Tamir mi yoksa yeni gitar mı? (Fikir danışma konusu)

Selam dostlarım çok uzun süredir içinde bulunduğum bir durumu müzikten anlayan insanların bulunduğu bir internet sitesine açmaya karar verdim nihayet.

Asıl sorudan önce biraz gitar muhabbetim ile alakalı bilgi vermek istiyorum. Bununla vakit kaybetmeyip direkt soruya yönelmek istiyorsanız kalın harflerle yazılmış kısmı okuyabilirsiniz. Bugüne kadar tek bir gitarım oldu ki onu da 2013 yılında aldım sanırım, çok net hatırlamıyorum. Cort x-1 marka bir gitar ve hala elimde. (elbette çok kötü bir halde) Yaklaşık iki sene önce yeni bir gitar almaya karar verdim ama belli şartlardan dolayı bu isteğimi gerçekleştiremedim. Aradan iki yıl kadar geçti ve bugün yine gitar satın almak istiyorum çünkü senelerdir 2-3 telli, amfiye takılamayan bir gitarı tıngırdatıyorum. Artık ciddi manada altı teli olan, amfiden ses alabildiğim bir gitarla çalmak istiyorum. Ancak beni engelleyen bir olay var. Kur muhabbetleri her alanda olduğu gibi müziği de vuruyor maalesef. İki yıl önce piyasadaki hemen her gitarın fiyatını ezberlediğimden bugün bir kıyaslama yapabiliyorum. (keşke yapamasam) 2 yıl önce 400 liraya satılan gitarlar bugün ciddi ciddi 1500 lira civarında satılıyor. Fiyatın bu kadar arttığını görüyorken buna fazla para vermem imkansız ancak cidden uykularımı kaçırtacak derecede bir gitar alma isteğim var. Burs alan bir öğrenci olarak çok bütçe ayırma imkanım yok, en fazla burstan kısabilirim o yüzden bir karar alacaksam mantıklı bir karar olmalı, bu yüzden ben de sizlere fikir danışmak istiyorum.

Sorum basitçe şu, elimdeki gitarı tamir mi ettirmeliyim yoksa satın mı almalıyım?

Satın alacaksam 1200-1300 civarlarına çıkabilirim belki. Herkes otomatikman ikinci el diyor ama bu pek benlik değil. Güven sorunu olan bir insanım, şu günlerde gidip kapı kapı gitar deneyecek bir pozisyonum da yok çünkü normal insanlara göre daha riskli bir gruptayım. (virüs açısından) Zaten denesem de bir şey değişmez zira gitar iyi durumda mı kötü durumda mı anlayacak kadar tecrübem yok. Yani ikinci el alamam kısacası.

Öte yandan tamir seçeneği de var. Bu da çok fazla para tutabilir çünkü gitar cidden kötü durumda. Jak girişi bozuk, tamamen koptu ve şu anda kablolar dışarı sarktı, volume ayarladığımız o yuvarlak döndürülen şey koptu, gitarın tellerini tutan vidalardan iki tanesi falan kayboldu (saddle screw deniyor sanırım) ki bunlar tek tek değil paket olarak satılıyormuş, manyetikler ne durumda bilmiyorum amfiye bağlayamadığım için ancak üstündeki noktaların tamamı paslanmış. Bunlar benim görebildiklerim, belki sap ayarı falan da gerekiyordur. Yani tamir ettirmek de oldukça pahalıya gelebilir.


Siz benim yerimde olsanız ne yapardınız? Şimdiden teşekkür ederim değerli fikirleriniz için.
 
Öncelikle gitarı canlı olarak görmediğim için bir yorum yapamıyorum ama her şekilde 1200-1300 civarı bir masrafı olduğunu düşünmüyorum (manyetikler işlevini yerine getirir vaziyette ise) diğer yandan 1200 civarına alacağıniz gitar elinizdekinden iyi olmayacak. İlk tavsiyem bir luthiere gitarı götürüp göstermeniz olacaktır Ankara da ikamet ediyorsanız birini önerebilirim. Oldu da masraf çok aşırı fazla tuttu o zaman da yine en azından bir squier strat alacak kadar bütçe ayırmanız.1500-1600 e bulunuyor diye hatırlıyorum. İkinci el çok problemli bir olay değildir. İkinci el alırken de gitarda fiyatta anlaştıktan sonra çevrenizde gitardan anlayan birine veya yine bir luthier a götürüp kontrol ettirebilirsiniz. Gitarın genel durumu nasıl bakıp ona göre birşey söylerler sizde alıp almayacağınıza karar verirsiniz. Ama bugün piyasasında kesinlikle sıfır almanızı önermem ederinden çok fazla fiyatlara alırsınız haliyle kalitesiz ve başlangıç gitarı olacağı için bir süre sonra yine gitar alma ihtiyacı duyacaksınız. En azından ikinci el olursa biraz daha orta seviyeye yakın birşey alma imkanınız olur. Yine de önceliğiniz gitarı luthier a götürüp tamir için fiyat almak olsun.
 
Senelerdir 2 3 telli gitarla mı uğraşıyorsun, çok ilginç. Tel alıp takabilirdin en azından. Bu afrikadaki yoklukta müzik yapan elemanlar geldi aklıma şimdi bak. Neyse, bence 2. El güzel bir ibanez, squier, epiphone olur o fiyatlara. Sarı sitede güvenilir mağaza yada satıcılar var, onlara bakmanı tavsiye ederim.
 
yaşadığınız yerdeki bir gitar ustasına danışın. kırık çıkık yoksa toplam 400-500 lira bile tutmaz bu tamir işleri. kalan paraya da ikinci el bir id core 10 alırsın
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Senelerdir 2 3 telli gitarla mı uğraşıyorsun, çok ilginç. Tel alıp takabilirdin en azından. Bu afrikadaki yoklukta müzik yapan elemanlar geldi aklıma şimdi bak. Neyse, bence 2. El güzel bir ibanez, squier, epiphone olur o fiyatlara. Sarı sitede güvenilir mağaza yada satıcılar var, onlara bakmanı tavsiye ederim.
Bahsettiğim vidalar set olarak satılıyor ve 300 lira civarı bi fiyatı vardı son baktığımda. Ben de sırf vida için o kadar para vermek istemedim açıkçası, zaten o baktığım dönem 400-500 liraya alınabilecek güzel gitarlar vardı.
 
Bahsettiğim vidalar set olarak satılıyor ve 300 lira civarı bi fiyatı vardı son baktığımda. Ben de sırf vida için o kadar para vermek istemedim açıkçası, zaten o baktığım dönem 400-500 liraya alınabilecek güzel gitarlar vardı.
Hocam sen potanslarin fiyatını ne yapacaksın luthier a götür hepsine toplu fiyat al onların elinde tek halde bulunuyor çoğu kez.
 
Gitarın sapı vb. ciddi şekilde sorunlu değilse kendiniz tamir etmeye çalışın.. Yazdıklarınız arasında çözemeyeceğiniz bir sorun yok gibi. Elinizdeki gitar, bu tür işleri öğrenmek için güzel bir fırsat olabilir. Youtube konuyla ilgili bolca video dolu ve solo müzik gibi yerlerden de uygun yedek parçaya da ulaşabilirsiniz.

Çok tüketiyoruz. Daha fazla üretmek ve eldekinin kıymetini de biraz bilmek lazım
 
Son düzenleme:
Geri
Üst