Dershaneler Kaldırılacak (mı?)

BAŞBAKAN Erdoğan, 5 yıl önce başlatılan ‘Eğitime yüzde 100 destek’kampanyasına katılan hayırseverlerle İzmir Hilton Oteli’nde öğle yemeği yedi. Erdoğan, öğrencilerin okuldan sonra üniversiteye hazırlık kurslarına gitmelerini gerektiren sisteme tepki göstererek, özetle şöyle konuştu:

“Bugün ÖSS vardı. Tüm yavrularımıza başarılar diliyorum. Milli Eğitim Bakanı ve diğer arkadaşlarımla zaman zaman bunu konuşuyorum. Niçin acaba öğrenciler üniversite hazırlık kurslarına giderler? Bunu anlamakta biraz zorlanıyorum, anlıyorum da. Bu sistem nasıl oluşturulmuş? Şimdi bunu kaldırmaya kalktığınız zaman acaba hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaksınız? Bu okullardan mezun olan yavrularımız neden üniversiteye rahat giremesin? Öyle bir sistem var ki öğrenci okulda öğrendiği bilgiden imtihan edilmiyor, onun dışında farklı bilgiden soru soruluyor. Bu bilgiyi kim veriyor? Üniversiteye hazırlık kursu veriyor. Bunlar kalkacak ama milletçe buna karşı mücadeleyi vermemiz gerekiyor. Biz akıl, insaf, izan sahibi olanları bu noktada dayanışmaya, desteğe davet ediyoruz. Belki bu birilerinin çıkarına menfaatine ters düşebilir ama milletimin menfaatine uygun düşecektir. Çünkü bunlar çok ciddi paralar. Öğrenci, en güçlü liseden fen lisesi, Anadolu lisesinden mezun oluyor, o bile üniversite hazırlık kursuna gidiyor. Bu bir garabet. Bundan ülkemin kurtulması lazım, milletçe kurtulmamız lazım.”

http://www.sanalhaber.net/anasayfa.html?sayfa=yonlendir&haber=487771
 
kaldırılması bence pek de muhtamal değil..belki binlerce dersane var..ayrıca okullarda verilen eğitim yetersiz olmasaydı dershanelere gerek kalmazdı...önce eğitime bir el atsınlar düzenlesinler,sonra dershanelere baksınlar...ayrıca o işte de baya para dönüyor..
 
kaldırılması bence de mümkün değil fakat kaldırılmalı.çünkü dersaneler eğitimde fırsat eşitliğinin önündeki en büyük engellerden biri.

aynı zamanda dersanelerin varlığı eğitim bakanlığının ne kadar rezalet durumda olduğunun da göstergesi.afedersiniz ama okulların s*çtığı b*ku dersaneler yüksek ücretler karşılığı temizliyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Türkiye deki eğitim açığından doğan bir sektör dersanecilik.Aynı zamanda üniversiteye girme mücadelesi veren yaklaşık 2 milyon öğrencinin oluşturduğu rekabetin sonucunda doğan büyük bir pazar.
Bu pazardan nemalanan sadece dershane kurucuları değil,aynı zamanda devlet.Herhangi bir dershanenin yaklaşık % 20 sine devlet gizli ortaktır denebilir.
Bunun yanında onca öğretmen açığı olan ülkemizde maaş ödeme sıkıntısı nedeniyle devlet tarafından istihdam edilemeyen bölüm mezunları veya eğitim fakültesi mezunlarının iş alanı.

Eğitimdeki açığı kapatmak isteyen bir Türkiye bunu ancak kaliteli öğretmen istihdamı yaparak elde edebilir.Bu ise kısa sürede olacak gibi görünmüyor.

Bunun yanında "dershaneler kapanacak" söylemi birazda hükümetin seçim öncesi umut verme ve oy toplama manevralarından birisi bence.
Türban yasağının kaldırılmayacağını bile bile sözde mücadele vererek halktan yana görünen hükümet,aynı oyunu bu alanda da yapıyor görünüyor.

Sonuç itibariyle ben dershanelerin bugün kapatılmasına karşıyım.Eğitimde eşitsizlik faktörünü sadece dershaneler değil devlet okullarıda yapıyor.Eğitim eşitsizliğinin nedeni dershaneleşme değil,doğu illerine gerekli kültürel yatırımın yapılamaması ve o bölgelerde ekonomik alt yapı çalışmalarının ihmal edilmesidir.
 
dersanlerin kaptılmasından ziyade biz de biraz açıkgözlü olmalı herşeye balıklama atlamamalıyız..dersane olmazsa olmaz bir şey değildir..bunlar hep göz boyama..ben hayatım boyunca dersaneye gitmedim ve hem istediğim lisede hem de üniversitede okuyabildim..öğrenci velileri biraz uyanık olsunlar ve şunu düşünsünler.:dersanelerde çalışan bir çok öğretmen ya kpss sınavında başarılı olamamış öğretmen adayları,ya da hem üniversite okuyup hem de para kazanmak isteyen öğrencilerdir..yani meb okulundaki öğretmenlerden daha kaliteli değillerdir..tuzak tuzak tuzak..
 
Ha bi de, bir çok deneme sınavının cartın curtun soruları dershanelerden? Yani bilemiyorum, bir çok vaka var..

Mesela İngilizce okuysan Tahmaz'a gitmezsen bişiy değilsin demektir gibi!!!!! Okulda verilen eğitim yetmiyor kesinlikle (evet okulun derecesi ne olursa olsun) ve öss denilen olay okulda aldığımızın 10 katı zor..

Kapatıldığı an eğitim seviyesi düşer gibi... Soruları kolaylaştırırlarsa bilemem..

Yani çok zor durumlar var. Mesela ben hazırlık okumadım, liseyi 4 sene içinde tamamlayacağım.. Hazırlık okuyan birisi össye benle girse, bana toz yutturur. (Yabancı dil bölümü için diyorum) Yani böyle bişiy varken ve Tahmaz'a gitmiyenlerden bir halt beklenmiyorken falan bunları kaldırmak ??? Garip... Ama bence de kaldırılmalı. Halkın nasıl parası gidiyor! Kocatepe dershanesinde hele kızlar ayrı, erkekler ayrı sınıftalar falan ya hala..! Ya da finaldekilerin sevişmeleri..

Kimleri zengin ediyoruz böyle..

Kaldırın anasını satıyım.
 
Dersane sistemi bir sonuçtur. Lise ve üniversiteye giriş tek bir sınav ile yapıldığı ve okullardaki eğitimle bu sınavın tekniği arasında hiçbir ilişki olmadığı için öğrenciler, bu sınavları geçmelerine yardımcı olacak teknikleri öğreten dersanelere yönelmektedir.

Dersaneleri kaldırmadan önce, bu sınavların üzerine kurulu olan eğitim sisteminin kökten değiştirilmesi gerekmektedir, fakat bunun yıllar alacağı aşikardır. Ayrıca bu değişiklik konusu üzerinde sadece hükümetin değil, tüm Türkiye'nin enine boyuna düşünmesi gerektiği bir konudur.

Yılanın kuyruğunu kesmek yerine başını kesmek daha faydalı olacağı bilinen bir husustur.
 
dershanede verilen eğitimin okuldan kaliteli olduğunu düşünmüyorum.zaten dershanede össye yönelik eğitim olduğundan kısıtlı bir eğitim söz konusudur.bu yüzden okulda kaliteli eğitim yok dershanede var mantığı yanlıştır.okul sınav odaklı değildir beden dersi müzik dersi diğer yan derslerle birlikte bir bütünlük vardır.yukarıdaki arkadaşın dediği gibi dershaneyi gözümüzde büyütmeyelim.para tuzağından başka bir şey değil.sabah işe giderken görüyorum adam büyük indirim fuıll hafta içi 3.000,00 ytl. yazmış.oha dedim bu indirilmiş haliyse kalkık hali nasıl :D kendinizi maddi durumu kötü olan bir babanın yerine koyun.çocuğunu dershaneye gönderemeyen bir babanın sıkıntısını düşünün.okulda eğitim kaliteli olmayabilir ama dershaneler kaldırılırsa eşit eğitimde eşit sınav hakkı doğar.işim gereği bir yığın dershanenin önünden geçiyorum.kapıda ellerinde sigara ayaklarında converse gözlerinde rayban gözlüklerle bekleyen 4 yıllık dersane mezunu züppeleri gördükçe bu sistemi bu hale getiren insanlara lanet ediyorum.
 
dersanalerin kaldırılması için okulların çok iyi eğitim vermesi gerkmektedir e buda olmadığına göre kaldırılmasın bence. şu anki sistemde sadece okulu geçme ve sınavlara yönelik şeyler var tabi özel okullar birtakım sağlam anadolu ve süper liseler haricinde diyorum onlarda eğitim gayet başarılı.
 
Türkiye'deki bozulmuş eğitimin sonucudur dershaneler ve çok büyük bir rant kapısı haline gelmiştir, artık özel üniversitelerin bile ticarethane olarak adlandırıldığı bir ortamda dershaneler ticarethanelerin kralıdır, "öss de ilk bilmem kaçıncı sıraya girene yat-kat-araba" gibi kampanyalar işin iyicene bokunu çıkaran hadiseler olmuştur...
dershanelerde eğitim meğitim verildiği yok zaten, sadece bu öss olayına göya en kısa yoldan çocukları hazırlamak için kurulmuş yerler, öss ye hazırlanmanın adı eğitimse evet eğitim veriliyor, günde yüz bilmem kaç tane soru çözdürülerek, ben de senelerce gittim dershaneye hem de belki Türkiye'nin en genç yaşta dershane kuşağı olarak, eskiden anadolu liseleri sınavları ilkokul 5. sınıfta yapılırdı, işte o dönemi yakalayan insanlar bu ülkenin en genç dershane kurbanları, ben 4. sınıfta dershaneye gittiğimi hatırlarım bee, yaş 10, o yaşta servisle mervisle hiçbir şekilde anlam veremediğim saçma sapan bi yere gidip gelirdim, sonra sen o çocuklardan hayır bekle, insana insan olduğunu unutturan sistemler hiçbir toplumu ileri götüremez, yıkılmaya mahkumdur...
 
1 yil gibi kisa bi surede olsa bu izdirabi yasadim.profesyonel sozlesme imzalayacakken(kaleciydim ben ve ankarademirspor benle sozlesme imzalayacakti) anne baskisi topu biraktik dershaneye gittik uni bitti simdi thailanddayim ne oldu.hic :D bunlari niye yazdim ki ben simdi.
kahrolsun biseyler... :)
 
zaten profesyonel anlamda hem spor icra edip hem de bu öss möseseye hazırlanan çocukların durumu daha da beter, sen bu çocukların önünü açmazsan, sporlarını yapmaya izin vermezsen olimpiyatlarda niye bu kadar başarısısız demeye devam edersin...
anneler babalar, sporcu çocuklarının yaptıkları sporla adam olamayacaklarını düşünüp, çocukların istedikleri şeylerden mahrum bırakıp, alakası olmayan mecralara sürükleyip, çocukları dershane ve öss illetiyle başbaşa bırakıyorlar, kendi kardeşim de maalesef gelecek seneden itibaren aynı problemleri çekeceğinden taşıdığı endişeyi şimdiden görebiliyorum, bana "abi şu öss-dershane falan olmasa, kendimi daha iyi konsantre edip büyük kulüplerde bile oynarım" diyo, böyle şeylere yeteneği olan çocukların önünü bu saçma sapan sistem yüzünden kesiyoruz işte ister istemez, her çocuk okuyacak diye de birşey yok ayrıca, bunu üzülerek söylüyorum ama devir okumayanların devri, piyasada ne kadar çok üniversite mezunu işsiz gençler var, eee paraları kimin kazandığı ortada, çoookk uzun hikayeler bunlar aslında...
 
Dershaneler çok uyanık... Adamlar hafta sonu ilköğretimlere sınav yapıyor, kişi başı 5 TL. 2 gün sınav, 2 günde sabah 300 kişi, öğlen 300 kiş, akşama doğru yine 300 kişi. 1.olana 1 sene dershane bedava, ama o sınavda nedense 200 birinci çıkıyor ve kimseye ne indirim, ne de ücretsiz eğitim. Adamlar kaldırdıkları parayla kalıyor. Yani 8-9 yaşında ki çocuk dershaneye mi gider yahu? hafta içi okul, hafta sonu dershane... Çocuğun oyun çağı gidiyor, psikolojiside cabası, sırtlarında 5-6 kilo çanta...
 
Geri
Üst