduğum yorumlarda da durum çok iç açıcı değil ancak yine de durumun şubelere özgü olduğunu düşünüyorum ve evet telefonla istediğiniz kadar arayın, çalar çalar ama kimse açmaz.

Sürat kargoyu da yazdım kenara.
 
Bu dediğiniz de sadece şubesine bağlı. Taşeron mantığında çalıştıklarından bir şubeleri diğerlerini tutmuyor, o yüzden günlerce arayıp ulaşamadığınız MNG şubesi de olabiliyor. İşyerim Yenibosna'da evim Beşiktaş'ta idi. İşyerine sipariş veriyorsam mutlaka Aras'ı, eve sipariş veriyorsam mutlaka Yurtiçi'ni tercih ederdim. Zira Yenibosna'daki Yurtiçi, Beşiktaş'taki Aras sorunlu idi. Sorunlu dediğim de geciktirme. Ama tabi o konuda da kimse Sürat'in eline su dökemez.
Katılıyorum. Hizmet kalitesi kesinlikle standart değil.
 
Ben de şube den şubeye farklılık gösterdiği kanaatındayım. Aras , yurtiçi ve mng ile dönem dönem sorunlarım oldu. Gönderi ücreti, dağıtım aksaması, ilgisizlik kabalık vs.. bunlardan ötürü sürat kargoya geçenlerde şans vermeyi düşündüm, sanalpazarla yeni anlaşma yapmışlar.
Bu gün öğlen saatlerinde sürat kargodan gönderim geldi, Muğla'dan satın aldığım bir elektro gitar. Alışveriş sanalpazar üzerinden gerçekleştirildi.
Satıcı gitarı karton kutuya dahi koymadan gönderim yapmış, şubeye almak için gittiğimde gitarı paketlenmemiş durumda kılıf içinde görünce şok oldum. Görevlide hayret etti bu şekilde geldiğine. Görevli yanında kontrol ettim gitarı tek bir çizik bile olmamıştı neyse ki.
Kargo ücreti olarak da komik bir fiyat tutmuş, elektro gitar için 7tl. Taşıma kalitesi, görevlinin sıcak ve ilgili yaklaşımı ayrıca inanılmaz ucuz gönderi hizmeti ile şaşırttı bugün beni sürat kargo.
Bu biraz şans işi diyorum, şubeden şubeye gerçekten farklılık gösteriyor.. Mükemmel bir kargo şirketi ve standart bir kalite göremiyorum ne yazık ki hiçbir taşımacı firmada.
 
Geri
Üst